Автор Гілка: 14pt in LaTeX  (Прочитано 2313 раз)

Відсутній Паша

• Кореспондент
  • дописів: 142
  • хайо!
14pt in LaTeX
« : 2005-11-28 12:55:21 »
Сучасні стандарти до оформлення рефератів, курсових робіт та дипломів передбачає використання 14-ого шрифту та 1.5 відстань між рядками. Як в LaTeX встановити такий шаблон до всього документа?
debian

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
Re: 14pt in LaTeX
« Відповідей #1 : 2005-11-28 16:36:44 »
Вимогу про 1.5 інтервал я ігнорую, бо вона 1) дурна, 2) для машинопису. В принципі, встановити інтерліньяж можна одним параметром (не пам'ятаю зараз, яким).

Так само ігнорую вимогу про 14 пт. і ставлю 12 з тієї ж причини, але якщо викладачі настільки тупі, що ці дурниці їм важать більше, ніж зміст, то використай \documentclass[14pt]{extreport} (взагалі класи серії ext*).

Слід вважати, бо в результаті вигляд буде просто препаршивий.

Відсутній xvadim

• Новачок
  • *
  • дописів: 5
  • I Love Linux!
« Відповідей #2 : 2005-11-28 20:45:56 »
Ось як я встановлюю ынтервал 1.5:

\renewcommand{\baselinestretch}{1.5}

Такими командами встановлюю выдступи:

\oddsidemargin=0.4cm
\topmargin=-2cm
\textwidth=17cm
\textheight=25.5cm
\parindent=1.27cm

<про наболіле>
Більш сумно те, що всюди, навіть в Інституті Кібернетики вимагают документи (наприклад, наукові статті) в формати текстововго редактора відомої фірми, який не пристосований для створення наукових текстів. Як наслідок доводиться не лише думати про текст, а й витрачати багато часу на його належене форматування :(
А найбільша прикрість полягає в тому, що навіть з Word'oм мало хто вміє працювати.
Здається враження, що технології Microsoft роблять з програмістів "програмерів", а з користувачів - "юзерів". Як наслідок, перші не вміють писати програми, а другі не вміють користуватись навіть тим, що напишуть перші.
</про наболіле>
Мої проекти та сторінки:
http://xvadim.chgk.info
http://icecc.sf.net
http://quested.chgk.info

• Літератор
« Відповідей #3 : 2005-11-28 22:05:16 »
Мені наболіло інше.

Текст машинопису подається з інтервалом 1,5, бо інакше об нього очі зламаються. 14-й кегль -- це розмір шрифту друкарської машинки.

І коли в нас на руках (гордо так) комп'ютер, котрий дає такі широкі можливості для оформлення тексту -- ми скочуємось до кам'яного віку друкарських машинок. Бо голови часто-густо не думають, а існують, аби в них їли.

Літературна гарнітура, наприклад, не має хвороби шрифту друкарської машинки. Тому нема підстав робити їй кінський інтервал 1,5 -- розріджені рядки так само важко читати, як і занадто щільні.

Стандартним кеглем, котрий нормально читається дорослою людиною й не викликає роздратування, є 10 пунктів. Враховуючи те, що папір у нас величезний, A4 -- 11 пунктів. Клініка -- 12. Я здавав роботи, надруковані 11-пунктовим кеглем, ніхто й не помітив різниці. 14 пунктів -- це знов дурний захід любителів машинопису.

Знов-таки, 14-пунктовий шрифт вимагатиме перекомпонування сторінки (тобто поля такими, як у "стандарті", просто не будуть), і не тому, що там якась художня краса, а тому, що не хочеться бігати до офтальмолога.

Хоча, в принципі, ідіотів, котрі складають ці вимоги, це не хвилює. І хоча здоровий глузд існував завжди, маю враження, що вони бояться його застосовувати.

Звідти, до речі, дурні прямі лапки, тире-дефіси й не менш дурна абзацна втяжка на 1,27 см. Вона більш ніж на круглу (1em) не повинна бути.

k_ilya

• Гість
« Відповідей #4 : 2005-11-29 09:37:03 »
Я це робив так

\begin{document}
\large

Є й інша причина - поганий зір викладачів.

• Літератор
« Відповідей #5 : 2005-11-29 12:15:59 »
Апріорно поганий зір? Можна й шрифтом Брайля набирати, вирішивши щось про апріорну/потенційну сліпоту... До слова, 12 пунктів на а4-му, якщо ніхто не пробував, то раджу -- літери, немов коняки.