Автор Гілка: Освоєння лінукса.  (Прочитано 2081 раз)

Відсутній kinder_pingvi

• Новачок
  • *
  • дописів: 3
  • CenOS
Освоєння лінукса.
« : 2008-02-21 22:58:52 »
Доброї всім години. Питань є багато, оскільки я - новачок, але задам лише декілька з самих актуальних для мене на даний момент. Отож історія така: вирішив я перейти з платформи Windows на Linux. Ціль благородна, думаю Ви зі мною погодитесь. Думаю всі розуміють, що для інтенсивного освоєння будь-якої ОС, потрібно її зробити десктопною(в моєму розумінні - тою якою постійно користуєшся). В якості такої була вибрана CenOS v5. З установкою проблем в мене не виникло, локалізація там чудова, та й деякий досвід роботи з ПК в мене є. Проте відразу ж після інсталяції виникло декілька доволі серйозних проблем, а саме:

1. NTFS-розділи. Наскільки я зрозумів по замовчуванню дана ОС драйверу для даної файлової системи не ставить.
2. Мультимедіа. mp3 та avi-файли також відмовились програватись, потрібно кодеки. Думаю Ви погодитесь, що "ковирятись" в системі значно приємніше під улюблену музику.

Отож власне якої допомоги я чекаю:

1. Звідки можна завантажити кодеки та як розібратись з монтуванням файлової системи.

PS. Звичайно я розумію, що все це можна знайти в Internet. Проте - dialup, реальна швидкість 3.3 кб/с, dc кожних 10 хв(поки писав пост було десь 4). Тому "рити" все це вручну для мене дуже і дуже незручно.

Наперед дякую за будь-яку допомогу. Linux forever  ;)
CenOS. Reductio ad absurdum.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Освоєння лінукса.
« Відповідей #1 : 2008-02-21 23:23:53 »
Скажіть будь-ласка, для початку, який у вас дистрибутив, на скількох дисках (тобто що в ньому є).
Цитата
Ціль благородна, думаю Ви зі мною погодитесь
Погоджуємося.
Цитата
NTFS-розділи. Наскільки я зрозумів по замовчуванню дана ОС драйверу для даної файлової системи не ставить.
Підтримка НТФС в режимі тільки для читання є в ядрі, але, оскільки ви ще початківець то туди лізти... хто його знає.  Підтримка НТФС повністю може бути забезпечена пакетом ntfs-3g, але для початку скажіть що у вас видає команда
fdsk -l
По моєму працює тільки під рутом.
Щодо кодеків - то специфічне до дистрибутиву (думаю).
Цитата
Звичайно я розумію, що все це можна знайти в Internet. Проте - dialup, реальна швидкість 3.3 кб/с,
А більше і не потрібно. Пакети часто невеликі.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній kinder_pingvi

• Новачок
  • *
  • CenOS
« Відповідей #2 : 2008-02-22 00:12:20 »
Дистрибутив на 1 DVD. Інсталював - помітив галочками всі(абсолютно) пакети. Проте в розширені налаштунки пакетів не ліз.

CenOS 2.6.18 - 53.el5 - це пише в Grub.
Red Hat 5.1.19.6 - це при завантаженні.
Це щодо версій.

На команду fdsk -l, система каже: "Команда не существует". Робив все під рутом.
« Змінено: 2008-02-22 00:15:14 від kinder_pingvi »

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #3 : 2008-02-22 01:08:40 »
Щодо кодеків - то специфічне до дистрибутиву (думаю).
Для mp3 - libmad, в загальному випадку. Ну і mplayer-essentials для повного щастя. На перше точно є rpm-ка, а друге можна вліпити і так.

Відсутній Oego

• Новачок
  • *
  • дописів: 9
  • Що новенького?
« Відповідей #4 : 2008-02-22 13:30:24 »
На команду fdsk -l, система каже: "Команда не существует". Робив все під рутом.
fdisk -l

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #5 : 2008-02-22 20:16:12 »
Ой, перепрошую, допустив помилку в назві команди.
Щодо діалапу - можна зробити зв"язок більш стабільнішим обмеживши модем більш повільним протоколом - для цього необхідно знайти інформацію про команди вашого модему і спробувати виставити, скажімо, протокол v34b. В мене ZyXEL Omni і я це роблю прописуючи AT&N60 в рядку ініціалізації. Працює не на максимальній швидкості, проте стабільно і впродовж сеансу не скидає обертів. Закачування - 2.9 - 3.3 кБ/с
Якщо ви дозвонюєтеся через КРРР то це робиться у властивостях вашого модему, там недовго знайти.
« Змінено: 2008-02-22 20:18:43 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
« Відповідей #6 : 2008-02-22 22:10:17 »
http://marush.com/category/linux/rpm/ntfs-3g/
скачати (350Кб)  і встановити (rpm -ivh)

fdisk:

в мене на Centos5.0 є так

# rpm -qf /sbin/fdisk
util-linux-2.13-0.45.el5

Відсутній kinder_pingvi

• Новачок
  • *
  • CenOS
« Відповідей #7 : 2008-02-23 03:27:44 »
Piktor, Cthulhu, Oego, Piktor, anatolijd дякую. Вибачте був трішки напружений день, було не до лінукса. Завтра доповім про результати Ваших порад.

PS. Я звичайно не ставлюсь до української мови як до релігії, але те, що я бачу на цьому форумі(на рахунок стилю написання постів), доводить що "креведко" ще не скоро "завоює" світ.  8-)

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #8 : 2008-02-23 11:20:35 »
Цитата
Piktor, Cthulhu, Oego, Piktor, anatolijd
Мене аж двічі назвали. Приємно. 8-)
Цитата
"креведко" ще не скоро "завоює" світ.
Воно, в нормальному суспільстві вже втрачає популярність і вважається правилом дурного тону. (Набридло вже людям) А сюди його не пускає вельмишановне панство з плюсометами.
Щодо української мови - це не релігія, це рідна мова. Ви-ж не сажете, що в Пекіні культ китайської?
Цитата
в мене на Centos5.0 є так
# rpm -qf /sbin/fdisk
util-linux-2.13-0.45.el5
Трохи не в"їхав, поясніть будь-ласка детальніше.
Іще - щодо закачування пакетів для Лінукса - більшість ви зможете знайти на www.sf.net - щоправда там пакети у вигляді сирців, тому доведеться подружитися з командою make чи qmake.
-----------
І на останок - панове, де ви берете аватарки у вигляді різноманітних пінгвінчиків - бо моя термоядерна рука вже геть набридла. І, крім того, вона схожа на аватар іншого учасника форуму.
« Змінено: 2008-02-23 11:26:47 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2008-02-23 12:16:29 »
Трохи не в"їхав, поясніть будь-ласка детальніше.

Пояснюю: у rpm- та deb-based дистрах можна дізнатись якому пакунку належить який файл.

Іще - щодо закачування пакетів для Лінукса - більшість ви зможете знайти на www.sf.net - щоправда там пакети у вигляді сирців, тому доведеться подружитися з командою make чи qmake.
Для пошуку rpm`ок краще користуватись спеціалізованими пошуковими роботами: rpm.pbone.net, rpmfind.net.
Ще багацько можна знайти на "Свіжому м'ясі" - freshmeat.net.