Автор Гілка: Хто й на чому програмує?(Або де дістати Kylix)  (Прочитано 5019 раз)

Відсутній Scream

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
  • I Love YaBB 2!
Спробував працювати в KDevelop помітив деякі проблеми з підстановкою та інш. і взагалі більш звик до Борландівських продуктів.Де дістати Kylix сайт борланд.ком не пропонувати , там вже немає безкоштовної версії, а я ще не можу собі дозволити витрачати по 200 у.о. оскільки програмування тільки вивчаю! :-[Help please!

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
Змінити звички завжди дешевше.

zzandy(Guest)

• Гість
*nix, звісно, дає можливість програмувати на чому завгодно, але його мова - С. Мова KDE/Qt - це С++. Якщо для вас не принципово прграмувати саме на Pacal я б порабив познайомитися з С/C++.

І ще одне. При переході з Windows важко уявити, як можна програмувати, користуючись такими аскетичними засобами, як консоль+vi/emacs+gcc[+ще щось]. Насправді ж можна так програмувати, так навіть зручніше після певного періобу ломки стереотипів.

Praporshic

• Гість
mcedit (або joe) + gcc - і немає жодних проблем при вивченні програмування. Якщо потрібен паскаль - тоді краще взяти Lazarus. Стосовно кайлікса - в мене десь є навіть зі справжнім ключем на моє ім'я. Але він не може біти запущеним на сучасних дистрах, бо потребує стару glibc. Особисто я дуже не раджу його використовувати. Якщо вже потрібно графічне середовище, тоді обирайте: KDevelop, Anjuta, Eclipse (java-development), Emacs.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Приєднуюсь до рекомендацій забути про Kylix. Крім усього іншого Borland вже припинила його підтримку, а він і до того був не дуже рівним.
Окрім того, десь я чув, що Borland взагалі продає свої RAD-доробки  :-/

Якщо вже дуже хочеться щось повивчати - С/С++ ваш вибір для *nix. Ruby/Python/Java, якщо хочеться чогось... новішого.
Читайте документацію - вона кермує.

anonymous(Guest)

• Гість
Якщо хочеться якогось наочного засобу для створення GUI (графічного інтерфейсу користувача) на зразок Delphi, раджу libglade+python. Документація: http://www.pygtk.org/articles.html. Раджу також почитати оце: http://www.linuxjournal.com/article/6586.

Відсутній BugsString

• Новачок
  • *
  • дописів: 13
  • I Love YaBB 2!
А чим не влаштовує QT ???

Відсутній MoD

• Кореспондент
  • дописів: 161
Юзав Kylix на своїй машині... Взагалі, це жахлива софтина (Borland я поважаю, але ж не до такої ступіні). В основному через те, що не оновлюється, і тому, щоб запрацювала на сучасних системах потрібно накладати ліві патчі та дурити glibc. І навіть, якщо запуститься, будуть глюки... Компілювати - компілює, але от із оболонки своєї наприклад запускати проги не хоче. Таким чином, debug пролітає. А саме фігове те, що працює воно завдяки емуляції віндових бібліотек через wine (старий в борландівській редакції)... ну влом було розробникам переписувати рушій та різні бібліотеки для Лінукса. До того ж підтримує тільки найбільш основні компоненти. Тому, якщо програмувати GUI збираєтесь, то рекомендую зв'язку KDevelop + Qt + Qt Designer (доречі зараз в KDevelop'і є свій дизайнер, оснований на Qt Designer), чи gtk + glade  за смаком. Для програмування на Паскалі: Lazarus чи в KDevelop`і теж можна. Ну і звісно для всього катить emacs чи vi:)

Відсутній Паша

• Кореспондент
  • дописів: 142
  • хайо!
vi  rulez :D
debian

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
На скільки я пам'ятаю, навіть на старенькому RH 6.0 був extended text editor, в тім сучасні vi теж підсвічують синтаксис, але kate мені більше подобається. Коли вже дуже хочеться попрограмувати графічний інтерфейс - для поча тку можна поставити wine і GNU компілятор С під вінду (ftp://ftp.univ.kiev.ua/pub/soft/programming/devcpp - десь тут) і десь в інтернеті книжку Пепзолда "Программирование для windows 95" - хоч і російською проте для початку згодиться ... Можна і розумніше - пошукати книжку з Open GL - лінукси цю штуку підтримують тоді мона забити на wine та Петзолда разом взятих  ::)
Я зараз програмую під віндою на С без всілякої дельфи і візуал С++ бо голвне спочатку навчитись писати те чого не бачиш, тоді в лінуксі проблем не буде. Жаль, що не знайшов такої книжки як в Петзолда для іксів чи конкретно для GNOME чи KDE...
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

anonymous(Guest)

• Гість
На скільки я пам'ятаю, навіть на старенькому RH 6.0 був extended text editor, в тім сучасні vi теж підсвічують синтаксис, але kate мені більше подобається. Коли вже дуже хочеться попрограмувати графічний інтерфейс - для поча тку можна поставити wine і GNU компілятор С під вінду (ftp://ftp.univ.kiev.ua/pub/soft/programming/devcpp - десь тут) і десь в інтернеті книжку Пепзолда "Программирование для windows 95" - хоч і російською проте для початку згодиться ... Можна і розумніше - пошукати книжку з Open GL - лінукси цю штуку підтримують тоді мона забити на wine та Петзолда разом взятих  ::)
Ну, програмувати під wine у лінакс це занадто...(якщо не мається на увазі вивчення WinAPI) ;) Краще надати перевагу QT або GTK. Перший з них краще документований, але прив"язаний до С++...
...голвне спочатку навчитись писати те чого не бачиш, тоді в лінуксі проблем не буде.
+1

• Літератор
К олись писав на С++ - не сподобалось - мені С більше імпонує.
А може в GNOME є щось накшталт підтримки Win API ?

anonymous(Guest)

• Гість
К олись писав на С++ - не сподобалось - мені С більше імпонує.
А може в GNOME є щось на кшталт підтримки Win API ?
На http://www.gtk.org/tutorial/ знаходиться підручник(англ.) з програмування під GTK на С. Він, якщо не помиляюся, недавно перекладений на російську(є на  opennet). Хоча й оригінал написаний досить просто і англійська особливих проблем не створює. Є також довідник: http://www.gtk.org/api/.(англ.)

• Літератор
Ну все, Screamе, твої проблеми вирішено: для початку заходиш на http://techlib.univ.kiev.ua - там шукаєш підручник з С - пишеш пару програм, щоб зрозуміти смак цієї мови - потім GTK в зуби і пішов, до речі: з першого погляду чимось нагадує Open GL - теж класна штука - і її вивчи :)

Відсутній Gosha

• Новачок
  • *
  • дописів: 8
  • I Love YaBB 2!
Десь 2 роки  писав (для душі) на Борланд Турбо С++ для ДОС, бо дуже люблю робити все сам, тай іноді цікаво попрацювати з графічним режимом ДОС. приблизно рік назад майже повністю перейшов на Юнікс, але бажання працювати з графічним режимом консолі зберіглося. Тут я зіткнувся з проблемами: 1) не можу знайти заголовочні файли для графіки (на кшталт graphics.h). Підкажіть, де можна знайти документацію, або може існують консольні системи розробки з інтегрованою справкою?