Автор Гілка: Чи можна поставити Linux на машину із такою конфігурацією  (Прочитано 13154 раз)

keithfay

• Гість
Вітаю, форумчани!
Мене зацікавив Linux, хотілося б спробувати цю ОС.
Із усіх проектів, незважаючи на застереження, найбільше мені сподобався Fedora, хотілося б використовувати саме це ПЗ.
Але у мене виникає питання. Чи мій компьютер буде адекватно працювати із цією системою і як будуть себе поводити наступні пристрої чи зможу я знайти драйвери до них:

Звукова карта: Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio
Миша: Steel Series Kinzu
Офіційний сайт представив лише драйвер для Windows, без драйверу миша працює на налаштуваннях 400/400 cpi що не є дуже комфортним
Особливо цікавить відеокарта: HIS ATI RADEON HD4670 1GB AGP Edition
Справа в тому, що офіційно поставлені до неї драйвери працюють криво, не підтримують 1600х900 роздільну здатність. Проблему усувають драйвери із сайту ATI, але знову ж таки вони тільки для Windows

Більш детальний опис конфігурації ПК
МП:
Цитата
OEM Sign-On: 865PE-A Ver 2.2g 10/08/2004
Chipset:   Intel 2570 rev 2
Superio:   Unknown
CPU:       Intel(R) Celeron(R) CPU 2975 Mhz MAX: 3066 Mhz
BIOS ROM In Socket: Yes
BIOS ROM Size:      256K
Memory Installed:   2048 MB
Memory Maximum:     4096 MB
Memory Slot 01:     0 MB
Memory Slot 02:     1024 MB
Memory Slot 03:     0 MB
Memory Slot 04:     1024 MB
ACPI Revision:      Unknown

Конфігурація:
Цитата
ID
Computer
Chassis : Desktop
Mainboard : SpringdalePE
BIOS : Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 10/08/2004
Total Memory : 2GB DIMM DDR

Processors
Processor : Intel(R) Celeron(R) CPU 2.26GHz (3GHz/2.26GHz 33% OC, 256kB L2)
Socket/Slot : FC µPGA478

Chipset
Memory Controller : ECS 82865G/PE/P, 82848P DRAM Controller / Host-Hub Interface 4x 177MHz (708MHz), 2x 1GB DIMM DDR 354MHz 128-bit

Memory Module(s)
Memory Module : HEXON HEXON 1GB DDR PC1-3200U DDR1-400 (3-4-4-8 2-12-0-0)
Memory Module : HEXON HEXON 1GB DDR PC1-3200U DDR1-400 (3-4-4-8 2-12-0-0)

Video System
Monitor/Panel : Samsung SyncMaster P2050/P2050G(Digital) (1600x900)
Video Adapter : ATI Radeon HD 4600 Series (PS3.0, VS3.0 750MHz, 1GB DDR3 1.75GHz 128-bit, AGP 3.00)

Graphics Processor

Storage Devices
WDC WD1600AAJB-00J3A0 (160GB, ATA133, 3.5", 7200rpm, 8MB Cache) : 149GB (C:) (D:)
Optiarc DVD RW AD-7173A (ATAPI, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache) : N/A (E:)
DTSOFT BDROM (676.3MB, ) : 645MB (F:)

Logical Storage Devices
Hard Disk (C:) : 50GB (NTFS) @ WDC WD1600AAJB-00J3A0 (160GB, ATA133, 3.5", 7200rpm, 8MB Cache)
Hard Disk (D:) : 99GB (NTFS) @ WDC WD1600AAJB-00J3A0 (160GB, ATA133, 3.5", 7200rpm, 8MB Cache)
Optical Drive (E:) : N/A @ Optiarc DVD RW AD-7173A (ATAPI, DVD+-RW, CD-RW, 2MB Cache)
Fedora-17-x86_64 (F:) : 645MB (CDFS) @ DTSOFT BDROM (676.3MB, )
Floppy Disk (A:) : N/A

Peripherals
LPC Hub Controller 1 : Intel 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface Bridge
LPC Legacy Controller 1 : Winbond W83627THF/THG
Audio Device : ECS Realtek AC'97 Audio
Audio Device : ATI (AMD) RV730XT Audio device [Radeon HD 4670]
Audio Codec : ATI (AMD) HDMI Audio
Serial Port(s) : 1
Parallel Port(s) : 1
Disk Controller : ECS 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) EIDE Controller
USB Controller 1 : ECS 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #1
USB Controller 2 : ECS 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #2
USB Controller 3 : ECS 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #3
USB Controller 4 : ECS 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #4
USB Controller 5 : ECS 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB 2.0 EHCI Controller
SMBus/i2c Controller 1 : Intel ICH SMBus

Network Services
Network Adapter : Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC - Минипорт планировщика пакетов (Ethernet, 100Mbps)

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
Дистрибутив ніяк не впливає на конфігурацію заліза. Ядро всюди практично однакове. Є нюанси: відкриті драйвера до відеоплати та закриті. У Fedora типово будуть відкриті, для 2D вони підходять майже бездоганно. Щодо 3D, то прийдеться все-таки встановити закриті. На якість закритих є скарги, сам не маю досвіду, але в тенетах таке пишуть.

idontremember

• Гість
ставте поруч з віндою. Якщо не підійде або не сподобається зможете встановити щось інше.

keithfay

• Гість
відкриті драйвера до відеоплати та закриті.
Що значить відкриті і закриті драйвери? (на форумі не знайшов)

Відсутній kisil

• Графоман
  • дописів: 353
  • Toruble in Windows reboot, toruble in Unix be root
    • About me
Відкриті
Створенні Лінукс спільнотою для підтримки відповідного апаратного забезпечення, пристрою. І поширюються вільно і відкрито. Якщо маєте хист, то можете самостійно щось в них змінити.
Закриті (пропрієтарні)
Створюються фірмою розробником і є її власністю, мають відповідний функціонал і не завжди нормально працюють з Лінукс системою. Початковий код закритий.
А на рахунок того чи поставиться Федора, то думаю що так. Ви ставте а потім буде видно, що  не працює і де потрібно буде щось підправити.
« Змінено: 2012-12-17 08:42:27 від kisil »

keithfay

• Гість
Окей, дякую за допомогу у вас дуже гарний форум тут :).

keithfay

• Гість
Підкажіть, де дістати драйвери будь ласка.

Відсутній James

• Кореспондент
  • дописів: 205
а який дистрибутив ви збираєтесь ставити?..
« Змінено: 2012-12-20 20:14:55 від James »

keithfay

• Гість
Уже поставив - Fedora 17
Я так зрозумів що драйвери потрібно шукати в мережі для кожного пристрою окремо.
Я уже знайшов драйвери для звукової карти Sound Blaster X-Fi xTreme Audio, але проблема викикає із встановленням.
Через термінал не можу створити теку. отримую Premission Denied.
Таких питань у мене буде купа, тому підкажіть якийсь гідний мануал або FAQ, щоб шаритись в Linux, бажано український.
« Змінено: 2012-12-20 21:32:47 від keithfay »

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
Драйвера вже встановлено. У вас щось не працює?

keithfay

• Гість
Немає звуку. Миша працює на налаштуваннях 400/400 cpi. Не працює автопідстройка монітору.
Звукова карта Creative SB xTreme Audio, начебто драйвера на неї є + іще й офіційні
1-ий варіант - це AlsaProject
Застрягаю на кроці cp /downloads/alsa-* .
2-ий варіант - це вивантажити офіційний драйвер http://us.creative.com/support/downloads/download.asp?searchString=XFiDrv_Linux
Але мене кидає на головну сторінку підтримки, а коли знаходжу свій продукт - то драйверів для Linux там не представлено.
Автопідстройка монітору не дуже в принципі і важливо, але я б від цієї можливості не відмовився.
монітор P2050 (Samsung) + відеокарта HD4670 (HIS ATI AGP edition)
Миша Steel Series Kinzu Optical
Драйверів на Linux не представлено і думаю їх і нема. можливо є якийсь спосіб написати програму власноруч, але як це зробити і наскільки це важко уявлення не маю, тому думаю з мишею точно нічого зробити не можна.

keithfay

• Гість
Із звуком затупив. Треба було обрати свій пристрій в основних налаштуваннях

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
Не встановлюйте в системі нічого вручну. Якщо треба щось налаштувати, то просто шукаєте статті в інтернеті про ваш пристрій і робите за інструкцією. Що таке автопідстройка — не дуже розумію.

Відсутній OAntey

• Дописувач
  • **
  • дописів: 75
  • Debian GNU/Linux
Найпростіше пробувати LхiveCD і дивиться робить\не робить. І почать з тих дистрибутивів в яких майже нічого робити зазвичай не потрібно  :)  Типу Mint, Ubuntu(Kubuntu) і схожі на них.

ОМГ тільки глянув скілько їх наплодилося, аж страшно стало http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1b/Linux_Distribution_Timeline.svg?uselang=ru

Тільки я там Дженти не побачив.

keithfay

• Гість
Дуже дякую всім, хто відгукнувся допомогти мені, але, на жаль, із Linux-ом у мене поки не склалось. Справа в тому, що мій ПК занадто слабкий. На Fedor-і виникають прогальмовування іще сильніші ніж на Win, тому я відкатився до XP і дам цьому системнику дожити віку на "рідній" системі) а якщо придбаю новий системник то поставлю туди уже linux + win або і просто linux, тому що система класна, краща за win.
ЗІ: прикро що немає якогось об'єднаного проекту, щоб створити гідну безкоштовну альтернативу із відкритим сирцевим кодом до win і iOS.