Автор Гілка: Скрипт автоматичної архівації даних  (Прочитано 4839 раз)

Відсутній Sandr

• Графоман
  • дописів: 461
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Доброї ночі всім!

Виникла в мене наступна ідея. Написати скрипт командної оболонки для автоматичної архівації даних. А оскільки ще початківець у цій справі, то вирішив звернутися за допомогою на цей форум...

Отже, скрипт повинен виконувати наступні операції:
-- виділяти всі теки й файли в поточній теці;
-- потім запаковувати все це в формат tar.gz;
-- автоматично формувати назву архіву відповідно до дати створення (2008.08.01.tar.gz);
-- потім створювати з'єднання з віддаленим ftp-сервером за відомим логіном і паролем (user/pass);
-- і нарешті записувати новостворений архів у теку backup на віддаленому ftp-сервері.

За будь-які поради щодо цього скрипта буду вдячний  :)

P.S. Якщо моя фантазія виходить за рамки можливостей системи, то вибачаюся  ::)
« Змінено: 2008-08-01 03:10:03 від Sandr »
openSUSE + KDE

Михайло Даниленко

• Гість

name="$(date +%Y.%m.%d).tar.gz"
tar -czvf $name *
true | lftp -e "put $name -o /remote/backup/dir/$name" remote.host
# user and pass are specified in ~/.netrc or in cmdline with flag -u user,pass

Відсутній BM

• Кореспондент
  • дописів: 162
  • SUSE Linux Products GmbH
Доброї ночі всім!

Виникла в мене наступна ідея. Написати скрипт командної оболонки для автоматичної архівації даних. А оскільки ще початківець у цій справі, то вирішив звернутися за допомогою на цей форум...

Отже, скрипт повинен виконувати наступні операції:
-- виділяти всі теки й файли в поточній теці;
-- потім запаковувати все це в формат tar.gz;
-- автоматично формувати назву архіву відповідно до дати створення (2008.08.01.tar.gz);
-- потім створювати з'єднання з віддаленим ftp-сервером за відомим логіном і паролем (user/pass);
-- і нарешті записувати новостворений архів у теку backup на віддаленому ftp-сервері.

Ідея дуже погана, IMO, а скрипт й ще гірший.

Якщо є повний бекап /here/your/path, то треба просто створити нову директорію рядом, назвавши її по now(), створити жорсткі лінки на кожен файл, а потім поверх чере RSync або Unison синхронізувати. Вийде так, що кожен новий снапшот буде тримати тільки дельту зміни на рівні файлових одиниць. А при страшенному бажанні, просто в tar.gz можна закрутити останню директорію й вийде остання версія архіву.

Якщо на бекап сервері ZFS (Solaris — це те що зазвичай ставлять на серверах), то навіть і цього хардлінкування не треба: просто створити черговий ZFS снапшот (по часу це займає пару кліпань очима), який буде тримати дельта різницю на рівні блоків, що дасть економити диск найбільш ефективно й RSync'анутись.

HTH... ;)

Praporshic

• Гість
Solaris — це те що зазвичай ставлять на серверах
Оце вже не треба ;). Воно далеко не так.
Welcome to real world! (С)

Відсутній BM

• Кореспондент
Оце вже не треба ;). Воно далеко не так.
Ну це ще залежить де. Там де все це критично, то крутити бекапи на ext3 — це те саме що сидіти на пороховій бочці й закурювати. XFS ще гірше, але це вже кому як...

Доречі, у мене була така неприємна фігня. Як злісний ненависник ext3 я завше її критикував і рекомендував її обходити десятою дорогою. Але-ж нє, ото-ж бо одміни знають краще. Збудували партицію на 3+ TB й запхали утуди бекап. А потім, коли воно дуже твердо впало (з кернел паніком), то fsck... помирав від "Unable to allocate memory". Виявилось, воно так дибільно задизайнене, що хапає весь індекс нод в память. Звісно, на 32 бітах сподіватись таку кількість памяті за'alloc'ити може тільки повний ідіот. А скільки ще такого «геніального дизайну» в Linux? Досить тільки порівняти обробку й роботу процесів з ядром, й одразу зрозумієш чому треба ставити Solaris, хоч він потребує більше старань писати драйвери й трохи повільніший.

P.S. Ну, я продовжую обходити ext3 й далі...
« Змінено: 2008-08-07 19:17:56 від BM »

Praporshic

• Гість
Ну це ще залежить де. Там де все це критично, то крутити бекапи на ext3 — це те саме що сидіти на пороховій бочці й закурювати. XFS ще гірше, але це вже кому як...
Мені якось все одно яка ФС - резервні копії створюються "силами"  SAN storage  ::)

Відсутній Sandr

• Графоман
  • дописів: 461
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Ідея дуже погана, IMO, а скрипт й ще гірший.

Якщо є повний бекап /here/your/path, то треба просто створити нову директорію рядом, назвавши її по now(), створити жорсткі лінки на кожен файл, а потім поверх чере RSync або Unison синхронізувати. Вийде так, що кожен новий снапшот буде тримати тільки дельту зміни на рівні файлових одиниць. А при страшенному бажанні, просто в tar.gz можна закрутити останню директорію й вийде остання версія архіву.

Якщо на бекап сервері ZFS (Solaris — це те що зазвичай ставлять на серверах), то навіть і цього хардлінкування не треба: просто створити черговий ZFS снапшот (по часу це займає пару кліпань очима), який буде тримати дельта різницю на рівні блоків, що дасть економити диск найбільш ефективно й RSync'анутись.

Той скрипт взагалі-то робочий... А от Вашої ідеї я щось взагалі не збагнув  :-/
openSUSE + KDE

Відсутній BM

• Кореспондент
Мені якось все одно яка ФС - резервні копії створюються "силами"  SAN storage  ::)
Згоден. Теоретично. От тільки практично SAN ще треба вміти підтримувати. :-) Й це трапляється дуже рідко на й без того рідкісний коефіцієнт отих подеплояних SAN. Добав ще його звєрську ціну й посади зверху йолопа-мавпу-оператора — отримаєш повну картину «переваг».

Відсутній BM

• Кореспондент
Той скрипт взагалі-то робочий... А от Вашої ідеї я щось взагалі не збагнув  :-/

1. http://www.mikerubel.org/computers/rsync_snapshots/
2. http://www.backupcentral.com/components/com_mambowiki/index.php/Rsync_snapshots

HTH.

« Змінено: 2008-08-08 07:42:40 від BM »

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • linux kettle
Ще можна використати якийсь контроль версій. darcs, наприклад.

Відсутній BM

• Кореспондент
Re: Скрипт автоматичної архівації даних
« Відповідей #10 : 2008-08-08 14:59:53 »
Ще можна використати якийсь контроль версій. darcs, наприклад.
Можна, але обережно, бо:
1. лінки/хардлінки
2. скриті файли й директорії
3. великі бінари
4. де-коли може покорячити текстові файли, думаючи що це сорс. І деякі документи будуть пошкоджені, наприкклад ті, що використовують XML.

Praporshic

• Гість
Re: Скрипт автоматичної архівації даних
« Відповідей #11 : 2008-08-08 20:57:28 »
От тільки практично SAN ще треба вміти підтримувати. :-) Й це трапляється дуже рідко на й без того рідкісний коефіцієнт отих подеплояних SAN. Добав ще його звєрську ціну й посади зверху йолопа-мавпу-оператора — отримаєш повну картину «переваг».
А от це - вже не моя відповідальність і не мої проблеми  ::)