Автор Гілка: додати чи видалити пакети у Fedora 7  (Прочитано 4396 раз)

Відсутній v0vka

• Новачок
  • *
  • дописів: 3
  • I Love YaBB 2!
при спробі запустити pirut, отримую повідомлення про те, що я не під'єднаний до інтернету. натискаю ОК і програма завершується. що робити, бо в мене нема інтернету?

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
Re: додати чи видалити пакети у Fedora 7
« Відповідей #1 : 2007-11-05 09:52:12 »
Не запускати pirut  ;D
Користуйтесь банальним rpm, або yum (його можна налаштувати, щоб не випенрювався).
Якщо мова йде буквально про пару пакетиків - простіше розібратись з rpm . А якщо вам добіса треба (не знаю що саме - спитайте в модератора новин  ;) ) - вивчайте yum.
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #2 : 2007-11-05 18:16:49 »
pirut — жахлива програма. краще yum extender — графічна прибудова до yum. якщо у вас його нема, заінсталюйте
su -c "yum install yumex"
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній v0vka

• Новачок
  • *
  • дописів: 3
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #3 : 2007-11-08 00:03:29 »
дуже дякую
я вже втиг накопати тут http://www.city-fan.org/tips/SubsetRepositories в пункті про No/Slow Internet Connection?
пірат запускається пакети пакети деінсталюються, але дуже часто глючить. зверну увагу на yum extender. користуватись командним рядком не можу, бо це суперечить моїм моральним (Віндовським) принципам ;)

Відсутній plagiarism

• Новачок
  • *
  • дописів: 5
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #4 : 2007-11-28 14:09:46 »
Цитата
користуватись командним рядком не можу, бо це суперечить моїм моральним (Віндовським) принципам
а це вже хєрово! Linux без терміналу - це щось дике... дуже велика кількість корисних команд виконується у терміналі. ану спробуй "вбити" якусь прогу котра аж ніяк не реагує на твої дії, чи спробую зняти iso образ з компакт диску...

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2007-11-28 14:22:44 »
Цитата
ану спробуй "вбити" якусь прогу котра аж ніяк не реагує на твої дії,
ну я користуюсь аплетом до ґном-панелі «Force quit», який вбиває «мертві» вікна. Для вбиття процесів — system monitor, бо він показує, який конкретно процес повис або жере багато ресурсів. Однак зрідка юзаю й htop/killall

інсталювати/знищувати щось у терміналі зручно, коли знаєш точну назву пакета. Тоді набрати один рядок виявляється швидшим
« Змінено: 2007-11-28 14:24:29 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній plagiarism

• Новачок
  • *
  • дописів: 5
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #6 : 2007-11-28 14:25:00 »
killall - це круто! ;D
а як щодо kill -9 [PID-процесу]?

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2007-11-28 14:37:40 »
killall - це круто! ;D
killall відрізняється від kill лише тим, що приймає у якості аргумента не PID а назву процессу та надсилає вказаний сигнал усим процессам що мають відповідну назву.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #8 : 2007-11-28 15:53:56 »
killall - це круто! ;D
killall відрізняється від kill лише тим, що приймає у якості аргумента не PID а назву процессу та надсилає вказаний сигнал усим процессам що мають відповідну назву.
+1. Зазвичай, якщо треба вбити тільки один процес, з цим справиться htop або ґномівський системний монітор.

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
« Відповідей #9 : 2007-11-28 19:47:04 »
use yum, Neo!  ;)

особисто я намагаюсь завжди юзати yum в випадках коли мені треба "дододати чи видалити пакети" (yum install, yum remove). І в переважній більшості випадків не бачу ніяких складнощів.
Наприклад, мені тре було видалити tetex (The TeX text formatting system).  Команда 'yum remove tetex' знайшла сам tetex і крім того шість залежних пакетів (tetex-*) і видалила їх всі за лічені секунди.
rpm видав би мені перелік прямих залежностей, і довелося б додавати їх в командну стрічну і виконувати ще раз...

Складнощі з yum бувають  в випадку, якщо ми ставили якість пакети з якогось репозиторію який зараз недоступний (наприклад freshrpms або якість кастомні), або інсталили rpm-пакети вручну ( rpm -ivh). В таких випадках yum може всра обламатись і завершитись з помилкою типу "can`t resolve dependencies for packages..."
В мене таке було при апгрейді FC4 до FC6, була купа пакетів поставлених з різних репо і yum upgrade матюкався довго. Довелося видалити порядку 50 пакетів  поставлених з різних репо і просто rpm (загалом купа хламу але в тому числі openoffice, gstreamer, k3b, php, gettext). Видалив їх і після апдейту знову проінсталював, і все.

До речі, я хведору апгрейдю юмом, починаючи від FC4 і ен бачу з цим проблем.

Знати як працювати з rpm це звичайно класно, але я думаю треба шукати простіший і зручніший шлях, юзати yumex чи навіть той же ж pirut. Не всім буває цікаво копирсатись в консолі щоб встановити програму з репозиторію, і класно якщо є цьому прийнятна альтернатива.
« Змінено: 2007-11-28 19:47:39 від anatolijd »

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
« Відповідей #10 : 2007-11-28 21:25:27 »
забув сказати, спробуйте /usr/bin/kpackage   з пакету  kdeadmin.
інсталити проги ним не пробував, тільки дивився та видаляв вже встановлене.