Автор Гілка: LyX і символи...  (Прочитано 2701 раз)

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
LyX і символи...
« : 2006-12-05 12:10:12 »
Як навчити LyX відображати математичні/грецькі/wasy символи ?
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Re: LyX і символи...
« Відповідей #1 : 2006-12-10 09:54:04 »
Мабуть у поточній версії ніяк, в будь-якому разі мені не вдалося... Втім є один вихід: станьте розробником або ще простіше подивіться на DVI, що виходить з LYX -- там вони є...

Скоріш за все проблема з відмінністю у кодуванні шрифтів для TeX та шрифтів Type1. Хтось може підтвердити?
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній cadca

• Письменник
  • free like beer
« Відповідей #2 : 2006-12-10 12:08:00 »
Мабуть у поточній версії ніяк, в будь-якому разі мені не вдалося... Втім є один вихід: станьте розробником або ще простіше подивіться на DVI, що виходить з LYX -- там вони є...

Спосіб є: Налаштувати->Зовнішній вид->Зображення->Попередній перегляд->Увімкнено.
Проте цей спосіб не завжди підходить -- постійно для документа генерується DVI кожному символу, а якщо в документі одні формули? В звичайному режимі без увімкненого попереднього перегляду замість символів відображаються їхні назви (як для будь-якого специфіцного символу/команди яких LyX не знає). Така поведінка для мене є незрозумілою  :-/, оскільки потрібні ttf-шрифти в системі є (/usr/share/fonts/ttf/latex/).

Скоріш за все проблема з відмінністю у кодуванні шрифтів ...

Якщо у файлі ~/.lyx/symbols зробити заміни стандартних назв шрифтів (напр. cmx->cmx10), то замість символів виводиться пусте місце  :(. Запис у каталог ~/.lyx/xfonts/ ttf-шрифтів також не допомагає (шрифти бралися із /usr/share/fonts/ttf/latex/, /usr/share/apps/kformula/fonts/, навіть з оффтопіка).

P.S.: Переклад українською під оффтопіком працює, коли для запуску LyX створити ярлик, в якому робочим каталогом вказати не ...\LyX14\bin, а ...\LyX\Resources\Locale; також слід створити змінну оточення LANG=uk_UA  ::).
« Змінено: 2006-12-10 12:09:20 від cadca »

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #3 : 2006-12-11 07:26:45 »
Цитата
Спосіб є: Налаштувати->Зовнішній вид->Зображення->Попередній перегляд->Увімкнено.

Не знаю... У мене не вийшло :( Може у нас різні версії ( у мене 1.4.3)

Цитата
Переклад українською під оффтопіком працює, коли для запуску LyX створити ярлик, в якому робочим каталогом вказати не ...\LyX14\bin, а ...\LyX\Resources\Locale; також слід створити змінну оточення LANG=uk_UA  .

Здається все простіше, і треба лише підправити batch файл, що все це добро запускає, та поміняти кодування для uk_UA з koi8-u на cp1251...
You're not alone
All used up

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #4 : 2006-12-11 07:41:58 »
Вибачте, все працює, просто я, як завжди не зміг дочекатися... :-[
You're not alone
All used up

Відсутній cadca

• Письменник
  • free like beer
« Відповідей #5 : 2006-12-11 23:42:30 »
...треба лише підправити batch файл, що все це добро запускає, та поміняти кодування для uk_UA з koi8-u на cp1251...
Зміну кодування (у languages) я забув вказати  :-[
Щодо вибору між batch-файлом і створенням змінної оточення (лише для конкретного користувача) вибираю останнє => поява змінної LANG=uk_UA впливає не лише на LyX  ;)
Для визначеності наводжу стрічку ярлика для запуску під оффтопіком:
C:\MyProgs\msys\1.0\bin\rxvt.exe backspacekey  -sl 3200 -fg Navy -bg LightYellow -sr -fn Courier -14 -tn msys -geometry 125x55 -e /c/MyProgs/LyX14/bin/lyx -geometry 1024x721+0+19 -dbg 3
Повертаючись до головного питання теми: чи є у когось ідеї щодо розміщення потрібних шрифтів у системі/зміни конфігураційних файлів LyX'а для відображення символів?

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #6 : 2006-12-14 07:47:33 »
Тільки-но помітив, що під оффтопіком грецькі літери пишуться без активації відображення картинок тим же шрифтом, що і основний текст. Я маю на увазі природно оффтопікову версію без msys...

Невже треба переходити на оффтопік?  :(
You're not alone
All used up

Відсутній cadca

• Письменник
  • free like beer
« Відповідей #7 : 2006-12-14 20:23:42 »
Тільки-но помітив, що під оффтопіком грецькі літери пишуться без активації відображення картинок тим же шрифтом, що і основний текст. Я маю на увазі природно оффтопікову версію без msys...
msys мені під оффтопіком потрібен для нормального термінального виводу результатів роботи LyX/LaTeX/python/perl  ;), вивід символів здійснюється нативно.

Скориставшись порадою з http://wiki.lyx.org/LyX/Troubleshooting#qtbug запустив  LyX з терміналу командою
export LC_ALL=en; lyxі таки побачив вивід символів + меню англійською + LyX "забув" про  кодування шрифта, яким виводяться ERT.

Напрошується висновок, що внутрішнє кодування потрібних шрифтів є у iso-8859-1 і для відображення символів у поточній локалі слід перекодувати шрифти. Чи все-таки слід далі копати у напрямку налаштувань LyX?
« Змінено: 2006-12-14 21:09:43 від cadca »