Прочитавши заголовок, можливо ви не сподівались, що буде саме така проблема, але, не знаю, я не ясновидець. "Перегрівання/нагріванння компютера" на мій погляд тут не підходить.
Тема краще пасує до більш вузького розділу, про питання щодо Ubuntu, але туди не заходять шанувальники інших дистрибутивів, а треба, бо згадуватись буде не тільки ubuntu, тому розміщую тут.
Мова буде про Ubuntu 10.04 (в т.ч. й наступні версії, перевіряв) і ноутбук з Celeron(R) Dual-Core.
Умови: робота від електромережі.
Хотів би вияснити і за можливості вирішити, що ж то може бути не так з керуванням живлення в Ubuntu на ноутбуці.
Симптоми такі:
підвищене виділення температури і сильніше обертання вентилятора, відповідно шум.
Як на мене, це все можна назвати "в межах норми", бо перегріву не відбувається, пк не вимикається в аварійному режимі, але, все одно не так, як мало би бути. Чому? Бо є з чим порівнювати. На ноутбуці ubuntu (основна) і open suse другорядна. Візьмемо "холодний" ноутбук і увімкнемо. Якщо нікуди з ОС не завантажуватись, а зупинитись на їх виборі в меню GRUB, жодна ОС ще не керує живленням, тоді все працює добре. Вентилятор на мінімумі, майже не чути, тиск повітря мінімальний, практично не чутно, повітря прохолодне, хіба, якщо посидіти так хвилин 5-10, воно трохи прогріється і буде ледь(!) тепле, що рукою дуже слабо відчуваєш. Беру тільки два критерії - або і або - "добре" і "погано". Ось ту поведінку, що перерахував вище, називаю "добре".
Завантажуємось в ubuntu. Вже під час(!) завантаження відбувається раптова зміна швидкості вентилятора + посилення тиску повітря і коли система завантажилась в робочий стіл до цього додається і підвищення температури. Нічого не робиться в системі! Але навіть якщо і робиться, то все стоїть на місці, або трохи підвищується. Це у мене "погано".
Завантажуємось в suse і що відбувається? нічого. Як було в меню grub, так і в suse повітря прохолодне, вентилятор не шумить, тиску не відчувається. Більше того - це при тому, що я починаю відкривати файли такими програмами як gedit, libreoffice, також firefox увесь час відкритий, бродіння в неті, копіпаст в файли і збереження, музика (програвач), відкриття yast, встановлення й оновленя програм - це все робиться спокійно і ніяких змін не помічається, ніяких. Повітря стає ледь-ледь тепле від того нормального навантаження на систему. І так годинами, сиди і працюй хоч дні і ночі. Тільки під час запуску програм, маніпуляцій з вікнами і т.п. відчуваються миттєві(!) перепади в шумі і тиску, миттєві! Відкрив вікно, мить - вентилятор швидше і відразу у вихідне положення і це в одну мить, як "коротке замикання", як "фотоспалах". Ось так чітко реагує і регулює оберти. І це добре.
Спочатку (після встановлення) suse працювала в ще більш "щадящому" режимі - час від часу відчувалось якесь легеньке, ледь чутне, але приємне (подійне чи яке) поклацування. Але після оновлень, встановлень програм то минуло. Не знаю чому. Але зрозумів, що то були "парковки голівок" вінчестера і в неті люди обговорюють, що це може бути шкідливо, швидко зношується, хоч все неоднозначно, думки розділяються в декого. Менше з тим, парковки мене не дуже зараз хвилюють, і вже давно їх не чую.
Що ж то може бути з ubuntu не так? Спеціально перевіряв, брав "дуже" старий випуск ubuntu 9.04, там чути клацання як було спочатку в suse й нема прогрівання і шуму вітряка.
В ubuntu 10.* не встановлено laptop-mode-tools (колись мало бути), а замість нього стоїть якась абракадабра /usr/lib/pm-utils/power.d (там скрипти). Але ж і в suse laptop-mode-tools не встановлено. Тому, мабуть нема потреби за це чіплятись.
Відчуваю одним місцем, що порпатись треба в напрямку вінчестера, його температури, як система цим керує і всього що з ним пов'язано.
Перевірив параметри hdparm на обох системах і мене здивувало, бо вони однакові, а системи поводяться по-різному:
/dev/sda:
APM_level = 254
Для проби, в ubuntu встановив 128
- за 30сек-1хв температура впала, вентилятор зменшив оберти, тобто почало працювати так як я хочу - добре, але і з'явились ті поклацування...
Буду вдячний, якщо хтось щось знає про мою проблему і як її вирішити.
"Для статистики": зараз знаходжуся в suse, пишу цю тему в gedit, стовбичить firefox, в ньому 4 вкладки - повітря прохолодне. Система цього чути не хоче.