Автор Гілка: Боротьба з глюками  (Прочитано 4209 раз)

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Боротьба з глюками
« : 2008-02-15 13:15:42 »
До того як я почав переходити на Лінукс, працюючи з офтопіком, я навчився досить швидко і ефективно діаностувати несправності системи, і часто, замість перевстановлювати комусь "мертвий" віндовс, повертав його до роботи. Під Лінуксом поки-що такого не навчився. При встановленні системи все працює нормально, потім починаються різні негаразди, зокрема сьогодні завис Вогнелис, не так давно поломався компілятор (про що я писав в окремій темі) і ще відбувається багато невідомих явищ.
Тому хочу знати як контролювати роботу окремих програм, ревізувати автозавантаження, повертати систему до якогось попереднього стану і т. д. Є по цьому щось почитати?
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
Re: Боротьба з глюками
« Відповідей #1 : 2008-03-26 14:52:08 »
Е-е-е великий дядя, а не знає, що його адміністрування цікавить, а не початкові налаштування  :D
погляньте а папці /var/log/all_system_gluks  ;D
Повернути систему до попереднього стану можна дуже легко, якщо пам'ятаєте, що накоїли перед цим.
Почитати про все можна на сайті http://google.com.ua
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #2 : 2008-03-26 14:58:05 »
Більше не можу. [smiley=suicide.gif]

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #3 : 2008-03-26 15:00:32 »
Е-е-е великий дядя, а не знає, що його адміністрування цікавить, а не початкові налаштування  :D
Мені чомусь так не здалося.[/quote]

погляньте а папці /var/log/all_system_gluks  ;D
Це в Вас на хведорі чи на гентіі спеціальний лог для цього застосовується? ;]

Повернути систему до попереднього стану можна дуже легко, якщо пам'ятаєте, що накоїли перед цим.
Людина задала слушне питання, яке не вимагало банальної відповіді.  Вранці людина може й не пам'ятати.

Почитати про все можна на сайті http://google.com.ua
2 all: давайте флешмоб пану Сергію влаштуємо -- із запитаннями цитувати цю відповідь, ге? ;-)  Жартую.

2 Piktor: залежить досить сильно від того, який дистрибутив, як саме відбуваються зміни в комплекті програм (наприклад, в мене це зазвичай apt-get install/remove/dist-upgrade, буває й rpm -i/-e/-Uvh); від того, що з дисками (наприклад, можна тримати копію кореня чи принаймні час від часу робити снапшоти списку пакунків та /etc)...
Якщо щось раптом висне, я б першим чином залишив на ніч memtest86+ перевіряти пам'ять (може нульовим ще -- пропилососив би системника).

2 prapor: забанив себе в стінку? oO
« Змінено: 2008-03-26 15:01:45 від gvy »

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #4 : 2008-03-26 15:06:25 »
2 Piktor: залежить досить сильно від того, який дистрибутив, як саме відбуваються зміни в комплекті програм (наприклад, в мене це зазвичай apt-get install/remove/dist-upgrade, буває й rpm -i/-e/-Uvh); від того, що з дисками (наприклад, можна тримати копію кореня чи принаймні час від часу робити снапшоти списку пакунків та /etc)...
Практика підказує, що в самому дистрибутиві рідко щось ламають (про генту не згадуєм), і завжди можна в такому випадку відкотитись. А от тримати бекапи конфігів в ~ і в /etc - хороша ідея.

• Літератор
« Відповідей #5 : 2008-03-26 15:22:33 »
А я бекаплю лише конфіги, які сам змінював. В усьому іншому - покладаюсь на волю портажа.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #6 : 2008-03-26 15:27:44 »
А я бекаплю лише конфіги, які сам змінював. В усьому іншому - покладаюсь на волю портажа.
Не забувайте регулярно приносити йому в жертву незайманих дівчат, для підтримання божественної прихильності=)

• Літератор
« Відповідей #7 : 2008-03-26 15:35:43 »
Не забувайте регулярно приносити йому в жертву незайманих дівчат
А це девайс такий чи софт?

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #8 : 2008-03-26 17:22:30 »
Не забувайте регулярно приносити йому в жертву незайманих дівчат
А це девайс такий чи софт?
1 - Я вже забув за цю тему, аж раптом пан Лисовенко її розкопав. Наразі під Дебом все чікі-пікі.
2 - Незаймані дівчата - це такий предмет, що царапається, ображається, верещить, хоче нову мобілку (червоний Самсунг-розкладушка), носять спідницю (не завжди) і мріють стати займаними (теж не завжди).
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #9 : 2008-03-26 17:53:17 »
2 - Незаймані дівчата - це такий предмет, що царапається, ображається, верещить, хоче нову мобілку (червоний Самсунг-розкладушка), носять спідницю (не завжди) і мріють стати займаними (теж не завжди).
Ще забули додати: мобілка та "червоний Самсунг-розкладушка" є поняттями взаємовиключними.

• Літератор
« Відповідей #10 : 2008-03-26 18:56:16 »
1 - Я вже забув за цю тему, аж раптом пан Лисовенко її розкопав. Наразі під Дебом все чікі-пікі.
А ви тут ні дочого, просто це була майже вдала спроба доведення до самогубства  [smiley=evil.gif]
http://linux.org.ua/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1171622158/75#84