Автор Гілка: Змістовна стаття про SSD  (Прочитано 6500 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
SSD розшифровується як "Solid State Disk" (хоча він абсолютно не круглий ні в якому місці) - це флеш-пам’ять великої ємності, яка пропонується як заміна для звичайних вінчестерів. В статті порівнюється швикодія твердотільних накопичувачів різних виробників з жорсткими дисками, розбір фізичної будови SSD, вимірювання сповільнення SSD від зношення та інші речі.

Сттатя: http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=3531
[Fedora Linux]

Відсутній wildman

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • I Love YaBB 2!
Re: Змістовна стаття про SSD
« Відповідей #1 : 2009-03-19 16:45:37 »
Мало того що стаття не мовою, так вона й не про лінукс. Там навіть слово юнікс не фігурує...
Зате там зустрічається слово Windows раз 10 як мінімум...
Мабуть це RSS від IXBT а не LINUX.org.UA
 >:(

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #2 : 2009-03-19 16:58:15 »
Цитата
SSD розшифровується як "Solid State Disk" (хоча він абсолютно не круглий ні в якому місці)
смішним у цій назві є не слово «диск», а solid state :)

і тут є проблема перекладу. hard disk українською мовою буде «твердий диск», а не жорсткий. І це слово з’явилася як противага гнучким магнітним дискам (floppy і т.п.)

solid state disk — це, звісно, твердотільний диск, але це словосполучення є такою ж нісенітницею, як «мокра вода» чи «газовий кисень» (мова про кімнатну температуру, звісно).

мені здається, що якщо це флешка, то нехай воно так і називається: флеш-диск SSD.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній AntonG

• Дописувач
  • **
  • дописів: 54
« Відповідей #3 : 2009-03-19 17:52:33 »
SSD розшифровується як "Solid State Disk" (хоча він абсолютно не круглий ні в якому місці)
solid state disk — це, звісно, твердотільний диск

Взагалі то, SSD = Solid-state drive. Так що він не круглий навіть і в назві. Хоча, тут вже як перекласти. Може, твердотільний накопичувач? Щодо слова "твердотільний" заперечень не має бути, думаю :)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2009-03-19 18:16:51 »
Цитата
Щодо слова "твердотільний" заперечень не має бути, думаю
заперечення є, і я їх висловив. слово «твердотільний» означає, що бувають і нетвердотільні накопичувачі, себто накопичувачі у вигляді рідин, газів чи може плазми. оскільки таких не буває, і всі носії інформації є твердими тілами, то цей прикметний є нісенітницею.

ось тут обґрунтовується вживання цього терміну в англійській мові:
Цитата
The original usage of the term solid-state (from solid-state physics) refers to the use of semiconductor devices rather than electron tubes, but in this context, has been adopted to distinguish solid-state electronics from electromechanical devices as well. With no moving parts, solid-state drives are less fragile than hard disks and are also silent (unless a cooling fan is used); as there are no mechanical delays, they usually employ low access time and latency.
себто тут «solid state» набуло значення «суцільний», такий, що не складається з окремих механічних частин.

я не думаю, що треба калькувати англійську, треба подумати над кращим варіантом.
« Змінено: 2009-03-19 18:18:40 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
« Відповідей #5 : 2009-03-19 18:51:46 »
заперечення є, і я їх висловив. слово «твердотільний» означає, що бувають і нетвердотільні накопичувачі, себто накопичувачі у вигляді рідин, газів чи може плазми. оскільки таких не буває, і всі носії інформації є твердими тілами, то цей прикметний є нісенітницею.
Пофантазуйте, у майбутньому обов'язково будуть накопичувачі із плазми. Тому назва з розрахунком на майбутнє. :)

Я так і не зрозумів Why Я Should Want an SSD.

Дорогий і напевно як всі флешки з обмеженою кількістю перезаписувань.

Поки що не придумав,  як провести з користю різницю у швидкості між 6 і 8 мілісекундами.

Відсутній v.2.1

• Письменник
« Відповідей #6 : 2009-03-19 18:54:35 »
"накопичувач" і "диск" пропоную замінити на:

КОПИЦЯ або КОПА

http://www.slovnyk.net/?swrd=%EA%EE%EF%E8%F6%FF
« Змінено: 2009-03-19 19:01:29 від vitre »

Відсутній red@cat

• Дописувач
  • **
  • дописів: 61
« Відповідей #7 : 2009-03-19 19:32:14 »
Монолітний?

Відсутній v.2.1

• Письменник
« Відповідей #8 : 2009-03-19 19:51:12 »
Монолітний?
Цільний?  :D
« Змінено: 2009-03-19 19:51:42 від vitre »

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #9 : 2009-03-19 19:59:11 »
Останній раз перетягую гілки з новин туди, де вони мають лежати за змістом. Наступного разу авторів саджатиму до патівену.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
« Відповідей #10 : 2009-03-19 19:59:54 »
Flame:
Кристалічний накопичувач, або накопичувач з кристалічною структурою :)
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #11 : 2009-03-19 22:29:40 »
Цитата

і тут є проблема перекладу. hard disk українською мовою буде «твердий диск», а не жорсткий. І це слово з’явилася як противага гнучким магнітним дискам (floppy і т.п.)

solid state disk — це, звісно, твердотільний диск, але це словосполучення є такою ж нісенітницею, як «мокра вода» чи «газовий кисень» (мова про кімнатну температуру, звісно).

мені здається, що якщо це флешка, то нехай воно так і називається: флеш-диск SSD.

а варіант з dict.linux.org.ua не підійде?
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #12 : 2009-03-19 22:31:11 »
Цитата

по-перше Solid State Drive, по друге це не флешка:
http://en.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive
An SSD using SRAM or DRAM (instead of flash memory) is often called a RAM-drive.
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #13 : 2009-03-20 01:52:52 »
Цитата
а варіант з dict.linux.org.ua не підійде?
напівпровідниковий накопичувач — підійде, в принципі.