Автор Гілка: софт для виконання дизайнерських  (Прочитано 9857 раз)

Відсутній Airtone

• Дописувач
  • **
  • дописів: 57
  • Що новенького?
Доброго дня.
Вже кілька років спостерігаю за операційною системою LINUX. І врешті прийшов до висновку що потрібно вивчити цю альтернативу WINDOWS, але  нічого не знаю про LINUX . Хтось підскаже який софт можна встановити для виконання дизайнерських робіт , аналоги ADOBE та COREL? Як на новый "вінт" встановити  LINUX? Як встановити інші додатки? Дякую.

Відсутній Taras

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • Що новенького?
Re: софт для виконання дизайнерських
« Відповідей #1 : 2004-02-09 08:25:15 »
Сучасні дистрибутиви по складності встановлення наближаються до віндовса. Весь процес відбувається в діалоговій формі, обладнання визначається автоматично (якщо воно не найсвіжіше), диск розбивається на розділи також автоматично. Якихось спеціальних знань на перших порах і не потрібно. Серед дистрибутивів візьміть той, який ближче лежить. А взагалі найбільш наближеним до чайників я вважаю Мандрейк. Там є Центр керування, в якому можна задати більшість необхідних налаштувань. Щодо графічних редакторів, то gimp (стандартно входить в більшість дистрибутивів) має достатній набір можливостей для роботи з растровою графікою. Векторною не займався, але пригадую, що недавно здається в цьому форумі хтось писав щось назву програми, призначену для цього.

Відсутній iip))

• Графоман
  • дописів: 277
  • Перекладач KDE, openSUSE...
« Відповідей #2 : 2004-02-13 11:08:21 »
Для видавничої справи в Лінуксі можна використовувати Scribus, (http://web2.altmuehlnet.de/fschmid/index.html)
 який по своїх можливостях старається наблизитись до Adobe PageMaker, QuarkXPress або Adobe InDesign.
Для роботи з графікою є декілька програм, але мабуть найбільш відома - це Gimp. Ця програма (майже) може замінити Adobe Photoshop.
Ще одна програма з великим майбутнім - це Sodipodi. (http://www.sodipodi.com/index.php3?section=home)
 На ній можна працювати з векторною графікою як у CorelDraw чи Adobe Illustrator.
Щодо різноманітних випусків Лінукса (і я знаю що кожний має свій смак і потреби) я б порадив спробувати SuSE.

Іван
"You should not be satisfied with being a victim, nor with being a survivor. You should aim to be a conqueror." "Now, go do the right thing!" Dr. Laura

Відсутній Anneken

• Новачок
  • *
  • дописів: 13
  • Що новенького?
« Відповідей #3 : 2004-03-26 18:56:47 »
Gimp мені щось зовсім не подобається. не знаю, до кінця напевне не розібралася, але фотошоп має направду набагато більше функцій.
А PageMaker яка софтина замінює?
Мені цікаво, бо дуже потрібні ці речі, а з вінди їх емулювати не хоцца...

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #4 : 2004-03-26 20:53:10 »
А PageMaker яка софтина замінює?
Мені цікаво, бо дуже потрібні ці речі, а з вінди їх емулювати не хоцца...

Scribus(QT): http://www.scribus.org.uk/
 Passepartout(GTK): http://www.stacken.kth.se/project/pptout/
gLabels: http://glabels.sourceforge.net/

Для математики: LyX (LaTeX), TeXmacs.

Для векторної графіки: Sodipodi

[Fedora Linux]

clopomor

• Гість

Відсутній Lorex

• Новачок
  • *
  • дописів: 6
« Відповідей #6 : 2005-05-13 16:54:25 »
А от хтось стикався з софтом типу AutoCAD але під Лінукс....   ArchiCAD.... одним словом які перспективи роботи в CAD системах в Лінуксі... я сам архітектор, тому б потребував такого!!!!

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2005-05-14 01:55:10 »
Про аналоги архікаду не чув, а от аналогів автокаду - багатенько: LinuxCAD, VariCAD for Linux..... Останній раз коли я бачив список, було десь з десяток - півтора різних програм.

Відсутній politruk

• Дописувач
  • **
  • дописів: 52
  • BSD user
« Відповідей #8 : 2005-05-15 20:52:17 »
QCAD, але незручно..... :(
FreeBSD 6.0

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #9 : 2005-05-16 01:05:35 »
Народ, не дуріть безсовісно новачка! Програми для дизайну і архітектури під Лінукс поки що серйозно поступаються "дорослим" аналогам, які є під Віндовс.
1) Недостатня функціональність відразу відлякує професіонала. Хто попрацював із професійними вивіреними інструментами, не захоче переходити на гірші варіанти.
2) Часто розробники, не будучи фахівцями в тій галузі, для якої пишуть програми, не відрізняють головного і другорядного, тому створюють інтерфейси, в яких працювати немазохісту просто неможливо. У чорний список таких антиергономічних програм слід зачислити передусім GIMP (за багатовіконний інтерфейс і гігантські елементи вікон) і Sodipodi (за панель інструментів).

Перший з наведених недоліків із часом ліквідується, оскільки швидкість розробки вільних програм значно вища, аніж у пропрієтарних. А от що до другого, то це надовго... Якщо, приміром, розробники OpenOffice.org не хочуть розуміти (я їм писав колись в розсилку), що для швидкого набору перемикач регістру значно важливіший, аніж купа будь-яких фішок, то їх вже ніхто не полікує.

Словом.
Растрова графіка. Можна інсталювати Photoshop через Wine і не мучитися. Щодо GIMP-а, який іде стандартно з усіма дистрибутивами Лінукса, то варто звернути увагу на GIMPshop - хак Скота Мошели, який максимально наблизив компоновку меню GIMP-а до Photoshop-івської.
Маківський оригінал:

http://plasticbugs.com/index.php?p=241

Збірки і тексти під Лінукс:

http://codemills.com/blog/?p=4

Векторна графіка. Тут все поки погано. Єдине, в чому можна працювати - це Inkscape.

http://inkscape.org/

Щось таке рівня 3-го чи 4-го CorelDRAW (здається, він зроблений на основі Sodipodi, але ту гидоту краще і не пробувати). Ще є дуже цікавий проект MaxDraw

http://maxdraw.narod.ru/

автор якого єдиний, хто з авторів подібних проектів щось розуміє в дизайні, але мені не вдалося зібрати програму, тому нічого сказати не можу.

Верстка. Відверто не дотягують тут програми під Лінукс до рівня не те, що сучасних QuarkXPress чи InDesign, але й прог п`ятирічної давнини. Та й наявність власних форматів позбавляє спроби пересісти в них будь-якого смислу. Уявляю собі, як я приходжу в "Сову", де увесь Київ плівки виводить, і скрібусівським макетом  :-/ Пошлють мене там подалі, от і все.

Архітектура та інженерні креслення. Наскільки я розумію, тут теж прогрес ще не дійшов тієї точки, щоб лінуксові програми можна було серйозно використовувати, а не гратися в те, "що вони уміють".

Все, що можна порадити - спробуйте Лінукс як платформу для роботи в інтернеті. Якщо сподобається, то через кілька років, можливо, можна буде працювати в ньому і в інших галузях.

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #10 : 2005-05-16 15:43:01 »
Цитата
Растрова графіка. Можна інсталювати Photoshop через Wine і не мучитися. Щодо GIMP-а, який іде стандартно з усіма дистрибутивами Лінукса, то варто звернути увагу на GIMPshop - хак Скота Мошели, який максимально наблизив компоновку меню GIMP-а до Photoshop-івської.
По-перше, по-друге й по-третє, це не додає функціоналу. Це тільки міняє зовнішній вигляд. Ergo, ілюзія, а не хак. А мені багатовіконний інтерфейс зручніший, це не значить, що в мене обов'язково зі знаннями графіки має бути все до одного місця.

Цитата
Верстка. Відверто не дотягують тут програми під Лінукс до рівня не те, що сучасних QuarkXPress чи InDesign, але й прог п`ятирічної давнини. Та й наявність власних форматів позбавляє спроби пересісти в них будь-якого смислу. Уявляю собі, як я приходжу в "Сову", де увесь Київ плівки виводить, і скрібусівським макетом  Undecided Пошлють мене там подалі, от і все.
Ярославе, а воно що -- на жіночих журналах вся верстка починається й закінчується? Ню-ню.

Відсутній papa

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
  • Що новенького?
« Відповідей #11 : 2005-05-16 15:58:58 »
2) Часто розробники, не будучи фахівцями в тій галузі, для якої пишуть програми, не відрізняють головного і другорядного, тому створюють інтерфейси, в яких працювати немазохісту просто неможливо. У чорний список таких антиергономічних програм слід зачислити передусім GIMP.

А мені tablet-ом малювати в GIMP-i легше ніж в FS:
в GIMP-і я легко налаштовую реакцію пензлика на силу натиску (прозорість, жирність...),
тоді як в PS використовую запропоновану по замовчуванню (неможу знайти вньому цих налаштовань, тому що, якщо вони там і є - то десь в дупі).

(за багатовіконний інтерфейс і гігантські елементи вікон)

Якщо хочеш зменшити к-ть вікон використовуй docking :) .
Я не чаклун - я тільки навчаюся

Відсутній gagarin

• Дописувач
  • **
  • дописів: 88
  • KILL BILL!! :)
« Відповідей #12 : 2005-05-25 11:55:19 »
Сучасні дистрибутиви по складності встановлення наближаються до віндовса...

Я б сказав навпаки.
Віндовс наближається до лінукса.
Лінукс після встановлення вже готовий(майже-майже) до роботи.
Складності виникають пізніше. І лінукс - не тільки графічний.
Є й консолька. Тут є де розгулятися.
Особисто я не дуже сидів в консолі до тих пір, поки не довелося організовувати доступ мережі в інтернет через лінукс-сервер.
Тоді-ж захотілося і apache підняти і pure-ftpd i jabberd та squid.
ІМХО, основна відмінність лінукса від вінди - те що він набагато цікавіший.
Тобто я міг по суті зробити все це під віндою, але... і не жалію.
Хоча, кажучи чесно, врешті виявилося що мої задачі у лінуксі вирішуються швидко і просто :)
Ото воно так! (c)

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #13 : 2005-06-15 17:10:57 »
У чорний список таких антиергономічних програм слід зачислити передусім GIMP (за багатовіконний інтерфейс і гігантські елементи вікон)

Десь я читав, що якраз це не э недоліком. Бо хтось і по 2-3 монитора має, й може легко розкидати вікна по різним моніторам, коли треба обробляти 2 зображження дуже великих. Та навідь якщо й один монітор, то мені зручніше розкидати зображення по різнім стільницям. Як це Ви зробите в одновіконому інтерфейсі?
Linux. The future is open.

Відсутній Sergiy

• Новачок
  • *
  • дописів: 3
  • Programmer
« Відповідей #14 : 2005-08-20 01:28:55 »
Вiтаю всiх....
Мене цiкавлять засобы розробки 3D моделей для машинобудування. Я використовував багато  рiзних засобiв пiд Windows i хотылося б помыняти ОС без незручностей. Може знае хто який засiб розробки саме для конструкторiв. I крым цього мены потрыбен набыр конверторыв популярних форматыв таких як DXF,DWG, IGES, WMF,EMF, SVG а також MSOffice<->OpenOffice. Конвертори мають бути з iнтерфейсом командного рядка.
На останок моэ зауваження з приводу Qcad. Остання версoя цього редактора, як на мене, чудовий iнструмент i зовсым не схожий на AutoCAD i по ынтерфейсу ы по можливостям. 2D частина AutoCAD не йде нi в яке порiвняння.
розважайся і ні в чому собі не відмовляй