Автор Гілка: Труднощі з перемиканням розкладок  (Прочитано 4747 раз)

Відсутній prinf

• Кореспондент
  • дописів: 119
Debian Lenny, KDE 4.2
Section "InputDevice"
        Identifier      "Generic Keyboard"
        Driver          "kbd"            
        Option          "XkbRules"      "xorg"
        Option          "XkbModel"      "sp_inet"
        Option          "XkbLayout"     "us,ua"  
        Option          "XkbVariant"    ",unicode"
        Option          "XkbOptions"    "lv3:win_switch,grp:ctrl_shift_toggle,grp_led:scroll,compose:rwin"                                                                                    
EndSection
Думаю ви зрозуміли, звідки це взято :-)
Іноді в логах бачу таку помилку:
[   73.585230] nepomukservices[3910]: segfault at 48 ip 7fc0a102ab2e sp 7fffa96298e0 error 4 in libQtCore.so.4.5.1[7fc0a0fc1000+23f000]Може з цим це якось пов’язано?

Сама проблема полягає в слідуючому: при завантаженні системи я не можу перемикнути розкладку клавіатури в плазмі (наприклад на нотатці). В інших програмах, наприклад опері, розкладка успішно міняється. Хоча, буває, що і в опері не перемикається, це вирішується її перезапуском. Щойно попробував перезапустити KDE - стала мінятись розкладка і в плазмі. Але ж не робити це кожного разу після запуску системи...

Порадьде, будь ласка, як позбутися цих незручностей.
« Змінено: 2009-05-18 19:28:56 від Ivan_ »

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Re: Труднощі з перемиканням розкладок
« Відповідей #1 : 2009-05-18 21:57:22 »
Наскільки я розумію, середовище міняє розкладку за допомогою kxkb. На написане у xorg.conf воно в принципі не особливо звертає увагу (у цьому легко переконатися відкриттям налаштувань kxkb).

Стільничні пошуки (Nepomuk, Baeagle тощо) незрозуміло для кого видумана штука (мабуть для тих, хто блукає у трьох соснах та полюбляє давати файлам інтуїтивно зрозумілі назви типу «1111», а також для майбутніх великих і жахливих GNOME Shell тощо). Тому, ймовірно, ваші негаразди викликано саме Nepomuk. Дочекайтеся завершення створення покажчика або вимкніть службу взагалі.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній prinf

• Кореспондент
« Відповідей #2 : 2009-05-20 20:47:11 »
Вимкнув Nepomuk, та результату це не дало...

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #3 : 2009-05-20 21:33:00 »
Наскільки я розумію, середовище міняє розкладку за допомогою kxkb. На написане у xorg.conf воно в принципі не особливо звертає увагу (у цьому легко переконатися відкриттям налаштувань kxkb).
майже правда: воно звертає увагу на поточні налаштування лише раз: коли його вмикають перший раз, типові розкладки kxkb бере з поточних (що, як правило збігаються з тим що в xorg.conf), але після цього так, налаштування kxkb «перемагають»

хоча є ще один виняток: коли kxkb використовується в ролі індикатора, тоді kxkb просто показує розкладки і в налаштуванні/перемиканні (майже) участі не бере
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #4 : 2009-05-20 21:37:19 »
Сама проблема полягає в слідуючому: при завантаженні системи я не можу перемикнути розкладку клавіатури в плазмі (наприклад на нотатці). В інших програмах, наприклад опері, розкладка успішно міняється. Хоча, буває, що і в опері не перемикається, це вирішується її перезапуском. Щойно попробував перезапустити KDE - стала мінятись розкладка і в плазмі. Але ж не робити це кожного разу після запуску системи...

Порадьде, будь ласка, як позбутися цих незручностей.
з непомуком це ніяк не пов’язано

тепер питання: чи налаштовані розкладки в systemsettings KDE ? якщо ні можливо варту увімкнути перемикач розкладок в режимі індикатора (тоді він збереже всі налаштування x.org але спробує показувати поточну розкладку)

якщо індикатор є тоді питання «не перемикається», це означає не міняється прапорець чи прапорець міняється але не набираються українські літери? як ви перемикаєте: мишкою, скороченнями xorg (типу ctrl+shift) чи скороченням КДЕ (на штиб Alt+Shift+K)?
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній prinf

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2009-05-20 23:17:27 »
Цитата
чи налаштовані розкладки в systemsettings KDE ? якщо ні можливо варту увімкнути перемикач розкладок в режимі індикатора (тоді він збереже всі налаштування x.org але спробує показувати поточну розкладку)
Увімкнув перемикач (був вимкнутий). Та розкладки в плазмі так і не перемикаються. Перемикаю їх з допомогою Alt+Shift+K (пробував і мишкою), індикатор міняється, а мова вводу - ні.

P.S Індикатор перемикання розкладки клавіатури в КДЕ вимикаю, так як при цьому не можу налаштувати, щоб розкладки перемикались з допомогою ctrl+shift.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #6 : 2009-05-21 00:17:35 »
Цитата
чи налаштовані розкладки в systemsettings KDE ? якщо ні можливо варту увімкнути перемикач розкладок в режимі індикатора (тоді він збереже всі налаштування x.org але спробує показувати поточну розкладку)
Увімкнув перемикач (був вимкнутий). Та розкладки в плазмі так і не перемикаються. Перемикаю їх з допомогою Alt+Shift+K (пробував і мишкою), індикатор міняється, а мова вводу - ні.

P.S Індикатор перемикання розкладки клавіатури в КДЕ вимикаю, так як при цьому не можу налаштувати, щоб розкладки перемикались з допомогою ctrl+shift.
можете, kxkb дозволяє виставляти опції xkb, тобто маєте все те саме, що і в xorg.conf але з гуйом :)
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній prinf

• Кореспондент
« Відповідей #7 : 2009-05-21 13:06:15 »
Цитата
можете, kxkb дозволяє виставляти опції xkb, тобто маєте все те саме, що і в xorg.conf але з гуйом
Чомусь у мене не получається зробити так як хотілося б. Коли вмикаю індикатор, то розкладка перемикається з допомогою ctrl+shift, але індикатор не змінюється. Змінюється він коли перемикаю розкладки з допомогою Alt+Shift+K. Коли в настройках КДЕ пробую поміняти комбінацію клавіш Alt+Shift+K на ctrl+shift, то бачу помилку: The key you just pressed isn't supported by Qt.

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #8 : 2009-05-21 15:12:24 »
Цитата
можете, kxkb дозволяє виставляти опції xkb, тобто маєте все те саме, що і в xorg.conf але з гуйом
Чомусь у мене не получається зробити так як хотілося б. Коли вмикаю індикатор, то розкладка перемикається з допомогою ctrl+shift, але індикатор не змінюється. Змінюється він коли перемикаю розкладки з допомогою Alt+Shift+K. Коли в настройках КДЕ пробую поміняти комбінацію клавіш Alt+Shift+K на ctrl+shift, то бачу помилку: The key you just pressed isn't supported by Qt.
Дуже дивно. У мене все працює так, як ви описали. Ось налаштування у картинках (вибачте за розмір):
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

romi

• Гість
« Відповідей #9 : 2009-05-21 15:32:26 »
В мене та ж )(ерня.
--------------------
М: Гадаєте, замінивши літеру х на дужки, не отримати * за ненормативну лексику? Модератор-то людина :)
« Змінено: 2009-05-21 15:45:09 від Piktor »

Відсутній prinf

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2009-05-21 17:01:41 »
yurchor, порівняв ваші налаштування з своїми, наче все так само... Пробував навіть в консолі виконувати команду:
Цитата
setxkbmap -option -option grp:shift_toggle,grp_led:scroll,compose:rwin,lv3:ralt_switch,grp:ctrl_shift_toggle
Але це нічого не дало, ситуація така як писав раніше. На днях попробую обновити систему (aptitude upgrade), може тоді щось зміниться.

romi

• Гість
« Відповідей #11 : 2009-05-21 17:25:01 »
В мене та ж )(ерня.
--------------------
М: Гадаєте, замінивши літеру х на дужки, не отримати * за ненормативну лексику?
Так і думав.
В мене та ж )(ерня.
--------------------
Модератор-то людина :)
То як людина ви повинні мене зрозуміти, що по-іншому я не міг написати.
------------
М.: Злісний офтоп і обговорення дій модератора (порушення п. 11) - чергова "нагорода" (*) і бан на добу.
« Змінено: 2009-05-21 20:29:38 від cadca »

Відсутній tarasian666

• Графоман
  • дописів: 464
  • нульовий біт це також біт
« Відповідей #12 : 2009-06-02 12:26:54 »
В мене подібна проблема

При перемиканні на клавіатурі первинним скороченням - розкладки міняються але індикатор не змінюється і розкладка може вернутись на стандартну.
При перемиканні вторинним скороченням і "клацанням на прапорець" все гаразд.
Kernel alive - куди поділи цю "фразу" в новому ядрі?

Відсутній ravl

• Новачок
  • *
  • дописів: 25
« Відповідей #13 : 2009-06-10 22:49:53 »
доброго вечора
проблема схожа
у графічному налаштуванні клавіатури ставлю на циклічне перемикання лівою клавішею win
після перезавантаження уже не діє(ctrl+shift також)
перемикає лише мишкою по іконці

Section "InputDevice"

# generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
    Option        "XkbRules" "xorg"
    Option        "XkbModel" "pc105"
    Option        "XkbLayout" "us,ua,ru"
    Option        "XkbVariant"  ",winkeys"
    Option        "XkbOptions" "grp:ctrl_shift_toggle,grp:win_switch"
EndSection

Відсутній ravl