Автор Гілка: Допоможіть розібратися з ноутбуками  (Прочитано 5375 раз)

Відсутній unknown

• Графоман
  • дописів: 256
  • Tux файний хлопака
Доброго дня, здоров'я і настрою :)

Питання стоїть "бути чи не бути" в плані покупки ноутбука. Давно вже думаю щось собі купити, хотілося б побачити ваші думки з цього приводу. Турбує, як вживеться лінукс з даними моделями і ціни - щоб себе не надурити в плані грошей.
Напр. прочитав 2 рекламки в газеті:

1. НЕТБУК toshiba (кажуть, до 9год без підзарядки)
LED дисплей 10", процесор Intel Atom N280 (1,66GHz), оперативна 1ГБ, диск 160ГБ, WI-FI, камера, WinXP HOME. Акційна ціна 2888.
Така ціна в магаз. "Ельдорадо". Ціна ніби влаштовує, але хотілося б без віндовса, і наскільки з була різниця в ціні без лапи майкрософт?

2. НОУТБУК Lenovo ThinkPad SL500
15", WXGA AntiGlare, Celeron Dual-Core T3100 (1,9GHz), 2Gb DDR2, 320GB, GMA 4500M DVD-RW, WI-FI, 4xUSB, Trackpoint/Touchpad CR (7in1)/ FireWire/ HDMI DOS/ 6 cell
акційна ціна 3499грн. в магаз "Орбіта" (тернопіль).
Як бачу, без віндовса, і ціна непогана на мій непрофесійний погляд.

В нетбуці мене приваблює компактність і тривалий час роботи на акамуляторі.
В ноутбуці - DVD-RW :)

Повторюсь, допоможіть розібратись в цінах (чи я себе не надурю) і чи буде норм працювати на них Лінух.
cat /dev/ass > /dev/head

Відсутній Code_Warrior

• Кореспондент
  • дописів: 141
  • OpenSuse 11.2
Lenovo точно працює на OpenSuse 11.2 http://en.opensuse.org/HCL/Laptops/IBM
Наскільки я бачу ціни саме такі як ви вказали. Але що саме вам вибрати то залежить від их задач які ви будете виконувати на цій апаратурі. Якщо вам тільки і потрібно що з кав'ярні в інтернет вийти та 1-2 листи написати то тут звісно нетбук краще. Але ноутбук все таки повноцінна машина на якій можна і працювати і грати.
« Змінено: 2010-03-29 16:07:49 від Code_Warrior »

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
З приводу «Х годин без підзарядки» - сугубо маркетинговий хід. Реальна цифра буде вполовину меншою. Бо виявиться, що там або батарея інша, або нетбук лише грав музику з вимкненим дисплеєм, абощо.

З приводу брати чи не брати взагалі - сугубо особиста справа.

НМД, ноутбук НЕ придатний для перегляду фільмів (вдома - малий екран; в дорозі - слабкий акумулятор), ігор (незручна клавіатура, малий екран, заблизько дисплей до очей), серйозної роботи (програмування, веб-дизайн, графіка, 3Д - малий екран), набору текстів (незручна клавіатура).

Нетбук - взагалі призначений лише для серфінгу в мережі, про що регулярно забувають рекламщики і покупці.

Стосовно проблем з залізом - їх немає :)
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній unknown

• Графоман
  • Tux файний хлопака
З приводу «Х годин без підзарядки» - сугубо маркетинговий хід. Реальна цифра буде вполовину меншою. Бо виявиться, що там або батарея інша, або нетбук лише грав музику з вимкненим дисплеєм, абощо.

З приводу брати чи не брати взагалі - сугубо особиста справа.

НМД, ноутбук НЕ придатний для перегляду фільмів (вдома - малий екран; в дорозі - слабкий акумулятор), ігор (незручна клавіатура, малий екран, заблизько дисплей до очей), серйозної роботи (програмування, веб-дизайн, графіка, 3Д - малий екран), набору текстів (незручна клавіатура).

Нетбук - взагалі призначений лише для серфінгу в мережі, про що регулярно забувають рекламщики і покупці.

Стосовно проблем з залізом - їх немає :)

щодо роботи НЕТбука "х годин без підзарядки", я в курсі, але все таки, нетбук не ноутбук і різниця в тривалості роботи таки є. Слухати музику з вимкненим дисплеєм мене влаштовує, + інтернет.

щодо НОУТбука і перегляду на ньому фільмів - (малий екран) мене влаштовує, це ж не кінотеатр, а мобільний пристрій, тому змиритись можна і треба.
А на НЕТбуці відео піде чи заслабкий? І підкажіть, чи в біосі можна вимкнути вінчестер(його живлення) щоб він не споживав енергію, а замість нього флешку з лайв-сд? (в дорозі)
cat /dev/ass > /dev/head

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
А на НЕТбуці відео піде чи заслабкий? І підкажіть, чи в біосі можна вимкнути вінчестер(його живлення) щоб він не споживав енергію, а замість нього флешку з лайв-сд? (в дорозі)

Відео аж побіжить.  

Вінчестер вимикається коли він не потрібен, регулюється через ОС.  Головними споживачами акумулятора є монітор та Wi-Fi.

До маленького екрана треба звикнути.  Серйозно працювати у GIMP чи якихось IDE буде не зручно, але якщо треба швиденько щось підправити, то проблем нема.  UNR (https://wiki.ubuntu.com/UNR) має спеціальний додаток для GNOME для більш зручної праці з малими екранами.

Якщо доведеться часто набирати текст, звертайте увагу на розмір клавіатури.

Є ще варіант з docking station, до якої під'єднується монітор, зовнішній DVD та клавіатура і нетбук перетворюється у повноцінний десктоп.

Проблем з залізом не бачив вже давно.  Якщо хочете бути впевненим пошукайте у Google: linux + 'назва нетбука' і в цьому списку http://tuxmobil.org/mylaptops.html

Best regards,
nickat

Відсутній unknown

• Графоман
  • Tux файний хлопака
А що являє собою ОС - Ubuntu Netbook Remix? Чим відрізняється від "убунту десктоп"?
cat /dev/ass > /dev/head

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
« Змінено: 2010-03-29 22:02:31 від nickat »
Best regards,
nickat

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
А я-б порадив обминати Ельдорадо, Сітікоми та Фокстроти.
Чималі площі магазинів прямо в центрі міста - оренда коштує недешево, хто платить? Покупець.
Реклама по зомбоящику, в т. ч. прайм тайм. Коштує недешево, платить - він самий.
Купа консультатнів та охоронців, що тиняються по приміщенню і більшу частину дня нічого не роблять. З/п у них не велика, але в ціну входить.
Постійні грандіозні знижки на різні товари. З якого дива?
Ну і постійні скарги на товар.
« Змінено: 2010-03-29 22:42:21 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній unknown

• Графоман
  • Tux файний хлопака

Я з вами згідний на рах. таких супермаркетів.
Мабуть через невідповідність "ціна=якість"?
cat /dev/ass > /dev/head

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Чималі площі магазинів прямо в центрі міста - оренда коштує недешево, хто платить? Покупець.
Реклама по зомбоящику, в т. ч. прайм тайм. Коштує недешево, платить - він самий.
Купа консультатнів та охоронців, що тиняються по приміщенню і більшу частину дня нічого не роблять. З/п у них не велика, але в ціну входить.
Постійні грандіозні знижки на різні товари. З якого дива?
Ну і постійні скарги на товар.
Та ну, якась аргументація дивна у вас. Все залежить від того, в кого вони купують товар і за якою ціною. Напевно, не є таємницею той факт, що постачальник зробить більшу знижку тим, хто купить більше одиниць товару. Крім того, великий супермаркет може собі дозволити продавати одні товари за ціною, нижчою від собівартості, компенсуючи це відповідною різницею у ціні інших товарів — доволі відомий маркетинговий трюк. А товар там, як і скрізь, різний: є відвертий шайс, а є цілком нормальні речі за пристойну ціну.
« Змінено: 2010-03-29 23:28:52 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
Re: Допоможіть розібратися з ноутбуками
« Відповідей #10 : 2010-03-29 23:39:08 »
В основному знаходжу по інетмагазам співвідношення ціна-гарантія. Ніколи не купував ще у супермаркетах. На мою думку вони більш орієнтовані на покупця який приходить і сам не знає що хоче, йому треба показати, щоб консультант,  який сам має досить віддалене уявлення про товар запевнив його що це саме воно, те що йому треба. Покупець самогіпнотизуєтсья і всі задоволені.
« Змінено: 2010-03-29 23:39:49 від vitre »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #11 : 2010-03-29 23:44:31 »
В основному знаходжу по інетмагазам співвідношення ціна-гарантія. Ніколи не купував ще у супермаркетах. На мою думку вони більш орієнтовані на покупця який приходить і сам не знає що хоче, йому треба показати, щоб консультант,  який сам має досить віддалене уявлення про товар запевнив його що це саме воно, те що йому треба. Покупець самогіпнотизуєтсья і всі задоволені.
ммм... я часто купую в супермаркетах, знаючи, чого хочу, бо полюбляю помацати товар в руцях перш, ніж купити. Інет-магазин може підсунути якийсь-небудь шайс, який, якщо не буде працювати, потім доволі складно повернути. Утім, ноутбуки таки в супермаркетах не купую, але теж обираю магазин, не в інеті, який має таку-сяку добру репутацію.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #12 : 2010-03-29 23:50:00 »
Та ну, якась аргументація дивна у вас.
А у вас цілком логічна і очевидна.
факт
От саме з фактів і я починав. Про рекламу, площу та консультантів/охоронців. Додам ще факт, що ціни на девайси, що я порівнював, були завжди вищими у них. Чи ви просто хочете погризтися і зі мною на тему супермаркетів?
« Змінено: 2010-03-29 23:50:44 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #13 : 2010-03-30 00:36:27 »
Цитата
От саме з фактів і я починав. Про рекламу, площу та консультантів/охоронців. Додам ще факт, що ціни на девайси, що я порівнював, були завжди вищими у них. Чи ви просто хочете погризтися і зі мною на тему супермаркетів?
Аж ніяк. Просто з ціною все не так тривіально :)

Відсутній Ubuntu_Linux

• Графоман
  • дописів: 275
« Відповідей #14 : 2010-03-30 01:13:10 »
Привіт. Я теж нещодавно прикупив собі ноута-нетбука. Називається він MSI Wind U210 (U210-065LUA) (саме ця комплектація)
короткий опис:
Цитата
Экран 12,1", 1366x768 / AMD Yukon L335 (1,6 ГГц) / RAM 2 ГБ / HDD 320 ГБ / ATI Radeon X1250 / без ОД / LAN / Wi-Fi / Bluetooth / Веб-камера / Linux / 1,7 кг
Процессор:
AMD Yukon L335 (1.6 ГГц), двохядерний
Брав я його за 3900грн. з лінуксом OpenSUSE, а аналогічна машина з віндовсом коштувала на 70у.е. дорогше. ;) Трошки поюзав OpenSUSE, але там мені не сподобався інтерфейс. Тому поставив Убунту нетбук ремікс, все залізо запрацювало без проблем , крім Wifi  на який прийшлося пошукати потрібний пакунок. Убунта працює чудово і з усіма ззадачами справляється.
Якщо говорити   про сам ноутбук, то він реально швидше ніж старенький Пентіум 4, а це вже багато про що каже. 12" дисплея 16:9 з розширенням 1366 на 768 вистачає з головою для роботи з будь-якими програмами. Клавіатура дуже зручна і має більшу площу клавіш ніж звичайна для ПК. Тачпад має велику площу, якої достатньо для роботи, доречі, я ще ніразу не користувався мишкою. Глянцевий екран- це великий мінус, так як на сонці нічого не видно і очі починають боліть. Тому потрібно на це звертати увагу при певних умовах користування.
От я, наприклад , із своїх 320Гб  використовую тільки 20Гб під  систему і 20Гб під музику та іншу інформацію. Тому якщо від ноута потрібна автономність то слід подумати  в сторону  моделей з флеш памятю. Тим паче що Атома повинно вистачити для музики та фільмів. На мою думку 12" це оптимальний розмір для портативного ноутбука, якого можна носити в сумці і не відчувати кірпіч за пличем.