Автор Гілка: Збір Debian із компонентів  (Прочитано 3300 раз)

Відсутній dector

• Графоман
  • дописів: 269
  • Deb'user
Наразі використовую Ubuntu 10.04. Проте, давно хочу поставити Debian. (Тренуюсь на віддаленій машині). Проте, не просто інсталювати підходящий дистрибутив.
Розумію, ідея трохи ненормально, але хочу зібрати Debian по частинах/компонентах. Із нуля. Попередньо компілюватись буде лише ядро. Інші компоненти будуть використовуватись із репозитаріїв.

Власне питання:
1) Чи має хтось подібний досвід? Чи так допомогти порадами, критикою тощо?
2) Чи можливо зібрати Debian "із нуля", чи потрібно буде ще 1-2-3-...-10 встановлених програм (то й же bash) - не критично.
3) Потрібен хороший конфіг актуального ядра для eeePC (так, я маньяк). Буде добре, якщо більш-менш оброблений рашпілем для 901 моделі.

Поки все. І останнє

Ні, я точно нормальний. :)
Debian Wheezy + Asus Eee PC 901 + Awesome 3

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Збір Debian із компонентів
« Відповідей #1 : 2010-08-12 23:28:40 »
Ні, я точно нормальний. :)
/me дістав із кишені ліхтарика:
- Слідкуйте за світлом.

Не зовсім розумію, що ви хочете зробити?
  • В інсталяторі Debian є команда "Встановити основну (мінімальну) систему, тобто це і є ті 1,2,...,10 кров з носа потрібних програм. Я завжди так ставлю, потім доставляю потрібні пакунки окремо - так їх виходить менше і система, як виявляється, швидше працює. (у випадку з kde4 ручне їх встановлення без усяких там akonadi та іншого, непотрібного мені мотлоху, дало результат)
  • Debian має два репозиторії - бінарні пакунки та deb-src (на нормальних дзеркалах лежать поруч), звідки беремо джерельні коди.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній dector

• Графоман
  • Deb'user
« Відповідей #2 : 2010-08-12 23:38:38 »
А якщо складати усе від початку? Наприклад, те ж ядро, завантажувальник.
Тобто, спускатись аж до таких низин. З метою краще вивчити роботу і налаштування debian gnu/linux систем.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #3 : 2010-08-13 00:52:08 »
Попередньо компілюватись буде лише ядро.
А якщо складати усе від початку? Наприклад, те ж ядро, завантажувальник.
Тобто, спускатись аж до таких низин. З метою краще вивчити роботу і налаштування debian gnu/linux систем.
Під словом "складати" зазвич розуміється компілювати чи збирати. Тобто, make, cmake та інші хороші команди.
Ви це хочете?
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній dector

• Графоман
  • Deb'user
« Відповідей #4 : 2010-08-13 01:41:41 »
Ні-ні. На сорци часу не буде.
make буде тільки ядра. усе інше sudo aptitude install та vim /XXX/XXXX/XXXXX.conf

Але спочатку хочеться самому розкласти те ж ядро і завантажувальник по папках.
А далі по принципу не видалення сміття, а встановлення лише необхідного. Того ж банального less і т.п.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #5 : 2010-08-13 14:47:45 »
Як це "розкласти ядро та завантажувальник по папкам"? Як на мене - це робить apt при встановленні.
Коротше, якщо ви хочете добряче погратися із системою - просто змініть Ubuntu на Debian. Це є необхідна і достатня умова. Ну, іще, інсталятор дає можливість встановити лише базову систему. Там буде ядро, bash та пригоршня найнеобхідніших утиліт. Все інше - той же less, графічну оболонку, mc, кирилицю в консоль - ставитимете самі. Ви цього хотіли?
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній dector

• Графоман
  • Deb'user
« Відповідей #6 : 2010-08-13 15:11:33 »
Так, цього. Але думав про збирання системи із пакетів на ще меншому рівні :)
Гентушники, наприклад, роблять так само (ставлять базову систему, а тоді нарощують), чи збирання bash і тому подібних речей (разом із проетуванням файлової системи) входить у процес збірки?

Десь можна поглянути список того, що встановлюється "мінімальним дебіаном"?
Просто дебіан я піднімав. (на клієнті та на сервері) Тепер захотілось ще трохи прокачати свої скіли :)
« Змінено: 2010-08-13 15:14:03 від dector »

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #7 : 2010-08-13 15:28:28 »
Slackware не пробували?
Але думав про збирання системи із пакетів на ще меншому рівні :)
Поясніть, як це? Розпаковувати deb пакунок вручну і розсовувати файли по теках, попутно виконуючи ті дії, що зазвич роблять скрипти preinstall та postinstall?
А з приводу Gentoo - він не на багато складніший в цьому плані, якщо ви уже поставили базову систему. Просто витрачається машинний час не компіляцію.
Врешті, якщо ви ставите нормальну програму шляхом компіляції, то вона "розсовується по теках" як правило командами із makefile - користувачу варто лише потурбуватися про наявність необхідних devel бібліотек.
« Змінено: 2010-08-13 15:33:42 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній fooser

• Дописувач
  • **
  • дописів: 66
« Відповідей #8 : 2010-08-13 15:31:49 »
dector, якщо ви намагаєтесь зібрати ядро дебіена і користати його з юзерспейсом убунти, то це погана ідея. В принципі дебіан та убунта мало відрізняються ядром, там більше різниці в юзерспейсі, та й крім того в дебіені ядро старіше ніж убунтівське.

Якщо ж ви хочете зібрати дебіан без участі інсталятора, тоді вам треба погуглити в бік debootstrap

зі.

Цитата
3) Потрібен хороший конфіг актуального ядра для eeePC (так, я маньяк). Буде добре, якщо більш-менш оброблений рашпілем для 901 моделі.

Під час установки дебіена Lenny на цільову машину буде питання щодо набору драйверів - generic (всі дрова що є) чи targeted (лише дрова для того заліза що є в машині). Тому щось доробляти непотрібно.
« Змінено: 2010-08-13 15:54:53 від fooser »
0_o

Відсутній dector

• Графоман
  • Deb'user
« Відповідей #9 : 2010-08-13 16:50:43 »
Цитата
Поясніть, як це? Розпаковувати deb пакунок вручну і розсовувати файли по теках, попутно виконуючи ті дії, що зазвич роблять скрипти preinstall та postinstall?
Ні :)

Цитата
А з приводу Gentoo - він не на багато складніший в цьому плані, якщо ви уже поставили базову систему. Просто витрачається машинний час не компіляцію.
Посидів, подумав і прийшов до висновку, що той же менеджер пакетів має бути вже діючим і не збирається користувачем. Точно не знаю, але це так?

Цитата
якщо ви намагаєтесь зібрати ядро дебіена і користати його з юзерспейсом убунти, то це погана ідея
ні. зараз я використовую убунту. тому що страх як потрібна робоча машина.
у планах - зібрати файненький дебіанчик, налаштований гнучко і точно під себе. заодно і вивчити лінукс на більш нижчих рівнях.

Вельми дякую за поради. Спробую таки поставити мінімальну систему і подивитись що там є. А потім нарощувати. Треба буде відбити розділ, а потім його розширювати. Кінцева ціль: Debian повністю захопив машину  8-), перенести деякі налаштування (/etc наприклад) і видалити Ubuntu :)

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
« Відповідей #10 : 2010-08-13 17:22:00 »
Для eeepc подивіться на це http://wiki.debian.org/DebianEeePC
Best regards,
nickat

Відсутній dector

• Графоман
  • Deb'user
« Відповідей #11 : 2010-08-13 17:32:09 »
Так, я розглядав це як варіант. Але раніше :)
Зараз мені потрібен не готовий дистрибутив  ::)

/me дуже вдячний усім за відгуки та допомогу!

Відсутній fooser

• Дописувач
  • **
  • дописів: 66
« Відповідей #12 : 2010-08-13 17:35:45 »
у планах - зібрати файненький дебіанчик, налаштований гнучко і точно під себе. заодно і вивчити лінукс на більш нижчих рівнях.

хехе. наївний, думаєте бубунта простіша ніж дебіан? :))
0_o

Відсутній dector

• Графоман
  • Deb'user
« Відповідей #13 : 2010-08-13 18:45:59 »
ні, не думаю. але, наприклад, у 10.04 я не можу зробити sudo /etc/init.d/gdm start, коли мені потрібна графіка. gdm перевели на upstart скріпти, хоч раніше я його спокійненько вимикав у runlevels. такі справи :) Убунта хороший дистрибутив. Завдяки йому вдалось втягнути у нашу спільноту хорошого комп*ютерщика і людину.

та і просто подобається мені дебіан :)

Відсутній modeus

• Графоман
  • дописів: 278
  • openSUSE 11.4
« Відповідей #14 : 2010-08-13 21:03:37 »
у 10.04 я не можу зробити sudo /etc/init.d/gdm start, коли мені потрібна графіка.
Хе-хе. Цікаво. В Кубунту:
sudo /etc/init.d/kdm startзапускає KDE.
Expectavimus lucem... Et esse tenebrae