Опитування

Я використовую linux бо:

Він безкоштовний
75 (17.6%)
Він відкритий
81 (19.1%)
Він простий
42 (9.9%)
Він безпечний
92 (21.6%)
Я принциповий противник вікон
33 (7.8%)
Напишу в коментарях
13 (3.1%)
Зручний
66 (15.5%)
Складний
23 (5.4%)

Проголосувало: 136

Автор Гілка: Чому Ви обрали Linux?  (Прочитано 55048 раз)

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Чому Ви обрали Linux?
« Відповідей #90 : 2009-10-01 19:16:38 »
Так-от, після 3 років навчання, було видно результати: ті хто сиділи під MS-DOS гарно володіли комп'ютером і розбиралися в ньому (як для третьокласника), а ті хто сидів під оффтопіком - стали тупими ламерами (без перебільшення).
Під MS-DOS немає косинки, глиста солітера та іншого, уподобаного ламерами, софту. Тобто, нічого не відволікає від виконання завдання. Для виконання якого треба дійсно більше поворушити звивинами. Але є один маленький нюанс - більшість сучасного прикладного софту (заради якого ми і купуємо комп'ютер) має графчний інтерфейс, тому голою консоллю ніяк не обійдешся.
Звичайно, було-б гарно заганяти учнів чи студентів на початку курсу саме в консоль (неважливо під якою ОС) щоб не балувати відразу красивим GUI, було-б гарно навчати використовуючи декілька зразків однотипного ПЗ (MS Offoce та ООо одночасно), щоб не було прив'язки до конкретного софту. Але хто-ж на це дасть достатню кількість годин?
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #91 : 2009-10-01 19:19:36 »
До речі, деякі непогані підручники інформатики на початку 2000-х містили і MS-DOS і Windows.
Я сам у 2000-му починав з MS-DOS - що було під рукою.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #92 : 2009-10-01 19:40:33 »
Я знаю що таке NC у DOS. До речі, користуватись NC - не труЪ, треба було користуватись VC.  :P
а тим хто починав з NC ще в кінці 80х що було робити? ;)
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
« Відповідей #93 : 2009-10-01 20:53:27 »
було-б гарно навчати використовуючи декілька зразків однотипного ПЗ (MS Offoce та ООо одночасно), щоб не було прив'язки до конкретного софту. Але хто-ж на це дасть достатню кількість годин?
А ніхто й не дасть - на всіх машинах в учбовій (!) лабораторії (!) ставиться ООо і крапка.
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #94 : 2009-10-01 23:05:43 »
Ем, пане Owl не загинайте палку, знати все це добре, але вчити консоль усіх — це знущання. В мене є знайомі, які табличні дані рахують через калькулятор свого мобільного телефону, а не через формулу.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #95 : 2009-10-02 01:26:24 »
Я знаю що таке NC у DOS. До речі, користуватись NC - не труЪ, треба було користуватись VC.  :P
а тим хто починав з NC ще в кінці 80х що було робити? ;)
Мені тоді було 3-4 роки, але я точно пам’ятаю що на Мінськ-32 NC не було (ще пам’ятаю, як дядьки в зеленому одязі з зірками на погонах пояснювали мені що таке перфострічка.....)

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #96 : 2009-10-02 13:23:43 »
Ем, пане Owl не загинайте палку, знати все це добре, але вчити консоль усіх — це знущання. В мене є знайомі, які табличні дані рахують через калькулятор свого мобільного телефону, а не через формулу.
1 - Вчити консоль повністю (напр. bash) - звичайно, знущання. Але елементи - так, щоб відчули, що таке структура директорій, шлях до файла і т. д. В кінці кінців, у нашій улюбленій ОС знання консолі дуже допомагає.
2 - В мене була така учениця. Щоправда, в неї були проблеми із відвідуванням. Вона хотіла сходу здати електронні таблиці. Я дав завдання і через 10 хвилин помітив, що вона рахує величезну (спеціально таку зробив) таблицю калькулятором.
А ніхто й не дасть - на всіх машинах в учбовій (!) лабораторії (!) ставиться ООо і крапка
А якщо у моєї колеги, що працює у моїй аудиторії у навчальній програмі пряма прив'язка до софту від мікрософту? Власне, ООо стоїть на всіх машинах, Inkscape, GIMP і ще деякі вільні софтинки.
« Змінено: 2009-10-02 13:28:15 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #97 : 2009-10-05 10:00:50 »
Мені тоді було 3-4 роки, але я точно пам’ятаю що на Мінськ-32 NC не було (ще пам’ятаю, як дядьки в зеленому одязі з зірками на погонах пояснювали мені що таке перфострічка.....)
/me в 20 років користувався перфострічкою, навіть одного разу порізався нею, коли намотував на бобіну. (не лякайтесь: того перфоратора, фотозчитувача і компа 3 роки тому викинули).
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #98 : 2009-10-05 13:51:00 »
(не лякайтесь: того перфоратора, фотозчитувача і компа 3 роки тому викинули).
Шкода, що ви його не сфоткали.
« Змінено: 2009-10-05 13:51:16 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній oleksa

• Кореспондент
  • дописів: 214
« Відповідей #99 : 2009-10-10 22:05:36 »
Всьому провиною стала допитливість. Спочатку було fido. Потім пішов мій ІТ-колега, директор же сказав - будеш мати гроші, натискаючи три зайвих кнопки. Не треба було вірити. Я став адміністратором. Потім була перерва. Мені повезло прийти піарником і знову стати сисадміном в організації, що займалась освітою та етикою. Власне чесність зіграла свою роль. Вже 3 роки маю десктопний Лінукс для human beings і паралельно експериментую на друзях.
« Змінено: 2009-10-10 22:06:52 від oleksa »

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
« Відповідей #100 : 2010-07-05 17:59:56 »
Здуру і користуюсь. Свого часу купився на "How to become a hacker" Реймонда :) А серйозно - зручно просто, цікаво і не думаєш про віруси і де що лежить.

Відсутній James

• Кореспондент
  • дописів: 205
« Відповідей #101 : 2010-07-05 20:30:50 »
роки 2 тому я ще був взагалі ніяким у комп"ютерній справі, довго і нудно вчився коректно комп"ютер виключати... саме у цей період вперше зіштовшнувся з Лінуксом... я тоді і у Віндоусі був повним нулем, тому якоїсь різниці між ними не бачив...
у мене не було якихось логічних аргументів на користь Лінукс... тут був скоріше якийсь емоційний зв"язок...
от коли я буваю у Віндоусі, то почуваюся доволі комфортно, політ нормальний, але почуваюся, як в гостях...
а у Лінуксі я наче у себе вдома... це зовсім інакші відчуття...
я не спеціаліст, а простий користувач, тому доводиться стикатися з певними проблемами... та шукаючи шляхи їх вирішення, я відчуваю, як йде моє вдосконалення у Лінуксі, а саме вирішення цих проблем приносить неймовірне задоволення...

Відсутній qukllii

• Новачок
  • *
  • дописів: 18
« Відповідей #102 : 2010-07-06 14:36:43 »
а закон програмерів говорить: "Працює - не чіпай"  ;D
Я аж ніяк не програмер, але якби хоч трішки дотримувався цього правила, то ніколи і не дізнався б про ALLOpenSource.
Він стабільний. Раз налаштував - рік спокою.
Можливо це дивно, але я вважаю це НЕДОЛІКОМ ALLOpenSource. А також при написанні скриптів забуваються деякі параметри команд. Бо якщо раз написав, то завжди буде працювати. Таким чином менше доводиться використовувати команд та параметрів. Можливо це ЄДИНИЙ недолік скриптування.
І процес налаштування дистрибутива та програм з часом забувається - доводиться писати шпаргалєти.
---
Цитата
... елементарні засоби безпеки типу відключеного autorun, безкоштовного антивіруса + брандмауера, альтернативного браузера дуже допомагають.
Не всі знають про гігієну.
---
Важливо (але не для нас  ;D) Антивірус (здається український) "Зілля" не знищує віруси!!! Бо на днях ходив роздруковува папери... Дома утикнув флешку - так ото воно і показ0вувал0. Можливо доліплю малюнок - все рівно я тут не надавго, заблокують.
---
У мене зараз вінда і Пінгвін. Була ще й *BSD. То виходить тріалбут? був.
---
Пінгом користуюсь бо у мене є цікавий інстр цікавинний орган, що відповідає за функцію цікавості у людини. Поки той орган функціонує - доти людина молода. І взагалі всі хто використовує ALLOpenSource прагнуть до самовдосконалення, до отримання нових знань, до розуміння всього і вся.
І врешті решт - ALLOpenSource це свобода вибору. Без обмежень та всього іншого.
---
Отака моя відповідь.
---
"Пішов" я ставити QNX, бо є "зайва" пам'ять та диск на 20 Гб. Чому я буду ставити QNX? Та просто тому, що цікаво що воно таке і з як воно з'їсть мій Мосок. Чи може я з'їм QNX?
« Змінено: 2010-07-06 14:51:29 від qukllii »

Відсутній qukllii

• Новачок
  • *
  • дописів: 18
« Відповідей #103 : 2010-07-06 16:20:57 »
Вже поставив. Завантажується, але ph не запускається. Пішов читати документацію: http://qnx.org.ru/

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #104 : 2010-07-07 11:11:07 »
Як на мене - перебирати *NIX-ами - то вже зайве. Філософія ж в них одна. Поставив Лінукс як найдоступніший з *NIX-ів і цікався скільки влізе.

Вайно зараз настільки розвинене, що у вікнах і потреба відпадає - дуалбут просто зайвим робиться.
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.