Автор Гілка: Чому лінакс не готова для десктопів  (Прочитано 5019 раз)

Відсутній diligent

• Кореспондент
  • дописів: 201
Re: Чому лінакс не готова для десктопів
« Відповідей #15 : 2005-07-22 23:07:28 »
Я подібних загальних висловів у своєму попередньому пості не робив. Я говорив конкретно про перехід звичайних/домашніх користувачів Windows на GNU/Linux. Саме така постановка питання є дуже актуальною для України, адже 99% таких користувачів починали своє перше знайомство з комп'ютером саме з Windows, і приблизно такий саме відсоток з них нічого іншого не знають і не бачили. Для більшості таких користувачів відповідь на ваше запитання: "так!". І головна причина цього - "зручність у користуванні", яка зумовлена лише звичкою, а не певними якостями тієї чи іншої ОС.

Ще раз повторю: я нічого не узагальнював. А говорив про "перше враження користувача [який працював до цього лише у Windows], яке він отримує відразу після старту системи та перших кліків." У найпростішому випадку, як у моєму прикладі, все зводиться до налаштування GUI. Яж не пропоную будувати Linux на NT технології, чи щось таке...
Ну, ті слова були адресовані не так вам, як автору статті, а якщо розглядати саме питання "переходу користувачів з Windows на Linux", то, звісно, тут ви майже праві :).
Цитата
А я буду... якщо його запеклість обгрунтована лише звичкою, небажанням вчитися, чи хібною інформацією.
А даремно... Якщо він не бажає вчитися, чи міняти свої звички, то йому нічого робити в linux.
А що стосується "хибної інформації", то тут, звісно, йому потрібно допомогти.
Цитата
Microsoft робить багато, щоб "перетягнути на свій бік користувачів linux", та зопобігти переходу користувачів Windows на GNU/Linux:
Ні, я мав на увазі "реальні дії" (зміни у самому windows). Якби користувачі linux обмежились тільки написанням статей (яких на дану тему набагато більше), то ніхто б так не репетував. А тут же йдеться про зміни у самому linux.
Цитата
Я теж вважаю свою систему цілком готовою для використання на домашньому десктопі. А той, хто так не вважає і взмозі "сам [...] виправити це становище", ніколи не буде робити те що я пропоную, тому що такій людині потрібно зовсім не це. Те що я пропоную, ніяк не покращує якостей GNU/Linux, навпаки погіршує(!). Але завдяки цієй тимчасовій жертві ми полегшуємо тому сомому звичайному/домашньому користувачеві Windows перехід на нову ОС. Це головне завдання моєї пропозиції.
Саме це я й мав на увазі - зміна середовища задля когось, кого потрібно перевести на linux. Наврядчи хтось змінить своє середовище ala windows "просто так". :)
Цитата
це був саме "Павук" з aiseleriot, але, як з'ясувалось там не можна було вибирати рівні складності, чи щось таке. Довелося компенсувати іншими іграшками... :) Як буде бажання, то пошукаю, щось да підійде.
От і мені сказали те саме :(. А шукати щось інше - часу немає.. зараз.
Software is like sex: it's better when it's free.  (c) Linus Torvalds

Praporshic

• Гість
« Відповідей #16 : 2005-07-23 01:25:29 »
Нещодавно зробив "каку". Людина попросила щось поставити таке, щоб перевірка не наклала штраф.
Встановив знайдений у запасниках АСП 9.2 та додав у нього новий опенофіс. Після підлаштувань людина навіть не помітила різниці, хіба що замість "пуск" було "К" та же-які написи інщі (от тільки секретар мабудь буде шокований - я встановив у якості "охоронця екрану" Blue Screen of Death  ;) ). Та також зіткнувся з іншим випадком: людина не побачивши логотипа з віконцями відповіла (не доторкнувшись до клави чи криси) що працювати дуже незручно і що треба їй "нормальне" ПЗ а не якусь ......, якою ніхто не може користуватись. Зробив навіть більший експеремент: на вінду прикрутив Flykite (ніби так зветься) - заміна оболонки з темою під макось. Знову волання та вимагання віндовса. А скільки разів на питання "який в тебе/Вас комп'ютер" отримував відповідь "Windows XP SP2".

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #17 : 2005-07-23 17:18:32 »
Цитата
людина не побачивши логотипа з віконцями відповіла (не доторкнувшись до клави чи криси) що працювати дуже незручно і що треба їй "нормальне" ПЗ а не якусь ......, якою ніхто не може користуватись.
Директива від начальства / таблеточка евтанастичного засобу вирішує.

k_ilya

• Гість
« Відповідей #18 : 2005-07-24 00:55:13 »
P.S. Доречі, що то за "Gnome solitair" такий? А то в мене також є люди, котрі крім "Павука" нічого іншого бачити не бажають - ні spider, ні aiseleriot їм не підходять :).

wine

Відсутній diligent

• Кореспондент
« Відповідей #19 : 2005-07-24 06:31:31 »
wine
Саме його й використовував. Але, хочеться мати щось натівне, та й після останнього оновлення wine чомусь windows став визначатися як win98, під який воно не йде, а розбиратися - ліньки :(.

shadow of k ilya(Guest)

• Гість
« Відповідей #20 : 2005-07-24 20:17:59 »
wine
Саме його й використовував. Але, хочеться мати щось натівне, та й після останнього оновлення wine чомусь windows став визначатися як win98, під який воно не йде, а розбиратися - ліньки :(.

елементарно.  
$HOME/.wine/config з /usr/share/wine/skel
[Version]
; Windows version to imitate (win95,win98,winme,nt351,nt40,win2k,winxp,win2k3,win20,win30,win31)
;"Windows" = "win98"
чи поставте xwine або winesetuptk

Відсутній diligent

• Кореспондент
« Відповідей #21 : 2005-07-24 22:04:39 »
елементарно.  
$HOME/.wine/config з /usr/share/wine/skel
[Version]
; Windows version to imitate (win95,win98,winme,nt351,nt40,win2k,winxp,win2k3,win20,win30,win31)
;"Windows" = "win98"
чи поставте xwine або winesetuptk
Угу, саме туди я й глянув в першу чергу, але там вже давно стоїть "Windows ="winxp", й будь-які маніпуляції тут не допомгли, а розбиратися глибше - поки що не має ні часу, ні бажання. Та й взагалі - раніше ж працювало, а я ніяких налаштувань не міняв вже декілька місяців, отже - скоріш за все, це щось в останній версії wine зламали.

Відсутній vovik

• Новачок
  • *
  • дописів: 30
  • IMHO
« Відповідей #22 : 2005-07-25 13:22:19 »
я тут читаю так просто милуюся з вас. таке враження, що ніхто ніколи не працював системним адміністратором, а якщо і працював то у конторці де є тільки дівчинка секретарка та тітонька бухгалтер.
а інтернет банк, який працює тільки в експлорері та тільки з встановленою МС явою?
а маркетинговий софт, що працює як плагін до екселю?
а облікова програма, що експорт робить тільки в якись дивний формат, який відкрити можна лише екселем?
а закриті корпоративні сайти, що ставлять активХ плагіни?
я вже не кажу про всякі витребеньки накшталт асі, бо гайм бачте для них "якийсь сірий".
і ше багато чого, навіть не пам'ятаю

і не траеба розказувати, що легко можна звикнути до нового інтерфейсу. я собі ставлю віндовс-лайк інтерфейс в лінухі. мої користувачі не хочуть працювати з ХР стилем, бо звикли до старого.

Відсутній Moriarty

• Новачок
  • *
  • дописів: 8
  • Що новенького?
« Відповідей #23 : 2005-07-25 14:35:29 »
>Чому лінакс не готова для десктопів
А чому у одних готова, а у інших - ні? Наштовхує на роздуми....
2 vovik
Одна тачка - під віндою, і здоровенна черга до неї :-)
Так зробили в одній "конторі", а згодом всі звикли до Linux і не жалкують.
P.S.
Ініціатива шла від начальства, коли "Вони" попрацювали під Linux деякий час і порівняли з віндою, першим реченням було "В меня linux пропрацював 2 місяці та ні разу не повис", на...н ту вінду, щоб я ії більше не бачив.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #24 : 2005-07-25 15:10:14 »
я тут читаю так просто милуюся з вас. таке враження, що ніхто ніколи не працював системним адміністратором, а якщо і працював то у конторці де є тільки дівчинка секретарка та тітонька бухгалтер.
Див. нижче.
а інтернет банк, який працює тільки в експлорері та тільки з встановленою МС явою?
а маркетинговий софт, що працює як плагін до екселю?
а облікова програма, що експорт робить тільки в якись дивний формат, який відкрити можна лише екселем?
а закриті корпоративні сайти, що ставлять активХ плагіни?
Лінукс винен у тому, що програмісти СУПЕР-БАНКУ пишуть кривий чи несумісний софт?
я вже не кажу про всякі витребеньки накшталт асі, бо гайм бачте для них "якийсь сірий".
і ше багато чого, навіть не пам'ятаю
Вам не видається, що якщо ви не можете налашувати зовнішній вигляд "гайм"-у, то це говорить про вас як про спеціаліста далеко не найкращим чином?

і не траеба розказувати, що легко можна звикнути до нового інтерфейсу. я собі ставлю віндовс-лайк інтерфейс в лінухі. мої користувачі не хочуть працювати з ХР стилем, бо звикли до старого.
Ключові слова тут "звик" і "не хочуть". При чому "не хочуть" "ключовіше". Якщо вони не хочуть - тоді при чому тут Лінукс? Хай собі не хочуть на здоров`я. Хоча вперте бажання не зважаючи ні на що використовувати віндовз (як, в принципі і будь-що інше) особисто я називаю ідіотизмом.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній notdead

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #25 : 2005-07-25 19:32:43 »
Я б швидше інтерпретував "для десктопів" = "у себе вдома". На роботі ти мусиш користуватися тим, що дають, а не що тобі хочеться. Поставимо по-іншому питання: Чому навіть ІТ-шники, що вміють налаштувати фрю і на роботі використовують лінакс,  у себе вдома ставлять вінду? І друге питання: вигОди від міграції з Вінди на лінакс? Друге питання є ключовим. Я бачу тільки 2 суттєвих переваги, які можуть спонукати віндузятника зробити цей перехід:
1. Надійність (саме тому 95% різного кшалту серверів - на ***х, якщо не більше, і навіть в компаніях, де на десктопах - вінди) і стабільність, можливість працювати довгий час без ґлюків
2. Оптимальне використання ресурсів компа, зокрема, менше пам"яті, менше часу компа, оптимізація процесів.

Безкоштовність я не включаю до переваг, бо не вірю в те, що піратські програми зникнуть найближчі 50 років.

Тому прошу не лаятись на користувачів віндовз, які не хочуть міняти звички. Бо вони не розуміють, чому мають витрачати час і зусилля, ламати звички.

Щодо простоти... КДЕ не складний, є вже автомаунти, і дівайси детектяться чудово (я офігів, коли в мене флешка автоматично змонтувалась, я не чекав цього від лінукса), мені навіть драйвери не довелось нізвідки качати (навіть для новенького принтера!)....

Але, на жаль досвід ФС4 показав, що не всі дистри задовільняють п.1-2 і можуть конкурувати з ХР СП2, а вінда теж розвивається. Тому я ще на вінді. Шукаю підходящий дистр...
« Змінено: 2005-07-25 19:35:06 від NotDead »

• Літератор
« Відповідей #26 : 2005-07-25 21:54:09 »

Вовік, прокинься. В мене під Wine IE6 працює. MS JVM нафіг не  потрібна, але в разі потреби -- запрацює.

Взагалі, твої питання говорять, що контора, в якій ти працюєш -- це дівчинка-секретар, тітонька-буха, та ще Шеф. Серйозної контори, де є корпоративні _мануали_ з користування місцевими ресурсами, ще мусиш побачити. В таких конторах будь-який юнікс -- це в рази краще, ніж помийниця Windows. На робочих станціях. Подумай, чому...

Відсутній vovik

• Новачок
  • *
  • дописів: 30
  • IMHO
« Відповідей #27 : 2005-07-28 22:59:04 »
Одна тачка - під віндою, і здоровенна черга до неї :-)
Не говори дурниць година простою коштує дорожче ніж купити всім вінди
Вовік, прокинься. В мене під Wine IE6 працює. MS JVM нафіг не  потрібна, але в разі потреби -- запрацює.
То може запустити весь набір программ під вайн? і що я тоді виграю?
Взагалі, твої питання говорять, що контора, в якій ти працюєш -- це дівчинка-секретар, тітонька-буха, та ще Шеф. Серйозної контори, де є корпоративні _мануали_ з користування місцевими ресурсами, ще мусиш побачити. В таких конторах будь-який юнікс -- це в рази краще, ніж помийниця Windows. На робочих станціях. Подумай, чому...
Я працюю в дуже здоровенній конторі, і не кажить мені про корпоративні мануали, такої дурні я не читав з першого курсу, бо там, наприклад, написано, що на сервері має стояти вінда, я поставив лінух, написав у самбі, що то вінда і горя не знаю (ні, одного разу мене запитали, чому мій сервер не зараженій вірусом, коли по всій конторі заражені ;) )
Лінукс винен у тому, що програмісти СУПЕР-БАНКУ пишуть кривий чи несумісний софт?
Лінух тут ні до чого, це проблема, яка постає при міграції, нахрапом її не вирішити, тут справа набагато складніше ніж перемалювати кнопку "К" на "пуск"
Вам не видається, що якщо ви не можете налашувати зовнішній вигляд "гайм"-у, то це говорить про вас як про спеціаліста далеко не найкращим чином?
може туди і рекламу додати? ;)
Ключові слова тут "звик" і "не хочуть". При чому "не хочуть" "ключовіше". Якщо вони не хочуть - тоді при чому тут Лінукс? Хай собі не хочуть на здоров`я. Хоча вперте бажання не зважаючи ні на що використовувати віндовз (як, в принципі і будь-що інше) особисто я називаю ідіотизмом.
Поверхове судження, лунух прийшла не на пусте місце. Звичка це суттевий чинник. Наприклад, вона перемагає на серверах бо пропонує все, що і будь-яка інша серверна система плюс власні, унікальні переваги. Пропонуючи лише власні переваги не перемогти на десктопах, треба увібрати все, що є в інших системах, а після перемоги можна буде повикидати все зайве. Ось про що казав пан Доцлер.

• Літератор
« Відповідей #28 : 2005-07-29 00:00:51 »
Все -- це з лайном укупі? Урасно дякую, мені нафіг десктоп такий не потрібний (бо влаштовує теперішній). Якщо всі, кого лінукс влаштовує зараз, таке скажуть, то розробляти ідеальний для ідіота десктоп залишиться лише панові Доцлєрові та його партайґеноссе. Але вони більш охочі, думаю, язиком потеліпати, ніж написати хоч якусь корисну програму.

Втім, усім тріпачам варто запам'ятати раз на все, що хто дівчинку вечеряє, той її танцюватиме, і якщо особисто нікому з реальних дистроробів та розробників лінуксового десктопа їх тріпляцтва в гробі снились, то за "дякую" їм цього ніхто не робитиме. Scratching a personal itch, you 'nderstand?

Відсутній Moriarty

• Новачок
  • *
  • дописів: 8
  • Що новенького?
« Відповідей #29 : 2005-07-29 12:23:58 »
2 vovik:
Так, година може коштувати дорого. У мого знайомого в офісі було 4 компа, на яких стояла вінда і всі компи одночасно підхватили вірусяку, а йому треба було роздрукувати документ і бігти до суду... Витягнув винт та побіг до друзів.
Якщо Ви працюєте в здоровенній конторі, та там все ліцензійне і добре працює  - то, мабуть нічого міняти і не потрібно. Я також обслуговую одну здоровенну державну організацію, скоріш за все там таки легалізують вінду та офіси. А інше ПЗ як? Спробували заїкнутись за ліцензійний антивірус начальнику, він відповів що антивірус та інше ПЗ яке "непотрібне для роботи" ніхто купувати не буде. Ось і користувачі вже подивляються в сторону linux (хочуть бачити поряд з віндою), бо все неліцензійне буде "знесено" з вінди. Це в державній установі, а от у комерційних (правда невеликих), де звикли рахувати гроші та думати про майбутнє, перехід вже здійснили.
Питання було "чому лінакс не готова для десктопів", відповім - "готова якщо на ній вже працюють, але можливо не для всіх, треба все ж таки виходити з конретної ситуації, а вони бувають різними"