Автор Гілка: Одночасно Linux і Windows...як?  (Прочитано 6982 раз)

Відсутній dimas2512

• Новачок
  • *
  • дописів: 10
в наявності дистрибутив Ubuntu 8.10,ноутбук та пара рук...попередньо Лінуксом не користувався,навіть в очі не бачив...Є бажання освоїти цю ОС,але с плавним переходом від Windows. Порадьте будьласка  як коректніше встановити на  один ХДД одночасно Linux і Windows якщо можливо без суцільного форматування ХДД..

Відсутній dector

• Графоман
  • дописів: 269
  • Deb'user
Re: Одночасно Linux і Windows...як?
« Відповідей #1 : 2008-11-24 19:58:34 »
по-моєму можна так:
береш HDD, розбиваєш його на кілька логічних дисків.
деякі форматуєш під NTFS, ставлячи туди мастдай,
а інші під ex3, ніжно поміщаючи туди рідненький Linux.

далі працюєш. але не знаю як при загрузці. колись чув про мультизагружчик.
стаття лежить на сайті Pappyrus Linux. Приблизно називається
"Установка Pappyrus на компьютер"
Debian Wheezy + Asus Eee PC 901 + Awesome 3

Відсутній dimas2512

• Новачок
  • *
« Відповідей #2 : 2008-11-24 20:48:15 »
дякую!а чи існують в процесі установки Лінукс деякі важливі моменти,на які варто звернути увагу й від яких багато чого залежить?

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #3 : 2008-11-24 20:50:12 »
Підозрюю, що це питання на цьому форумі вже сто разів обмусолювалося. І пошук же є...

Ну добре. Ще раз.

0. Я так зрозумів, що Вінда вже стоїть на ноуті. Щоб її не зносити:

1.  Якщо у Вас кілька логічних дисків (C:\, D:\ etc.), то останній з них можна використати під Лінукс. Якщо є тільки C:\ — перерозбийте вінчестер PartitionMagic-ом. Бажано тільки робити останній диск не надто маленьким: не менше 10 гігів — а то потім буде некомфортно через нестачу місця.

2. Далі завантажуйтеся з диска з Ubuntu. Якщо він запропонує кілька режимів встановлення: для чайників, професіоналів etc. — то вибирайте, думаю, не перший (щоб мати контроль за встановленням). По ходу процесу інсталятор спитає, куди ставити Лінукс, і покаже, які на вінчестері взагалі є розділи. Вибирайте останній з них і сміливо відзначайте. При цьому

2а. Інсталятор запропонує розбивку розділу під Лінукс на кілька різних розділів. / — це корінь, логічний диск (в термінах Віндовс), на якому знаходитиметься система Ubuntu; Щоб мати змогу встановлювати будь-які програми, варто зробити його не меншим за 6 ГБ (хоча, більше теж може не знадобитися). Swap — це розділ підкачки, потрібен для роботи з пам'яттю; зробіть його об'єм рівним половині або двом третинам кількості оперативної пам'яті на ноуті (якщо інсталятор пропонує інше). /home — це розділ (логічний диск), на якому знаходяться домашні каталоги і дані користувача/користувачів; тут будуть Ваші особисті дані. Інші розділи створювати необов'язково.

3. Коли/якщо інсталятор спитає, куди класти завантажувач системи, сміливо вказуйте на MBR. Не знаю, які завантажувачі пропонує Ubuntu, раніше переважно траплялися GRUB та lilo. Вибір завантажувача не принциповий.

4. Якщо Ви одразу обрали режим завантажувача не для чайників, Вам мають запропонувати вибирати різні прикладні програми для встановлення вручну або ні. Насправді, я з Ubuntu не мав справи, але так має бути (бо в інших дистрах Лінукса так). Це означає, що на диску є не тільки операційка, але й купа різних сторонніх програм, які можна поставити одним махом. Якщо виберете встановлення програм поодинці, зможете почитати описи кожної з них і обрати, так що взнаєте багато цікавого.

5. Залізо має розпізнатися автоматично. Налаштування інтернету можна пропустити.

Здається, все. Після завершення інсталяції на ноуті паралельно стоятимуть Вінда і Лінукс. При цьому Лінукс бачитиме віндові розділи, так що читати звідти файли і записувати буде можна. При ввімкненні ноута з'являтиметься лінуксовий завантажувач, в якому можна буде вибрати, яку операційку вантажити.
« Змінено: 2008-11-24 20:52:18 від Campana »

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #4 : 2008-11-24 20:50:49 »
дякую!а чи існують в процесі установки Лінукс деякі важливі моменти,на які варто звернути увагу й від яких багато чого залежить?
Бекап цінних даних, планування диску, розбивання диску.

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #5 : 2008-11-24 20:55:49 »
Так, дані (документи, фото etc.) варто зберегти на болванки, а то мало що буває...

А ще забув: інсталятор запропонує вибрати тип файлової системи для / та /home. Простоти ради виберіть стандартну для Лінукса ext3.

Відсутній dimas2512

• Новачок
  • *
« Відповідей #6 : 2008-11-24 21:18:29 »
велике Вам дякую за дуже корисну для мене інформацію!дуже гарний форум з дуже привітливими людьми :).у мене ще е декілька питань..за допомогою PartitionMagic я зможу розбити диск без попереднього його форматування?чи може доцільніше знести Вінду форматнувши диск й зробити все полюдськи?Інтерфейс при встановленні Лінукс стандартно якою мовою?чи можна попередньо обрати?

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #7 : 2008-11-24 21:47:38 »
велике Вам дякую за дуже корисну для мене інформацію!дуже гарний форум з дуже привітливими людьми :).у мене ще е декілька питань..за допомогою PartitionMagic я зможу розбити диск без попереднього його форматування?чи може доцільніше знести Вінду форматнувши диск й зробити все полюдськи?Інтерфейс при встановленні Лінукс стандартно якою мовою?чи можна попередньо обрати?
1) Так, можна не форматувати, але перед цим варто виконати дефрагментацію на розділі з Windows.
2) Ні, хіба що це планове піврічне знесення Windows ;-)
3) Думаю, будь-якою з тих, які ви знаєте. Їх можна обрати, але якість перекладу залежатиме від обраного вами дистрибутива (найкраща, НМСД, у openSuSE).
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #8 : 2008-11-24 21:50:50 »
Partition Magic я порекомендував саме тому, що він змінює розділи "на льоту", зберігаючи дані і встановлені програми. Тобто це якраз програма для совання розділів без їхнього форматування.

Вибір мови — це один з перших виборів, які Вам запропонує інсталятор. Має бути на першому ж або на другому екрані, якщо перший — це пропозиція обрати інсталяцію/завантаження з вінчестера etc.

Відсутній wasa

• Дописувач
  • **
  • дописів: 71
  • Гарна штука Linux!...тільки жит
« Відповідей #9 : 2008-11-24 22:07:23 »
в наявності дистрибутив Ubuntu 8.10,ноутбук та пара рук...попередньо Лінуксом не користувався,навіть в очі не бачив...Є бажання освоїти цю ОС,але с плавним переходом від Windows. Порадьте будьласка  як коректніше встановити на  один ХДД одночасно Linux і Windows якщо можливо без суцільного форматування ХДД..

Я також повний початківець-мігратор з...  ::)! ... але справа для мене свіжа (зранку таке робив), тож РЕКОМЕНДУЮ!
1. Не полінитися завантажити собі Mandriva 2009(-08) free
      >>> бо вона дещо схожа з Віндою(принаймні на те подібно)
       >>> бо в завантаженому образі КД вже будуть всі потрібні програми (навіть більше!)
         >>> бо кажуть, що вона найкраще автоматично встановлює драйвери(одною проблемою менше)!!!
           >>> бо тут непоганий переклад на рідну!!!
2. Підготувати вінчестер
       >>> звільнити трошка місця на жорсткому диску від 10Гб(для того щоб потім не паритися)
         >>> виконати "чекдіск"(це у вінді в контекстному меню-властивості вибраного розділа вінчестера)- вимога  інструкції
           >>> за бажанням зробити дефрагментацію- це не обов"язково
3. Встановити Мандріву з вже готового(звантаженого і записаного) КД
       >>> на запитання при встановлені "куди ставивити?" вибрати "Використати вільний простір з розділу Windows"
         >>> встановити Мандріву
           >>>після цього, при запуску ПК буде видаватись меню, де можна буде обрати ОС яку хочете завантажити цього разу.
ЦЕ ВСЕ!!!
ВАЖЛИВИЙ МОМЕНТ: на тих розділах диску де використано формат NTFS лінукс не зможе зчитувати, але якщо у вас FAT або FAT32 то і лінукс і віндовс зможуть їх однаково використовувати!!!

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #10 : 2008-11-24 22:15:52 »
ВАЖЛИВИЙ МОМЕНТ: на тих розділах диску де використано формат NTFS лінукс не зможе зчитувати, але якщо у вас FAT або FAT32 то і лінукс і віндовс зможуть їх однаково використовувати!!!
Поправочка: зможе, і не тільки зчитувати, а і писати на них (NTFS) зможе (це тепер з коробки). Крім того, ви можете за допомогою ext2fsd безпечно писати з Windows на розділи з Linux.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #11 : 2008-11-24 22:24:10 »
wasa, не починайте тут флуд. Людина спитала, як їй встановити Ubuntu, і не питала, чи качати їй Mandriv'у.

Відсутній dimas2512

• Новачок
  • *
« Відповідей #12 : 2008-11-24 22:28:21 »
то Campana:наштовхнувся на проблему-PartitionMagic не бачить розділи диску....й жодна подібна утиліта не бачить ....що це може бути?
і ще.....я так і не зовсім зрозумів...можна на один розділ на  ставити Линукс з Віндовсом просто попередньо зробивши дефрагментацію?в мене НТФС.як я зрозумів можна не форматуючи просто встановлювати Ubuntu 8.10 на розділ з віндовсом?

Praporshic

• Гість
« Відповідей #13 : 2008-11-24 22:31:18 »
я так і не зовсім зрозумів...можна на один розділ на  ставити Линукс з Віндовсом просто попередньо зробивши дефрагментацію?в мене НТФС.як я зрозумів можна не форматуючи просто встановлювати Ubuntu 8.10 на розділ з віндовсом?
Ні, не можна. Можна "відрізати" шматок засобами встановлювача убунти, не застосовуючи PM та подібні речі.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #14 : 2008-11-24 23:42:59 »
Windows їх не дуже то й бачитиме