Автор Гілка: Труднощі з перемиканням розкладок  (Прочитано 4693 раз)

Відсутній prinf

• Кореспондент
  • дописів: 119
Debian Lenny, KDE 4.2
Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "kbd"            
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "sp_inet"
        Option          "XkbLayout"     "us,ua"  
        Option          "XkbVariant"    ",unicode"
        Option          "XkbOptions"    "lv3:win_switch,grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll,compose:rwin"                                                                                    
EndSection
Думаю ви зрозуміли, звідки це взято :-)
Іноді в логах бачу таку помилку:
[   73.585230] nepomukservices[3910]: segfault at 48 ip 7fc0a102ab2e sp 7fffa96298e0 error 4 in libQtCore.so.4.5.1[7fc0a0fc1000+23f000]Може з цим це якось пов’язано?

Сама проблема полягає в слідуючому: при завантаженні системи я не можу перемикнути розкладку клавіатури в плазмі (наприклад на нотатці). В інших програмах, наприклад опері, розкладка успішно міняється. Хоча, буває, що і в опері не перемикається, це вирішується її перезапуском. Щойно попробував перезапустити KDE - стала мінятись розкладка і в плазмі. Але ж не робити це кожного разу після запуску системи...

Порадьде, будь ласка, як позбутися цих незручностей.
« Змінено: 2009-05-18 19:28:56 від Ivan_ »

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3632
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Re: Труднощі з перемиканням розкладок
« Відповідей #1 : 2009-05-18 21:57:22 »
Наскільки я розумію, середовище міняє розкладку за допомогою kxkb. На написане у xorg.conf воно в принципі не особливо звертає увагу (у цьому легко переконатися відкриттям налаштувань kxkb).

Стільничні пошуки (Nepomuk, Baeagle тощо) незрозуміло для кого видумана штука (мабуть для тих, хто блукає у трьох соснах та полюбляє давати файлам інтуїтивно зрозумілі назви типу «1111», а також для майбутніх великих і жахливих GNOME Shell тощо). Тому, ймовірно, ваші негаразди викликано саме Nepomuk. Дочекайтеся завершення створення покажчика або вимкніть службу взагалі.
Denounce the demagogues
King diamonds to discard
Deploy the dialogue
Your word against the law

Відсутній prinf

• Кореспондент
« Відповідей #2 : 2009-05-20 20:47:11 »
Вимкнув Nepomuk, та результату це не дало...

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1928
« Відповідей #3 : 2009-05-20 21:33:00 »
Наскільки я розумію, середовище міняє розкладку за допомогою kxkb. На написане у xorg.conf воно в принципі не особливо звертає увагу (у цьому легко переконатися відкриттям налаштувань kxkb).
майже правда: воно звертає увагу на поточні налаштування лише раз: коли його вмикають перший раз, типові розкладки kxkb бере з поточних (що, як правило збігаються з тим що в xorg.conf), але після цього так, налаштування kxkb «перемагають»

хоча є ще один виняток: коли kxkb використовується в ролі індикатора, тоді kxkb просто показує розкладки і в налаштуванні/перемиканні (майже) участі не бере
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #4 : 2009-05-20 21:37:19 »
Сама проблема полягає в слідуючому: при завантаженні системи я не можу перемикнути розкладку клавіатури в плазмі (наприклад на нотатці). В інших програмах, наприклад опері, розкладка успішно міняється. Хоча, буває, що і в опері не перемикається, це вирішується її перезапуском. Щойно попробував перезапустити KDE - стала мінятись розкладка і в плазмі. Але ж не робити це кожного разу після запуску системи...

Порадьде, будь ласка, як позбутися цих незручностей.
з непомуком це ніяк не пов’язано

тепер питання: чи налаштовані розкладки в systemsettings KDE ? якщо ні можливо варту увімкнути перемикач розкладок в режимі індикатора (тоді він збереже всі налаштування x.org але спробує показувати поточну розкладку)

якщо індикатор є тоді питання «не перемикається», це означає не міняється прапорець чи прапорець міняється але не набираються українські літери? як ви перемикаєте: мишкою, скороченнями xorg (типу ctrl+shift) чи скороченням КДЕ (на штиб Alt+Shift+K)?
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній prinf

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2009-05-20 23:17:27 »
Цитата
чи налаштовані розкладки в systemsettings KDE ? якщо ні можливо варту увімкнути перемикач розкладок в режимі індикатора (тоді він збереже всі налаштування x.org але спробує показувати поточну розкладку)
Увімкнув перемикач (був вимкнутий). Та розкладки в плазмі так і не перемикаються. Перемикаю їх з допомогою Alt+Shift+K (пробував і мишкою), індикатор міняється, а мова вводу - ні.

P.S Індикатор перемикання розкладки клавіатури в КДЕ вимикаю, так як при цьому не можу налаштувати, щоб розкладки перемикались з допомогою ctrl+shift.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #6 : 2009-05-21 00:17:35 »
Цитата
чи налаштовані розкладки в systemsettings KDE ? якщо ні можливо варту увімкнути перемикач розкладок в режимі індикатора (тоді він збереже всі налаштування x.org але спробує показувати поточну розкладку)
Увімкнув перемикач (був вимкнутий). Та розкладки в плазмі так і не перемикаються. Перемикаю їх з допомогою Alt+Shift+K (пробував і мишкою), індикатор міняється, а мова вводу - ні.

P.S Індикатор перемикання розкладки клавіатури в КДЕ вимикаю, так як при цьому не можу налаштувати, щоб розкладки перемикались з допомогою ctrl+shift.
можете, kxkb дозволяє виставляти опції xkb, тобто маєте все те саме, що і в xorg.conf але з гуйом :)
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній prinf

• Кореспондент
« Відповідей #7 : 2009-05-21 13:06:15 »
Цитата
можете, kxkb дозволяє виставляти опції xkb, тобто маєте все те саме, що і в xorg.conf але з гуйом
Чомусь у мене не получається зробити так як хотілося б. Коли вмикаю індикатор, то розкладка перемикається з допомогою ctrl+shift, але індикатор не змінюється. Змінюється він коли перемикаю розкладки з допомогою Alt+Shift+K. Коли в настройках КДЕ пробую поміняти комбінацію клавіш Alt+Shift+K на ctrl+shift, то бачу помилку: The key you just pressed isn't supported by Qt.

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3632
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #8 : 2009-05-21 15:12:24 »
Цитата
можете, kxkb дозволяє виставляти опції xkb, тобто маєте все те саме, що і в xorg.conf але з гуйом
Чомусь у мене не получається зробити так як хотілося б. Коли вмикаю індикатор, то розкладка перемикається з допомогою ctrl+shift, але індикатор не змінюється. Змінюється він коли перемикаю розкладки з допомогою Alt+Shift+K. Коли в настройках КДЕ пробую поміняти комбінацію клавіш Alt+Shift+K на ctrl+shift, то бачу помилку: The key you just pressed isn't supported by Qt.
Дуже дивно. У мене все працює так, як ви описали. Ось налаштування у картинках (вибачте за розмір):
Denounce the demagogues
King diamonds to discard
Deploy the dialogue
Your word against the law

romi

• Гість
« Відповідей #9 : 2009-05-21 15:32:26 »
В мене та ж )(ерня.
--------------------
М: Гадаєте, замінивши літеру х на дужки, не отримати * за ненормативну лексику? Модератор-то людина :)
« Змінено: 2009-05-21 15:45:09 від Piktor »

Відсутній prinf

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2009-05-21 17:01:41 »
yurchor, порівняв ваші налаштування з своїми, наче все так само... Пробував навіть в консолі виконувати команду:
Цитата
setxkbmap -option -option grp:shift_toggle,grp_led:scroll,compose:rwin,lv3:ralt_switch,grp:ctrl_shift_toggle
Але це нічого не дало, ситуація така як писав раніше. На днях попробую обновити систему (aptitude upgrade), може тоді щось зміниться.

romi

• Гість
« Відповідей #11 : 2009-05-21 17:25:01 »
В мене та ж )(ерня.
--------------------
М: Гадаєте, замінивши літеру х на дужки, не отримати * за ненормативну лексику?
Так і думав.
В мене та ж )(ерня.
--------------------
Модератор-то людина :)
То як людина ви повинні мене зрозуміти, що по-іншому я не міг написати.
------------
М.: Злісний офтоп і обговорення дій модератора (порушення п. 11) - чергова "нагорода" (*) і бан на добу.
« Змінено: 2009-05-21 20:29:38 від cadca »

Відсутній tarasian666

• Графоман
  • дописів: 464
  • нульовий біт це також біт
« Відповідей #12 : 2009-06-02 12:26:54 »
В мене подібна проблема

При перемиканні на клавіатурі первинним скороченням - розкладки міняються але індикатор не змінюється і розкладка може вернутись на стандартну.
При перемиканні вторинним скороченням і "клацанням на прапорець" все гаразд.
Kernel alive - куди поділи цю "фразу" в новому ядрі?

Відсутній ravl

• Новачок
  • *
  • дописів: 25
« Відповідей #13 : 2009-06-10 22:49:53 »
доброго вечора
проблема схожа
у графічному налаштуванні клавіатури ставлю на циклічне перемикання лівою клавішею win
після перезавантаження уже не діє(ctrl+shift також)
перемикає лише мишкою по іконці

Section "InputDevice"

# generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
    Option        "XkbRules" "xorg"
    Option        "XkbModel" "pc105"
    Option        "XkbLayout" "us,ua,ru"
    Option        "XkbVariant"  ",winkeys"
    Option        "XkbOptions" "grp:ctrl_shift_toggle,grp:win_switch"
EndSection

Відсутній ravl