Доброї ночі всім!Виникла в мене наступна ідея. Написати скрипт командної оболонки для автоматичної архівації даних. А оскільки ще початківець у цій справі, то вирішив звернутися за допомогою на цей форум...Отже, скрипт повинен виконувати наступні операції:-- виділяти всі теки й файли в поточній теці;-- потім запаковувати все це в формат tar.gz;-- автоматично формувати назву архіву відповідно до дати створення (2008.08.01.tar.gz);-- потім створювати з'єднання з віддаленим ftp-сервером за відомим логіном і паролем (user/pass);-- і нарешті записувати новостворений архів у теку backup на віддаленому ftp-сервері.
Solaris — це те що зазвичай ставлять на серверах
Оце вже не треба . Воно далеко не так.
Ну це ще залежить де. Там де все це критично, то крутити бекапи на ext3 — це те саме що сидіти на пороховій бочці й закурювати. XFS ще гірше, але це вже кому як...
Ідея дуже погана, IMO, а скрипт й ще гірший. Якщо є повний бекап /here/your/path, то треба просто створити нову директорію рядом, назвавши її по now(), створити жорсткі лінки на кожен файл, а потім поверх чере RSync або Unison синхронізувати. Вийде так, що кожен новий снапшот буде тримати тільки дельту зміни на рівні файлових одиниць. А при страшенному бажанні, просто в tar.gz можна закрутити останню директорію й вийде остання версія архіву.Якщо на бекап сервері ZFS (Solaris — це те що зазвичай ставлять на серверах), то навіть і цього хардлінкування не треба: просто створити черговий ZFS снапшот (по часу це займає пару кліпань очима), який буде тримати дельта різницю на рівні блоків, що дасть економити диск найбільш ефективно й RSync'анутись.
Мені якось все одно яка ФС - резервні копії створюються "силами" SAN storage
Той скрипт взагалі-то робочий... А от Вашої ідеї я щось взагалі не збагнув :-/
Ще можна використати якийсь контроль версій. darcs, наприклад.
От тільки практично SAN ще треба вміти підтримувати. :-) Й це трапляється дуже рідко на й без того рідкісний коефіцієнт отих подеплояних SAN. Добав ще його звєрську ціну й посади зверху йолопа-мавпу-оператора — отримаєш повну картину «переваг».