Автор Гілка: Зависає Debian  (Прочитано 2506 раз)

Відсутній Slavko

• Дописувач
  • **
  • дописів: 90
Зависає Debian
« : 2009-04-21 23:16:17 »
Я в лінуксі новачок, перепробував багато дистрибутивів (поверхово визначав найкращий на своє ламерське око) і дійшов висновку що найкраще на моєму компі працює Debain. Зкачав на офіційному сайті перший із 19-ти cd (маю непогане підключення до інтернету і качати всі диски не бачу потреби) і встановив на комп'ютер.
Встановлення проходить нормально, після перезавантаження теж все ОК. Ставлю програми, налаштовую під себе вигляд але через декілька годин несподівано все зависає, не діють ні клавіатура ні мишка, взагалі нічого не діє окрім Reset`у. Думав, може криво встановилося, проте і після повторної установки справа повторилася через 10 годин...
Що може бути причиною такого ступора?.. кривий файл-образ?.. старе залізо? (хоча не таке воно і древнє, Гіндовз СП3 літає)
Товарищ каже що проблеми із HDD, хоча знову ж Віндовз працює нормально, і Ubuntu, з якої я пишу зараз, працює нормально - наставив купу програм, повмикав всі качалки.. ніяких особливих проблем.

Я розумію що питання із розряду гадання на кавовій гущі, але може дасте пораду із якої сторони підходити до вирішення проблеми. Бо хочеться використовувати саме Debian....

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
Re: Зависає Debian
« Відповідей #1 : 2009-04-21 23:44:44 »
У мене була аналогічна ситуація, правда він ще видавав характерні звуки. Він у мене зараз лежить в шухляді — стан дуже кепський — прийшлось взяти новий. Побоююсь, щоб Ви встигли ще перекинути важливі дані.

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
« Відповідей #2 : 2009-04-21 23:46:34 »
P.S. Я про жорсткий диск.

Відсутній Slavko

• Дописувач
  • **
« Відповідей #3 : 2009-04-22 09:11:01 »
правда він ще видавав характерні звуки..
Перед ступором щось потріскує... але Убунту працює нормально, правда поки що...
« Змінено: 2009-04-22 09:11:41 від Slavko »

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
« Відповідей #4 : 2009-04-22 14:21:53 »
правда він ще видавав характерні звуки..
Перед ступором щось потріскує... але Убунту працює нормально, правда поки що...
Про потріскує - жорсткий диск часто стартує/зупиняється? ::) Варто було б звернути увагу, що видає на-гора "dmesg|tail" перед зависанням системи.
P.S.: У мене подібна ситуація траплялась при перегляді фільмів за допомогою xine в повноекранному режимі - xine вперто намагався побороти гномівський screensaver (якого в мене нема :o) і плодив велику кількість процесів-зомбі (інтервал спроб побороти screensaver був у кілька секунд).
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
« Відповідей #5 : 2009-04-22 15:08:59 »
Перед ступором щось потріскує...
Це жорсткий диск кришиться.
---------------------
М.: Гуморист ви наш >:(
« Змінено: 2009-04-22 16:25:34 від cadca »

Відсутній Slavko

• Дописувач
  • **
« Відповідей #6 : 2009-04-22 16:21:37 »
Мда... убунту теж потрапила в ступор. Мабуть таки хард якому нема і року здихає (воно і не дивно, після моїх над ним знущань  :-[ )
І ще дозвольте ламерське питання. хард що кришиться включений як master, є ще другий хард - чи можна встановити лінукс на нього і чи не буде проблем із завантаженням обох систем?..

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #7 : 2009-04-22 19:39:32 »
Встановити Linux на slave HDD? Можна. От тільки мусите розібратися із завантажувачем (grub скоріш за все, може lilo), тоді проблем не буде.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Slavko

• Дописувач
  • **
« Відповідей #8 : 2009-04-22 22:22:01 »
Просканував жорсткий диск програмою HDDScan жодного bad-блока не знайдено. всі показники наче в межах норми...

Відсутній Slavko

• Дописувач
  • **
« Відповідей #9 : 2009-05-02 13:11:49 »
В принципі цю проблему вирішив. Перерозбив розділи, створив окремо для /, usr, var, tmp, home. записав все в кінець вільного простору, і замість ЕХТ3 вибрав ReiserFS. Все бігає чудово. тільки от отримав інші проблеми.
Відеокарта у мене дуже древня - Radeon 9200 Series - але вирішив поставити драйвер fglrx. Після встановлення і перезавантаження ікси не запускаються і видає так:
NO Matching Device section for instance (BUS ID PCI:1:0:1)і при цьому з диску встановилися купа ядер і при завантаженні системи ГРАБ іх пропонує ціле простирадло. Отож питання:
1. Чи варто так багато требувати від такої відеокарти?
2. як позабирати всі зайві ядра із системи?

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
« Відповідей #10 : 2009-05-02 13:27:33 »
2. як позабирати всі зайві ядра із системи?
aptitude search ~nlinux-image~i
отримуєш список встановлених ядер

aptitude purge <непотрібні ядра>
видаляеш ядра з системи (тільки обережно :))
Best regards,
nickat

Відсутній Slavko

• Дописувач
  • **
« Відповідей #11 : 2009-05-04 14:45:20 »
nickat, дякую, повидаляв. Але у двох що залишилися отримую повідомлення (хвилин через 5 після завантаження компа) KERNEL FAILURE - ніби все працює, але приємного мало читати що ядро поламане... і що робити?