Автор Гілка: Американська влада проти Лінуксоїда.  (Прочитано 11657 раз)

Відсутній Soft

• Кореспондент
  • дописів: 100
  • Чому саме Лінукс?
Американська влада змушує пірата-лінуксоїда пересісти на Windows

Курйозний випадок відбувся в США. Колишній адміністратор торрент-трекера EliteTorrents по кличці sk0t (Скотт Маккозленд) був присуджений до п'яти місяців в'язниці і п'ятьом місяцям домашнього арешту за те, що поставив на роздачу епізод "Зоряних воєн". Тюремний термін він уже відсидів, тепер прийшов час для другої частини покарання. Хлопцю надягли радіобраслет на зап'ястя, а на його особистий комп'ютер вирішили поставити програму для стеження, щоб перевіряти всі дії колишнього пірата в інтернету. Але тут виникла проблема. Виявилося, що програма для стеження працює тільки під Windows, а в засудженого на домашньому ПК установлена Ubuntu Linux. Недовго думаючи, влади поставили Скотту ультиматум: або ти форматуєш диск і встановлюєш Windows, або зовсім відмовляєшся від користування комп'ютером.

Такого покарання торрент-гик не очікував. Відсиджування у в'язниці він ще пережив, але повсякденне використання Windows виявилося вище його сил. "Я зв'язався зі своїм адвокатом, — говорить Скотт, — і ми будемо бороти з цим. Мене не турбує факт, що за мною будуть стежити, справа в тім, що мені доведеться цілком змінити своє життя (інша ОС, інші програми)... Це просто смішно. Чому я повинний підбудовуватися під їх софт, адже повинно бути навпаки?".

http://www.securitylab.ru/news/301783.php
« Змінено: 2007-08-25 13:14:05 від Cthulhu »

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3641
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Re: Американська влада проти Лінуксоїда.
« Відповідей #1 : 2007-08-25 10:17:59 »
Дуже складний єсть український мова?
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній Monarx

• Новачок
  • *
  • дописів: 13
« Відповідей #2 : 2007-08-25 11:03:29 »
Цікаво, от коли б  в ліцензії до програми стеження стояла б вимога змінити віру  ;D прямолінійні америкоси і цього б домагалися від пірата  :o

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #3 : 2007-08-25 11:32:51 »
Як зауважили на LWN -- якщо використання вінди злочинцем є _формою покарання_, то це ж новина для всіх лінуксових сайтів ;-)

Втім, я почухав та вирішив, що воно того не варте.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #4 : 2007-08-25 13:15:17 »
Підправив. Софт, спелчекір не рулить?

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #5 : 2007-08-25 14:41:32 »
Після доволі таки вдалого святкування Дня незалежності все ніяк не міг допетрати - це жарт, чи все ж реальна новина ::)
Повірив що реальна новина лише як прочитав коментарій Міші Шигоріна.

Мда, американський уряд придумав направду жорстоку форму покарання - заставляти лінуксоїдів користуватись віндою. Брррр. Гидота.

Чесно кажучи, цікавий казус. Адже направду - я, до прикладу, не опираюсь тому, щоб за мною стежили, але заставляти мене при цьому міняти планування квартири, купувати нові меблі чи інший софт на комп'ютер... З іншого боку, наші провайдери (колись були) змушені ставити слідкуюче обладнання на маршрутизатори за свій рахунок і давати доступ до нього всяко-ружним СБУ. Так що як би то не було, закон - це, в першу чергу, насилля.
Що чомусь ніяк не може зрозуміти модератор правової дошки :)
« Змінено: 2007-08-25 14:42:42 від miwa »
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #6 : 2007-08-25 15:35:18 »
Я ще кілька днів тому на /. читав.

Рівень терору в державі має бути чітко вивіреним. У випадку недостатнього рівня терору на державу чекає загибель зсередини, у випадку надмірного - ззовні. Демократія є дуже вдалою моделлю управління, бо при такій моделі терор "саморегулюється" до необхідного рівня.
« Змінено: 2007-08-25 15:41:22 від Cthulhu »

Відсутній Soft

• Кореспондент
  • дописів: 100
  • Чому саме Лінукс?
« Відповідей #7 : 2007-08-25 16:01:57 »

Спати дуже хтілося, Плаєм перекладав.

PS
Коли Бог хоче покарати людину - він позбавляє її розуму.
Коли суд хоче покарати людину - він ставить їй Windows.
« Змінено: 2007-08-25 16:11:01 від Soft »

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
« Відповідей #8 : 2007-08-27 11:03:27 »
або зовсім відмовляєшся від користування комп'ютером, або ставиш Вікна...

він зі своїм адвокатом ніфіга не виграють.
Йому взагалі б мали заборонити підходити до компа, але оскільки він вже срок відсидів то дають можливість користуватись компом під наглядом (шоби міг собі на ковбасу/хліб заробити).

Якби просто заборонили користуватись беж жодної альтернативи - всім би було пофіг і ніхто б і уваги не звернув. І прикладів таких покарань є навалом в штатах.

Аж тут роздули скандал "ратуйте! гвалт! мене примушують юзати вінду! це втручання в моє особисте життя!"

Йому дали вибрати з _двох_ варіантів, а він ше й недовольний. Зміг попастись на тому шо роздав на шару "Зоряні війни" ну то й вікнами зможеш користуватись. А хочеш бути гоноровим - ну то зроби інший вибір - не юзай компутер взагалі.

Новина - так поржати трохи, а не робити з неї "серйозні" висновки чи до слів доколупуватись.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #9 : 2007-08-27 16:24:18 »
Ага. Або забираєшся геть з своєї хати, або купуєш до неї такі меблі, які не будуть заважати нашим відеокамерам.
він зі своїм адвокатом ніфіга не виграють.
Якщо адвокат геть зовім тупий.
Йому взагалі б мали заборонити підходити до компа, але оскільки він вже срок відсидів то дають можливість користуватись компом під наглядом (шоби міг собі на ковбасу/хліб заробити).
Де то таке пише?
Якби просто заборонили користуватись беж жодної альтернативи - всім би було пофіг і ніхто б і уваги не звернув. І прикладів таких покарань є навалом в штатах.

Аж тут роздули скандал "ратуйте! гвалт! мене примушують юзати вінду! це втручання в моє особисте життя!"
Ні, трошки інакше. Це пряме порушення антимономольного законодавства. Якби, наприклад, його змушували купувати авто певної марки у якості поканання, то шуму було б, певно, значно більше.

Йому дали вибрати з _двох_ варіантів, а він ше й недовольний. Зміг попастись на тому шо роздав на шару "Зоряні війни" ну то й вікнами зможеш користуватись. А хочеш бути гоноровим - ну то зроби інший вибір - не юзай компутер взагалі.
Ппц вибір. Як в анекдоті "Можу копАти, а можу не копАти"

Новина - так поржати трохи, а не робити з неї "серйозні" висновки чи до слів доколупуватись.
Новина - так, для тих хто головою не лише поржати, але й подумати троха годен.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній AVP

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
« Відповідей #10 : 2007-08-27 17:42:57 »
Ага. Або забираєшся геть з своєї хати, або купуєш до неї такі меблі, які не будуть заважати нашим відеокамерам.

+1
[Debian Lenny]

Відсутній BREBER

• Новачок
  • *
  • дописів: 12
  • Mandriva/Kubuntu user
« Відповідей #11 : 2007-08-27 21:26:54 »
А чого він так панікує?

Як вони так хочуть, шоб він юзав ту прогу і сидів тіко під віндами то нехай заявить про небхідність забезпечення його не тільки самою вєндою, але й усіма він-прогами, котрі можуть будти аналогами фрішних (блендер - 3Дмах, XaraLX - Corel, середовища розробки ПЗ, компілятори, та ін.).

Взагалі, такого ПЗ можна назбирати на неодну сотню тисяч зелених.

Порівняно із вартістю ПЗ  збитки, які він нібито приніс, можуть виявитись просто мізерними, IMHO.
Клаву топтати то вам не Джойстика ганяти

Praporshic

• Гість
« Відповідей #12 : 2007-08-27 21:30:28 »
А чого він так панікує?

Як вони так хочуть, шоб він юзав ту прогу і сидів тіко під віндами то нехай заявить про небхідність забезпечення його не тільки самою вєндою, але й усіма він-прогами, котрі можуть будти аналогами фрішних
Наврядчи у посереднього американця виникне така думка. Хіба що він має українське походження.

Відсутній BREBER

• Новачок
  • *
  • дописів: 12
  • Mandriva/Kubuntu user
« Відповідей #13 : 2007-08-27 21:40:35 »
Наврядчи у посереднього американця виникне така думка. Хіба що він має українське походження.

Off-topic:
ГИ, стопудофф Україна рулить. ;D
Нехай вчить українську та заходить на linux.org.ua - тут його навчать правилм життя

Якщо гамбургери та соса-сола не роз'їли його моск - здогадається.
Клаву топтати то вам не Джойстика ганяти

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
« Відповідей #14 : 2007-08-27 22:31:31 »
Саме так, отакий от піпєц вибір.
Тому що чувак не в тому стані шоби вибирати. До нього не прийшли просто так і сказали: "став Вікна а то будеш без інтернету", ні.
Він попався на тому що порушив закон і дістав покарання. Шо таке покарання - це обмеження свободи на певний строк, залежно від важкості злочину.
Вязниця, браслет на нозі, обмежений доступ в інтернет - це все різні обмеження його свободи які він дістав як покарання за свій скоєний злочин.

Якщо водій злісно порушив правила, йому як покарання забрали права - він може вибрати або ходити пішки, або роверком їздити, або громадським транспортом, або далі своєю машиною але найняти шофера. Ніхто не забороняє йому далі їздити в автомобілі, може їздити пасажиром але ніяк не за кермом. Через рік він отримає свої обмежені свободи (права водія) назад - отже покарання відбуте.

Так само з тим чуваком - його обмеження полягає в тому, що він is not allowed to have an internet connection that isnt monitored.

Якщо він вийде в інтернет без нагляду і його засічуть - він знімає браслет і вертається до вязниці. Така умова.
Обмеження стосується лише діяльності повязаної з інтернетом, такшо слова "цілком змінити своє життя, ОС, програми" є перебільшенням.
Бровзати інтернет має право тільки під наглядом. В даному випадку під наглядом пограми-шпійона. Для всіх решти своїх звиклих програм які не вимагають інтернет-конекту нехай юзає шо хоче.

Моніторинговий софт є доступий лише під Вікна.
Якщо він не може або не хоче користуватись Вікнами - значить він не має доступу до дозволеного йому інтернету під наглядом. Так шо "могу копАть могу, не копАть" - це саме його ситуація.

Як я вже казав, йому не дозволено користуватись інтернетом без нагляду. Якщо не можна забезпечити такого нагляду, значить він залишається без інтернету. Автоматично.

З тої  всієї історії буде цікаво почути аргументи цих двох сторін якщо Скот погодиться на використання Вінди.
Тобто з аргументами Скота все зрозуміло, а от питання хто б мав встановлювати компутер/вінду, інші програми які вимагають підключення до інтернету, за чий кошт відбувається придбання/встановлення, і таке інше і чому американці вибрали саме такий недосконалий спосіб моніторингу (вони ж можуть мабуть робити це на стороні провайдера).