Автор Гілка: Чому саме Лінукс?  (Прочитано 5335 раз)

Praporshic

• Гість
Re: Чому саме Лінукс?
« Відповідей #30 : 2005-12-20 02:30:08 »
...Для таких цілей цілком достатньо C/C++, Pascal. Досить нехорошою річчю є те, що студентів прив"язують до Делфі, Білдера чи інших візуальних середовищ, і ще гірше - що вони майкрософт-орієнтовані. І останній аргумент не на їх користь - це шаленні гроші, яких вони коштують. Студентам нав"язують думку, що у нас все можна дістати безкоштовно і нам нічого за це не буде. Думаю, треба шукати фрішні альтернативи. Якщо не для основного процесу навчання - то хоча б для загального розвитку.
Про редактори. GVIM є зручним, ним користуються більшість професіоналів, але без підказок сидячого поряд гуру буде досить складно (на перших порах). KDeveloper а чудовою альтернативою делфі і білдеру, з такими-же піказками, мануалами і хелпами. Eclipse взагалі класна річ. Kylix теж непоганий.
Цілком згоден. Людина, що звикла створювати ПЗ у "візуальних" системах ніколи не дивитиметься у код що воно нагенерувало (а іноді такі речі вилазять.....) От саме зараз я вивчаю С++ та маю його здавати. Коли почали казати кто у чому робив свої лабораторні, то віикладач відповів що все одно - для бажаючих буде консоль з юніксом. Тобто жодних обмежень. Але пояснювали все ж на прикладі с++ білдера :(.
Стосовно кайлікса - він мені відверто перестав подобатись після того, як я "скуштував" KDevelop - незручно, багато чого зайвого, а де-чого немає й таке інше. Та й мертвий він (Kylix) фактично.
До речі, а хто такий викладач якщо не гуру ;).

Відсутній MoD

• Кореспондент
  • дописів: 161
« Відповідей #31 : 2005-12-20 03:49:41 »
От якби ще викладачі знали, що таке vim чи emacs... Що таке Linux хоч знають (хоч чули), що вже прогрес:) І на програмуванні доводиться працювати із тим Delphi. От нещодавно просвітив викладача, що крім 16-бітної застарілої Труби (Turbo Pascal) існує цілком сучасний 32/64-бітний FreePascal. Він був здивований:) Взагалі у нас є один гуру - то викладач курсу "Операційні системи", але він ще до того ж садист :-/ А знали б ви, як я вже задовбався із тим *** MFC (Micro$oft Frustration Classes:)) і це називається "програмування графічного інтерфейсу користувача"... Це ж маячня повна. Навіть не впевнений, чи ще хтось цими MFC користується. А що найгірше - це, коли студент бачить той IDE Delphi або Visual Studio і цілком впевнений, що це і є компілятор і при чому єдиний можливий. Викладачі якось не кажуть, що це всього-навсього графічна оболонка над власне компілятором, компонувальником і ще купкою інструментів, а студенти якось самі і не здогадуються... І потім, пізніше, на більш спеціалізованих предметах їм дуже важко в'їхати, що ОС - це не набір віконець і кнопочок, по яким можна тицьнути мишкою. Тому вважаю, що в ВУЗах до графічних інструментів треба підходити поступово, просидівши деякий час в консолі і зрозумівши взаємозвязки між різними системними програмами.
Щодо KDevelop'у: от у мене із ним деякі проблеми існують, точніше навіть не з ним, а з редактором KDE, що він використовує. Він уперто не хоче форматувати код на ходу (відступи робити і т.п.), редактор від QtDesigner (який теж можна підключити) форматує чудово, але в ньому бракує багатьох функцій попереднього... І тому я користуюсь Eclipse'ом. Але, якщо хочеться написати щось з Qt, то винкає природнє бажання скористатись KDevelop'ом, а не зручно на кожному рядку відступи розставляти вручну.

Відсутній Дмитро Ковальов

• Кореспондент
  • дописів: 236
« Відповідей #32 : 2005-12-29 03:49:13 »
Цитата
Придивіться до tcl , який чудово інтегрується з Python та Rubi, які є теж чудові інтструменти, доречі після яких на паскаль дивитись бажання нуль.
Взагалі то це ну дуже вже сильний "загон". TCL, Python, Rubi, Motif, gtk, gtk+, Perl і т.д. - це занадто вже професійні речі. Основна мета програми ВУЗу (чи школи - уроку інформатики) - це навчити студентів основам програмування, базовим принципам, стандартним алгоритмам.

Ну, що стосується Перла, то я з Вами аж ніяк не погоджуся. Для мого сина (тоді у віці ще 8-10 років) перл став першою мовою програмування, я його особисто вчив і не жалкую. Власне це мене й привело до написання "Перл для непрограмістів" (http://www.asahi-net.or.jp/~as9d-kvlv/Linux/perl.html). Перл нічим не гірший за Бейсик, коли йдеться про початкові ази програмування. А це саме і є завдання для школи і, можливо, для тих ВУЗ'ів де програмування не є профільним. Але в той же час, навчання Перл'у може продовжуватися все життя. Мабуть, що теж саме можна сказати і про більшість згаданих мов. Навчитися Тіклу (tcl) аж нітрохи не важче, ніж Паскалю чи Бейсику. Подивіться статтю Why I'm Not a Java Programmer (http://www.oreillynet.com/pub/wlg/461) щодо "Hello World"

Що стосується, тих для кого програмування має стати професією. Я особисто вважаю, що кращих мов для початку крім паскаль-похідних немає. Строга типізація Паскаля вимагає дисципліни, якої немає в скриптових мовах. Треба вважати на те, що початкове навчання програмуванню не повинно ставити своєю задачею вивчення якоїсь конкретної мови чи системи. Перш за все йдеться про навчання _принципам_ і _методиці_ програмування. Подальше вивчення конкретики можна продовжувати на спецкурсах, абощо.

Ну і аж ніяк не можна починати вивчати програмування ні з C/C++, ні з Java.

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #33 : 2005-12-29 08:57:15 »
http://lafox.net
Можна замовити практично будь-який з популярних дистрибутивів з додатковим ПЗ (Mandriva + contribs, FreeBSD + packages, Debian) на півтора десятка КД, або кілька DVD.
от тільки не завжди зрозуміла ліцензіна чистота продуктів, які вони продають.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #34 : 2005-12-29 19:17:03 »
от тільки не завжди зрозуміла ліцензіна чистота продуктів, які вони продають.
:o
Е-е-е... Не зрозумів жарту. Що саме ви маєте на увазі? Ліцензійну чистоту Debian? Linux i FreeBSD взагалі? Чи діяльність lafox.net?
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #35 : 2005-12-30 08:13:37 »
Я маю сумнів щодо деяих дистрибутивів, наприклад Mandriva Power Pack. В Клубі Мандріви пише, що вони не є вільними до передавання іншим. Якщо ще раз натраплю на ту фразу, то процитую сюди.