Автор Гілка: Друк брошури  (Прочитано 8291 раз)

Відсутній karmeljuk

• Графоман
  • дописів: 480
Друк брошури
« : 2009-04-15 21:25:27 »
Цікаво дізнатися, чи в когось виходило з ОпенОфіс або перетворивши документ в PDF формат чи ще якийсь, а може в інший спосіб друкувати правильні брошюри, тобто, щоб скласти всі сторінки і вийшло щось подібне до книжки. Одного разу я задавав дане питання, відповіддю було поставити галочку "Друк з обох боків" в ОпенОфіс під час налаштування друку, але це  ні до чого не призводило, брошюра зовсім не друкується, друкуєтсья листок, на якому розміщено дві сторінки, але зовсім не брошюра або хочаб друк з двох боків. В мене на Вінді все було значно простіше, там в Ворді я вибирав друк брошюри, ставив 40 сторінок, в налаштуванні принтера вибирав  друк з двох боків і 2 сторінки на листку, в результаті в мене симпатично друкувалися брошюри по 40 сторінок на 10 листках. З під Лінус я такого результату ніяк не можу добитися, спочатку на Мандріві пробував,  потім на СюЗі, тепер на Убунту, думав , що може дистрибутив не підтримує, але видно що проблема не в цьому. Питаю по тій причині, що мені доводиться  дуже багато друкувати, а використовувати одну сторону паперу не зручно та не раціонально.
Хто знає якусь програму по даній проблемі, чи спосіб вирішення - порадьте, буду дуже вдячний
--------------
М: Загляньте до орфографічного словника (української мови), або увімкніть спелчекер. Назву топіка я, таки, підкоригував, бо "брюшюра", напевне, від слова "брюхо", чого принтер явно не надрукує.
« Змінено: 2009-04-15 21:49:45 від Piktor »

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Re: Друк брошури
« Відповідей #1 : 2009-04-15 23:07:41 »
Друкуйте до Postscript (що по суті і робить більшість драйверів принтерів у Linux), а потім скористайтеся різноманітними варіаціями команд ps2ps, psbook (ви так мене тоді і не зрозуміли, у OOo є друк буклетів).

Гаразд, давайте конкретне завдання (викладіть десь файл) і я розпишу, які команди слід виконати для того, щоб отримати бажаний результат, коли вже ви самі не можете.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
« Відповідей #2 : 2009-04-16 01:49:23 »
Варіант 1:
1) експорт у *.pdf;
2) з допомогою pdftk додаємо пусті сторінки (якщо є необхідність - кількість сторінок має бути пропорційною до 4-ох) та пересортовуємо сторінки (треба самостійно задати порядок);
3) з допомогою pdfnup (пакунок pdfjam) "друкуємо" по дві сторінки на одному аркуші (знову в *.pdf).
Варіант 2:
1) друкуємо у *.ps (postscript);
2) використовуємо psbook і psnup з пакету pstricks.

Після проведених маніпуляцій роздруковуємо готовий *.pdf або *.ps.
« Змінено: 2009-04-16 01:50:45 від cadca »
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній karmeljuk

• Графоман
« Відповідей #3 : 2009-04-16 16:18:16 »
Поставив всі необхідні пакети, відкрив документ в ОО, надрукував у postscript, відкрив через evince - а тепер що робити далі абсолютно не знаю

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #4 : 2009-04-16 20:03:31 »
Поставив всі необхідні пакети, відкрив документ в ОО, надрукував у postscript, відкрив через evince - а тепер що робити далі абсолютно не знаю
1) Закрити Evince.
2) Написати сюди, яку саме брошуру ви бажаєте зробити
2') Набрати у консолі (звичайно ж, перед тим треба встановити psutils) man psbook і спробувати прочитати те, що напише програма. Все просто psbook -s(кількість сторінок у зошиті, кратна чотирьом) (вхідний файл) (вихідний файл)3) Відкриваєте у Evince те, що вийшло.
4) Друкуєте.
You're not alone
All used up

Відсутній karmeljuk

• Графоман
« Відповідей #5 : 2009-04-17 18:20:14 »
Для прикладу підібрав документ на 7 сторінок, зробив все необхідне, сторінки в порядку  [8] [1] [2] [7] [6] [3] [4] [5], відкрив evince, друкую прописавши в налаштуванні принтеру сторінки 1-4 (перша сторона) і брошура в мене не виходить ніяк. З таким алгоритмом брошура вийде лише тоді, якщо я буду по одному листочку друкувати, але це ніяк мене не влаштовує

Також хочеться друкувати брошури по 16,32,40 сторінок, а так вийде лише брошюра на всі сторінки

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #6 : 2009-04-17 18:47:01 »
Для прикладу підібрав документ на 7 сторінок, зробив все необхідне, сторінки в порядку  [8] [1] [2] [7] [6] [3] [4] [5], відкрив evince, друкую прописавши в налаштуванні принтеру сторінки 1-4 (перша сторона) і брошура в мене не виходить ніяк. З таким алгоритмом брошура вийде лише тоді, якщо я буду по одному листочку друкувати, але це ніяк мене не влаштовує

Також хочеться друкувати брошури по 16,32,40 сторінок, а так вийде лише брошюра на всі сторінки
Певне драйвер вашого принтера не підтримує друк двох сторінок на одному аркуші. ;)

Пан cadca пропонував також вивчити pstops. Так ось, вкласти дві сторінки на один аркуш можна командою:pstops 2:0L@.7(21cm,0)+1L@.7(21cm,14.85cm) файл1.ps файл2.psПісля цього друкуєте перші дві сторінки з вашого прикладу, а потім (не перекладаючи) вставляєте ще раз в принтер і друкуєте дві інші. Згинаєте. Готово.

Велика книжка: те саме, друкуєте одну сторону (великий стіс), вставляєте знову і знову друкуєте, розбираєте на зошити, зшиваєте, переплітаєте, — книжка готова. Я сам так робив.
« Змінено: 2009-04-17 18:48:04 від yurchor »
You're not alone
All used up

Відсутній klim

• Графоман
  • дописів: 287
  • The True Lamer. Beware of fakes.
« Відповідей #7 : 2009-04-17 23:04:06 »

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #8 : 2009-04-18 19:43:09 »
Flame:
надавали тут бухгалтерських порад...

По-моєму, все виходить без усякого командного рядка. І без дуплекса.

OpenOffice 3.0.0. Візьмемо документ зі сторінками формату А4, але надрукуємо їх парами на тому самому форматі, тобто зменшимо при друкові. Для цього:

1. Відкриваємо документ, який треба надрукувати брошурою. Йдемо в меню "Файл" —> "Попередній перегляд сторінки" (по-нормальному, на цей пункт треба тримати кнопку на панелі, якщо ще нема, або поставити клавіатурну комбінацію).

2. Тиснемо на кнопку з двома сторінками "Попередній перегляд книги" зліва від масштаба (а якщо її немає, то клацаємо на панелі з кнопками правою кнопкою миші і шукаємо, де вона вмикається). Це розмістить першу сторінку документа справа на сторінці перегляду.

3. Тиснемо на кнопку з принтером "Параметри друку: вид сторінки" і вибираємо там альбомну орієнтацію паперу; у вікні перегляду буде видно, що сторінки нашого документа друкуватимуться попарно на одному аркуші.

4. Друкуємо (Ctrl+P). Йдемо в "Параметри" і ставимо галочку в середній колонці навпроти слова "брошурою". Друкуємо у файл (це буде .ps, тобто postscript), бо щось не видно, щоб можна було безпосередньо з ООо надрукувати тільки парні або непарні сторінки.

5. Відкриваємо адекватний переглядач файлів postscript — у моєму випадку це виявився KGhostScript — і друкуємо з нього всі непарні сторінки. Перевертаємо стос і друкуємо на ньому всі парні сторінки, тільки в зворотному порядку. Все. І ніяких impose та інших нічних жахіть.
« Змінено: 2009-04-18 19:44:45 від Campana »

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #9 : 2009-04-18 19:47:49 »
Flame:

OpenOffice 3.0.0. Візьмемо документ зі сторінками формату А4, але надрукуємо їх парами на тому самому форматі, тобто зменшимо при друкові. Для цього:
8<-----------------------------------------------------------
Все. І ніяких impose та інших нічних жахіть.
Ех, я намагався про це сказати минулого заходу, але topinambur88 сказав, що все одно нічого не вийде...  :'(
You're not alone
All used up

Відсутній karmeljuk

• Графоман
« Відповідей #10 : 2009-04-18 21:55:08 »
Flame:

8<-----------------------------------------------------------
Все. І ніяких impose та інших нічних жахіть.
Ех, я намагався про це сказати минулого заходу, але topinambur88 сказав, що все одно нічого не вийде...  :'(

Минулого заходу я пробував простим чином - лише в налаштуванні друку виставляв друк брошури, появлялися 4 сторінки формату А6 на одному листку паперу, от тому то й казава, що нічого не виходить.

Бачу, варіантів друку багато, тепер буду пробувати, спасибі всім за поради

Відсутній karmeljuk

• Графоман
« Відповідей #11 : 2009-04-20 11:54:18 »
Flame:

1. Відкриваємо документ, який треба надрукувати брошурою. Йдемо в меню "Файл" —> "Попередній перегляд сторінки" (по-нормальному, на цей пункт треба тримати кнопку на панелі, якщо ще нема, або поставити клавіатурну комбінацію).

2. Тиснемо на кнопку з двома сторінками "Попередній перегляд книги" зліва від масштаба (а якщо її немає, то клацаємо на панелі з кнопками правою кнопкою миші і шукаємо, де вона вмикається). Це розмістить першу сторінку документа справа на сторінці перегляду.

3. Тиснемо на кнопку з принтером "Параметри друку: вид сторінки" і вибираємо там альбомну орієнтацію паперу; у вікні перегляду буде видно, що сторінки нашого документа друкуватимуться попарно на одному аркуші.

4. Друкуємо (Ctrl+P). Йдемо в "Параметри" і ставимо галочку в середній колонці навпроти слова "брошурою". Друкуємо у файл (це буде .ps, тобто postscript), бо щось не видно, щоб можна було безпосередньо з ООо надрукувати тільки парні або непарні сторінки.

5. Відкриваємо адекватний переглядач файлів postscript — у моєму випадку це виявився KGhostScript — і друкуємо з нього всі непарні сторінки. Перевертаємо стос і друкуємо на ньому всі парні сторінки, тільки в зворотному порядку. Все. І ніяких impose та інших нічних жахіть.

Спасибі Campana, саме даний спосіб виявився для мене найбільш зручним, брошура чудово друкується, хоча й доводиться робити лишні операції.
Можу додати деякі уточнення, а саме
*якщо бажається друкувати велику книжку сторінок більше 120, тоді при друку всих сторінок вона буде не зручною в читанні, для цього через ОО друкуємо не весь документ, а лише 40, 60, 80 чи кому скільки подобаєтсья сторінок, далі окремі частини зшиваються і зручно читати
*при друку вже на принтер краще відразу виставляти обенрнений порядок, а наступні сторінки вже в прямому порядку, тоді сторінки чудово розкладаються і не приходиться їх вручну перекладати при зшиванні

Взагалі дану тему можна розмістити в Поради та Рецепти чи шось таке, щоб всі зацікавленні відразу бачили як друкувати складні документи

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #12 : 2009-04-20 19:21:00 »
Так там насправді треба строго витримати послідовність кроків, бо інакше не вийде. Я експериментальним тицянням цю послідовність встановив.

Друк брошури в ООо — це квестяра ого-го!

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #13 : 2009-04-20 19:22:16 »
Взагалі дану тему можна розмістити в Поради та Рецепти чи шось таке, щоб всі зацікавленні відразу бачили як друкувати складні документи
Можна. Можна й на DLOU.