Автор Гілка: який debian вибрати?  (Прочитано 4670 раз)

Відсутній pvl

• Новачок
  • *
  • дописів: 39
який debian вибрати?
« : 2008-06-20 10:45:16 »
Мені треба встановити на кучу десктопів + сервер. Який вид debian-у вибрати для цього? Бо як я зрозумів є декілька: etch lenny sid.

Наприклад etch випущений доволі давно, то як оновлювати пакунки, чи якийсь репо з пакунками для оновлення etch?

А lenny ще готується - чи можна його використовувати , чи краще почекати?

Praporshic

• Гість
Re: який debian вибрати?
« Відповідей #1 : 2008-06-20 11:15:45 »
Сервер - однозначно під Etch (на те він і стабільний). На десктопи можна й Lenny - отримаєте щось рівня останньої убунти (може трохи старіше або десь - новіше), хоча значно надійніше (якщо не додавати нічого з sid).

Сашко Кравчук

• Гість
« Відповідей #2 : 2008-06-20 14:38:58 »
Сервер однозначно під Etch!!! Для десктопів, на мою думку, Lenny -- відмінний варіант, тільки доведеться робити регулярні (бодай раз на 7-10) днів dist-upgrade`и, інакше, можуть виникати конфлікти при встановленні нових пакунків...

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #3 : 2008-06-20 16:22:07 »
Сервер однозначно під Etch!!! Для десктопів, на мою думку, Lenny -- відмінний варіант, тільки доведеться робити регулярні (бодай раз на 7-10) днів dist-upgrade`и, інакше, можуть виникати конфлікти при встановленні нових пакунків...
геніально! це типу щоб з релігійних міркувань убунту не встановлювати?

У мене на десктопі 8.04, на сервері (LAMP) — Ubuntu 7.10 Server Edition, аптайм 256 днів (з моменту знесення старого дебіана та встановлення убунти не робив жодного апдейта і перезавантаження системи).

Сервер: залежить, які версії ПЗ вам треба, підійде і Дебіан старий, і Дебіан новий, і Убунту.
Десктоп: Убунту (не розумію, нашо ставити unstable Debian, щоб робити кожен день dist-upgrade).

« Змінено: 2008-06-20 16:23:44 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Praporshic

• Гість
« Відповідей #4 : 2008-06-20 18:16:28 »
Десктоп: Убунту (не розумію, нашо ставити unstable Debian, щоб робити кожен день dist-upgrade).
Debian unstable на десктоп? "Пан знається на збоченнях" (С). Lenny і не новіше. До того ж, Олександр помилився - досить стандартних update&upgrade. В мене на ноуті Lenny не оновлюється місяцями, і нічого. Просто перед встановленням нових пакунків роблю apt-get update щоб у разі необхідності потрібні пакунки оновились.

Ставити убунту на сервер - знущання. Он до мого приходу встановили два. Я на них дивлюсь та ніяк не можу зрозуміти: навіщо на сервері стільки усього? Якщо потрібен Debian-based серверний дистр, то єдиний вибір - Debain stable. Це не релігійні питання, а питання досвіду. Нещодавно перевстановлював на одному з серверів з убунтою ядро, бо там встановили стандартне i686, а воно (7.04->7.10) без підтримки SMP. Як наслідок - з двох ядер бачилось лише одне (у Debian SMP є у стандартному ядрі i686).
Ubuntu 7.10 Server Edition, аптайм 256 днів (з моменту знесення старого дебіана та встановлення убунти не робив жодного апдейта і перезавантаження системи).
Адресу не підкажете? Я собі заведу ще один хост з root-привілеями.

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • дописів: 490
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #5 : 2008-06-20 21:17:59 »
геніально! це типу щоб з релігійних міркувань убунту не встановлювати?

Ні, ніяких холіварів. Мені дуже імпонує Убунту і я просто у захваті від того, що цей дистрибутив зробив для світу лінукс та вільного програмного забезпечення взагалі, але мій, най і не великий і не дуже серйозний, але все ж таки, досвід підказує, що тестова гілка Дебіена справді є чудовим варіантом для десктопів.

Я 8 місяців адміністрував комп'ютерний в Університеті, який працював виключно під лінуксом (єдиний на увесь університет, де навчається 10 000 "стаціонарників"), і повірте, я за цей час перепробував чимало дистрибутивів, і не вернуло мене лише від двох: Debian`а та Arch`а, і то останній стояв на слабенькій машині.

Щодо сервера, то я, мабуть, ніколи не наважусь встановити туди щось, окрім Debian stable. Ubuntu -- то хороша, але надто вже попсова річ. Я чудово розумію, і поважаю Ваш вибір, не вбачаючи у ньому нічого поганого і принизливого, прошу мені вибачити, але я ніколи і нікому не порекомендую цієї системи для серверу. Дякую!
« Змінено: 2008-06-20 21:19:01 від Olexandr_Kravchuk »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2008-06-21 00:30:31 »
Сашко, я теж не збирався холівар провокувати :)

Цитата
Адресу не підкажете? Я собі заведу ще один хост з root-привілеями.
Підкажу, чого не підказати: http://bo.net.ua

Я буду дійсно не проти, якщо ви знайдете у мене дірку (про те, що двигун на сайті дірявий, як решето, знаю — будемо міняти), яка б дозволила отримати shell-доступ до системи, і поділитесь, як її усунути (я наразі вважаю, що поточний захист надійний).

Кваліфікованих сисадмінів бракує проекту, це факт.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній pvl

• Новачок
  • *
  • дописів: 39
« Відповідей #7 : 2008-06-21 00:38:18 »
В результаті отримуємо etch на сервер і lenny|ubuntu на десктопи.
Всім дякую за поради.

<трошки нахабно>
    Чи не запише мені в Києві хтось -> etch|lenny|ubuntu|kubuntu|xubuntu? :)
</трошки нахабно>

Praporshic

• Гість
« Відповідей #8 : 2008-06-21 10:24:04 »
Я буду дійсно не проти, якщо ви знайдете у мене дірку (про те, що двигун на сайті дірявий, як решето, знаю — будемо міняти), яка б дозволила отримати shell-доступ до системи, і поділитесь, як її усунути (я наразі вважаю, що поточний захист надійний).

1. Використовується стандартний та доволі популярний рушій Invision Power Board. Як наслідок - дірки у ньому знаходити полюбляють.
2.
Цитата
Apache/2.2.3 (Ubuntu) PHP/5.2.1 Server at bo.net.ua Port 80
Я майже впевнений що увімкнено mod_mime_magic - стикався з доволі цікавим методом проникнення у систему завдяки йому. Додайте ще вихід з safe_mode у php 5.2.1 - матимете веселий комплект.
3. Якщо система не оновлювалась вже більше 200 днів, то 100% працюватиме kernel root exploit (в мене десь залишився - перевіряв свої сервери ним). Ще додайте дірку у openssl, яку в убунті скопіювали з Debian.

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • linux kettle
« Відповідей #9 : 2008-06-21 10:51:20 »
Там ще навіщось сендмило і мускуль назовні стирчать. Добре, що хоч самба фільтрується, а то можна було б зробити гадість практично не відходячи від каси - недавно була виявлена дуже файна дірка. Хоча і стирчить, тобто це вже питання прямоти налаштувань iptables.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2008-06-21 14:25:23 »
Цитата
1. Використовується стандартний та доволі популярний рушій Invision Power Board. Як наслідок - дірки у ньому знаходити полюбляють.
ну це стосується всіх несамописних двигунів. Найкращий захист — прибрати з сайту всі згадки про те, який двигун використовується.

Цитата
Я майже впевнений що увімкнено mod_mime_magic - стикався з доволі цікавим методом проникнення у систему завдяки йому.
ні, не увімкнений. phpinfo, до речі, можна глянути тут

Цитата
то 100% працюватиме kernel root exploit (
це я знаю, але ssh зачинений для всіх, крім обраних ІР (через hosts.allow/deny)
Цитата
Там ще навіщось сендмило і мускуль назовні стирчать. Добре, що хоч самба фільтрується, а то можна було б зробити гадість практично не відходячи від каси - недавно була виявлена дуже файна дірка. Хоча і стирчить, тобто це вже питання прямоти налаштувань iptables.
а як зачинити все, крім ssh і http?

Ну в кожному разі, ці всі дірки — це кривизна моїх рук, а не вада системи.
« Змінено: 2008-06-21 14:26:18 від noddeat »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #11 : 2008-06-21 14:45:18 »
ну це стосується всіх несамописних двигунів. Найкращий захист — прибрати з сайту всі згадки про те, який двигун використовується.
Так, але не завжди це можливо. Окрім того, якщо лізе людина а не робот - вона 100% визначить рушій.

Цитата
ні, не увімкнений.
Один з методів не підійде, але підійде інший.

Цитата
це я знаю, але ssh зачинений для всіх, крім обраних ІР (через hosts.allow/deny)
Для цього експлоіта ssh не потрібен. Є різні php-shell та інші подібні речі.

Цитата
Якщо можна вимкнути взагалі. Якщо ні - налаштувати заборонивши прослуховування зовнішнього інтерфейсу. Або заблокувавши у iptables.

Цитата
Ну в кожному разі, ці всі дірки — це кривизна моїх рук, а не вада системи.
Не зовсім. Це кривизна рук плюс вади системи. Оновлюватись треба. Звісно, не кожен день, але після оновлень штибу openssl security fix - обов'язково.

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • linux kettle
« Відповідей #12 : 2008-06-21 15:22:47 »
Так, але не завжди це можливо. Окрім того, якщо лізе людина а не робот - вона 100% визначить рушій.
Крім того, IPB написаний на глобальному і надійному. А воно саме по собі злегка діряве буває.

Як сказав prapor - або покласти сервіс, або налаштувати щоб не ліз куди не просять, або заблокувати. Взагалі - nmap і iptables в руки і вперед.

//капча uk4mmm. noddeat, ви впевнені, що у вас нема недоброзичливців?

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #13 : 2008-06-21 17:51:34 »
Цитата
//капча uk4mmm. noddeat, ви впевнені, що у вас нема недоброзичливців?
звісно, є. Що вже було:
— турки кілька разів ламали двигун на головній. двигун тимчасово закрито для неукраїнських ІР. Будемо міняти.
— форум не ламали ніколи з того часу, як IPB (а це роки два-три). Ламали попередній двигун на phpBB.
— саму систему, однак, не ламали ніколи. Пробували (невдало) підібрати пароль на ssh — закрили для всіх ІР, крім тих, з яких заходять адміни.

ДДОСять регулярно. Поки що борюсь антиспам-скриптами.