Автор Гілка: Re: Допомога новачкам  (Прочитано 19582 раз)

vasiakopernikov

• Гість
Хочу установити Debian. Але є труднощі :-X
1-Архітектура alpha - це шо (в мене інтел тому вибрав і386)
2- Для того щоб установити його потрібен DVD1 чи всі 5?
3- Debian - це операційна система
« Змінено: 2010-08-03 09:27:48 від Re. »

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Допомога новачкам
« Відповідей #1 : 2010-06-05 00:13:22 »
0 - Такі питання будь ласка до технічних гілок - там є для новачків. Тут, в балачках, трошки інша тематика.
1 - alpha вам не треба. Або i386, якщо старіший процесор, або amd64, якщо Dual Core чи щось сучасне.
2 - Для початку достатньо 1 DVD. Якщо доступ до інтернету постійний - для початку достатньо 1 CD, все інше буде докачуватися автоматично при потребі.
3 - Так, але для початківців вона не дуже (я чомусь, виходячи із запитань так подумав, може це не так, тоді пробачайте). Краще щось із списку Ubuntu/Mandriva/SuSE.
« Змінено: 2010-06-05 00:14:26 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Andrew_postoffice

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
« Відповідей #2 : 2010-06-23 18:41:39 »
Хлопці я шойно приєднався і ВЕЛИКА просьба допоможіть!!
Коротко - пропозиція про непогану роботу проте слід з сервер 2003 (MS) звичайно перйти на Лінукс.
Самі розумієте інше мислення.  З чого ВИ запропонуєте почати?
Термін зіжатий!

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #3 : 2010-06-23 19:00:19 »
Хлопці я шойно приєднався і ВЕЛИКА просьба допоможіть!!
Коротко - пропозиція про непогану роботу проте слід з сервер 2003 (MS) звичайно перйти на Лінукс.
Самі розумієте інше мислення.  З чого ВИ запропонуєте почати?
Термін зіжатий!
М-да. Яке запитання — така й відповідь.

P.S. Невдалу назву теми дав, тепер індексується ґуґлом. :-X
« Змінено: 2010-06-23 19:01:54 від Re. »

Відсутній Andrew_postoffice

• Новачок
  • *
  • дописів: 2
« Відповідей #4 : 2010-06-23 21:04:39 »
Дякую і на тім.
PS А яка тема мала бути :-/

Хандога Даниїл

• Гість
« Відповідей #5 : 2020-03-10 00:16:03 »
Доброго усім часу доби!!!Я вже досить давно задумувався над переходом на Лінукс, а особливо зараз коли підтримка Віндовс 7 скоро скінчіться. Моє питання полягає у підборі Дистрибутива заточеного під роботу з ним людьми з порушеннями зору. Так, наприклад, я маю низьку гостроту зору і це зумовлює складнощі при взаємодії з інтерфейсом ПК (усе дуже і дуже дрібне). Зараз на Віндовс 7 я використовую програму Екранна лупа і бачив таку на лінукс, проте в віндовс в Лупі є кілька можливостей які допомагають при роботі з ПК: кілька функцій які додатково змінюють фокус лупи в залежності від того в яке місце вставлений курсор вставки тексту. Цікавить питання чи є подібні функції в Лінукс, якщо так, то в яких дистрибутивах, робочих оболонках і програмах.Також, якщо хтось стикався, потрібна читалка під Лінукс яка б могла використовувати синтезатор RHvoise. В ньому вже давно є підтримка української мови -- 2 голоси: Анатоль і Наталя. На вінді я користуюсь програмою "Балаболка" і її можна встановити за допомогою Вайну на Лінукс, але -- це крайній варіант якщо нічого не знайдеться. Якщо хтось зможе дати поради -- буду радий.
« Змінено: 2020-03-16 10:53:18 від Re. »

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #6 : 2020-03-10 09:15:27 »
Доброго усім часу доби!!!Я вже досить давно задумувався над переходом на Лінукс, а особливо зараз коли підтримка Віндовс 7 скоро скінчіться. Моє питання полягає у підборі Дистрибутива заточеного під роботу з ним людьми з порушеннями зору. Так, наприклад, я маю низьку гостроту зору і це зумовлює складнощі при взаємодії з інтерфейсом ПК (усе дуже і дуже дрібне). Зараз на Віндовс 7 я використовую програму Екранна лупа і бачив таку на лінукс, проте в віндовс в Лупі є кілька можливостей які допомагають при роботі з ПК: кілька функцій які додатково змінюють фокус лупи в залежності від того в яке місце вставлений курсор вставки тексту. Цікавить питання чи є подібні функції в Лінукс, якщо так, то в яких дистрибутивах, робочих оболонках і програмах.Також, якщо хтось стикався, потрібна читалка під Лінукс яка б могла використовувати синтезатор RHvoise. В ньому вже давно є підтримка української мови -- 2 голоси: Анатоль і Наталя. На вінді я користуюсь програмою "Балаболка" і її можна встановити за допомогою Вайну на Лінукс, але -- це крайній варіант якщо нічого не знайдеться. Якщо хтось зможе дати поради -- буду радий.
Наскільки мені відомо, спеціалізованих дистрибутивів немає. Засоби доступності не змінювалися роками, тому актуальним є підручник, який я переклав ще бозна коли:

https://nb.fedorapeople.org/cvsfedora/web/html/docs/accessibility-guide/f13/uk-UA/html-single/

Вільних синтезаторів українською немає (гроші виділяють на що завгодно, окрім потрібного). CoolReader і ICE Book Reader добре працюють із SAPI Windows у wine (перевірено). Якщо метою є читання довгих текстів, можна скористатися рушієм Google для перетворення на MP3 із наступним прослуховуванням:

https://github.com/hungtruong/Google-Translate-TTS
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Хандога Даниїл

• Гість
« Відповідей #7 : 2020-03-10 11:31:44 »
Добрий день. Дякую. Дуже здивований з приводу RHvoise: адже на сайті є можливість встановити його на Лінукс.З приводу дистрибутиву здивований, але тим цікавіше.Дякую.https://github.com/Olga-Yakovleva/RHVoice/wiki/Building-on-Linux-%28Russian%29 -- Інструкція з компіляці синтезатора в лінукс російською мвою.https://github.com/Olga-Yakovleva/RHVoice/wiki/Building-on-Linux -- та сама інструкція, але англійською.

Відсутній bebyx

• Дописувач
  • **
  • дописів: 69
    • bebyx
« Відповідей #8 : 2020-03-10 11:39:25 »

В дефолтній Убунті (з Gnome) є Orca, яка йде там з коробки.
https://help.ubuntu.com/stable/ubuntu-help/a11y-screen-reader.html
https://help.gnome.org/users/orca/stable/

Тільки я не певен, що Орка підтримує українську.

Щодо лупи, то можна користуватися Zoom'ом.

Це все знаходиться в меню Universal Access. До нього маєте доступ не лише в налаштуваннях, а й на статусній панелі у верхньому правому куті.

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #9 : 2020-03-10 17:27:20 »
Добрий день. Дякую. Дуже здивований з приводу RHvoise: адже на сайті є можливість встановити його на Лінукс.З приводу дистрибутиву здивований, але тим цікавіше.Дякую.https://github.com/Olga-Yakovleva/RHVoice/wiki/Building-on-Linux-%28Russian%29 -- Інструкція з компіляці синтезатора в лінукс російською мвою.https://github.com/Olga-Yakovleva/RHVoice/wiki/Building-on-Linux -- та сама інструкція, але англійською.
Посипаю голову попелом... Справді, якщо використано speech-dispatcher, має ідеально працювати з будь-якою відповідною читалкою. Рекомендую Okular — універсальність за форматами, вбудоване масштабування до 1600%, зміна розміру шрифтів для усіх текстових форматів (EPub, TXT, FB2 тощо), гарантована підтримка читання уголос. З аналогами буде складніше — здається, у читалках з GNOME не передбачено підтримки TTS.

Дистрибутив варто встановити посучасніше. Навіть на процесорах рівня Core2 Duo можна досягти пристойного рівня швидкодії, якщо використано SSD. Встановіть щось із популярного — свіжу версію Kubuntu (19.08 або 20.04), openSUSE Leap 15.1, Mageia 7, Fedora 30 тощо.
You're not alone
All used up

Відсутній bebyx

• Дописувач
  • **
    • bebyx
« Відповідей #10 : 2020-03-10 18:06:53 »
20.04

Релізна версія планується на квітень 23. Не варто новачкам пропонувати нестабільні версії дистриб'ютивів.  :)

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #11 : 2020-03-10 18:36:29 »
20.04

Релізна версія планується на квітень 23. Не варто новачкам пропонувати нестабільні версії дистриб'ютивів.  :)
Повірте мені, вона не менш стабільна за 19.10. Зі зменшенням ручного втручання майже усі помилки перейшли у розряд помилок самих розробників програм, а значить, у Kubuntu 19.10 їх не менше, якщо не більше. Крім того, через існування щоденного різновиду цього дистрибутива (Neon) більшу частину помилок у програмах KDE ми зараз виловлюємо ще до стабільного випуску набору програм.
You're not alone
All used up

Відсутній denkin

• Кореспондент
  • дописів: 136
« Відповідей #12 : 2020-03-10 19:25:40 »
Пане Юрію, тим не менш (за моїм вже 11 річним досвідом) реліз будь якого дистрибутива Убунту супроводжується шквалом нових проблем з невідтестованого заліза. Тож я також не раджу ніколи новачкам встановлювати навіть релізну версію одразу, радше витримати 3-4 тижні.
Xubuntu 20.04.X + Xubuntu Testing

Відсутній bebyx

• Дописувач
  • **
    • bebyx
« Відповідей #13 : 2020-03-10 20:01:08 »
Пане Юрію, тим не менш (за моїм вже 11 річним досвідом) реліз будь якого дистрибутива Убунту супроводжується шквалом нових проблем з невідтестованого заліза. Тож я також не раджу ніколи новачкам встановлювати навіть релізну версію одразу, радше витримати 3-4 тижні.

Двоїню адеквата. Тільки я встановлюю нову версію не раніше ніж через півроку по релізу.

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #14 : 2020-03-10 22:10:17 »
Можливо, ви маєте рацію. Але зверніть увагу на те, що дистрибутив, в основному, встановлюють одразу після випуску. Напоротися на несумісність нового ядра (а тепер усі оновлюють ядра, коли заманеться) із драйверами NVidia, драйверами до Wi-Fi чи, просто, на несинхронізовані сховища можна у звичайний будній день посеред року.

https://uk.wikipedia.org/wiki/Упередження_виживання
You're not alone
All used up