Автор Гілка: Свята українського календаря  (Прочитано 10024 раз)

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
У новому випуску KDE (4.5) буде використано новий список свят для календаря:

http://websvn.kde.org/trunk/KDE/kdepimlibs/kholidays/holidays/plan2/holiday_ua_uk?revision=1131669&view=markup

Чи є якісь зауваження щодо цього списку у шановних учасників форуму?

Дякую за відповіді.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Свята українського календаря
« Відповідей #1 : 2010-05-31 19:38:10 »
Цитата
Updated: 2007-04-01
Новий?
День знань на перше вересня вже не рахується? Пригадую, колись у календарі було.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #2 : 2010-05-31 19:48:15 »
Цитата
Updated: 2007-04-01
Новий?
Може слід подібні повідомлення розміщувати у «Відстійнику», щоб справжні гурмани могли насолодитися усією історією і висловити пропозиції щодо її покращення та узгодження з традиціями красного письменства?  ;)
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #3 : 2010-05-31 20:34:21 »
yurchor, у вас більше красномовства, ніж у мене.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
« Відповідей #4 : 2010-06-01 01:01:48 »
Де його стягнути? Головне питання чи йдуть всі свята гамузом типу Різдво і День фізкультурника, чи можна вибрати окремі категорії.

Звісно на колір і смак товариш не всяк, але мені дні танкістів, шахтарів, учителів труда неначе з иншої планети. Та й спільнота користувачів КДЕ думаю достатньо прогресивні люди. Навішо тоді коньюнкрура під сферичного користувача який відмічатиме дні танкістів. Думаю такі дні треба дати можливість відключати.

Ну а це вже просто хамство, святкувати совєтську окупацію.
М.: Тут обережніше, знайдуться користувачі радикально іншої думки, за політичні суперечки тут репресують.
Нехай такі свята святкують окупанти, навіщо це пхати в українську локалізацію. Я дуже сумніваюся, що людина з українським інтерфейсом святкуватиме так званий "Дєнь перемоги" та решту нафталінового комуністичного мотлоху.

Став російську локаль і святкуй хоч день муміфікації Леніна.
« Змінено: 2010-06-01 01:27:20 від vitre »

Відсутній v.2.1

• Письменник
« Відповідей #5 : 2010-06-01 01:13:49 »
А тут таке питання, свята нав’язані окупантами, так що без зачіпання цих тем тут ніяк не обійтись.

І що це за цинізм, як можна прикривати лояльністю до чиїхось поглядів злочин? Вбивства, масові знищення, розстріли.

Замисліться над тим для чого взагалі існує лояльність. Це не абстрактна цінність сама по собі. Це метод. Бездумне слідування якому позбавлене сенсу.

Де ваша лояльність закінчуєтсья, вона має межу? Давайте лояльно ствавитися до розстрів "ворогів"  народу.

Або тоді до рівноправ’я треба ввести і день трауру для нацистської армії, бо ж і такі прибічники є. Будь ласка, про це можна говорити і без конкретного політичного контексту і погляду. Просто з точки зору лояльности до всіх злочинців.

Off-topic:
Цитата
Так давайте вдягнемо кокошники і фофудь’ю, заборонимо вживання малоросійського діялекту, бо ж тут можуть бути користувачі таких поглядів.

М.: Я попереджав, ви не слухали. Політичні дискусії тут не приймаються не тому, що захищаються чиїсь погляди чи лояльність, а тому, що провокуються (були випадки) багатосторінкові флейми з образами. А те, про що ви хочете поговорити (історія, ніби, всього-лиш)наразі тісно пов'язано з політикою, на жаль.
Тому маєте + по п. 2.3

« Змінено: 2010-06-01 12:52:55 від Piktor »

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #6 : 2010-06-01 08:30:00 »
Не зрозуміле вживання великої літери на англійський манер - в кожному слові (типу в описі 8 Березня).
Трійця - це другий день свят, який святкується в понеділок, в неділю ж йде Зіслання Святого Духа.
Дійсно, дивно бачити День матері поруч з Днем банківських працівників, якась зовсім різна категорія свят.
Можна заповнити розділ :: Religious основними святами.

Відсутній v.2.1

• Письменник
« Відповідей #7 : 2010-06-01 13:12:24 »
Політичні дискусії тут не приймаються не тому, що захищаються чиїсь погляди чи лояльність, а тому, що провокуються (були випадки) багатосторінкові флейми з образами.
А даремно. Свої погляди треба захищати. Якщо вже ви не здатні захистити свої погляди на своєму віртуальному острівці у спільноті однодумців, то що вже казати про реальне життя.

А те, про що ви хочете поговорити (історія, ніби, всього-лиш)наразі тісно пов'язано з політикою, на жаль.
Якщо політичні теми заборонені, то чому існує ця тема? Бо дивна логіка виходить: стверджувати про необхідність святкування комуністичних свят не є політикою, а заперечувати такі святкування заборонено, бо це політична тема.
Виходить, що політичність теми визначається залежно від лояльности до комуністичного режиму. Запереуєш - політична тема, мовчиш, жуєш травку уже неполітична побутова. :D

Як вирішуєте такий логічний парадокс? :D
« Змінено: 2010-06-01 13:17:00 від vitre »

Відсутній v.2.1

• Письменник
« Відповідей #8 : 2010-06-01 13:30:22 »
Я ще розумію коли безпідставно створюється політична тролівська тема, яка не має відношення до лінукса. Але тут, теми переплітаються. Ця програма прямо стосується лінукса, політики і релігії.

Неправда, що ця тема вам неподобається чарез політичність. Було багато висловлювань на форумі стосовно державної неспроможности чи спроможности підтримки ВПЗ. Теж тема і про Лінукс і про політику, але ж ви не вважали, що це політична тема. От вам і звичаєве право замість правил. А тут ви даєте зірочки не через політичність, а через острах "как би хто чего нє подумал". Це постійне прогинання під когось то може щось собі там подумати до добра не доводить.

Відсутній Олександр Барановський

• Графоман
  • дописів: 366
« Відповідей #9 : 2010-06-01 14:04:18 »
Off-topic:
Не заради флейму. І не для обговорення дій модератора. А просто, щоб обґрунтувати свою пропозицію, що буде нижче. Мені здається, що питання не є політичним. Але якщо модератор вирішить нагородити зірочкою, то хай буде так.

На мій погляд, vitre має рацію щодо певних свят. Але агресивна аргументація зовсім не на користь. Складається враження, що пан є КҐБістським агентом, засланим сюди для тролінгу :-) Я сподіваюся, що насправді це не так. Тому й вступаю в дискусію.

День перемоги, День захисника Вітчизни, День науки тощо — є такі свята в Україні? Є. Деякі з них є державними святами, вихідними днями... Повинні розробники чи перекладачі (які є громадянами України) включити їх до переліку? Так, бо ж державні свята! Нікуди нам від цього не дітися. Але інше питання, чи цей перелік містить державні свята в Україні, чи він містить українські свята? Може, варто додати ще щось? Це ж для українських користувачів. Це буде маленький крок до того, що колись в Україні державними святами будуть українські свята.

І ще, vitre, не треба робити росіян ворогами. Як можна судити з давніх тем щодо мови, на цьому форумі є люди, що спілкуються російською в повсякденному житті або взагалі є росіянами по крові. Ви вважаєте їх ворогами? І всі вони моляться Леніну і Сталіну? Так, ми засуджуємо злочини большевицького режиму. Так, ми вимагаємо, щоб ці злочини трактувалися відповідним чином: як злочини проти людства. Але це не означає, що росіяни є нашими ворогами. Історія має багато прикладів наших складних стосунків із сусідами: поляками, росіянами, турками, білорусами... Але ж не треба в цьому багні сидіти вічно. Ми пам'ятаємо історію, шануємо наших героїв. І разом з тим хочемо будувати добрі, сусідські, стосунки з усіма нашими сусідами. В цьому немає парадоксу, на мій погляд.

Мені теж не дуже зрозуміло, чому в нас християнські свята є державними святами. У нас же світська держава, церква відокремлена від держави? Але, знову, це питання до тих, хто встановлює свята, а не до розробників програмного забезпечення чи перекладачів.

І припиніть нарешті обговорювати політику модерації. За це точно можна загриміти. І цілком заслужено :-)
Тепер по суті:

1. Можливо, варто додати Дні пам'яті та примирення? ООН, наскільки я зрозумів, пропонує не ятрити старі рани, а пам'ятати про загиблих, шанувати захисників Батьківщини і дивитися у майбутнє.

2. Не знайшов у переліку Покрови. Не стільки, як християнське свято, а як давнє українське свято. Козаки вважали, що Матір Божа їх охороняє і Покрову дуже шанували. Крім того, цей день вважається днем створення УПА. Хоча є День Українського козацтва 14 жовтня. Мабуть, це саме воно?
У своїх заявках дехто з науковців описував, якими корисними будуть їхні заплановані дослідження для національних інтересів, тоді як насправді ними рухала щира наукова допитливість і бажання написати пару статей.
Станіслав М. Улям, «Пригоди математика»

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #10 : 2010-06-01 14:22:28 »
Off-topic:
Vitre підняв дуже цікавий офтопік ;)
Пригадується колись у Федорі бачив періодичну таблицю - там було написано:
Ruthenium - from old name of Russia.
Правильний переклад українською має бути такий:
Ruthenium - від латинської назви Русі.
Хто розуміється в хронології - знає, що при будівництві Софіївського собору (Русь) на місці Арбату (Russia) жаби квакали, а деякі особливо нахабні ропухи душили тих, хто тоді знав про Київ.

Таким чином коректний переклад сприяє підняттю свідомості  :)
"День народження Тараса Шевченка"   on march 9
не знайшов
"День захисника Вітчизни" on february 23
і кого цим мають насмішити... і якої ще вітчизни?
Краще перейменувати на "день йорша" (суміш горілки з пивом)
« Змінено: 2010-06-01 14:45:24 від serg_ik »
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #11 : 2010-06-01 15:17:02 »
Цитата
М.: Я попереджав, ви не слухали. Політичні дискусії тут не приймаються не тому, що захищаються чиїсь погляди чи лояльність, а тому, що провокуються (були випадки) багатосторінкові флейми з образами. А те, про що ви хочете поговорити (історія, ніби, всього-лиш)наразі тісно пов'язано з політикою, на жаль.
Тому маєте + по п. 2.3
За вашою логікою плюсами і зірочками треба нагородити п. yurchor, оскільки з його подачі KDE виявилося тісно пов’язаним з політикою. Думаю, тут пахне не флеймом, а банальним захистом свого дому від незваних гостей.
Крім того, це балачки.
« Змінено: 2010-06-01 15:19:20 від btr »

Комуніст Поділля

• Гість
« Відповідей #12 : 2010-06-01 16:52:34 »
По-моєму, все правильно. Наприклад, є оце чи це, на перший погляд все збігається. Деяких речей немає, але не думаю, що це так суттєво.

Off-topic:
Не бачу дня програміста і річниці Великої Жовтневої Революції =)

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #13 : 2010-06-01 17:05:44 »
Не зрозуміле вживання великої літери на англійський манер - в кожному слові (типу в описі 8 Березня).
Трійця - це другий день свят, який святкується в понеділок, в неділю ж йде Зіслання Святого Духа.
Дійсно, дивно бачити День матері поруч з Днем банківських працівників, якась зовсім різна категорія свят.
Можна заповнити розділ :: Religious основними святами.
Це свята, їхні назви регулюються Правописом. Тому деякі пишуться з великої. Якщо цікаво, то пункт 22.
За вашою логікою плюсами і зірочками треба нагородити п. yurchor, оскільки з його подачі KDE виявилося тісно пов’язаним з політикою. Думаю, тут пахне не флеймом, а банальним захистом свого дому від незваних гостей.
Крім того, це балачки.
Справа в тому, що в нас є державні свята. І не важливо, чи ви їх святкуєте, чи ні. У Конституції України прописано, які це дні і серед них є День Перемоги. Агресія тут ні до чого. Я взагалі, крім Нового року, нічого не святкую, але ж не розводжу тут флейм. І користувачів KDE ж не змушують святкувати, правильно? ;)
« Змінено: 2010-06-01 17:14:42 від Re. »

Відсутній v.2.1

• Письменник
« Відповідей #14 : 2010-06-01 17:20:52 »
Off-topic:
Vitre підняв дуже цікавий офтопік ;)
Не я. Це ви просто теж під впливом http://en.wikipedia.org/wiki/Omission_bias