1. в українській/російскькій розкладці не працюють (майже в усіх програмах) комбінації ctrl+<латинська буква>, alt+<латинська буква>). Наприклад, ctrl+c, ctrl+z,... Наскільки я розумію, це УПРАВЛЯЮЧІ символи, чому вони прив'язуться до кирилиці...
2. Зробив перемикачем розкладок клавіатури правий Shift (так звик, так в мене ще з DOS тягнеться). Відтепер для мене цей Shift пропав назавжди. Для Shift можу користуватись тільки лівою клавішою Shift. тобто правим зробити Shift+a не можу - тупо переключається клавіатура.
3. В ДОС-і і WIndows я собі підлаштував роботу з клавіатурою так, що по AltGr (правий Alt) в українській розкладці мати російькі декілька букв. Таким чином обходився тільки двома розкладками: en/ua. Як це зробити в Linux - не знаю.
4. В повноекранному режимі різних плеєрів (пробував totem, vlc, mplayer) гасне екран. Приблизно через 10-20 хв. після того, як перестали "дьоргати" мишкою. Спостерігається цей глюк на Убунту 6.06, 6.10 (може був і на 5.10, не пам'ятаю) на трьох різних машинах. Як це обійти - убий не знаю! tvtime працює без проблем.
5. Відсутність глобального кліпбоарда між консольним mc і X-ами. ctrl+shift+c, ctrl+shift+v в gnome-terminal працює тільки в межах екрану (для чистої консолі - трохи більше (по вертикалі). Крім того задобав глюк mcedit, при якому якщо вставляєш текст (з допомогою ctrl+shift+v) в якому є пропуски на початку рядка, то він вставляється "сходинками": кожний наступний рядок відступає вправо від попереднього. Крім того відсутність глобального кліпбоарда в mc (між двома викликами mcedit, наприклад) робить незручним copy-paste між різними документами в консолі. Може це якось можна робити unix-way, поки не знаю...
6. повільний запуск X-програм. На моїй машині (PIII-500/256) займає десятки секунд. Хотілось би 2-3. Хоча б як у попередній піратській Windows XP. Пробував prelink, preload. Щось не дуже допомогло. Може руки не звідти ростуть?.
8. Невелийий "ганж" програвання DVD під totem (під іншими плеєрами щось мені не "йде", тобто тотем - мене повністю влаштовує ) - Грає DVD до першої подряпини і з матом-перематом вилітає. Щось пише про css. Так, стоїть бібліотека dvdcss. Але диски не захищені. Таким чином потроху позбуваюсь можливості переглядати мої "надбання". Пробував під Windows (powerdvd) - дьорнеться, проскочить проблемну зону і грає далі. Як це обходити в Linux - не знаю...
10. До кінця дня чисто суб'єктивно комп'ютер працює все повільніше і повільніше. Таке враження, що десь відбувається витік пам'яті. Грішу на xorg i firefox. Борюся тупим методом - перезавантаження. Нагадую - система PIII-500/256, Ubuntu-6.06
Взагалі-то дуже мало інформації. Та й ще в купі дуже незручно розбирати. Не вистачає, хоча б, xorg.conf.
Дескоп, вірогідно, гном?
Цитата: vladko від 2007-03-30 19:40:391. в українській/російскькій розкладці не працюють (майже в усіх програмах) комбінації ctrl+<латинська буква>, alt+<латинська буква>). Наприклад, ctrl+c, ctrl+z,... Наскільки я розумію, це УПРАВЛЯЮЧІ символи, чому вони прив'язуться до кирилиці...Таке теоретично може бути тільки в мозіллі. Якщо так - вам сюди.Хоча як там себе гном може поводити навіть не знаю...
Цитата: vladko від 2007-03-30 19:40:392. Зробив перемикачем розкладок клавіатури правий Shift (так звик, так в мене ще з DOS тягнеться). Відтепер для мене цей Shift пропав назавжди. Для Shift можу користуватись тільки лівою клавішою Shift. тобто правим зробити Shift+a не можу - тупо переключається клавіатура.Природно. А чого ви ще очікували?
Цитата: vladko від 2007-03-30 19:40:393. В ДОС-і і WIndows я собі підлаштував роботу з клавіатурою так, що по AltGr (правий Alt) в українській розкладці мати російькі декілька букв. Таким чином обходився тільки двома розкладками: en/ua. Як це зробити в Linux - не знаю. Створіть свою розкладку. Як це зробити, в гуглі інформації достатньо.
Цитата: vladko від 2007-03-30 19:40:394. В повноекранному режимі різних плеєрів (пробував totem, vlc, mplayer) гасне екран. Приблизно через 10-20 хв. після того, як перестали "дьоргати" мишкою. Спостерігається цей глюк на Убунту 6.06, 6.10 (може був і на 5.10, не пам'ятаю) на трьох різних машинах. Як це обійти - убий не знаю! tvtime працює без проблем.LOL. xscreensaver вирубати не пробували?
Цитата: vladko від 2007-03-30 19:40:395. Відсутність глобального кліпбоарда між консольним mc і X-ами. ctrl+shift+c, ctrl+shift+v в gnome-terminal працює тільки в межах екрану (для чистої консолі - трохи більше (по вертикалі). Крім того задобав глюк mcedit, при якому якщо вставляєш текст (з допомогою ctrl+shift+v) в якому є пропуски на початку рядка, то він вставляється "сходинками": кожний наступний рядок відступає вправо від попереднього. Крім того відсутність глобального кліпбоарда в mc (між двома викликами mcedit, наприклад) робить незручним copy-paste між різними документами в консолі. Може це якось можна робити unix-way, поки не знаю...Так у вас же по шіфту розкладка перемикається, ні? Щодо кліпбордів (регістрів!!!)... Використовуйте vim=)
Цитата: vladko від 2007-03-30 19:40:396. повільний запуск X-програм. На моїй машині (PIII-500/256) займає десятки секунд. Хотілось би 2-3. Хоча б як у попередній піратській Windows XP. Пробував prelink, preload. Щось не дуже допомогло. Може руки не звідти ростуть?.А які саме програми? Щось дуже повільно.
Цитата: vladko від 2007-03-30 19:40:398. Невелийий "ганж" програвання DVD під totem (під іншими плеєрами щось мені не "йде", тобто тотем - мене повністю влаштовує ) - Грає DVD до першої подряпини і з матом-перематом вилітає. Щось пише про css. Так, стоїть бібліотека dvdcss. Але диски не захищені. Таким чином потроху позбуваюсь можливості переглядати мої "надбання". Пробував під Windows (powerdvd) - дьорнеться, проскочить проблемну зону і грає далі. Як це обходити в Linux - не знаю...mplayer. xine на битих потоках справді часом нервується.
Цитата: vladko від 2007-03-30 19:40:3910. До кінця дня чисто суб'єктивно комп'ютер працює все повільніше і повільніше. Таке враження, що десь відбувається витік пам'яті. Грішу на xorg i firefox. Борюся тупим методом - перезавантаження. Нагадую - система PIII-500/256, Ubuntu-6.06На даному етапі єдина рекомендація - викиньте beryl під три чорти.
очікував: toggle mode - перемикач розкладок; shift+<інша клавіша> - стандартна поведінка. Так було в мене в Windows. Боюсь, що й тут так можна налаштувати - драйвер клавіатури дуже моцний. Але щось вже дуже зарозумний (для мене:() Може є якась більш зрозуміла документація з цього питання? Інтернет вже обшарив ого! Але не дуже надибав на відповідь
Розкладку то я створив (взяв стандартну ubuntu phonetic ukrainian. і змінив пару символів. Але це стосується українських/російських символів і їх розміщення (layout). А от спец-символів (alt, ctrl, altgr). щось не врубився як робити
В Ubuntu 6.06 i 6.10 нема xscreensaver. Там є нове "чудо" - gnome-screensaver. Звичайно пробував його виключати; пробував навіть його зносити і ставити xscreensaver. Нічого не помогло. Навіть якщо його нагло кільнути з пам'яті, все одно через деякий час при показі гаситься екран. До речі і totem i mplayer i vlc чесно пишуть що повідомляють screensaver що машина працює без клавіатури (фактично відрубають його). Так написано на їх сайтах. Та в мене щось це не діє...
Натяк зрозумів В планах обов'язково вивчити. Правда була вже спроба, але щось мені здалося дуже геморойним працювати з українським текстом в vim - команди там ідуть англійською? потрібно постійно перемикати мови. Чи я щось робив не так?
та повільно завантажуються майже всі програми в gnome: OpenOffice, gedit, gnome-terminal, firefox, mozilla-thunderbird, kate та ін. X-програми. Крім консольних.
як на мене, то щось занадто нервуються... додати їм більше "пофігізму" до відеопотоку способів нема? щоб перескакувати і йшли далі? Може варто шукати lindvd? виробник його ніби та ж фірма що випускає windvd. може в неї інших рушій, який цих проблем не має? Хоча ця думка мені дуже не подобається.
На цій машині берилу нема (занадто слабка). Це моя робоча машина. Берил на новій, яку я недавно купив і зараз просто з нею експериментую. Хоча згідний, берил ще не для масового використання. Хоча деякі моменти дуже зручні, на мою думку...
2. зробив перемикачем розкладок клавіатури правий Shift (так звик, так в мене ще з DOS тягнеться). Відтепер для мене цей Shift пропав назавжди. Для Shift можу користуватись тільки лівою клавішою Shift. тобто правим зробити Shift+a не можу - тупо переключається клавіатура.
3. В ДОС-і і WIndows я собі підлаштував роботу з клавіатурою так, що по AltGr (правий Alt) в українській розкладці мати декілька російських буквочок. Таким чином обходився тільки двома розкладками: en/ua. Як це зробити в Linux - не знаю (зараз використовую 3 розкладки. не вельми зручно).
6. повільний запуск X-програм. На моїй машині (PIII-500/256) займає десятки секунд. Хотілось би 2-3. Хоча б як у попередній піратській Windows XP. Пробував prelink, preload. Щось не дуже допомогло. Може руки не звідти ростуть?
7. при активізації Skype
9. це вже покруче. Це вже beril.
Цитата: vladko від 2007-03-30 20:57:26очікував: toggle mode - перемикач розкладок; shift+<інша клавіша> - стандартна поведінка. Так було в мене в Windows. Боюсь, що й тут так можна налаштувати - драйвер клавіатури дуже моцний. Але щось вже дуже зарозумний (для мене:() Може є якась більш зрозуміла документація з цього питання? Інтернет вже обшарив ого! Але не дуже надибав на відповідь Ікси при перемиканні розкладок ловлять не keypressed івенти, а keyrealeased. Наскільки мені відомо, способу це виправити нема, окрім як правити сирці іксів. Хоча точно не скажу - ніколи не цікавився.
Цитата: vladko від 2007-03-30 20:57:26В Ubuntu 6.06 i 6.10 нема xscreensaver. Там є нове "чудо" - gnome-screensaver. Звичайно пробував його виключати; пробував навіть його зносити і ставити xscreensaver. Нічого не помогло. Навіть якщо його нагло кільнути з пам'яті, все одно через деякий час при показі гаситься екран. До речі і totem i mplayer i vlc чесно пишуть що повідомляють screensaver що машина працює без клавіатури (фактично відрубають його). Так написано на їх сайтах. Та в мене щось це не діє...Да-а-а... А часом у вас не пропрієтарні nvidia-драйвери? В них на цю тему глюки бувають будь-здоров...
Цитата: vladko від 2007-03-30 20:57:26Натяк зрозумів В планах обов'язково вивчити. Правда була вже спроба, але щось мені здалося дуже геморойним працювати з українським текстом в vim - команди там ідуть англійською? потрібно постійно перемикати мови. Чи я щось робив не так?Зробити маппінги основних команд на українські.
Цитата: vladko від 2007-03-30 20:57:26та повільно завантажуються майже всі програми в gnome: OpenOffice, gedit, gnome-terminal, firefox, mozilla-thunderbird, kate та ін. X-програми. Крім консольних.Тоді конфіг іксів. Хоча OO i mozilla ресурсів жеруть будь здоров...
Цитата: vladko від 2007-03-30 20:57:26як на мене, то щось занадто нервуються... додати їм більше "пофігізму" до відеопотоку способів нема? щоб перескакувати і йшли далі? Може варто шукати lindvd? виробник його ніби та ж фірма що випускає windvd. може в неї інших рушій, який цих проблем не має? Хоча ця думка мені дуже не подобається.Спробуйте перезібрати ксін, мало що там убунтовці напихали. Або mplayer=)
Цитата: vladko від 2007-03-30 20:57:26На цій машині берилу нема (занадто слабка). Це моя робоча машина. Берил на новій, яку я недавно купив і зараз просто з нею експериментую. Хоча згідний, берил ще не для масового використання. Хоча деякі моменти дуже зручні, на мою думку...Ну да, віндузятників переманювати дуже зручно.
Цитата: vladko від 2007-03-30 20:57:26Натяк зрозумів В планах обов'язково вивчити. Правда була вже спроба, але щось мені здалося дуже геморойним працювати з українським текстом в vim - команди там ідуть англійською? потрібно постійно перемикати мови. Чи я щось робив не так?:help langmap
Цитата2. зробив перемикачем розкладок клавіатури правий Shift (так звик, так в мене ще з DOS тягнеться). Відтепер для мене цей Shift пропав назавжди. Для Shift можу користуватись тільки лівою клавішою Shift. тобто правим зробити Shift+a не можу - тупо переключається клавіатура.Зробіть перемикачем правий Cntrl.
Цитата3. В ДОС-і і WIndows я собі підлаштував роботу з клавіатурою так, що по AltGr (правий Alt) в українській розкладці мати декілька російських буквочок. Таким чином обходився тільки двома розкладками: en/ua. Як це зробити в Linux - не знаю (зараз використовую 3 розкладки. не вельми зручно). Повісьте гноміський індикатор клавіатури на панель - буде дві а третю можна буде викликати через меню. Або зробіть свою розкладку - це не складно. Або перемикайте розкладки через setxkbmap .....
Цитата4. В повноекранному режимі різних плеєрів (пробував totem, vlc, mplayer) гасне екран. Приблизно через 10-20 хв. після того, як перестали "дьоргати" мишкою. Спостерігається цей глюк на Убунту 6.06, 6.10 (може був і на 5.10, не пам'ятаю) на трьох різних машинах. Як це обійти - убий не знаю! tvtime працює без проблем.Для mplayer-а можна додати параметр в конфігурацію, який зупинятиме xscreensaver.
Цитата5. Відсутність глобального кліпбоарда між консольним mc і X-ами. ctrl+shift+c, ctrl+shift+v в gnome-terminal працює тільки в межах екрану (для чистої консолі - трохи більше (по вертикалі). Крім того задобав глюк mcedit, при якому якщо вставляєш текст (з допомогою ctrl+shift+v) в якому є пропуски на початку рядка, то він вставляється "сходинками": кожний наступний рядок відступає вправо від попереднього. Крім того відсутність глобального кліпбоарда в mc (між двома викликами mcedit, наприклад) робить незручним copy-paste між різними документами в консолі. Може це якось можна робити unix-way, поки не знаю...F9 викликає меню. Ctrl-Shift-V (чи Shift-Ins) не має до mc ніякого відношення - це функція консолі. Для mc це виглядає ніби користувач просто набирає текст, тому і спрацьовує автовідступ. Кишеня mcedit (CoolEdit) валяється у ~/.mc/cedit/cooledit.clip. Відкриваєте цей файл з допомогою gedit і маєте обмін. Виділити текст - F3, занести - Ctrl-Ins або Ctrl-F, вставити - Shift-F5 (Shift-Ins не працює бо перехоплюється GUI-ною консоллю), видалити - Ctrl-Del.
Цитата9. це вже покруче. Це вже beril.metacity працює цілком стабільно.
Цитата10. До кінця дня чисто суб'єктивно комп'ютер працює все повільніше і повільніше. Таке враження, що десь відбувається витік пам'яті. Грішу на xorg i firefox. Борюся тупим методом - перезавантаження. Нагадую - система PIII-500/256, Ubuntu-6.06Запустіть якийсь монітор (gnome-system-monitor, htop, top, etc.) зранку і ввечері і подивіться хто саме їсть пам'ять (хто збільшився в розмірі в декілька раз).
в мене беріл працює досить стабільно. Просто помічена відсутність одностайності в кадровій синхронізації між xgl i xv (для виводу відео).
Шановна громадо! Вже 10 місяців як я повністю перебрався з Windows (так вийшло, що сидів на ньому починаючи з версії 3.0) на Linux (у даному випадку - Ubuntu 6.06,6.10).
Система мені вельми подобається (просто тащуся )
Проте накопив собі такі 10 пунктиків
які ніяк вирішити не можу.
До кінця дня чисто суб'єктивно комп'ютер працює все повільніше і
при активізації Skype (він сидить собі в треї і тут хтось пише) вся система завмирає на 10-20 секунд. Відчуття "зависання" - ні на що не реагує. Я раніше тупо тиснув "reset", потім зрозумів, що воно "відмерзає" і вже "здогадуюсь", що мені хтось "дзвонить". Таке відчуття, що Skype (або якась його підсистема) отримує приоритет ледь не realtime, а все решта тупо чекає поки це все відпрацює. Трохи неприємно. Як у Windows - не знаю, там skype не використовував.