Автор Гілка: перевірка вінчесиера на биті сектори в убунту  (Прочитано 2810 раз)

Відсутній okdolos

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
у мене упав ноутбук зі стола. на диво зовнішніх травм немає. ноутбук падав на бік, тому увесь удар на себе прийняли дві флешки, які були підкдючені. я все ж таки побоююсь за жорсткий диск і хотів би запитати, як перевірити його на цілісність.  Бажано програмою з нормальним графічним інтерфейсом.

я заходив в Сістем-Адміністрайшн-діск утіліті, перевірка пише, що нема бедів і "діск із хелсі", поряд з тим в графі Атріб’ютс - діск ерор рейтс  значення ''вел1ю'', яке в ідеалі повинно бути нуль, становить 180 253 606.  Це має якесь значення ?

ДЯКУЮ

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
Завантажтесь з live CD.  Якщо система автоматично підключить розділи вашого диска, відключить їх.  GUI порадити не можу, а з командної строки це робиться дуже просто:
sudo fsck.ext4 -fc /dev/sda1
sda1 треба замінити на назву розділу, який ви хочете перевірити.  Список розділів можна подивитись так:
sudo fdisk -l /dev/sda
Якщо у ваc файлова система ext3, то скористайтеся fsck.ext3 відповідно.
« Змінено: 2010-09-29 20:23:28 від nickat »
Best regards,
nickat

Відсутній sigito

• Кореспондент
  • дописів: 105
для перевірки стану самого диска, а не файлових можна використати утіліту victoria.
Debian/wheezy x86_64, lxde

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
для перевірки стану самого диска, а не файлових
fsck використовує badblocks для пошуку пошкоджених блоків, тобто перевіряє "сам диск", а не тільки файлову систему.

можна використати утіліту victoria.
Це ця victoria?
Best regards,
nickat

Відсутній sigito

• Кореспондент
Victoria, саме ця.

і щодо badblocks, мені чомусь здається що fsck шукає пошкоджені блоки файлової(тобто блоки в яких розміщені відомості про тип файлової, розмір секторів і різна інформація важлива для опису файлової), а не жорсткого диску, хоча можливо і до списку пошкоджених заносить, проте я сумніваюсь.
« Змінено: 2010-10-01 16:53:10 від sigito »

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
так, саме ця.
А де там версія для GNU/Linux, або текст програми?
Best regards,
nickat

Відсутній sigito

• Кореспондент
так, саме ця.
А де там версія для GNU/Linux, або текст програми?
там є iso, бутиться з нього і виправлять пошкодження. Мені не раз допомагала, правда із жорстким на 80гб і 20гб бедблоків вона вже не допомогла...
і не дивіться на дату випуску, софт заслужив у мене повагу, тому й рекомендую.

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
і щодо badblocks, мені чомусь здається що fsck шукає пошкоджені блоки файлової(тобто блоки в яких розміщені відомості про тип файлової, розмір секторів і різна інформація важлива для опису файлової), а не жорсткого диску, хоча можливо і до списку пошкоджених заносить, проте я сумніваюсь.

man fsck.ext4 (ключ -c)
man badblocks
і всі ваші сумніви розвіються.

там є iso, бутиться з нього і виправлять пошкодження. Мені не раз допомагала, правда із жорстким на 80гб і 20гб бедблоків вона вже не допомогла... і не дивіться на дату випуску, софт заслужив у мене повагу, тому й рекомендую.
Програма може і чудова, тільки, все можна вирішити легше і «стандартними» засобами.
Best regards,
nickat

Відсутній fooser

• Дописувач
  • **
  • дописів: 66
А не простіше довіритись залізу?

sudo apt-get install smartmontools

sudo smartctl -a /dev/sda
0_o