Автор Гілка: як запустити дистрибутив Fedory?  (Прочитано 1628 раз)

Відсутній oxochyj

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
Взяв на пробу в знайомого дистрибутив Федори 9 і не знаю, що з ним робити. Як його змусити запуститися? Підкажіть, бо Лінукс мене цікавить і хочу спробувати попрацювати з ним.

P.S. Я чайник абсолютний, тому прохання давати поради загальновживаною лексикою, ане програмерським жаргоном.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
Re:  як запустити дистрибутив Fedory?
« Відповідей #1 : 2008-08-15 14:49:23 »
Якщо хочете подивитися на Лінукс, то краще взяти в товариша Knoppix чи якийсь інший LiveCD, і запуститися з нього. Так можна подивитися на Лінукс без ризику видалити важливу інформацію.

Якщо ж ви бажаєте поставити Федору собі на вінчестер, то потрібно спочатку звільнити місце на вінчестері (не місце на диску С: чи D:, а місце під новий розділ). Якщо ви вмієте це робити, тоді просто завантажтеся з першого диску в наборі (якщо їх більше одного) і дійте за інструкціями. Тільки не форматуйте весь вінчестер. :-)
[Fedora Linux]

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
« Відповідей #2 : 2008-08-15 15:25:40 »
Перша порада для "абсолютних чайників": знайти друга у якого вже встановлений якийсь дистрибутив, та попросити його допомогти. Якщо такого друга не знайшлось, то вибрати дистрибутив з тих якій найчастіше радять новачкам: Ubuntu, Mandriva, ASPLinux (як бачиш Fedora серед них нема), прочитати (!) інструкцію по встановленню, та спробувати встановити цей дистрибутив.  Потім починати читати (!) документацію, таку як User Manual та Reference, до відповідного дистрибутиву та розбиратися.  Документацію можна легко знайти на сайтах дистрибутивів.

Якщо при встановленні чи на якомусь іншому етапі, чи у процесі виникнуть проблеми, новачкам радять звертатися за допомогою у форуми (наприклад linux.org.ua :) ), але вже з конкретними (!) запитаннями та якомога детальнішою інформацією про проблему та спроби її вирішити.

Деякі новачки після подібних порад кажуть, що GNU/Linux та вся його community не user-friendly та "ващє отстой".  На мою думку, такі люди просто не розуміють, що у світі GNU/Linux головне - це бажання та намагання навчитись і коли це є, то і проблем буде менше і охочих допомогти буде більше.

Бажаю успіхів у вивченні GNU/Linux!
Best regards,
nickat

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #3 : 2008-08-15 22:47:20 »
Трошки таки хочу поправити товариша - ASPlinux == Fedora. Тобто воно маже однакове, декларується повна сумісність. Різниця невелика - ASP комплектується кодеками та дрпайверами (NVidia, ATI), які не можна напряму було поклати у федору з міркувань патентної чистоти (sic!)

Можна до списку добавити ще SuSE. Візміть для початку LiveCD SuSE або Ubuntu (витягнфть найсвіжіші з інету). Потім спробуйте "поклацати", тільки досить обережно, щоб даних на своєму компі не потерти ;).

Як віиберете, що більш до вподоби - тягніть повного дистра :) Найкраще, якщо на момент встановлення буде поруч хтось, що більш-меньш розбирається у компьютерах й знає, що таке "розділ", MBR, Partition table. Бо новітні дистри при встановленні за замовчуванням пробонують зазвичай перерозбити жорсткий диск автоматично. Після такої операціі ви загубите дані на вінчестері.

Також напевне, Вам потрібно буде "посунути" розділи, щоб висвободити місце для встановлення. Це також не зовсім проста операція для новачка

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
« Відповідей #4 : 2008-10-04 21:28:35 »
Панове, а в чому складність у встановленні Хведори?
Там не встановлюється графічний інтерфейс, чи там навіть установку і виділення розділів треба задавати з командного рядка? Скажіть, бо хочу спробувати, але якщо так, то не буду.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #5 : 2008-10-04 21:38:19 »
Ніяких складностей, там все встановлюється принципово як і в інших дистрибутивах.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.