Автор Гілка: Доменну систему Інтернету можуть приватизовувати  (Прочитано 5157 раз)

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • дописів: 490
  • Debian GNU/Linux
Вже незабаром контроль над доменним простором Інтернету може повністю перейти в приватні руки. В даний час доменний простір контролює некомерційна організація ICANN, яка, проте, підкоряється американському уряду. Це давно викликає критику з боку інших країн, які також хочуть брати участь в управлінні Інтернетом, який вже давно перетворився на глобальну систему обміну інформацією.

США довгий час чинили опір ідеї міжнародного контролю над доменним простором. Замість передачі функцій ICANN спеціальному комітету ООН, як пропонували деякі країни, в США вирішили передати управління доменами до приватних рук. Процес приватизації ICANN повинен завершитися до 30 вересня, хоча в Міністерстві торгівлі США можуть відсунути цю подію на пізніший термін.

Як повідомляє агентство Reuters, 27 липня в Міністерстві торгівлі США відбудеться нарада, на якій обговорюватиметься хід приватизації ICANN. Прихильники приватизації вважають, що передача ICANN в приватні руки дозволить зменшити вірогідність того, що країни за межами США вирішать використовувати власні кореневі сервери і встановлювати свої правила виділення імен. Це може привести до дроблення Інтернету на національні мережі і ускладнити обмін інформацією. Супротивники ж вважають, що перед передачею ICANN в приватні руки потрібно переконатися, що організація зможе протистояти тиску іноземних держав.

Джерело: http://www.a2k.org.ua/news.php?id=1076

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Чесно кажучи, спершу хотів перекинути новину у розділ "Гумор". Але все ж хай поки висить - як приклад того, як відсутність знань і бажання щось голосно заявити можуть виглядати збоку.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Tikhon

• Кореспондент
  • дописів: 135
  • програміст
Чесно кажучи, спершу хотів перекинути новину у розділ "Гумор". Але все ж хай поки висить - як приклад того, як відсутність знань і бажання щось голосно заявити можуть виглядати збоку.

Поясніть, будь ласка, свою точку зору? Наскільки мені відомо слухи щодо передачи контролю над кореневими зонами від ICANN до іншої організації ходять вже давно. Не розумію в чому тут гумор.
З повагою....

Відсутній miwa

• Літератор
Пояснюю.
1. DNS приватизувати неможливо в принципі. Це вам не "Криворіжсталь". Ви ж не сприймете серйозно заяву про те, що хтось хоче приватизувати... хм... http, до прикладу.

2. ICANN <> DNS. І одна справа, якщо новина звучить "Ходять чутки, що ICANN передадуть у приватні руки", а зовсім інша - "DNS можуть приватизувати". Друге формулювання підходить для бульварної газетки а не для технічого форуму тому що дуже голосно й безглуздо звучить і зовсім не передає суті новини.

zzandy

• Гість
DNS - це конкретні сервери + реєстр. Чому їх не можна приватизувати, тим пача "в принципі"?

Praporshic

• Гість
DNS - це протокол. Це інформація, що дублюється на велику кількість серверів. Сервери приватизувати можна. А от інформацію, що розповзлась по всій земній кулі - це наврядчи.

Відсутній miwa

• Літератор
Додатково можу послати на 3 літери якщо не поспішатемете ображатись як автор новини - RFC. Частина з них, в котрій детально пояснюються речі, що вас цікавлять, перекладена українською мовою (новина про це пробігала у нас). Раджу почати з специфікації протоколу ІР, далі - ТСР і по наростаючій, до DNS включно.

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • дописів: 490
  • Debian GNU/Linux
"Ніколи не дооцінюйте ворога" - я гадав, це аксіома, і обговоренню не підлягає.

miwa, ви звісно ж маєте право на власну думку стосовно будь чого, і вона може бути більш правильною, ніж моя, тому мені завджи буде цікаво почитати цікавий коментар щодо написаних мною повідомлень, адже я - простий 18-тилітній підліток, котрий насправді ще мало у чому толком розбирається, але права модератора не дають вам права мене (і не лише) ображати!
« Змінено: 2006-07-27 17:08:56 від Olexandr_Kravchuk »

Відсутній Tikhon

• Кореспондент
  • програміст
DNS - це протокол. Це інформація, що дублюється на велику кількість серверів. Сервери приватизувати можна. А от інформацію, що розповзлась по всій земній кулі - це наврядчи.

Ви впевнені, що добре знаєте як працює DNS?
По перше, в цій статті я не побачив, де написано, що приватизується протокол, можливо неуважно читав.
По друге, якщо управління кореневими зонами віддадуть приватній компанії, то вона може роботи все, що заманеться.Наприклад встановити ціну домена на рік для всіх зон (com, net і т.д.) - мільйон доларів США (це образно).Певна річ, що оплачувати їх зможуть одиниці, тому через рік вони будуть видалені з реєстру. Стосовно інформації, що дублюється на велику кількість серверів, яку ви згадали, зауважу, що вся ця інформація зміниться приблизно за добу, достатьно зробити зміну в кореневому DNS-сервері, після primary одразу синхронізуються secondary..., кешуючі сервери та всі інші, вниз по дереву.

Одже до чого я веду, ситуація з розформуванням ICANN нічого кумедного не викликає. Із-за чиєїсь дурної голови, нвоспеченого спаткоємця ICANN, можуть виникнути серйозні проблеми у всіх. Можуть залишитися тільки регіональні зони, незв'язані між собою, аж до пори, поки всі не перейдуть на новий протокол. А до того часу, всі будуть "спілкуватися" айпі адресами. :) Ну це звичайно вже із області фантастики, якщо дивиться більш реально, то поміркуйте над тим, що чекає Ebay, Google, Yahoo при втраті доменного імені!
З повагою....

zzandy

• Гість
2miwa: http://www.root-servers.org/

DNS взагалі не можна приватизувати. Наприклад, не залежно від долі ICANN, DNS КПІ буде працювати буз проблем. Але DNS інтернету це конкретні 13 серверів, і якщо їх власник забажає, то ви будете посилати не на www.google.com а на 72.14.207.99.
« Змінено: 2006-07-27 18:10:09 від zzandy »

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст

Ви впевнені, що добре знаєте як працює DNS?
По перше, в цій статті я не побачив, де написано, що приватизується протокол, можливо неуважно читав.
По друге, якщо управління кореневими зонами віддадуть приватній компанії, то вона може роботи все, що заманеться.Наприклад встановити ціну домена на рік для всіх зон (com, net і т.д.) - мільйон доларів США (це образно).Певна річ, що оплачувати їх зможуть одиниці, тому через рік вони будуть видалені з реєстру. Стосовно інформації, що дублюється на велику кількість серверів, яку ви згадали, зауважу, що вся ця інформація зміниться приблизно за добу, достатьно зробити зміну в кореневому DNS-сервері, після primary одразу синхронізуються secondary..., кешуючі сервери та всі інші, вниз по дереву.

Ви уважно читали статтю? Передача ICANN в приватні руки робиться з метою недопустити фрагментації інтернету, тобто для того щоб інші огранізації не встановлювали свої власні кореневі сервери.

Цитата
Одже до чого я веду, ситуація з розформуванням ICANN нічого кумедного не викликає. Із-за чиєїсь дурної голови, нвоспеченого спаткоємця ICANN, можуть виникнути серйозні проблеми у всіх. Можуть залишитися тільки регіональні зони, незв'язані між собою, аж до пори, поки всі не перейдуть на новий протокол. А до того часу, всі будуть "спілкуватися" айпі адресами. :) Ну це звичайно вже із області фантастики, якщо дивиться більш реально, то поміркуйте над тим, що чекає Ebay, Google, Yahoo при втраті доменного імені!

Названі вами сайти мають доменні імена в .com, але наскільки мені відомо (щойно спробував www.ebay) доменне ім'я в  кореневій зоні ще не купив собі жоден з них. ;-)
« Змінено: 2006-07-27 18:18:45 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній Tikhon

• Кореспондент
  • програміст
Ви уважно читали статтю?

ні  :)

Передача ICANN в приватні руки робиться з метою недопустити фрагментації інтернету, тобто для того щоб інші огранізації не встановлювали свої власні кореневі сервери.

Питання не в тому для чого, а в тому до чого це може призвести?  ;)

Названі вами сайти мають доменні імена в .com, але наскільки мені відомо (щойно спробував www.ebay) доменне ім'я в  кореневій зоні ще не купив собі жоден з них. ;-)

я мав на увазі tld домени, зони котрих конторолює ICANN
« Змінено: 2006-07-27 18:23:41 від tikhon »
З повагою....

Відсутній miwa

• Літератор
Цитата
права модератора не дають вам права мене (і не лише) ображати!
У модератора немає прав, є лише обов'язки. Зокрема він зобов'язаний слідкувати задотриманням правил форуму іншими учасниками і виносити їм покарання чи зауваження у видпадку недотримання правил.

Цитата
А ви читайте заголовок до повного просвітління. У переривах - мої перші два повідомлення в гілці.

Цитата
якщо управління кореневими зонами віддадуть приватній компанії, то вона може роботи все, що заманеться (далі покусано)
Ага. А ще у нас є купа людей, котрі мають доступ до ядерних кнопок. І (теоретично) вони можуть натиснути ті кнопки у будь-який момент. Цікаво, що ж то їх стримує?

Цитата
DNS взагалі не можна приватизувати
Ну нарешті, не минуло й півроку.

Цитата
Але DNS інтернету це конкретні 13 серверів, і якщо їх власник забажає, то ви будете посилати не н www.google.com а на 72.14.207.99
Ще раз про "ядерні кнопки" абзацом вище почитайте.

Відсутній Tikhon

• Кореспондент
  • програміст

Цитата

А ви читайте заголовок до повного просвітління. У переривах - мої перші два повідомлення в гілці.

Дійсно, заголовок не дуже коректний, але це не говорить про кумедність статті.

P.S. Хочу дати вам маленьку пораду, якщо хочете щоб сайт, де в вас є обов'язки, відвідували люди, намагайтеся їм не грубити.
З повагою....

Відсутній miwa

• Літератор
"Ніколи не дооцінюйте ворога" - я гадав, це аксіома, і обговоренню не підлягає.
У вас тут одне "не" пропущено :о)
miwa, ви звісно ж маєте право на власну думку стосовно будь чого, і вона може бути більш правильною, ніж моя, тому мені завджи буде цікаво почитати цікавий коментар щодо написаних мною повідомлень, адже я - простий 18-тилітній підліток, котрий насправді ще мало у чому толком розбирається, але права модератора не дають вам права мене (і не лише) ображати!
Ще раз стосовно обрАз.
Як я вже писав вам особисто, не поспішайте ображатись. Почнімо з того, що напряму образити вас я не мав на меті. Я вказав на ваші помилки при публікуванні новини і на низький рівнень знань у конкрентній предметній області. Ніколи не думав, що на це можна ображатись.