use yum, Neo!
особисто я намагаюсь завжди юзати yum в випадках коли мені треба "дододати чи видалити пакети" (yum install, yum remove). І в переважній більшості випадків не бачу ніяких складнощів.
Наприклад, мені тре було видалити tetex (The TeX text formatting system). Команда 'yum remove tetex' знайшла сам tetex і крім того шість залежних пакетів (tetex-*) і видалила їх всі за лічені секунди.
rpm видав би мені перелік прямих залежностей, і довелося б додавати їх в командну стрічну і виконувати ще раз...
Складнощі з yum бувають в випадку, якщо ми ставили якість пакети з якогось репозиторію який зараз недоступний (наприклад freshrpms або якість кастомні), або інсталили rpm-пакети вручну ( rpm -ivh). В таких випадках yum може
всра обламатись і завершитись з помилкою типу "can`t resolve dependencies for packages..."
В мене таке було при апгрейді FC4 до FC6, була купа пакетів поставлених з різних репо і yum upgrade матюкався довго. Довелося видалити порядку 50 пакетів поставлених з різних репо і просто rpm (загалом купа хламу але в тому числі openoffice, gstreamer, k3b, php, gettext). Видалив їх і після апдейту знову проінсталював, і все.
До речі, я хведору апгрейдю юмом, починаючи від FC4 і ен бачу з цим проблем.
Знати як працювати з rpm це звичайно класно, але я думаю треба шукати простіший і зручніший шлях, юзати yumex чи навіть той же ж pirut. Не всім буває цікаво копирсатись в консолі щоб встановити програму з репозиторію, і класно якщо є цьому прийнятна альтернатива.