Автор Гілка: Найшвидший дистрибутив  (Прочитано 8917 раз)

Відсутній karmeljuk

• Графоман
  • дописів: 480
Ось в чому діло; маю одного хорошого товариша котрий дуже добре розбирається в сучасних технологіях, а особливо добре знає промислову електроніку - контролери всякі, частотники, датчики і тому подібне, словом товариш дуже розумний в плані техніки. Але сидить він нажаль на Вінді. Я його вже з цієї осені агітую переходити на Лінукс, типу це розвиток розумовий і система краще. Він послухав мене, поставив мою Мандріву 2008, кілька хвилин поюзав в стер. Те саме він проробив ще з десяткою різних дистрів в основному з лайв СД. Головним його аргументом непотрібності йому Лінукса є окрім відсутності йому потрібних спеціалізованих програм ще й повільна робота Лінукса (Мандріва і СюЗі) в порівнянні з Він ХР  (а у нього, хоча це й дивно, доволі слабий компютер  - 800Мгц і 384 оперативки)

Так от, бажаю почути поради, який би йому Лінукс підібрати, щоб був простий, щоб по можливостям рівнявся з Мандрівою 2008 або СюЗі 10.3 , і головне, щоб швидко працював. Всякі там екзотичніі середовища типу  XFCE і тому подібні не пропонуйте, адже я в них не працював і товаришу не зможу поради давати.

Заодно можна й  думки форумчан почути щодо найшвидшого сучасного дистра.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Re: Найшвидший дистрибутив
« Відповідей #1 : 2009-03-04 00:17:09 »
Windows XP був розроблений у 2002 році, тож не дивно, що він швидший за сучасні середовища.

на такому залізі юзати слід тільки XFCE/IceWM/ще щось.

нічого екзотичного в XFCE нема, нормальна графічна стільниця.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Praporshic

• Гість
« Відповідей #2 : 2009-03-04 09:21:52 »
Спробуйте LXDE.

Відсутній karmeljuk

• Графоман
« Відповідей #3 : 2009-03-04 09:43:34 »
Це дистрибутив такий чи середовище? Я вперше про таке чую

Praporshic

• Гість
« Відповідей #4 : 2009-03-04 11:00:30 »
Це середовище. У Debian точно є. Хоча попереджаю одразу: без додаткових напильників Debian вантажиться дуже довго.
« Змінено: 2009-03-04 11:01:15 від Praporshic »

Відсутній karmeljuk

• Графоман
« Відповідей #5 : 2009-03-04 11:13:11 »
Спасибі за поради, але ж я являюсь по суті в Лінуксі ламером, знаю тільки СюЗі та Мандріву, ну ще в Убунту зможу працювати, ще є Федора10, але я її тільки раз вмикав. То я ж не зможу давати поради товаришеві по дистру, в якому сам нічого не  буду знати. Виходить, що мені потрібно швидкий та простий дистрибутив з , бажано, Гномом або КДЕ

Praporshic

• Гість
« Відповідей #6 : 2009-03-04 12:18:29 »
З "гномом або KDE" і швидкий - це треба брати щось старе, зі старими версіями. Дистрибутиви по швидкості приблизно однакові. Питання, швидкість чого вимірюємо?

Відсутній karmeljuk

• Графоман
« Відповідей #7 : 2009-03-04 12:55:13 »
Можна і старий дистрибутив.
Питання швидкодії вимірюєтсья у порівнянні з ВінХР Звєрь. Лінукс має працювати не повільніше за Вінду

Praporshic

• Гість
« Відповідей #8 : 2009-03-04 13:47:33 »
Ще раз повторюю запитання: що вважати за швидкість? Якщо по відношенню до дистрибутива, то це лише швидкість завантаження. Якщо у процесі роботи - тут немає жодної різниці, бо «люди не працюють з ОС, вони працюють з ПЗ» (© Лінус Торвальдс)

P.S. Якщо людина працює зі „Звіром“ то краще її не чіпати. Це вже не лікується.
« Змінено: 2009-03-04 13:48:52 від Praporshic »

Відсутній karmeljuk

• Графоман
« Відповідей #9 : 2009-03-04 16:06:11 »
Здається, що всі прекрасно розуміють , що вважати за швидкість роботи. От у мене Мандріва 2009 повільніше працює за колишню Мандріву 2008, яка в свою чергу трохи повільніше працює за СюЗі 10.3 , і різницю швидкодії я визначив точно на око.

Якщо поставити поруч два ідентичні компютери, на одному встановити ту саму Мандріву 2008 а на інший ХР SP2, обидва вмикаються, запускаються ОСі, відкриваємо і там і там Оперу, відкриваємо якийсь плеїр і на обидвох записуємо ДВД диски, то зрозуміло, що на Вінді ми це все зробимо трохи швидше (якщо компютер старенький),  і система швидше буде працювати та не буде гальмуваьти. Ну ось що я вважаю під швидкістю роботи.  

Praporshic

• Гість
« Відповідей #10 : 2009-03-04 17:32:54 »
Здається, що всі прекрасно розуміють , що вважати за швидкість роботи.
Ну а от я не розумію.
Якщо поставити поруч два ідентичні компютери, на одному встановити ту саму Мандріву 2008 а на інший ХР SP2, обидва вмикаються, запускаються ОСі, відкриваємо і там і там Оперу, відкриваємо якийсь плеїр і на обидвох записуємо ДВД диски, то зрозуміло, що на Вінді ми це все зробимо трохи швидше (якщо компютер старенький),  і система швидше буде працювати та не буде гальмуваьти. Ну ось що я вважаю під швидкістю роботи.  
Закладаюся, що в мене воно працюватиме швидше за кватирки.  ::)

Висновок-рекомендація: не чіпайте людину. Ваша допомога у розповсюдженні ВПЗ зробить лише гірше. Спочатку самі дізнайтесь достатньо, потім вже намагайтесь щось робити. Хоча, потім зрозумієте, що робити нічого не варто.

romi

• Гість
« Відповідей #11 : 2009-03-04 17:40:28 »
Самі швидші - Gentoo i Slackware.
Але для тебе (тим більше для твого друга) Gentoo не годиться - він заскладний.
Так що тут 1 варіант - DeepStyle*

*Якщо знаєте то добре, якщо не знаєте то скажу:
DeepStyle - це українізована/русифікована Slackware.
« Змінено: 2009-03-04 17:44:41 від romi »

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #12 : 2009-03-04 19:14:03 »
Швидкість дистра залежить від кількості запущених служб, а також від конфігурації ядра. В тенетах можна знайти поради з цих питань. В принципі, ту ж Мандріву можна полегшити, якщо перекомпілювати ядро (викинути з нього все зайве, а саме підтримку величезної кількості заліза, якого у вас реально немає, але яке може бути в когось іншого) і повідмикати зайві служби, які також запускаються розробниками автоматично для зручності користувача. Оскільки з часом компи стають шустрішими, то й дистри навантажують оцим усім добром з надією колись догнати вісту. Ну, звісно, ще треба поставити якусь легку графічну стільницю.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #13 : 2009-03-04 19:54:06 »
Самі швидші - Gentoo i Slackware.
Але для тебе (тим більше для твого друга) Gentoo не годиться - він заскладний.
Так що тут 1 варіант - DeepStyle*

*Якщо знаєте то добре, якщо не знаєте то скажу:
DeepStyle - це українізована/русифікована Slackware.
От не треба починати холлі-варів. Бо забаню. Як вже відповів btr, швидкість залежить від багатьох факторів. Я колись бавився на Debian цяцькою під назвою initng - швидкість завантаження була куди там генті та слаці.

romi

• Гість
« Відповідей #14 : 2009-03-04 20:02:06 »
холлі-варів
Хто це?