Автор Гілка: Вийшов GIMP 2.4  (Прочитано 5003 раз)

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
Вийшов GIMP 2.4
« : 2007-10-24 20:30:01 »
Вийшов офіційний випуск за номером 2.4 растрового графічного редактора GIMP. Офіційний сайт програми наразі недоступний, але, як завжди оперативно відреагував на подію російський графічний портал linuxgraphics.ru: на ньому вже розміщено статтю з доволі детальним описом змін і нових можливостей в новій версії GIMP-а.

Змін дуже багато, і вони всі доречні й очікуванні. Погано все ж, що найбільш принципові покращення досі не внесені: інтегрований GEGL, 16-бітний колір, кольорові моделі Lab та CMYK будуть доступні "з коробки" тільки в наступній стабільній версії 3.0. Таким чином, GIMP досі не годиться ні для поліграфії, ні для кіноіндустрії. Скільки ще чекати нової версії? Перехід від версії 2.3 до 2.4 зайняв два з половиною роки...
« Змінено: 2007-10-25 14:14:22 від lvm »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Re: Вийшов GIMP 2.4
« Відповідей #1 : 2007-10-25 22:04:29 »
в убунту вже є, але RC3.

Що мене дратує, це що програма складається з трьох незалежних вікон, розкиданих по екрану, кожне з яких треба переміщувати окремо. Є методи виправити це, щоб було Головне вікно, яке я розгорну на весь екран, а решта вікон буде його дочірніми і знаходитимуться лише в межах того вікна?

Ну або хоча б табами то реалізувати.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #2 : 2007-10-25 22:08:09 »
Що мене дратує, це що програма складається з трьох незалежних вікон, розкиданих по екрану, кожне з яких треба переміщувати окремо. Є методи виправити це, щоб було Головне вікно, яке я розгорну на весь екран, а решта вікон буде його дочірніми і знаходитимуться лише в межах того вікна?

Ну або хоча б табами то реалізувати.
Нема, не буде, і не треба=)) Користуйтесь нормальними віконними менеджерами...

Praporshic

• Гість
« Відповідей #3 : 2007-10-25 22:26:04 »
Перезібрав пакунок з Sid під Lenny. Перекладача на мило.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2007-10-25 23:43:47 »
Цитата
тобто це можна у WM налаштувати? Як? Які WM-и то підримують?
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2007-10-26 01:10:28 »
Цитата
тобто це можна у WM налаштувати? Як? Які WM-и то підримують?
Можете глянути в тому флуді... Якщо коротко, то MDI (якого вам не вистачає), виник як спроба замістити функціональність недолугого віконного менеджера в вінді. При такому дизайні вирішується одна проблема (тримати всі вікна в одному місці), але виникає купа інших - як наслідок цієї :D Особисто я юзабельних MDI-інтерфейсів не бачив жодного разу.

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #6 : 2007-10-26 01:35:50 »
Повністю солідаризуюсь. І до гімпятників, здається, поступово починає доходити, що це треба зробити. Але поки дуже повільно починає доходити. Наразі я бачив одну пропозицію для майбутньої гілки 3.х, як це по людському зробити. Ось, погляньте.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #7 : 2007-10-26 01:53:12 »
Повністю солідаризуюсь. І до гімпятників, здається, поступово починає доходити, що це треба зробити. Але поки дуже повільно починає доходити. Наразі я бачив одну пропозицію для майбутньої гілки 3.х, як це по людському зробити. Ось, погляньте.
Ну-ну... Почитайте коментарі за посиланням, там є дуже слушні зауваження проти такого підходу. І потім, хіба автор мокапу має якесь відношення до розробки гімпа?

Сумніваюсь, що автори будуть щось радикально міняти в концепції інтерфейсу. Просто тому, що все інші можливі варіанти по меншій мірі не кращі - а в основному значно гірші.
« Змінено: 2007-10-26 01:54:07 від Cthulhu »

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #8 : 2007-10-26 02:56:30 »
не буду лізти в бій за чи проти MDI, але питяння до Cthulhu, як мені мінімізувати всі вікна Gimp, щоб не закривати кожне вікно окремо?...
в мене в налаштуваннях wm ввімкнено «ховати допоміжні вікна для неактивних програм», але для gimp не працює...
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3825
  • Програміст
« Відповідей #9 : 2007-10-26 13:40:56 »
не буду лізти в бій за чи проти MDI, але питяння до Cthulhu, як мені мінімізувати всі вікна Gimp, щоб не закривати кожне вікно окремо?...
в мене в налаштуваннях wm ввімкнено «ховати допоміжні вікна для неактивних програм», але для gimp не працює...

Перемикнутися на іншу стільницю.

Зручніше навіть тримати зображення на окремих стільницях від інструментів.
[Fedora Linux]

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2007-10-26 15:56:39 »

не зручніше. Однак моя проблема вирішилась встановленням вікну інструментів статусу «завжди нагорі». Додатково я використовую фічу ґнома «активувати вікно при наведенні курсором», так що дійсно вийшло досить зручно. Однак:
— як можна зробити, щоб статус «завжди нагорі» запам’ятався, і я його кожен раз не встановлював??

Про стільницю: так, я здебільшого так і роблю, однак інструменти доводиться на нову стільницю перетягувати теж. Звісно, є фіча «завжди на активній стільниці», однак я не хочу, щоб інструменти було видно на тій стільниці, де є браузер, коли я перервав заняття ґімпом і пішов гуглити.

Лінуксові WM, звісно, дуже потужні, але на 100% не забезпечують того, що  є в деяких MDI. Cthulhu, ви таби в переглядачці теж не використовуєте? А таби в піджині чи іншому IM?

PS я не флейм розводжу, мені насправді пофіг, яким чином досягти потрібно мені функціональність, але виключно через WM я її не можу досягти.

PPS список «правильних WM» до студії!

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #11 : 2007-10-26 16:16:59 »
«кожній програмі — по стільниці!!!» :)
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #12 : 2007-10-26 17:20:32 »
Лінуксові WM, звісно, дуже потужні, але на 100% не забезпечують того, що  є в деяких MDI. Cthulhu, ви таби в переглядачці теж не використовуєте? А таби в піджині чи іншому IM?
Таби, це хоч, технічно, і MDI, але зовсім іншого типу (читайте знову ж за посиланням на флейм). І при їх використанні слід знати міру. Використання табів є необхідним в бровзері, взагалі - коли програма розрахована на максимізовані вікна, та у випадках, коли таби містять однотипну інформацію. Очевидно, гімп без натяжок не потрапляє до жодної категорії.

PS я не флейм розводжу, мені насправді пофіг, яким чином досягти потрібно мені функціональність, але виключно через WM я її не можу досягти.
А яка вам функціональність потрібна? Гімп з чистим MDI? Можу тільки запропонувати переписати його на Qt, там він є з коробки, але все одно ніде не використовується.

PPS список «правильних WM» до студії!
Хорошими можу назвати такі WM-и (що колупав особисто): xfwm4, openbox, kwm, fvwm. Користувався metacity, але він страшенно мені не подобається. Колись ще в рамках gnome робили sawfish, але потім забили, і дуже жаль.

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #13 : 2007-10-30 22:52:26 »
Ну-ну... Почитайте коментарі за посиланням, там є дуже слушні зауваження проти такого підходу. І потім, хіба автор мокапу має якесь відношення до розробки гімпа?
Це ж і погано, що не має. Це по-перше. А по-друге, навіщо мені читати коментарі форумних писак, якщо я працюю з растровою графікою вже 9 років? Нічого окрім "це здорово" та про три монітори, вони сказати не можуть. Бідолашні не знають, що Photoshop працював з двома і трьома моніторами задовго до того, як придумали GIMP.

Сумніваюсь, що автори будуть щось радикально міняти в концепції інтерфейсу. Просто тому, що все інші можливі варіанти по меншій мірі не кращі - а в основному значно гірші.
Думаю, таки не будуть. Бо не шарять. Це — правильне пояснення. Все інше — філософія.

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • дописів: 440
  • муз́ика
« Відповідей #14 : 2007-10-30 23:38:46 »
...навіщо мені читати коментарі форумних писак, якщо я працюю з растровою графікою вже 9 років? Нічого окрім "це здорово" та про три монітори, вони сказати не можуть. Бідолашні не знають, що Photoshop працював з двома і трьома моніторами задовго до того, як придумали GIMP.
То використовуйте PhotoShop, хто вам заважає? І не "читайте коментарі форумних писак", якщо не хочете.

Думаю, таки не будуть. Бо не шарять. Це — правильне пояснення. Все інше — філософія.
Але автори - вони а не ви. Це вони проробили ту величезну роботу, а не ви. І вони мають повне право робити так, як їм подобається, навіть якщо вони "не шарять".

На мою думку не існує ідеального ПЗ, такого яке б підходило всім, ідеал кожен має свій, якщо для вас ідеал - PhotoShop, не бачу сенсу заставляти вас використовувати gimp чи будь-що інше.
http://freeUser.org.ua/ — колективний досвід із застосування вільних програм