Автор Гілка: КДЕ. Зміна розкладок клави.  (Прочитано 3660 раз)

Юрій.(Guest)

• Гість
У KDE, яка входить до складу ASP Linux v10.0 Karelia (Express) (я користуюсь цією системою), є серйозна недоробка - коли у "Центр керування" я додаю декілька розкладок клавіатури, включаю перемикання між ними на CTRL+SHIFT, SHIFT+SHIFT, тощо, нічого не працює, а на моєму ноутбуці доволі незручно сенсорною мишою перемикати на панелі, вибираючи зі списку індикатора поточної мови, змінювати розкладки клавіатури, тому користуюсь GNOME - там усе відмінно працює. Питання - чому не працює kxkb, чому не реагує на натиснення заданих комбінацій клавіш на перемикання розкладок? Ця-ж проблема у мене була й у інших Лінуксах, тож я думаю, що проблема полягає у тому, що КДЕ поганий у принципі. Що тут не так? Як зробити, аби у КДЕ натиснення комбінацій клавіш за вибором користувача (заданих у "Центрі керування"), працювало, як слід? У Віндовсі й у ГНОМЕ це виконується тривіально, а у КДЕ - це ціла проблема.

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
Re: КДЕ. Зміна розкладок клави.
« Відповідей #1 : 2005-11-14 14:11:48 »
Спробуйте комбінацію клавіш Alt+Ctrl+K. Ті клавіші, що ви вказуєте в центрі керування відповідають за переключення альтернативної розкладки. Тобто, за допомогою Alt+Ctrl+K ви можете вибрати основну розкладку (зазвичай, кирилічну), а далі -- за допомогою вибраних вами клавіш вже можна вмикати латинь.
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній Євген Ященко

• Кореспондент
  • дописів: 131
  • SuSE9.3 user
« Відповідей #2 : 2005-11-14 15:15:05 »
Не використовуйте Ви стандратну перемикачку клави, у всіх кого я знаю, вона ніколи не працювала.
Краще знайдіть в своєму xorg.conf/XF86Config-4 наступні рядки
Section "InputDevice"
  Driver       "kbd"
  Identifier   "Ідентифікатор_клави"
...
EndSection
і вставте це:
 Option       "XkbLayout" "us,ru,ua"
  Option       "XkbModel" "pc104"
  Option       "XkbRules" "xfree86"
  Option       "XkbVariant" ",winkeys,winkeys"
  Option       "XkbOptons" "grp_led:scroll,grp:ctrl_shift_toggle"
Все що було до цього з такими назвами видаліть.
І не забудьте виключити стандартний перемикач в центрі керування, краще використайте kxkb.
Лінукс - дружелюбна система, але розбірлива в друзях

Відсутній borman

• Графоман
  • Debianizer
« Відповідей #3 : 2005-11-14 15:33:25 »
kxkb і є стандартним модулем керування розкладками клавіатури і при його завантаженні система автоматично "забуває" все прописане у файлі /etc/X11/XFreeConfig(xorg.conf). Можливо, малась на увазі xxkb?

Хоча циклічне переключення між трьома розкладками на мою думку -- це доволі незручно.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #4 : 2005-11-14 16:08:11 »
З перемикачем розкладок в KDE є проблема, хоча в мене він працює, але він досить сильно залежить від конфігурації xkb в X11, яка постійно змінюється, тому досить легко можна наштовхнутися на проблеми при поновленні X11. В ранніх версіях X11 навіть не було механізму дістати всю інформацію про розкладки, приходилось вручну читати файл конфігурації, який постійно змінюється. До того ж в якійсь версії формат було змінено і додано прапорець, який визначав з якого каталогу читати розкладки, що ще ускладнило ситуацію. Kxkb вже тоді вмів підтримувати вибір варіантів клавіатури, а це додатково накладало залежність від файлів.
Інша проблема - зі швидкими клавішами KDE, які не працюють в кирилиці, якщо не ввімкнена латинська група.
Як раз коли в X11 з'вився файли конфігурації в xml, я вже не мав часу працювати над kxkb і відійшов від справ, зробивши оголошення в розсилці розробників, щоб хтось взяв підтримку на себе. І досить великим було моє здивування, коли я вчора порівняв код і побачив, що за останні 2-3 роки ніхто (окрім розташування віджетів) нічого в kxkb не міняв! Ясна річ з поновленням до x.org і вищий версій проблеми будуть накопичуватись.
Щоб привести його до ладу і зробити його більш стійким потрібно переписати десь 30-40% коду, оскільки xkb конфігурація в x.org добряче змінилася. Але перед цим досить серйозно проштудіювати доку по x.org. Також інший варіант - використовувати libxkliavier, але підхід до перемикання там абсолютно протилежний, тому взагалі напевне простіше буде переписати.
Kxkb має багато корисних функцій (що, правда, може ускладнити його користування для початківців) але поки хтось не візьметься за серйозну підтримку kxkb (або я знайду час на це, що малоймовірно), воно часто зразу з інсталяції і без викрутки працювати буде нестабільно.
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній Євген Ященко

• Кореспондент
  • дописів: 131
  • SuSE9.3 user
« Відповідей #5 : 2005-11-14 18:11:11 »
2 borman
Соррі, малось на увазі kkbswitch :)
« Змінено: 2005-11-14 18:12:47 від john_yashchenko »
Лінукс - дружелюбна система, але розбірлива в друзях

Відсутній Абрамчук Вадим

• Кореспондент
  • дописів: 225
  • Графоман LOU третього (четвертого?) пришестя
« Відповідей #6 : 2005-11-14 19:06:28 »
Не використовуйте Ви стандратну перемикачку клави, у всіх кого я знаю, вона ніколи не працювала.

У мене наприклад нормально працює, просто клавіші для перемикання треба виставляти тут:

Центр керування - Локалізація та доступність - Скорочення клавіатури - і з самого низу: Перемикнути до наступної розкладки клавіатури.

Найкраще використовувати ctrl-menu - набагато зручніше, ніж ctrl-shift, якою я, до речі, вже користуюсь користувався років зо п'ять
Debian GNU/Linux lenny/sid
MontaVista Linux (Motorola ROKR Z6). Міняю на A1200.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #7 : 2005-11-14 20:37:38 »
до речі так, ctrl+menu і я використовую, якщо кнопка "меню" є то це найзручніший варіант
Fedora 35 (x86-64)

Юрій.(Guest)

• Гість
« Відповідей #8 : 2005-11-14 22:22:17 »
М: Жирна зірочка (*) за порушення доброї половини правил.
Надалі пропоную добре подумати, перш ніж щось писати. Особливо в такому тоні та стилі.
« Змінено: 2005-11-15 10:37:22 від miwa »

Відсутній borman

• Графоман
  • Debianizer
« Відповідей #9 : 2005-11-15 09:19:47 »
"Не сперечайтеся з дурнями, бо люди можуть не помітити між вами різниці..."

Юрій.(Guest)

• Гість
« Відповідей #10 : 2005-11-15 09:31:44 »

У мене наприклад нормально працює, просто клавіші для перемикання треба виставляти тут:

Центр керування - Локалізація та доступність - Скорочення клавіатури - і з самого низу: Перемикнути до наступної розкладки клавіатури.

Найкраще використовувати ctrl-menu - набагато зручніше, ніж ctrl-shift, якою я, до речі, вже користуюсь користувався років зо п'ять
І де розміщена ця гіпотетична клавіша "Menu"? Адже на клаві я й з лупою її не видів.  ;D Стосовно поради:
Цитата

, у ЦентрКерування/ЛокалізаціяТаДоступність/СкороченняКлавіатури, то ніякого пункта на кшталт ПеремкнутиДоНаступноїРозкладкиКлавіатури в упор не бачу! Може, у Вас, шановний, якийсь "лівий" КДЕ, адже у стандартному такого пункта немає.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #11 : 2005-11-15 10:35:12 »
І де розміщена ця гіпотетична клавіша "Menu"? Адже на клаві я й з лупою її не видів.  ;D
Лупа слабенька була. Або клава випуску до 1995 року. Або мізки просто не опрацювали бачене. На всіх стандартних клавах для РС "меню" знаходиться між правим "Win" і правим же "Ctrl".
Читайте документацію - вона кермує.