Автор Гілка: На інтеренті  (Прочитано 7553 раз)

zzandy

• Гість
На інтеренті
« : 2007-02-13 21:41:21 »
Знайшов таку замітку:

http://langs.ru/na-interneti/

Мене здивувало, а ви про таке чули?
« Змінено: 2007-02-13 22:48:25 від zzandy »

Відсутній Youry

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
  • Mandriva 2007 (free)
Re: На інтеренті
« Відповідей #1 : 2007-02-14 17:13:47 »
Корінь слова Інтернет в перекладі українською - мережа. Тому, на мою думку, вірно - в Інтернеті (тобто в мережі).

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #2 : 2007-02-14 22:56:31 »
З того ж сайту

Цитата
Часопис

Несколько лет назад я с удивлением обнаружил, что никто из моих знакомых, которые живут на Украине, не знают, что обозначает слово часопис. Но я-то отчетливо помню киоски с вывеской «Газети, часописи».
В чем дело? Ведь в славянских языках слово часопис на всех правах обозначает журнал:
сербск.       часопис
чешск., словенск.       časopis
польск.       czasopismo
Оказалось, что из украинского словаря слово часопис было изъято в 1974 году как «архаизм и диалектизм».

До речі, чи доцільно при перекладі, замість "журнал" використовувати все ж таки  "часопис"? Як на мене то часопис більш відповідний до тих журналів, яки пише програма.
Linux. The future is open.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #3 : 2007-02-16 12:07:46 »
Цитата
До речі, чи доцільно при перекладі, замість "журнал" використовувати все ж таки  "часопис"? Як на мене то часопис більш відповідний до тих журналів, яки пише програма.
Хм. "Часопис" - найкращий переклад слова "log" з тих, що мені відомі.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • дописів: 490
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #4 : 2007-02-22 06:09:02 »
Власне, видимо, не зовсім підходить для перекладу слова log:

Цитата
ЧАСОПИС, -у, ч. 1. Те саме, що газета. 2. Періодичне друковане видання у вигляді книжки; журнал. // Назва будь-якого періодичного видання. (c) slovnyk.net
Тобто, як я розумію, це має бути періодичне видання (таке, що виходить "пачками" через чітко визначений проміжок часу, а не ведеться, як якийсь блоґ):

Цитата
ПЕРІОДИКА, -и, ж. 1. Періодична преса; видання, що виходять друком регулярно, через певні визначені проміжки часу. (c) slovnyk.net
« Змінено: 2007-02-22 06:15:10 від Olexandr_Kravchuk »

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #5 : 2007-02-24 13:25:45 »
Ну, все-таки, що писати "журнал", а що "часопис" - з вашої ж цитати рівнозначно (2. Періодичне друковане видання у вигляді книжки; журнал.). Але чисто по назві часопис, як на мене, точніше передає суть лог-файлів.

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • Linux 4ever!
« Відповідей #6 : 2007-02-26 01:48:16 »
Тобто, як я розумію, це має бути періодичне видання (таке, що виходить "пачками" через чітко визначений проміжок часу, а не ведеться, як якийсь блоґ):

В мене, наприклад є три log-файли (в які я часто заглядаю), які "виходять" через чітко визначений проміжок часу, один - кожну хвилину, другий - кожних дві хвилини, третій - кожну годину. ;) Ще є четвертий, в який пишеться інформація кожен день...

Але ж там сказано, що "виходять друком регулярно, через певні визначені проміжки часу", і нічого не сказано, як заноситься інформація в те видання...
« Змінено: 2007-02-26 01:48:51 від Ign1111 »

zzandy

• Гість
« Відповідей #7 : 2007-02-26 12:21:43 »

В мене, наприклад є три log-файли (в які я часто заглядаю), які "виходять" через чітко визначений проміжок часу, один - кожну хвилину, другий - кожних дві хвилини, третій - кожну годину. ;) Ще є четвертий, в який пишеться інформація кожен день...

Але ж там сказано, що "виходять друком регулярно, через певні визначені проміжки часу", і нічого не сказано, як заноситься інформація в те видання...

А ви свої логи яким чином оприлюднюєте? Друком, через сайт?

Є, наприклад, часопис Live.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #8 : 2007-02-26 15:20:25 »
перепрошую, що втручаюсь до дискусії, але якщо дивитися у словники (як часто вони оновлюються?), то ніякого проґресу і розвитку мови не буде. Нема нічого поганого, щоб надавати слову невластивого йому значення.

Втім, часопис -  невдалий переклад. Приклади логів є в реальному житті. Наприклад, журналі записів "прийшов на роботу/пішов з роботи" або бортовий журнал на кораблі. Втім, слово "журнал" у цьому випадку є теж скопійовано з російської, але часописом ту книжку назвати язик не повертається.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • Linux 4ever!
« Відповідей #9 : 2007-02-26 23:36:22 »

Підводжу підсумок раз на місяць, та роздруковую керівництву на огляд... :)

Втім, часопис -  невдалий переклад. Приклади логів є в реальному житті. Наприклад, журналі записів "прийшов на роботу/пішов з роботи" або бортовий журнал на кораблі. Втім, слово "журнал" у цьому випадку є теж скопійовано з російської, але часописом ту книжку назвати язик не повертається.

74, не так вже це давно було. Може в мого (твого) батька теж не повертався язик назвати ту книжку журналом...  :)

journal - отож виходить калька з кальки... ;D

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • Linux 4ever!
« Відповідей #10 : 2007-02-26 23:38:07 »
Доречі: журнал - journal; magazine; log-book

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #11 : 2007-02-27 14:38:30 »

Підводжу підсумок раз на місяць, та роздруковую керівництву на огляд... :)

74, не так вже це давно було. Може в мого (твого) батька теж не повертався язик назвати ту книжку журналом...  :)

journal - отож виходить калька з кальки... ;D
та я не кажу, що "журнал" - найвдаліше слово, то таки калька з кальки. При чому до російської воно прийшло з французької, швидше за все, тому читаєть "журнал", а не "джорнал".
magazine - це "розважальні" чи то публіцистичні часописи, journal - науковий журнал (чомусь не кажуть "біофізичний часопис", хоча нормально звучить), log-book - те, що ми зараз обговорюємо. Втім, це нормально, що три англійських слова позначаються одним українським і навпаки.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #12 : 2007-02-27 14:41:35 »
до речі, log book по нашому буде облікова книга. НМД, логи повинні називатися чимось, пов"язаним зі словом облік. Чи ні?

Відсутній miwa

• Літератор
« Відповідей #13 : 2007-02-28 16:09:31 »
Ага, а notebook по-нашому буде "записник", "нотатник". Хм. Як би це назвати тоту залізяку, за котрою я зараз працюю...  ;)

Це я до того, що -book'ів у англійській мові не бракує і не варто прагнути до їх дослівного перекладу.

В той же час, log (file) - відносно нове слово і знайти йому коректного відповідника (як і для більшості термінів ІТ-галузі) буде важко. Якщо не надавати існуючим словам нових відтінків.

zzandy

• Гість
« Відповідей #14 : 2007-02-28 18:56:18 »
Хм. Як би це назвати тоту залізяку, за котрою я зараз працюю...  ;)

Лептоп ;)