Автор Гілка: Samba  (Прочитано 4754 раз)

Відсутній xasan

• Новачок
  • *
  • дописів: 19
Samba
« : 2009-03-16 18:04:23 »
В мене така проблема: маю вдома 2 комп'ютери (один під офтопом а другий під  Slackware),законектив їх у сітку,задача дуже проста пошарити необхідні ресурси. Перечитав багацько всього по Samba,але так і не зрозумів як зробити наприклад папку для якої буде необхідно ввести ім'я там пароль щоб потрапити до неї,і можливо це взагалі? :-/  .Розкажіть як правильно використовувати користувальницький рівень безпеки (security = user). Трохи не зрозуміло як зв'язати між собою win тa nix юзерів...
Я новенький у Linux,але в гугл та до манів не засилайте, третій день вже читаю:(
Ось що я маю:
Sackware 12.1, Samba v3.0.28a на першому компутері, XPень на другому.

smb.conf
[global]

workgroup = HOMECLAN
netbios name = Slackware
server string = Samba Server
security = share
smb passwd file = /etc/samba/passwd
encrypt passwords = yes
unix charset = koi8-r
display charset = koi8-r
dos charset = cp866
hosts allow = 192.168.0.1 127.

[Only_root]
  comment = PC Directories
  path = /home/admin
  public = no
  writable = no

[public]
   comment = xlam
   path = /home/shara
   public = yes
   writable = yes

Як зробити щоб доступ до папки Only_root відбувався при введені паролю? Це можливо ? Сильно не пинайте :-[

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Samba
« Відповідей #1 : 2009-03-16 21:43:18 »
Для новеньких: заюзайте SWAT - веб-пика для Самби. Там розбиратися легше. Працює на 901-му порті.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній xasan

• Новачок
  • *
« Відповідей #2 : 2009-03-16 22:29:15 »
Для новеньких: заюзайте SWAT - веб-пика для Самби. Там розбиратися легше. Працює на 901-му порті.

Дякую але я не використовую X  :P Тім паче я за ціль тримаю ні як можно швидше і простіше налаштувати,а розібратися як воно працює,мене просто треба підштовхнути ::)

Praporshic

• Гість
« Відповідей #3 : 2009-03-16 22:37:54 »

Дякую але я не використовую X  :P Тім паче я за ціль тримаю ні як можно швидше і простіше налаштувати,а розібратися як воно працює,мене просто треба підштовхнути ::)
Ага. І кватирки у вас не мають навіть ішака. Не смішно. До того ж, у SWAT поруч з кожним пунктом є help, що веде на відповідний розділ документації. Особисто мені ліньки писати усе руками, тому 90% налаштувань самби я роблю саме через SWAT.

Михайло Даниленко

• Гість
« Відповідей #4 : 2009-03-17 10:12:49 »
Дякую але я не використовую X
elinks? Чи там до біса js?

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #5 : 2009-03-17 10:47:03 »
1 - Веб пика - це значить, що Х на сервері не потрібен. Тільки на клієнті мати браузер.
2 - У SWAT є вбудована "не відходячи від каси" довідка. Тобто manpage.
3 - SWAT дозволяє "не відходячи від каси" переглянути отриманий smb.conf і розібратися, що і до чого.
4 - Зауважте, що на рівні безпеки user всі користувачі повинні бути зареєстровані в системі (adduser). Це, нажаль, вимагає від каси відійти.
5 - SWAT розділяє параметри на Base та Advanced, тобто відразу видно, з чого треба починати.
« Змінено: 2009-03-17 10:49:26 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #6 : 2009-03-17 11:01:55 »
Дякую але я не використовую X
elinks? Чи там до біса js?
Якщо я не зовсім забув, там його немає зовсім.

Відсутній xasan

• Новачок
  • *
« Відповідей #7 : 2009-03-17 11:13:35 »
4 - Зауважте, що на рівні безпеки user всі користувачі повинні бути зареєстровані в системі (adduser). Це, нажаль, вимагає від каси відійти.

Ось з цим покищо і не можу розібратись,тобто які юзери повинні бути у віконцях, а які у пінгвіні  :-/  З рештою нібито зрозуміло. Буду пробувати SWAT.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #8 : 2009-03-17 12:53:46 »
Ні, не повинні, це не домен. Юзери повинні бути лише в пінгвіні.
1 - Робите useradd для всіх, кому потрібно.
2 - В сваті заходите до розділу passwords і додаєте тих-же юзерів.
3 - У властивостях шари прописуєте, що вона належить певним юзерам із списку тих, що ви додали..
4 - Можна додавати групи юзерів, для цього є символ @ (вареник)
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній xasan

• Новачок
  • *
« Відповідей #9 : 2009-03-17 14:09:47 »
Ні, не повинні, це не домен. Юзери повинні бути лише в пінгвіні.
1 - Робите useradd для всіх, кому потрібно.
2 - В сваті заходите до розділу passwords і додаєте тих-же юзерів.
3 - У властивостях шари прописуєте, що вона належить певним юзерам із списку тих, що ви додали..
4 - Можна додавати групи юзерів, для цього є символ @ (вареник)

Або я  неразумний,або ви трохи невірно зрозуміли що мені потрібно,а можливо я просто мало манулів зачитав :-/ . Спробую докладніше пояснити : є домашня сітка з двох машин,на одній -  Слака  з root-ом та користувачем User, на іншій - Віконця з  одним користувачем User2.
Файловий смітник є - папка Public де все дозволено,потрібна друга папка яка буде знаходитися на Слаці і доступ до неё можна буде  отримати з вікон тільки при умові введеня  паролю наприклад,ось ніби так ::)  Тому я и запитував як зв'язати між собою  користувача вікон та пінгвіна. Зараз начебто розібрався,буду чаклувати  8-)

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #10 : 2009-03-17 14:33:53 »
Пакунок зі swat стоїть? Як він заводиться у Слаці - не знаю, але якщо він працює, у віконцях відкриваємо браузер і пишемо:
http://slack_computers_ip:901/
Воно вас просить увести логін та пароль - уведіть root.
У вас з'явиться веб-пика, що дозволяє керувати Самбою.
В розділі View можна глянути на поточний smb.conf.
В розділі password додаємо користувача user (Той. що зареєстрований в Слаці) із його паролем. Натискаємо Enable user для гарантії.
Тепер заходимо в розділ shares. Пишемо ім'я нової шари, натискаємо create share. Далі дивимося які є параметри - якщо мало - жмемо кнопку advanced. До кожного параметру є довідка, читаємо. Зверніть увагу, що ваш юзер повинен мати необхідні права на теку, що ви вкажете.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній xasan

• Новачок
  • *
« Відповідей #11 : 2009-03-17 14:47:51 »
Дякую зрозумів  :D

Відсутній Slavko

• Дописувач
  • **
  • дописів: 90
« Відповідей #12 : 2009-06-05 15:52:47 »
Коли був на офтопіку між моїм десктопом і лаптопом сестри була сітка, через яку сестра дивилась фільми і слухала музику.
Тепер у мене Debain і сестра вимагає видовищ. Тож почитавши пару статей включив samba server. Розшарив найближчу папку. З ноута під офтопіком видно мій комп, можна зайти через логін і пароль і файли фільмів видно, тільки фільми не програються у реальному часі. спроба зкопіювати фільм на ноут через TotalCommander теж нічого позитивно не дає. Швидкість копіювання не перевищує 32 кб/с.
Де і що підправити?

Відсутній case0lc

• Графоман
  • дописів: 310
« Відповідей #13 : 2009-06-05 18:37:23 »
Поставити на лептоп вашої сестри нормальну операційну систему

Відсутній Slavko

• Дописувач
  • **
  • дописів: 90
« Відповідей #14 : 2009-06-05 19:10:33 »
case0lc, варіант цікавий, але нав'язувати я нічого не хочу.