Автор Гілка: Пропозиція підкрутити пакет man  (Прочитано 1793 раз)

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
...так, щоб яко вхідні дані брались сторінки в форматі HTML, а не *roff. причин тому є декілька.

Першою є та, що groff препаршиво працює з кирилицею. Ні, не треба мені про -Tkoi8 (воно насправді для KOI8-R), ані про -Tutf8 (бо якщо мені потрібен Postscript (-Tps), то мене ніжно пошлють у те саме місце, про яке ви щойно подумали).

Другою йде та, що сторінки в нас, правильно, "он-лайн". А це означає, що ми очікували б якихось елементарних гіперпосилань, і щоб вони працювали. Цього ж нема.

HTML просто чудово перетворюється на Postscript з допомогою html2ps, і в PDF за допомогою Prince.

Я не бачу причин, щоб man перестав бути залежним від groff і став натомість залежним від Lynx/w3m, котрі могли б форматувати сторінки й навіть гортати їх. Тим паче, що groff тоді можна було  б викинути геть із базової системи.

Третя причина випливає з двох перших. Навіть якщо ми зробимо всі українські мани до всіх програм, то їх буде складно читати, друкувати й відшукувати тими програмами, котрі ми маємо.

Четверта. Метаінформація (така, як-от для apropos), не повинна диктувати вигляд тексту довідки. apropos, у тому вигляді, що є, дуже хоче, щоб розділ з назвою команди звався NAME й мав чітко окреслену структуру, тоді як це набагато легше досягти HTML-теґом <meta>.

Запитання таке. Чи хтось із товариства колупався в програмах з пакунку man-db й може оцінити об'єм праці, необхідної для досягнення цієї мети?