Автор Гілка: Видалення всіх пакунків, які були встановленні.  (Прочитано 2322 раз)

Відсутній Вуйко з полонини

• Кореспондент
  • дописів: 181
Питання полягає в наступному: як видалити пакунок та всі пакунки, від яких він залежить. (Тобто ті які встановилися разом із ним).
Наприклад: я поставив Eclipse. При встановленні було сказано, що встановиться n-пакунків, та потрібно буде 106Мб вільного місця. Коли ж я хотів його позбутися, то
# apt-get remove eclipse  
..........................................
The following packages will be REMOVED:
  eclipse
0 upgraded, 0 newly installed, 1 to remove and 0 not upgraded.
apt-get --purge remove eclipse - дає такий самий результат.

Як мені позбутися всіх пакетів, які були встановлені разом із ним?
"Don't waste your time or time will waste you" Matthew Bellamy

Praporshic

• Гість
deborphan, якщо не помиляюсь. Окрім того, у Lenny є фіча autoremove - видалення пакунків встановлених за залежностями, які вже не потрібні.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Synaptic Package Manager - але це в убунті
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

• Кореспондент
Кхе... ввжаючи, що дебіан подефолту юзає Гном(то тільки я собі поставив файне KDE ), то і сінаптік тут також є. Тільки от користі від нього мало. Як там це зробити?

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Кхе... ввжаючи, що дебіан подефолту юзає Гном(то тільки я собі поставив файне KDE ), то і сінаптік тут також є. Тільки от користі від нього мало. Як там це зробити?
хмм...Mark for complete removal
він потім сам видаляє залежності та повідомляє про це.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

• Кореспондент
Напевно прийдеться просто дивитися на залежності основного пакета, а потім по-одному видаляти.

Відсутній ra

• Дописувач
  • **
  • дописів: 56
Коротко кажучи, накраще для керування пакунками у «Дебіані» використовувати aptitude. Так радять, коли не помиляюсь, і самі творці дистрибутиву.

Втім, це зовсім не означає, ніби не слід використовувати утиліти на кшалт apt та dpkg. Але ж з розумом, тобто для різної роботи краще застосовувати різне приладдя.

Наприклад, якщо чоловік має на меті встановити лише один певний пакунок — скажімо, «Оперу», та ще й статично зібрану, — то у пригоді стане команда dpkg (з потрібними параметрами відповідно до вимог випадку):
# dpkg -i opera-[щось-там-про-її-версію].deb
А якщо потрібно пошукати пакунки за певними критеріями, то краще скористатися утилітами apt:
$ apt-cache search atom | grep reader | less
Але якщо є потреба ретельніше та охайніше опрацювати залежності, то значно краще скористатися утилітою aptitude:
$ su -
# aptitude

Також у «Дебіані» є такі чудернацькі утиліти, наприклад, як orphaner. Час від часу цю приблуду можна запускати, аби шукала «осиротілі» (без залежностей) бібліотеки і таке інше для безпечного видалення з системи.

Примітка: особисто я не маю великого досвіду використання, перепрошую, «менеджерів пакунків» з KDE чи GNOME. Але й того досвіду, що був, для мене виявилось достатньо, бо вони поки що не дуже придатні до роботи, особливо — відповідальної.
Debian GNU/Linux (stable), OpenBSD.

Відсутній Nazarium

• Новачок
  • *
  • дописів: 42
  • Debian Lenny
Synaptic Package Manager є і в Дебіані
« Змінено: 2008-01-09 11:26:51 від Cthulhu »

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
Використовуйте aptitude.
Ця програма вміє розрізняти пакунки встановлені "вручну" (тобто прямою командою користувача) і "залежні" від інших пакунків. Тоді при видаленні встановленого пакунка видаляються і всі ті пакунки, котрі встановлювались для задоволення його залежностей. От тільки свою базу aptitude формує вже в процесі повноцінної роботи, при проведенні безпосередніх маніпуляцій з пакунками, проіндексувати "з нуля" не вийде. Втім, при достатній кількості часу і наполегливості, а також трохи знання -- і можна необхідні мітки проставити самостійно.
І взагалі. http://old.linux.kiev.ua:8080/~borman/apt-howto-uk/
dd if=/dev/zero of=/dev/null