Автор Гілка: Desktop для дитини чи публічний  (Прочитано 1768 раз)

Відсутній unknown

• Графоман
  • дописів: 256
  • Tux файний хлопака
Desktop для дитини чи публічний

Хочеться дізнатись, як цю справу організувати.
Потрібно створити середовище, наприклад, для дитини 5-6 років, чи старших людей (батьків), які вперше за комп'ютером і тиснуть все підряд, з обмеженням прав, а точніше, дозволити тільки дещо, а решту заборонити.

Наприклад, дозволити запуск тільки деяких програм, таких як перегляд інтернет, офіс, музика/відео.

Чи можливо зробити так, щоб в "Програми", "Місця" і "Система" все відображалось, але було недоступним для запуску? + зробити неможливим редагування "Головного меню" (alacarte). Іншими словами, все це "заморозити".

Як заборонити вхід su непривілейованим користувачем (я пробував -- знаючи пароль su, непривілейований користувач отримує повноваження su)

Прошу відповісти по можливості по пунктах, що і як.

Насамперед, як почати? створюється користувач. Що далі? Як розмежовувати права для конкретного користувача?

Припустимо, є 2 користувачі:
----------
1. ivan
2. public
----------
ivan - має право адмініструвати систему, його не чіпати.
public - користувач, якому потрібно обмежити все, описане вище.

Значить, якщо я знаходжуся під логіном ivan, і буду налаштовувати обмеження в системі за допомогою gconf-editor, то як це зробити, щоб зміни в gconf-editor-i стосувались тільки користувача public ?
cat /dev/ass > /dev/head

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Re: Desktop для дитини чи публічний
« Відповідей #1 : 2010-10-05 16:51:27 »
Це робиться за допомогою Sabayon. Читайте довідники: вони класні... (хоч, може, переклади і не дуже  ;) ).

Довідник не дуже докладний, але можна розібратися.

У KDE все це можна зробити через режим Kiosk.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
« Відповідей #2 : 2010-10-05 16:57:14 »
Потрібно створити середовище, наприклад, для дитини 5-6 років, чи старших людей (батьків), які вперше за комп'ютером і тиснуть все підряд, з обмеженням прав, а точніше, дозволити тільки дещо, а решту заборонити.
А навіщо?  Нехай тиснуть, клацають — вчаться.  Системі це ніяк не зашкодить.  Коли доклацаються до того, що щось перестане працювати, зробите reset шляхом видалення налаштувань користувача, або повернете збережені налаштування за замовченням.

Чи можливо зробити так, щоб в "Програми", "Місця" і "Система" все відображалось, але було недоступним для запуску?
Цим ви порушите один з найголовніших принципів побудови користувацьких інтерфейсів.  Якщо якийсь пункт меню недоступний для користувача за будь яких умов, навіщо його відображати?

Як заборонити вхід su непривілейованим користувачем (я пробував -- знаючи пароль su, непривілейований користувач отримує повноваження su)
Непривілейовані користувач не повинні знати пароль root. Крапка.

Значить, якщо я знаходжуся під логіном ivan, і буду налаштовувати обмеження в системі за допомогою gconf-editor, то як це зробити, щоб зміни в gconf-editor-i стосувались тільки користувача public ?
Можна запустити gconf-editor від імені public, скориставшись su.

Якщо ж все таки захочете позбавити ваших батьків і дитину можливості навчатись, то можете подивитись на Pessulus http://live.gnome.org/Pessulus
http://www.unixmen.com/news-today/964-pessulus-a-lockdown-editor-for-gnome-that-allows-administrators-to-limit-users-access
і все що пов’язано з kiosk mode.

Що стосується дитини, я б в першу чергу потурбувався про обмеження доступу до всяких небажаних сайтів http://support.mozilla.com/en-US/kb/parental+controls
« Змінено: 2010-10-05 17:04:23 від nickat »
Best regards,
nickat

Відсутній unknown

• Графоман
  • Tux файний хлопака
« Відповідей #3 : 2010-10-05 17:04:06 »
Це робиться за допомогою Sabayon. Читайте довідники: вони класні... (хоч, може, переклади і не дуже  ;) ).

Довідник не дуже докладний, але можна розібратися.

У KDE все це можна зробити через режим Kiosk.

у мене gnome. Дякую, почитаю про sabayon
cat /dev/ass > /dev/head

Відсутній unknown

• Графоман
  • Tux файний хлопака
« Відповідей #4 : 2010-10-05 17:25:17 »
А навіщо?  Нехай тиснуть, клацають — вчаться.  Системі це ніяк не зашкодить.  Коли доклацаються до того, що щось перестане працювати, зробите reset шляхом видалення налаштувань користувача, або повернете збережені налаштування за замовченням.

"А навіщо" -- треба, і крапка. А навіщо доклацуватися, відкривати все підряд, завантажувати процесор? Кожний має вирішувати сам, як має використовуватись його ПК, лезо для гоління, авторучка, автомобіль.
Коли ваша теща особисто вас попросить проїхатись на вашому новому лексусі, не маючи водійських прав, обов'язково дозвольте їй, бо, "хай вчиться". Не можна обмежувати її :)

На рахунок навчання, то окрема тема. Питання стояло не в навчанні, а в обмеженні. Кожному своє. Є потреба в навчанні -- тоді є навчання і свобода, а є потреба на банальне користування, без витрат людської енергії і зайвих рухів -- значить є обмеження.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
pessulus я дивився, ще до створення цієї теми, бідний функціонал, але приймається.
cat /dev/ass > /dev/head

Відсутній unknown

• Графоман
  • Tux файний хлопака
« Відповідей #5 : 2010-10-05 17:44:44 »
а, на рахунок фільтрування контенту, знайшов willow (в синаптику willowng, willowng-config, willowng-config-gnome, willowng-config-kde)
за описом можливостей, якщо правда, то буде добре. (фільтр аналізує візуальне і текстове оформлення сайтів)
cat /dev/ass > /dev/head

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #6 : 2010-10-05 18:08:16 »
Коли ваша теща особисто вас попросить проїхатись на вашому новому лексусі, не маючи водійських прав, обов'язково дозвольте їй, бо, "хай вчиться". Не можна обмежувати її :)
Нехай катається. На пасажирському сидінні. Тобто, без прав root'а.
Я про те, що порівняння не зовсім вдале.  :)
По темі - наскільки я пам'ятаю, вміст панелей Гнома конфігурується. Тобто, якщо прибрати головне меню, а на місце поставити свою "шухлядку" з тільки необхідними програмами - так піде? І унеможливити зміну зовнішгнього вигляду шляхом chown та chmod файлів з налаштуваннями.
« Змінено: 2010-10-05 18:09:37 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній unknown

• Графоман
  • Tux файний хлопака
« Відповідей #7 : 2010-10-05 21:40:53 »
Нехай катається. На пасажирському сидінні. Тобто, без прав root'а.
Я про те, що порівняння не зовсім вдале.  :)
По темі - наскільки я пам'ятаю, вміст панелей Гнома конфігурується. Тобто, якщо прибрати головне меню, а на місце поставити свою "шухлядку" з тільки необхідними програмами - так піде? І унеможливити зміну зовнішгнього вигляду шляхом chown та chmod файлів з налаштуваннями.

Ну, так, порівняння не зовсім, але думаю мене зрозуміли ;)

може додам те саме іншими словами: прибрати головне меню, а на місце додати значки запуску необхідних програм + заблокувати цю панель :)
Та і вище підказали декілька варіантів, тобто є над чим працювати, якщо хочеться... і якщо хочеться більшої гнучкості.
cat /dev/ass > /dev/head

Відсутній yvh

• Дописувач
  • **
  • дописів: 56
« Відповідей #8 : 2010-10-06 12:36:16 »
І унеможливити зміну зовнішгнього вигляду шляхом chown та chmod файлів з налаштуваннями.
Якщо мова про панель і її елементи, то блокування/розблокування в гномі робиться так:
gconftool-2 --toggle /apps/panel/global/locked_down