Автор Гілка: Доповідь на тему "Вільне програмне забезпечення"  (Прочитано 6176 раз)

Відсутній Sandr

• Графоман
  • дописів: 461
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Незабаром в мене буде доповідь на тему "Вільне програмне забезпечення та Лінукс". Виступатиму на районному методоб'єднанні вчителів інформатики.

Вирішив порадитися з вами, друзі, щодо змісту доповіді. Можливо вже хтось робив такі доповіді, то поділіться досвідом. І на які моменти потрібно звернути особливу увагу, щоб учителі таки нарешті зацікавилися переходом на Лінукс? Я минулого разу вже розповідав учителям на подібному заході про вільне програмне забезпечення, але здається так ніхто з району й не спробував переходити на Лінукс. Тому якось практичніше потрібно мабуть підійти до цієї доповіді.
« Змінено: 2009-08-25 06:00:14 від Sandr »
openSUSE + KDE

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
А скільки відведено часу на доповідь?  Яка нагода чи тема зборів?  Що ви знаєте про присутніх вчителів та їх школи: технічна досвідченість вчителів, чим їх можна зацікавити, обладнання у школах, проблеми?

Мені теж здається, що практичний підхід -- найбільш перспективний, тому краще показати ніж тільки розповідати.

А як вам пропозиція змінити назву доповіді?  Думаю у певних людей терміни "вільне ПЗ" та "Лінукс" викликають алергію та реакцію відторгнення.  До того ж, якщо ви вже робили доповідь на цю тему, то навіщо повторюватись?
« Змінено: 2009-08-25 11:55:33 від nickat »
Best regards,
nickat

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
На доповідь мабуть буде відведено хвилин 15-20. І ті "збори" називаються методоб'єднання. Проводяться ці метооб'єднання періодично на базі районної школи. А про рівень знань інших вчителів я практично нічого не знаю...
openSUSE + KDE

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
На доповідь мабуть буде відведено хвилин 15-20.

Будемо оптимістами, припустимо у вас 20 хв.  
20 - 5 хв. на запитання = 15 хв.  
15/2 хв. на слайд = 7 слайдів.
Зможете на 7 слайдах розкрити тему "Вільне програмне забезпечення та Лінукс"?
Може варто вибрати якусь спеціалізовану тему, якийсь конкретний приклад, як саме ви застосовуєте конкретну програму у своїй роботі?  Сконцентруватися саме на цьому, а потім, наприкінці виступу, зауважити, що це все і набагато більше можливо завдяки ВВПЗ.  У вас вже є план та напрацювання?

І ті "збори" називаються методоб'єднання. Проводяться ці метооб'єднання періодично на базі районної школи.

На скільки вмотивованими є вчителя на цих методоб'єднаннях?  Мабуть дехто/більшість приїздить просто "для галочкі?"

Best regards,
nickat

Praporshic

• Гість
На скільки вмотивованими є вчителя на цих методоб'єднаннях?  Мабуть дехто/більшість приїздить просто "для галочкі?"
Як мені відомо, на подібні заходи не "для галочки" приїздять лише молоді вчителі. Й то не завжди....

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Як мені відомо, на подібні заходи не "для галочки" приїздять лише молоді вчителі. Й то не завжди....
Ой, коли я працював у школі, голова методоб'єднання старано всіх збирала - багато приїжджало. Щоправда, після офіційної частини приймаюча сторона влаштовувала неофіційну...
Sandr, ви є на informatic.org.ua?
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
на подібні заходи не "для галочки" приїздять лише молоді вчителі.
на них і вся надія  :)
Best regards,
nickat

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Sandr, ви є на informatic.org.ua?
Ні, мене там немає.

Я взагалі вважаю своє вчителювання більше за хоббі, а намагаюся працювати як програміст.
openSUSE + KDE

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Пропоную вашій увазі "змайстровану" мною доповідь у вигляді брошури формату А5.

Критику в студію!!!  ::)
openSUSE + KDE

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Пропоную вашій увазі "змайстровану" мною доповідь у вигляді брошури формату А5.

Критику в студію!!!  ::)
загальна критика:
Забагато літер, замало картинок! Немає у вас харизми Столмена, от що я вам скажу. Дуже рекомендую послухати/подивитися якусь із лекції Столмена, хоч би й цю: http://bo.net.ua/pages/yurko/stallman/ (вона не про ВПЗ, а про копірайт взагалі, але там у першій частині він дуже гарно розповідає, що таке ВПЗ та нашо воно треба). Він вміє зацікавити. Помітьте, що в нього ані слова немає про FSF, про ліцензії та інші речі, які новачкам знати не обов’язково.

Ви пишете про проекст GNU, про компілятори, дебагери, ядро. Якщо ця лекція розрахована на вчителів школи, вони заснуть, гарантовано! Викресліть взагалі згадки про Столмена і ліцензії.

граматичний нацизм:
copyright походить від «правильна копія» (right copy, антонім — wrong copy), а не «права копія». «copyleft» — це гра слів, яка, власне, використовує те, що right означає «правильний» і «правий» одночасно. Тому ваші розшифровки не відповідають дійсності.

FSF — Фундація вільного програмного забезпечення, а не «фонд» (англ. fund — фонд, foundation — фундація). У назві тільки перше слово пишеться з великої, на відміну від англійської мови.
звичайно — зазвичай
виключно — винятково, лише

дуже багато тексту. його можна скоротити до 1–3 сторінок максимум, і тоді мессидж дійде.
« Змінено: 2009-08-26 00:38:40 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
Пропоную вашій увазі "змайстровану" мною доповідь у вигляді брошури формату А5. Критику в студію!!!  ::)

стор. 5, адзац 2.
FSF було засновано 1985-10-04 http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Software_Foundation

стор. 5, адзац 3.
ОС FreeBSD.
NetBSD, OpenBSD, DragonFly BSD загальний термін *BSD, ще загальніший Unix-подібні ОС

Наприкінці про завдання школи дуже сподобалось! Десь я це вже бачив  ;)
« Змінено: 2009-08-26 13:49:42 від nickat »
Best regards,
nickat

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
Якщо ця лекція розрахована на вчителів школи, вони заснуть, гарантовано! Викресліть взагалі згадки про Столмена і ліцензії.

Погоджуюсь, але частково.  Трохи ідеології все ж повинно бути, адже це основа та початок.

copyright походить від «правильна копія»

Скоріше «право на копіювання» http://en.wikipedia.org/wiki/Copyright
Best regards,
nickat

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Приберіть портрет Столмена - перелякаються  ;)
Мене непокоїть список літератури. Зокрема, якщо ви використовували Wikipedia, то в ній human readable назви сторінок зі статтями, типу http://uk.wikipedia.org/wiki/GPL - цілком можна вказати в списку.
В т. ч. посилання на наш форум - вчителі не будуть на ньому шукати потрібної інформації, якщо вже посилаєтеся, то на конктертну статтю в docs.linux.org.ua, там теж Wiki.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Sandr

• Графоман
  • Мій вибір — Лінукс!
    • ФОП Осипенко
Глобально нічого не переробляв, але постарався виправити помилки й неточності в змісті.
openSUSE + KDE

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
copyright походить від «правильна копія»

Скоріше «право на копіювання» http://en.wikipedia.org/wiki/Copyright
ок, хай так. але все одно українською «право копіювати», а не «копіюватиправо», як пропонує Sandr. Я б замінив розшифровки на «право копіювати» та «ліво копіювати», бо інакше не зрозуміло, який зв’язок між дієсловом «копіювати» та напрямками руху «право-ліво».
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"