Автор Гілка: Чому лінакс не готова для десктопів  (Прочитано 5018 раз)

Відсутній Олександр Кравчук

• Кореспондент
  • дописів: 131
  • Rivne's LUG
Коротенька, але усе ж, доволі цікава авторська стаття члена Mozilla Foundation про недоліки графічних оболонок та програмного забезпечення для лінакс.

Автор виділяє і описує чотири основні (на його думку) проблеми:
 - Міграція;
 - Стабільність;
 - Не достатня простота;
 - Зручність.

Відсутній vovik

• Новачок
  • *
  • дописів: 30
  • IMHO
Re: Чому лінакс не готова для десктопів
« Відповідей #1 : 2005-07-21 10:42:17 »
Погоджуюсь з автором статті на 100%

Відсутній Renart

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
  • Що новенького?
« Відповідей #2 : 2005-07-21 10:51:12 »
На жаль це правда. Хоча Федорине Коре не найкращий приклад для міграції. На мою думку, для того щоб лінукс став популярним десктопом треба фундаментально змінити підхід до конструювання дистрибутивів  -- у бік спрощення :)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
« Відповідей #3 : 2005-07-21 11:27:28 »
Віндузятники хочуть, щоб все було так як у Віндузі, але на халяву. :-)

Ніхто не забороняє авторові вирішити усі вказані проблеми самостійно. Якщо він, наприклад, не вважає що "it's cool to reuse as much code as possible" то він може переписати всі програми, які його не влаштовують, з нуля самостійно. Якщо йому хочеться простоти, то нехай використовує мінімалістський WM (напр. IceWM). Якщо він хоче програму для конвертації з патентованих форматів у відкриті, нехай купить ліцензію та SDK під Лінукс і напише собі. Якщо він хоче тягнути програми з download.com і хоче що вона відразу працювала на всіх апаратних та програмних платформах - це його особисті сексуальні проблеми.
[Fedora Linux]

Відсутній Loof

• Дописувач
  • **
  • дописів: 77
  • Що новенького?
« Відповідей #4 : 2005-07-21 12:14:22 »
Віндузятники хочуть, щоб все було так як у Віндузі, але на халяву. :-)

Ніхто не забороняє авторові вирішити усі вказані проблеми самостійно. Якщо він, наприклад, не вважає що "it's cool to reuse as much code as possible" то він може переписати всі програми, які його не влаштовують, з нуля самостійно. Якщо йому хочеться простоти, то нехай використовує мінімалістський WM (напр. IceWM). Якщо він хоче програму для конвертації з патентованих форматів у відкриті, нехай купить ліцензію та SDK під Лінукс і напише собі. Якщо він хоче тягнути програми з download.com і хоче що вона відразу працювала на всіх апаратних та програмних платформах - це його особисті сексуальні проблеми.

Погоджуюсь на всі 100%  :)

Але чому це Лінакс не готовий до десктопа? За моїм комп'ютером, на якому стоїть тільки лінакс і більше нічого, працюють різні люди - використовують офісні програми, грають ігри, слухають музику, дивляться фільми і чомусь не відчувають ніякого дискомфорту. І це все - прості віндузятники. Освоїтись у тому ж KDE їм було набагато простіше, ніж вчити віндовс. А про програмістів навіть говорити нічого. Я думаю, що в даний час Лінакс уже повністю доріс до десктопа і може задовільняти більшість потреб звичайного користувачв.
« Змінено: 2005-07-21 12:14:49 від Loof »

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #5 : 2005-07-21 12:16:54 »
Моя думка щодо того - автор "хоче меду та ще й ложку". Так, я чудово розумію, що переважна більшість сучасних користувачів використовують кватирки, але те, що
Цитата
Linux must feel comfortable to Windows users.
Linux UI fundamentals need a reworking to match the habits that Windows users have been building over the last decade.
Putting things in the "right" place for Windows users will go a long way.
це НМД... трішки невірно. Щоб не сказати гостріше.
Цікаво, чому всі такі автори щиро й наївно вважають, що лінуксоїди повинні зробити особисто їм гарну ОС, котра буде відповідати всім їхнім забаганкам та звичкам?

А ще цікаво, відколи у сучасних user-friendly дистрибутивах недосвідчений користувач повинен вникати у необхідність монтування дисків?
І невже для них настільки принципово, чи працюють вони у папці під назвою "Мої документи", чи у каталозі /home/user? Далась їм та файлова система. Запитати такого юзера про призначення папок і каталогів у вінді - що він на те скаже? А от у лінукс - ні, там все має бути зрозуміло віндовому телепню, бо він знає, що мають бути диски, папки і System Volume Information на кожному розділі. І до біса, що він навіть не здогадується, навіщо воно потрібне і чи потрібне взагалі. Має бути і все тут!

Цитата
When normal users fire up the Linux desktop for the first time, the browser, office suite, e-mail client, instant messenger client, file manager ... each need to carry over as much as possible -- from the Windows application settings to all or very nearly all of the user data. Without this, the hill is just too steep to climb and these users will not make the climb.
Ну, щоб не скочуватись знову до обговорення поведінки сферичного користувача у вакуумі, зупинюсь на наступному - linux зараз є достатньо user-friendly щоб з ним починати працювати домашньому користувачеві і навряд чи є сенс робити його blockhead-friendly.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #6 : 2005-07-21 12:35:45 »
Ой, мало не забув сказати, що в одному автор статті правий - неочевидні (а інакших для початківця просто немає) залежності програм збивають з пантелику і то серйозно.

Щоб не флеймити, допишу вже сюди, хоча терпіти не можу змінювати пости.
Пане Rеnart, рекомендую спробувати встановити собі Mandrake 10.1 і порівняти враження від установки з віндою. Ну а якщо вже й там вам щось буде незрозуміло... Не знаю, звертайтесь тоді... Будемо думати... ;)
« Змінено: 2005-07-21 12:41:02 від miwa »
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #7 : 2005-07-21 12:49:14 »
Якщо автор спокійно собі змішує поняття KDE/Gnome та FCn, якщо він вважає, що download.com кульніший за apt-get, у якому все з коробки й однією (!) командою (я вже давно забив на всі залежності), то...

Коротше: КГ/АМ.

Запарили туалетні графомани. Те, звідки автор, не додає йому честі. За змістом -- патетичне лайновозіння.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
« Відповідей #8 : 2005-07-21 12:56:02 »
Моя думка щодо того - автор "хоче меду та ще й ложку". Так, я чудово розумію, що переважна більшість сучасних користувачів використовують кватирки, але те, що
Цитата
Linux must feel comfortable to Windows users.
Linux UI fundamentals need a reworking to match the habits that Windows users have been building over the last decade.
Putting things in the "right" place for Windows users will go a long way.
це НМД... трішки невірно. Щоб не сказати гостріше.
Якщо точніше то вірно має бути так:

Linux must feel comfortable to Linux users.  ;D
[Fedora Linux]

Відсутній diligent

• Кореспондент
  • дописів: 201
« Відповідей #9 : 2005-07-21 16:40:57 »
Якщо точніше то вірно має бути так:
Linux must feel comfortable to Linux users.  ;D
Оце точно ;-). Я, звісно, розумію, що linux потребує для поширення нових користувачів, але це не означає, що він повинен стати віндою.
Software is like sex: it's better when it's free.  (c) Linus Torvalds

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
« Відповідей #10 : 2005-07-22 17:54:42 »
Не з усім у статті я згоден, але автор дуже влучно пояснив, що треба зробити, щоб перехід звичайних користувачів з Windows на GNU/Linux став масовим та швидким. І як це не боляче для багатьох, але однією з вимог є зробити GNU/Linux дистрибутив якомога більш схожим на Windows. Зачекайте бити мене ногами, я говорю тут про перше враження користувача, яке він отримує відразу після старту системи та перших кліків. Тобто повинна бути якась "дефолтова настройка для віндузятників": icewm з темою Windows XP, меню "Ігри" з сапером та карточними іграми, простенький текстовий редактор и т.п. і все, нічого більше. А десь на помітному місці буде кнопка "А хочете набагато бильше?". І якщо користувач захоче, то він обов"язково почне вивчати і поступово отой початковий "Windows" йому стане не потрібен. Ну, а якщо не захоче, то нехай собі користується тим "безкоштовним Windows", чи купля оригінал.

Я такий "експеримент" поставив на своїй дівчині. Довго намагався перетягнути її з Windows, а потім постави qvwm, зробив іконку на десктопі у вигляді жовтої теки з надписом "Explorer", через яку запускаєеться nautilus, і ще пару "покращень" і все! Вона тепер про той Windows забула!

Так. Згадав! Дуже важливо було зробити ту саму папку "Ігри" про яку писав вище, щоб вона через неї могла запускати "Павучка" (який насправді не "павучок", а Gnome solitair, тільки я цього їй не кажу) :)

Ось у цьому напрямку треба ще працювати.

І останнє, згадайте як самі переходили з Windows на GNU/Linux... Не всі повинні пройти через те ж саме! :)
Best regards,
nickat

Відсутній diligent

• Кореспондент
  • дописів: 201
« Відповідей #11 : 2005-07-22 18:43:38 »
Тобто, linux стане готовим для десктопів тільки, коли він стане схожим на windows? А навіщо ж тоді взагалі linux? Linux та Windows - різні ОС, тому вони повинні відрізнятися. А якщо якийсь запеклий "віндузятник" не перейде на linux - я не буду сумувати :). Чому windows нічого не робить заради того, щоб перетягнути на свій бік користувачів linux, а остання має щось робити? Якийсь абсурд.. Більшість користувачів linux вважають свою систему цілком готовою для десктопу, а хто не вважає - той сам намагається виправити це становище, тоді й потрібно робити те, що пропонуєте ви, пане nickat. Для більшості користувачів користування windows чи linux - лише питання звички, а їх, як відомо - важко ламати...
P.S. Доречі, що то за "Gnome solitair" такий? А то в мене також є люди, котрі крім "Павука" нічого іншого бачити не бажають - ні spider, ні aiseleriot їм не підходять :).
Software is like sex: it's better when it's free.  (c) Linus Torvalds

Відсутній notdead

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #12 : 2005-07-22 19:21:18 »
Ось перед вами віндузятник, який щиро хоче перейти на лінукс, але поки що не вдалося:)
ОпенОфісом я незадоволений, у мене колись вся фірма на ньому працювала, але з часом перйшли на ворд. Правда, Ворд 2.0, мабуть, був дуже поганою програмою, тому я сподіваюсь, що з виходом версії 3-4 я зможу ним (ОО) користуватися.

Щодо дисків етс - мені це все непотрібно, я адмініструю на роботі апач, команди знаю. Зовніщнім виглядом КДЕ задоволений - він налаштовується значно краще, ніж віндовий.

Що мене не задовільняє, ви спитаєте, чому я досі на вінді? Швидкість роботи КДЕ і час запуску програм, гальмування системи, коли відкриваєш декілька вікон ОО і ще чогось. ОО Calc у мене взагалі повис, коли я файл 12М імпортував. І це на моєму Pentium IV 256M. Так, я системний монітор дивився: вінда юзає всю пам"ять + своп, а КДЕ - 89 М. Але вінда в мене чомусь літає при цьому, навіть коли я РНР скриптик запускаю із 98% завантаженням процесора!

Списую все на поганий дистрибутив (FC4). Спробую ще SuSe поставити, її інсталятор мені подобається...

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
« Відповідей #13 : 2005-07-22 19:30:29 »
FC4 - це бета версія RedHat я не знаю чи вони на і686 перейшли певно і386...
Для початку краще Mandrake він і і586
Найшвидші - Gentoo, Slakware, але вони можуть видатись складними. Спробуй Debian 3.1 він також зі швидких і дуже стабільний, також непогані і ті що базуються на ньому Ubuntu Knopix.
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
« Відповідей #14 : 2005-07-22 22:37:32 »
Тобто, linux стане готовим для десктопів тільки, коли він стане схожим на windows?

Я подібних загальних висловів у своєму попередньому пості не робив. Я говорив конкретно про перехід звичайних/домашніх користувачів Windows на GNU/Linux. Саме така постановка питання є дуже актуальною для України, адже 99% таких користувачів починали своє перше знайомство з комп'ютером саме з Windows, і приблизно такий саме відсоток з них нічого іншого не знають і не бачили. Для більшості таких користувачів відповідь на ваше запитання: "так!". І головна причина цього - "зручність у користуванні", яка зумовлена лише звичкою, а не певними якостями тієї чи іншої ОС.

А навіщо ж тоді взагалі linux? Linux та Windows - різні ОС, тому вони повинні відрізнятися.

Ще раз повторю: я нічого не узагальнював. А говорив про "перше враження користувача [який працював до цього лише у Windows], яке він отримує відразу після старту системи та перших кліків." У найпростішому випадку, як у моєму прикладі, все зводиться до налаштування GUI. Яж не пропоную будувати Linux на NT технології, чи щось таке...

А якщо якийсь запеклий "віндузятник" не перейде на linux - я не буду сумувати :).

А я буду... якщо його запеклість обгрунтована лише звичкою, небажанням вчитися, чи хібною інформацією.

Чому windows нічого не робить заради того, щоб перетягнути на свій бік користувачів linux, а остання має щось робити? Якийсь абсурд..

Microsoft робить багато, щоб "перетягнути на свій бік користувачів linux", та зопобігти переходу користувачів Windows на GNU/Linux:

Migrating to Windows from UNIX and Linux
Linux to Windows Migration. Linux to Windows 2000 Scripting Portability
Migrating Linux and Apache to Windows 2000 Internet Information Services
Get the Facts
Study Shows Windows Server Costs Less Than Linux to Operate
Executive E-Mail: Customer Focus: Comparing Windows with Linux and UNIX

Більшість користувачів linux вважають свою систему цілком готовою для десктопу, а хто не вважає - той сам намагається виправити це становище, тоді й потрібно робити те, що пропонуєте ви, пане nickat.

Я теж вважаю свою систему цілком готовою для використання на домашньому десктопі. А той, хто так не вважає і взмозі "сам [...] виправити це становище", ніколи не буде робити те що я пропоную, тому що такій людині потрібно зовсім не це. Те що я пропоную, ніяк не покращує якостей GNU/Linux, навпаки погіршує(!). Але завдяки цієй тимчасовій жертві ми полегшуємо тому сомому звичайному/домашньому користувачеві Windows перехід на нову ОС. Це головне завдання моєї пропозиції.

Для більшості користувачів користування windows чи linux - лише питання звички, а їх, як відомо - важко ламати...

Саме так, звичка грає для багатьох велику роль. І саме для того, щоб нічого не ламати, я пропоную свій варіант.

P.S. Доречі, що то за "Gnome solitair" такий? А то в мене також є люди, котрі крім "Павука" нічого іншого бачити не бажають - ні spider, ні aiseleriot їм не підходять :).

це був саме "Павук" з aiseleriot, але, як з'ясувалось там не можна було вибирати рівні складності, чи щось таке. Довелося компенсувати іншими іграшками... :) Як буде бажання, то пошукаю, щось да підійде.
Best regards,
nickat