пишіть як є - обидва і БСД і ЛінуКС не для філософів, а то філософський модуль.. філософський модуль..)
ЦитатаФріБСД не для користувачів я б так не сказав, в мене взагалі спеціальність не ІТ, але FreeBSD познайомила краще з UNIX чим Linux, NetBSD показала як добре портувати код на різні архітектури і взагалі, як в них розбиратись.
ФріБСД не для користувачів
Підтримка cpu arch то далеко не все, для мобайл залізок більший стоппер то підтримка заліза периферії, тому на мобайл девайсах дуже малоймовірно що побачите *bsd.
Де є мейнтейнер порту і він підтримує пакет, я знаю кому писати і де шукати відповідь.
ЦитатаЗбирати і шукати то різні діїАле час займає, в моєму випадку, я хоч знаю що робота йде, підтримка якщо щось є
Збирати і шукати то різні дії
ЦитатаЗ src чому збирати незручно, для прикладу, принаймні - (1) довго, (2) потребує додаткового dev env для тогоЯ пишу просто для установки # make install clean, час на збирання залежить від величини проекту, далі ports все по Makefile залежності компілює сам, я нічого не шукаю, особливо коли в лінуксі я шукав залежні бібліотеки, залежної бібліотеки.
З src чому збирати незручно, для прикладу, принаймні - (1) довго, (2) потребує додаткового dev env для того
Далі якщо ПК чи ноутбук дозволяє то можна компілювати в декілька потоків make -j4, щоб швидше було. В мене коли збирається програма, це в окремому віртуальному вікні, далі я можу робити справу далі, а не просто сидіти і дивитись, як збирається пакет
ЦитатаУ випадку ports/pkgsrc додається ще незручність - можливість розсинхронізації з бінарним репоНі, за всім слідкує менеджер пакетів, якщо щось, то в залежностях відбувається часто виконується make rebuild, та перебирається під пакети що користуються . Я розумію про що ви, я зустрівся з таким коли обновляв систему, але до певної версії почались викидати помилки, на сайті мені допомогли, не пам'ятаю точно утиліти типу poudriere і за ніч пересборок, все відновилось, хоча я думав буде довше. Головне що я не ставив систему заново.
У випадку ports/pkgsrc додається ще незручність - можливість розсинхронізації з бінарним репо
ЦитатаБез різниці де (якщо в рамках нп пакетизації) залежності мали бути прописані мантейнеромВ лінукс деяких популярних дистрибутивах часто свіжий софт лежить на сайті як виходить.
Без різниці де (якщо в рамках нп пакетизації) залежності мали бути прописані мантейнером
От тоді і морока, виходить потрібно шукати so, бо часто виробник не хоче зв'язуватись з залежностями, він викладає elf свого продукту
ЦитатаТеж саме і навпаки - якщо в лінукс збираєте в рамках пакетизації, а в bsd поза тими рамками - квест буде в bsd, а в лінукс ніІ хто його збирає в лінукс?
Теж саме і навпаки - якщо в лінукс збираєте в рамках пакетизації, а в bsd поза тими рамками - квест буде в bsd, а в лінукс ні
Цитатаможливість конфлікту з софтом що ставиться поза ports - бо все йде в одну і ту саму /local/. В linux саме цих недоліків якраз і немає.якщо компілювати пакет ./configure && make && make install , в не пакетним менеджером, то і в лінуксі це може бути проблема, давно читав про це новину, як раз і розробник лінукс ( ніби Лаборант Поттерінг, так давно було до не пам'ятаю хто ) просив менше користуватись таким способом і розповідав про наслідки і які можуть бути випадки, так що лінукс від цього не застрахований.
можливість конфлікту з софтом що ставиться поза ports - бо все йде в одну і ту саму /local/. В linux саме цих недоліків якраз і немає.
І debian, redhаt просили не ставити так програми, бо більше плутанини в пошуку помилки. Саме тому я читаю про pkgsrc, ports і можу зробити свій тестовий пакет, є документація і вона відкрита.
ЦитатаЦитатаВсі ми знаємо Debian де є розділення на stable, release, unstableСаме такого розподілу з release у назвах в debian немаЄ, до теж Ubuntu це debian unstable
ЦитатаВсі ми знаємо Debian де є розділення на stable, release, unstableСаме такого розподілу з release у назвах в debian нема
Всі ми знаємо Debian де є розділення на stable, release, unstable
ЦитатаРізні дистро мають різне бачення на швидкість змін, і у лінукс є різні дистро по всій шкалі - як консервативніші за bsd, так і дистро з повним rolling). і з тим зоопарком дистрибутивів нічого хорошого немає
Різні дистро мають різне бачення на швидкість змін, і у лінукс є різні дистро по всій шкалі - як консервативніші за bsd, так і дистро з повним rolling).
Цитататак перемішайте в bsd різні release stable current потім і порівняйте де то більш трабл видасть)Ні, поставиш ти реліз чи розробку в freebsd порти ставиш з одного місця
так перемішайте в bsd різні release stable current потім і порівняйте де то більш трабл видасть)
в лінуксі я ж зустрічався що помилка була в несумісності glibc, і за того що підключив ще репозиторії
не бачу необхідності, сидіти і збирати систему ночами, яка не буде нічим відрізнятись від тої що зібрано, навіть флагами компіляції -О2 чи -О3 за якої програми падають, це вже давно доведено, але людям подобається за цього вважати себе супер користувачами чи продуктивними користувачами. Це вже кому як подобається.
ЦитатаПідтримка cpu arch то далеко не всеВже давно не показник, з років так 2010 точно, виставляти відкритим проектам ОС:- нашу ОС можна компілювати з відкритого коду яка в репозиторіїВсі скажуть що це можна і в лінукс, bsd, opensolaris, plan9, freedos ...- наша ОС безпечнаВсі скажуть що використовують системи безпеки і є навіть мейнтейнери які відповідають за безпеку в ядрі чи userspace
Підтримка cpu arch то далеко не все
Для "користувача продукту" все що є Юніксом не цікаво взагалі. Їм цікаво ...
Ви дуже добре розписали що ви є "користувачем сорців", а не "користувачем продукту/інтерфейсу".
Та не в тому сенс. Ви ж бачили з яких саме файлів складений "порт"? Заглядали в них?
Для "користувача продукту" все що є Юніксом не цікаво взагалі. Їм цікаво "щоб працювало" та "як пофіксити" і не більше того
так у чому саме легше знайти в ports/pkgsrc у порівнянні з відповідно мабуть debian?
в debian з apt/dpkg не зустрічались такі проблеми
якщо є можливість поставити вже зібраний пакет з репо
то це окрема категорія софта зі своїми власними апдейтами-апгрейдами та засобами для того поза системним пакадж менеджментом
чесно кажучи знову не зовсім ясно, можливо це відносно 3rd party софта - так те саме і в bsd буде, і взагалі то говорили відносно системного пакадж менеджменту
https://www.google.com/search?q=site%3Ahttps%3A%2F%2Fbugs.debian.org%2F+so+not+found&oq=site%3Ahttps%3A%2F%2Fbugs.debian.org%2F+so+not+found&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIGCAEQRRg60gEJMjIzMDVqMGo0qAIOsAIB8QURwi3HLeuqsA&client=tablet-android-blackview&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
зазвичай в /usr/local
release - такого нема в debian, "release"
Обмеженість вибору (як у bsd дистрибуції) - я би не відносив до плюсів від слова зовсім.
колись то вважалося деякими (може і зараз кимось) - тру bsd way
Тут не ясно то до чого знову