Автор Гілка: За що люблять пінгвіна  (Прочитано 11619 раз)

Відсутній nickson

• Дописувач
  • **
  • дописів: 66
Вирішив написати цю тему сюди, і вирішив її написати тому, що багато маю питать загального характеру, а не конкретних речей. Після двох місяців знайомства з лінукс я все-ще так би сказати "плаваю" у розумінні сутності системи. Так, у книгах пишуть про її переваги і недоліки (і про їх пропорції), про саму систему, її користування та адміністрування. Але хочеться дізнатися дещо інше. Так виходить, що не маю жодного лінуксоїда зі своїх знайомих (вже мовчу про гуру:)), тому все приходиться розгрібати самому. Коли ж я намагаюсь розказати деяким з них про систему, то в більшості випадків або бачу кривий ламеркий погляд зі словами "а що за лінукс?", або ж чую щось на зразок "ти що здурів, який лінукс?!". Але з такими в більшості випадків не має смислу говорити. От цікава дискусія виходить з так би сказати заядлими віндовсоїдами. І тут починаються різні твердження і думки, які часто мене самого збивають з пантелику. Ось про те і мова. Власне мене Вікна замучили вірусами, троянами і подібною гидотою, і це була найголовніша причина, через яку я став подумувати про лінукс. Але більшість віндовсоїдів навіть і не думають про це, маю на увазі віруси, - у них антивіруси працюють як треба, а у мене навпаки - який не візьму постійно все летить. І що дуже важливо, що багато таких відзиваються негативно про лінукс (звідси викинемо аргументи з іграми і командною системою - це і так ясно) через те, що вони вважаюсь лінуксові програми "ущербнутими", а сам лінукс - "чисто серверною платформою". І навіть почув таке твердження: "лінукс створений для серверів, а віндовс - для дому, так було задумано спочатку". Це виглядає, ніби сиділи за чашечкою кави Лінус та Білл і думали, як же їм розділити комп'ютерний світ ;) Я ще абсолютно недосвідчений у лінуксі, і хоч я так багато вже знаю, але те що я знаю незрівнянно мало порівняно з тим що маю знати. І тому мені ще важко дискутувати з людьми, які впевнені у Вікнах на 100%. Тому кілька питань накінець:
1) За ЩО конкретно домашні юзери-лінуксоїди люблять пінгвіна?
2) Щодо згаданої мною "ущербності" лінукс-програм, так це чи не так насправді?
3) Домашні юзери мають проблеми з вірусами і т.д. в лінуксі?
« Змінено: 2007-07-12 21:51:19 від nickson »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Re: За що люблять пінгвіна
« Відповідей #1 : 2007-07-12 21:52:36 »
Цитата
так, немає нормальних вірусів, доводиться юзати через вайн, але і то не всі працюють.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній nickson

• Дописувач
  • **
« Відповідей #2 : 2007-07-12 21:57:59 »
Цитата
так, немає нормальних вірусів, доводиться юзати через вайн, але і то не всі працюють.
Немає нормальних вірусів?  :) Чи малося на увазі програм?

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #3 : 2007-07-12 22:17:52 »
Текст не осилив, букв багато, щодо питань:

а) Воно працює. б) Воно вільне. в) За знання платять непогані гроші.

Текст не осилив, але слово мені не подобається.

Віруси, як ноддет вже сказав, тільки під вайном.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #4 : 2007-07-12 22:23:24 »
Гадаю що мались на увазі саме віруси ;)
А взагалі, з понеділка на роботі маю сісти за AIX. Вже маю досвід користування соляркою і можу сказати що після них Linux/*BSD здаються дитячими забавками та системами зробленими виключно для зручності роботи. Зокрема на увазі маю консольні команди.

Стосовно обмеженості - для мене зараз будь-який мастдай без unix utils, cygwin та багатьох подібних речей є дуже обмеженим - не зручно користуватись гуєм там, де можна обійтись командою з терміналу.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2007-07-12 22:53:43 »
Стосовно обмеженості - для мене зараз будь-який мастдай без unix utils, cygwin та багатьох подібних речей є дуже обмеженим - не зручно користуватись гуєм там, де можна обійтись командою з терміналу.
Хе, з моєї точки зору й девелопати під вінду фантастично незручно=) Віжал студія, то такий велетенський і дико незручний (imo) монстр - з коробочним варіантом неможливо нормально працювати. Правда, як доставив vim та viemu жити стало можна. Єдине, що дійсно сподобалось - VAssistX, але його треба доставляти.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #6 : 2007-07-12 23:22:46 »
так, я мав на увазі віруси.
а взагалі ось тут гарно написано про переваги лінукса:

http://polishlinux.org/why-linux/
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній nickson

• Дописувач
  • **
« Відповідей #7 : 2007-07-12 23:37:31 »
Текст не осилив, але слово мені не подобається.
Мені здвається, що тут більше натиск роблять на графічному інтерфейсі, що він, начебто, не такий зручний і крутий, як у Вікнах.
« Змінено: 2007-07-12 23:39:44 від nickson »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #8 : 2007-07-12 23:57:05 »
Мені здвається, що тут більше натиск роблять на графічному інтерфейсі, що він, начебто, не такий зручний і крутий, як у Вікнах.
Зазвичай тиснуть на те що він просто не такий як там. Взагалі, чомусь люди коли чують про вільне ПЗ завжди хочуть собі лише безкоштовного мастдая з відповідним набором звичних інструментів.
Досить часто доводиться чути запитання "а що то за віндовс такий - лінукс?" або "навіщо мені лінукс, існує ж віндовс".
Взагалі, холіварити стосовно краще-зручніше-надійніше можна скільки завгодно і кожен лишиться при своєму.

Відсутній nickson

• Дописувач
  • **
« Відповідей #9 : 2007-07-13 00:09:02 »
Зазвичай тиснуть на те що він просто не такий як там. Взагалі, чомусь люди коли чують про вільне ПЗ завжди хочуть собі лише безкоштовного мастдая з відповідним набором звичних інструментів.
Досить часто доводиться чути запитання "а що то за віндовс такий - лінукс?" або "навіщо мені лінукс, існує ж віндовс".
Еге ж, теж такі питання доводилось чути:)
Все-таки системи різні, то, думаю, вони і мають відрізнятися. І кого зацікавив лінукс, хто захоче у ньому навчитись працювати - той досягне своєї цілі. А якщо людина по-суті, використовує комп'ютер просто як ігрову станцію, то в цьому сенсу немає, куди їм без Вінди дітися.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #10 : 2007-07-13 00:09:24 »
І тому мені ще важко дискутувати з людьми, які впевнені у Вікнах на 100%.
Тут єдине, що допомагає - це аналогія з сліпими. Ну, штибу, коли сліпий став зрячим і пробував пояснювати іншим сліпим, колишнім товаришам по нещастю, як то кльово - бачити. Іншими словами, віндузоїди настільки звикли до глюків вінди, що вони їх просто не бачать. Тобто антивірус у них просто працює і ніхто не думає над тим, що систему варто робити стійкішою проти вірусів. У мене "колега" адмінить юзерську мережу - десь під сотню віндових машин. Хвалиться, що не перевстановлює вінду, а просто відновлює з образу. На моє запитання "А нафіга систему взагалі перевстановлювати, я он сервери не перевстановлював з моменту запуску" відповідає відвертою маячнею. Тому пробувати когось переконати - марна й невдячна справа.
Тому кілька питань накінець:
За те що воно працює. За те, що я не боюсь залиши ввімкненою домашню машину на день і піти до праці, а ввечері, повернувшись, побачити звантажену інформацію на комп'ютері, а не розсадник вірусів.
Справа звички. Винятково. Як на мене - у вінді настільки тупий, незрозумілий і незручний ГУЙ, що для мене велика загадка, як з ним можна працювати. От чому не можна виділити мишею текст у будь-якій програмі і вставити його коліщатком у іншу? Чому коліщатко не прокручує фонове вікно, залишаючи його у фоні? Чому коліщатком же не можна змінювати гучність звуку просто крутячи ним над індикатором звуку? Чому якщо я шукаю якусь програму, я не можу зробити "apt-cache search", але повинен перерити пів-інету і при цьому невідомо ще чи звантажити саме оригінальну програму, а не чергового віруса? Чому ...? Чому ...? Чому ...?
І це не кажучи вже про відсутність консолі.
І про неймовірно тупу роботу мережі.
І про звичку зависнути на рівному місці, бо черговий витвір Васька Пупченка раптом "зохавав" 100% ресурсів системи.
І чому взагалі я маю відчувати, що якась фігня хаває ресурси системи? На домашній машині я здогадуюсь про 100%-ве завантаження процесора лише тоді, коли перемикання між вікнами відбувається повільніше аніж зазвичай.
[/quote]
Ага, що правда то правда. Запускатись не хочуть  :'(
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній nickson

• Дописувач
  • **
« Відповідей #11 : 2007-07-13 00:57:57 »
 :-X Просто нема слів. Це саме те, що я хотів почути! Excellent!

На домашній машині я здогадуюсь про 100%-ве завантаження процесора лише тоді, коли перемикання між вікнами відбувається повільніше аніж зазвичай
а це взагалі вразило!
« Змінено: 2007-07-13 01:01:56 від nickson »

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #12 : 2007-07-13 01:37:22 »
Славно розписали, +1...

На домашній машині я здогадуюсь про 100%-ве завантаження процесора лише тоді, коли перемикання між вікнами відбувається повільніше аніж зазвичай
Влаштувати 100% навантаження процесора - це треба вміти=) Хіба що цяцьками, але тоді якось не до перемикання між вікнами. А на роботі в мене таке взагалі реалізувати надзвичайно важко, навіть з тими задачами - хіба що make -j8 ;)

Відсутній rangel

• Графоман
  • дописів: 281
  • Python programmer
« Відповідей #13 : 2007-07-13 02:19:50 »
Ще про віруси...

Загдалася цитата з баша:
Під лінуксом віруси розповсюджуються методом: "Ух ти! Дай подивитися!"  ;D

Програмить мені особисто зручніше в Linux. Я зараз веб-розробник  :). У мене в системі все є. Мені не треба кохатися з налаштуванням купи софта штибу веб-серверів, інтерпритаторів, баз даних. Весь потрібний софт є в дистрибутиві.

Оновлення системи відбувається однією командою.

Музика в мене грає. Правда mpd заколупав кирилічними тегами, але то давня історія.
Відео в мене теж показує. І кодеки шукати не треба.

З забавками дійсно біда :(, як починаю гратися - страждає продуктивність і падають заробітки :)

А ще, з естетичної точки зору, мене радує перефарбований під себе десктоп. Спробуйте покохатися з цим у вінді. В мене сусід ставив тему а-ля Mac OS X - тема через місяць заглючила, довелося її прибити і перевстановлювати систему. Я собі повісив інтерфейс у тому ж стилі, через два місяці набридло - змінив.
Roman Suprotkin

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #14 : 2007-07-13 10:16:40 »
Славно розписали, +1...

Влаштувати 100% навантаження процесора - це треба вміти=) Хіба що цяцьками, але тоді якось не до перемикання між вікнами. А на роботі в мене таке взагалі реалізувати надзвичайно важко, навіть з тими задачами - хіба що make -j8 ;)
ну ще банальний gzip є - поставити архівуватись кількаґіґабайтний каталог, і навантаження будь-здоров.
ще зазначу, що у вінді нема віртуальних десктопів, а ще лінукс починає вигравати й у важкій для нього галузі - підтримці заліза:
- щоб завантажити фотки з фотоапарата Canon, треба вставити фотоапарат в USB і тицьнути кнопочку "Імпортувати фотки" у віконці, що з"явилося. У вінді для цього треба встановлювати драйвери і якусь прогу їх виробництва, яка зробить імпорт. Убив годину поки розібрався що там і до чого.
- Blutooth - у вінді мені не вдалося налаштувати з"єднання компа з телефоном, у лінуксі після встановлення всіх компонентів синього зуба успішно завантажив фотки з мобілки на комп.
- Куплену веб-камеру невідомої фірми вставив у ноут, і вона запрацювала без зусиль з мого боку (Убунту 7 і Федора 7). У вінді треба було ставити драйвери.

Звісно, не все так оптимістично, проблем з залізом вистачає, але їх стає все менше, і лінукс стає все більш і більш user-friendly
« Змінено: 2007-07-13 10:24:34 від noddeat »