Автор Гілка: ifconfig  (Прочитано 2873 раз)

Відсутній AndreyD

• Новачок
  • *
  • дописів: 16
ifconfig
« : 2006-04-17 01:21:47 »
Будь-ласка, допоможіть. Не виставляється default gateway для мережевої eth1. В мене така ситуація: не можу створити посилання на gateway мережевої eth1 (щоб весь трафік проходив через машину, в якої інет). З Windows все проходить(там просто добавив default gateway <IP> в настройках мережі - i все). А в SuSE Linux 10 не проходить. Допоможіть, будь-ласка, чим можете. Буду вдячний.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3857
  • Програміст
Re: ifconfig
« Відповідей #1 : 2006-04-17 13:52:39 »
Є два варіанти:
  1. Masquerading або NAT - трансляція IP-адрес (безпершкодний доступ);
  2. Proxy - весь доступ через проксі (squid).

Якщо дуже треба, то підняти Squid значно швидше.

Для проксі потрібно:
  1. виставити таблицю маршрутизації (default gateway);
  2. встановити та налаштувати Squid (дати доступ лише для локальних користувачів).
Конфіг сквіда має детальний опис і приклади.

Для того, щоб налаштувати Masquerading/NAT необхідно:
  1. заборонити firewall (налаштувати його заново), так як firewall, forwarding й NAT - це все правила для iptables;
  2. включити пересилання пакетів (packet forwarding) й налаштувати NAT;
  3. виставити таблицю маршрутизації (як мінімум потрібен default gateway - це ґейт провайдера);
  4. налаштувати й ввімкнути DHCP для локальних клієнтів або конфігурувати їх руками.

Тут все детально розписано:  
  http://tldp.org/HOWTO/IP-Masquerade-HOWTO/firewall-examples.html#RC.FIREWALL-IPTABLES (англ.)
[Fedora Linux]

Відсутній AndreyD

• Новачок
  • *
Re: Re: ifconfig
« Відповідей #2 : 2006-04-18 20:14:37 »
Перепрошую, але я, напевне, хибрно висловився.
В мене є мережа 255.255.0.0 В цій мережі є сервер провайдера(нехай 192.168.1.1)
DHCP роздає інакший комп'ютер, який мені непотрібний(ігнорую я DHCP). Я ручками проставив собі вільну ip: 192.168.1.239
Завдання: зробити default gateway через провайдера для моєї машини(мій комп'ютер не виступає ані шлюзом, ані чимось іншим).
Вся проблемп в тому, що команда route add default 192.168.1.1 не працює :(
Інакше все було б добре.
( з провайдером все добре: з windows все працює із default gateway 192.168.1.1 - саме зараз із нього і пишу)
Я вже мурдуюсь довго. Стаж в лінукс - невеликий. Буду щиро вдячним за просту допомогу, наскільки це можливо. дякую ще раз.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #3 : 2006-04-18 23:59:00 »
route add default gateway 192.168.1.1Має працювати ;)

Відсутній AndreyD

• Новачок
  • *
« Відповідей #4 : 2006-04-19 03:41:02 »
От таке якраз і не працює... :(

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #5 : 2006-04-19 09:56:25 »
Ну вже ці мені користувачі...
Що значить "не працює"? Що видається у консолі у відповідь на введену команду? Що видають команди
netstat -rn | grep default
ping 192.168.1.1
traceroute 192.168.1.1
ifconfig
ping google.com
traceroute google.com
З чого ви взягалі взяли, що воно не працює? Що показується у броузері при спробі вийти на сервер провайдера? А на гугл? icq/irq-клієнт з'єднується? Пошта працює? Комп'ютер кінець кінцем увімкнений? Мережевий дріт під'єднаний? Сусідні ком'пютери у мережі видно?
"Не працює" - це поняття дуже широке. І в його конкретизації зацікавлені в першу чергу ви.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #6 : 2006-04-19 10:10:04 »
Гм... А слабо написати все що потрібно в /etc/sysconfig/network (чи де ще воно там в сюзі лежить) перезапустити сервіс і не мучитись з оцим о^^^?

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #7 : 2006-04-19 10:34:44 »
До речі, казали знаючі люди, що сюзя вкрай не любить, коли щось робиться не через yast. Так що може все ж краще знайти в тамтешньому аналогу "Панелі керування" відповідний пунктик, де й наклацати відповідні налаштування?

І все-таки проблема конкретизації проблеми ;о) залишається відкритою.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній AndreyD

• Новачок
  • *
« Відповідей #8 : 2006-04-19 23:46:13 »
Щиро дякую всім, хто намагався мені допомогти. Після триденної мороки я випадково знайшов вирішення проблеми. Усе трабли виявились з-за DNS-server'а провайдера. Виявляється, провайдерський DNS-Server був на іншій машині, що і близько не була default gateway (її ip і не згадувалась в настройках MS Windows). Все запрацювало, коли я виставив DNS-server'ом цю машину (при чому я навіть і не здогадувався про існування цього компа). Ще раз всім дуже дякую. Ви підтримували жаринку надії в моїй душі щодо вирішення цієї простої для адмінів та непростої для мене проблеми. Ще раз дякую...