Трохи перечитав, в неті про налаштування ssh, виникли деякі питання і хочеться отримати на них відповіді, щоб дещо дізнатись, а де з чим звіритись.Встановив сервер ssh, нашвидкоруч налаштував. Вичитав, що є три способи автентифікації: за IP, за паролем і за ключем. Переважно всюди пише про ключ, а про інші два способи не бачив як налаштовувати. Файл sshd_config розумію не повністю. Такі рядки як:PasswordAuthentication - стоїть noUseLogin - стоїть noОсь не розумію, як реєструватись за паролем чи за IPКлючі я ще не створював, хотів перевірити чи хоча б працює. Нижче видно як все проходило.ssh -p 22 127.0.0.1The authenticity of host '[127.0.0.1]:22 ([127.0.0.1]:22)' can't be established.RSA key fingerprint is 00:00:00:00:00:00...(такий-то)Are you sure you want to continue connecting (yes/no)? yesWarning: Permanently added '[127.0.0.1]:22' (RSA) to the list of known hosts.linux@127.0.0.1's password: Звідкись взявся ключ, я прийняв, потім запит паролю, я ввів свій пароль (користувача) і з'єднання успішне.Наскільки я зрозумів, це пройшла реєстрація за ключем? То як має бути за паролем? Якщо це було за ключем, то чому спитало мій користувацький пароль?Тут я трохи заплутався, бо думав, якщо за паролем, то треба тільки пароль вводити, а як за ключем, то ключ+пароль.На рахунок IP: де вказати, з якої IP допустима авторизація? В hosts.allow? Якщо так, то тут питань нема.Ще вичитав про можливість допуску до авторизації окремого (окремих) користувача (користувачів), а саме - у sshd_config мав би стояти рядок AllowUsers, де можна вказати користувача, тоді тільки він буде мати можливість авторизовуватись. Такого рядка я там не знайшов. Мабуть його можна туди дописати. Як? В кінці файлу, чи як? Напр., як я вписую рядки в hosts.allow/dehy, то проблем нема.Чи нема програми, яка перевіряє синтаксис конфігураційних файлів?Знаю тільки про tcpdchk, яка перевіряє синтаксис правил в hosts.allow і hosts.deny.І ще одне питання, на рахунок sshd. Він стартує кожного разу, коли завантажується система. Як зробити, щоб він не стартував, бо не хочу, щоб цей сервіс висів постійно, а хочу запускати і зупиняти його ручками, тільки за потреби (sudo /etc/init.d/ssh start, sudo /etc/init.d/ssh stop)
Вичитав, що є три способи автентифікації: за IP,
за паролем і за ключем.
Як зробити, щоб він не стартував, бо не хочу, щоб цей сервіс висів постійно, а хочу запускати і зупиняти його ручками, тільки за потреби (sudo /etc/init.d/ssh start, sudo /etc/init.d/ssh stop)