Я трохи над цим думав раніше, і в результаті прийшов до висновку, що мені навіть не панельки треба, а якесь швидке доповнення у вигляді списку, по якому можна рухатися. Бо в панельках дуже часто блукаєш і не можеш знайти потрібний тобі файл, особливо в деб'янівському терміналі (чи немодифікованому MC - не знаю...), де не працює Ctrl-Backspace, і є тьма "прихованих" файлів і директорій в домфівці, а вимкнути їх показ поки що не можу - деб'ян система для мене нова, надто часто треба вмикати назад.
Друге, що мені на даний момент не подобається в MC - підсвітка синтаксису тормозить і глючить, отже я перейшов на vim, але він довго завантажується на Cel600.
Отже така пропозиція - а може організувати панельки всередині vim-у за допомогою вбудованої мови? Чи таке можливо? (Я з нею поки знайомий дуже поверхнево, тому судити не можу.)
Самі панельки (завдання номер один) vim нам дасть у будь-якій кількості.
Командний рядок теж є.
Зчитування багатьох конфіг-файлів - є, і досить розвинене.
Теоретично, підсвітку типів файлів можна організувати через підсвітку синтаксису.
А от з віртуальними файловими системами пропоную подивитися в бік fuse - може зробить це взагалі для чистої оболонки, тоді воно буде доступне й у vim. Щось типу `vcd foo-1.2.3.tar.bz2'. І змінити запрошення оболонки, щоб приховати `/tmp/foo-1.2.3-234567/'. (Як працювати з fuse я теж поки не знаю, але виглядає воно непогано).