Автор Гілка: Вклад Айнштайна  (Прочитано 5561 раз)

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
Вклад Айнштайна
« : 2011-10-19 17:25:35 »
Учора якось виникло запитання: що такого цінного для світу зробив Альберт Айнштайн (для тих, хто в танку — Ейнштейн). Багато хто чув про його теорію відносності, але мало знає про її суть, а ще менше про її цінність. От і цікаво, що думає спільнота.

Можливо, його внесок навіть фатальний в історію, тому його дехто проклинає.  :-?

hellyeah

• Гість
Re: Вклад Айнштайна
« Відповідей #1 : 2011-10-19 18:12:19 »
Цитата
що такого цінного для світу зробив Альберт Айнштайн

[smiley=dash2.gif] [smiley=dash2.gif] [smiley=dash2.gif]
[smiley=mad.gif] [smiley=mad.gif]
[smiley=suicide.gif]

I don't want to live on this planet anymore.

Відсутній peinguin

• Літератор
  • дописів: 1419
« Відповідей #2 : 2011-10-19 18:44:45 »
Цитата
що такого цінного для світу зробив Альберт Айнштайн

[smiley=dash2.gif] [smiley=dash2.gif] [smiley=dash2.gif]
[smiley=mad.gif] [smiley=mad.gif]
[smiley=suicide.gif]

I don't want to live on this planet anymore.
;D ;D +100500

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #3 : 2011-10-19 19:34:19 »
Ну, він показав пресі язика. Якщо серйозно, то ключові слова — спеціальна теорія відносності та еквівалентність маси і матерії. Вивчається в школі.
P. S. Цікава ідея — запитати на форумі, де є багато граматичних нациків, що зробив для української мови Грінченко.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #4 : 2011-10-19 19:46:49 »
Мій Вогнелис вважає, що Айнштайн має відношення до Майкрософту.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

r00t x

• Гість
« Відповідей #5 : 2011-10-19 23:49:58 »
;D ;D +100500
Ето круто!

---
Прийшов злий та голодний пан Re. і знищив деякі написані "моїм вишуканим талантонаписанням" повідомлення.

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • дописів: 440
  • муз́ика
« Відповідей #6 : 2011-10-20 08:49:44 »
Самому цікаво:) (...як людині, що узагалі мало знає з фізики й хемії).
http://freeUser.org.ua/ — колективний досвід із застосування вільних програм

hellyeah

• Гість
« Відповідей #7 : 2011-10-20 18:58:01 »
Основне - пояснення фотоэфекту (за що, власне, і нобелівка - вклад в розвиток електроніки як такої), вклад в квантову теорію (да-да, "квантово-волновой дуализм" це і його робота), в космологію, СТО, ОТО. Останні - дуже фундаментальні речі, які з цеї причини прямо чи опосередковано активно використовуються майже всюди. Наприклад, кожен, хто користувався GPS пристроями, напряму користувався результатами ОТО. За повним списком в англійську вікіпедію (просто стаття набагато багатша за українську).

Недавно мені одне тіло (гуманітарний кандидат наук, викладач і доцент, до речі) видало таке - "жид Ейнштейн переписав теорію вірогідностей з Кабалли". Практично точно цитата. Все таки, рівень освіти населення катастрофічно низький, до цих пір більшість живе в Середньовіччі. Напевне, тому я в першому пості злегка рознервувався.

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • муз́ика
« Відповідей #8 : 2011-10-20 21:22:42 »
Основне - пояснення фотоэфекту (за що, власне, і нобелівка - вклад в розвиток електроніки як такої), вклад в квантову теорію (да-да, "квантово-волновой дуализм" це і його робота), в космологію, СТО, ОТО. Останні - дуже фундаментальні речі, які з цеї причини прямо чи опосередковано активно використовуються майже всюди. Наприклад, кожен, хто користувався GPS пристроями, напряму користувався результатами ОТО. За повним списком в англійську вікіпедію (просто стаття набагато багатша за українську).

Недавно мені одне тіло (гуманітарний кандидат наук, викладач і доцент, до речі) видало таке - "жид Ейнштейн переписав теорію вірогідностей з Кабалли". Практично точно цитата. Все таки, рівень освіти населення катастрофічно низький, до цих пір більшість живе в Середньовіччі. Напевне, тому я в першому пості злегка рознервувався.
Дякую за інформацію:)

Оскільки ми в «балачках», дозволю собі запропонувати Вам доповнити українську статтю на Вікіпедії: там бракує людей, що можуть (чи хочуть) «тримати планку».

P.S. Я теж недавно черговий раз розчарувався у тому, наскільки ми «зацофані» в деяких речах. Цього разу йшлося про генія української музики Артема Веделя: у бібліотеці львівської консерваторії виявилось по одному екземпляру книжки про нього, нот і збірників статей, до того ж у жахливому стані. Дають в користування «до завтра» (своїм!), що є тільки дражненням людей. Так само й з підручниками з історії української музики. Але проблема не в тому. Проблема в тому, що ЇМ ТАК НОРМАЛЬНО.
« Змінено: 2011-10-20 21:23:46 від Yury_Bulka »

hellyeah

• Гість
« Відповідей #9 : 2011-10-20 23:06:52 »
Оскільки ми в «балачках», дозволю собі запропонувати Вам доповнити українську статтю на Вікіпедії: там бракує людей, що можуть (чи хочуть) «тримати планку».
Я, чесно кажучи, сумніваюсь, що осилю. Потім роздивлюсь уважніше. Вчився я російською, тому української термінології не знаю взагалі. Колись в книгарні погортав підручник з теорфізу - половину тексту просто не зрозумів. Формули знайомі, термінологія - незрозуміла. До того ж, я працюю в IT, а не в галузі фізики.

P.S. Я теж недавно черговий раз розчарувався у тому, наскільки ми «зацофані» в деяких речах. Цього разу йшлося про генія української музики Артема Веделя: у бібліотеці львівської консерваторії виявилось по одному екземпляру книжки про нього, нот і збірників статей, до того ж у жахливому стані. Дають в користування «до завтра» (своїм!), що є тільки дражненням людей. Так само й з підручниками з історії української музики. Але проблема не в тому. Проблема в тому, що ЇМ ТАК НОРМАЛЬНО.
Середньовіччя ж.

За Веделя дякую, я про нього не знав. То вдалось добути матеріали? Такі речі треба сканувати і викладати в загальний доступ. Щоб не загубилось.

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • муз́ика
« Відповідей #10 : 2011-10-20 23:21:28 »
За Веделя дякую, я про нього не знав. То вдалось добути матеріали? Такі речі треба сканувати і викладати в загальний доступ. Щоб не загубилось.
Ще не встиг добути, але знаю де (в УКУ), там мають дозволити посканувати, а тоді — на imslp.org...

Ось тут знаходиться частина Веделевої музики (дякую Дмитру Редчуку!).

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
« Відповідей #11 : 2011-10-21 10:24:25 »
Здається, квантова теорія була найпрактичніша. А в англійській вікіпедії теж не все є: про просторово-часові відкриття (всякі викривлення простору, четвертий вимір як час тощо), які змінили фундаментальний погляд на однозначний. Тоді ж у фізиці було поширено, що є дві чинні теорії, але одна суперечить інший. Так і теорія Лоренца виявилась правильною, хоча сам її автор уважав парадоксальною (що від швидкості змінюється розмір тіла). Хоча я не фізик, тому достеменно всього не пам'ятаю.

Такого я ще не чув, де ви берете таких «кадрів»? До речі, цікаво те, що він випадково дізнався, що він жид і гадаю, йому як космополіту було байдуже.

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #12 : 2011-10-21 10:33:02 »
Тоді ж у фізиці було поширено, що є дві чинні теорії, але одна суперечить інший.
Тоді у фізиці були такі запеклі срачі суперечки, як у нас в Перекладах. (та і зараз теж, напевне) І тролі були - наприклад, Шрьодінгер зі своїм котом в ящику.
« Змінено: 2011-10-21 10:33:14 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
« Відповідей #13 : 2011-10-21 12:24:23 »
Тоді у фізиці були такі запеклі срачі суперечки, як у нас в Перекладах. (та і зараз теж, напевне) І тролі були - наприклад, Шрьодінгер зі своїм котом в ящику.
Ви ще не бачили як гуманітарії тролять Айнштайна? Це ж ціла епопея.

Відсутній prapor

• Письменник
  • дописів: 518
« Відповідей #14 : 2011-10-21 17:37:55 »
Ви ще не бачили як гуманітарії тролять Айнштайна? Це ж ціла епопея.
То ви ще не бачили як військові тролять цивильних та одне одного. От де справжня епопея.
- I'm afraid your son has the knack.
- The knack?
- The knack. It's a rare condition characterised by an extreme intuition about all things mechanical and electrical. And utter social ineptitude.
- Can he lead a normal life?
- No, he'll be an engineer.