Автор Гілка: Масове впровадження Лінукса  (Прочитано 9038 раз)

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
В Росії підведено підсумки тендера з довжелезною назвою «Розробка та апробація в пілотних суб'єктах Російської Федерації пакета вільного програмного забезпечення для використання в загальноосвітніх закладах Російської Федерації в 2007–2008 рр.». Це означає, що наступного року (точніше, вже цього) ми спостерігатимемо наймасовіший (досі) експеримент із впровадження ВПЗ в єдиній мережі пов'язаних організацій.

Переможцем тендера стала компанія «РБК-Центр». Одним із субпідрядників виступає компанія «ALT Linux», відома своїм однойменним дистрибутивом ОС Лінукс та одним з 5 найбільших у світі репозиторіїв вільного ПЗ «Сізіф». Готуючись до тендера, в «ALT Linux» заздалегідь почали розробляти одразу три версії освітніх дистрибутивів. Наразі триматимемо за них кулаки, оскільки очікується дуже масштабне і нелегке впровадження.

P. S. Доречні міркування з приводу майбутнього впровадження, НМД, можна знайти в дискусії на форумі пермського LUG-у.
« Змінено: 2007-12-02 05:33:00 від Campana »

TuxRoot

• Гість
Re: Масове впровадження Лінукса
« Відповідей #1 : 2007-12-01 16:01:11 »
Цікаво чи в Україні проводитимуться подібні заходи. Принаймі в школі вивчати це корисно. В мене викладач з інформатики напевно тільки чув що таке той Linux.
« Змінено: 2007-12-01 16:01:31 від TuxRoot »

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
« Відповідей #2 : 2007-12-02 18:08:34 »
Ну шо, можем привітати російську лінукс-спільноту з державним визнанням.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #3 : 2007-12-02 19:03:04 »
щось мені не подобається, що лінукс поширюється масово переважно в тоталітарних країнах. От в Росії почали гайки закручувати — і там лінукс з’явився. Хоча, от в найдемократічнішій країні світу Нідерландах, теж ніби впроваджують.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #4 : 2007-12-03 23:59:58 »
В шкільній програмі з інформатики для загальноосвітніх шкіл (Жалдак, Мостіпан, Морзе та інші) у переліку необхідного програмного забезпечення написано: Операційна система (Windows, Linux, Unix). Тобто мені, в принципі, нічого не заважає зробити таке добро у себе в школі. Єдине що немає часу сісти та гарненько розібратися з деякими питаннями, які я ще не освоїв - організація фтп-сервера, проксі, оптичне розпізнавання кирилиці. Ну, в деякій мірі консервативність директора, хоча вона поступово мною підточується. Було-б добре зробити web-based систему тестування на РНР - на кожного учна свій акаунт, учитель завантажує тести, учень з учнівського комп"ютера логінится, відразу запускається відлік часу на нього. Ну і навчальний поштовий сервер з веб-пикою, бо учні мають манеру неуважно ставитися до паролів та їх губити, а потім доводиться наново робити ящика і пересилати контрольні листи.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #5 : 2007-12-04 04:30:57 »
Нові подробиці: на першому етапі впровадження йтиме лише у визначених пілотних регіонах. В них працюватимуть різні підрядники "РБК-Центр", тому на комп'ютерах опиниться не лише ALT Linux, але й Mandriva, Scientific Linux, Ubuntu і навіть таке маркетологічне диво, як Linux XP. За результатами такого різношерсного впровадження в кінці 2008 року буде визначено, який із перелічених дистрибутивів найкращий; його й впроваджуватимуть надалі по всій країні.

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
Re: впровадження linux у школах
« Відповідей #6 : 2007-12-04 08:22:18 »
щось мені не подобається, що лінукс поширюється масово переважно в тоталітарних країнах. От в Росії почали гайки закручувати — і там лінукс з’явився. Хоча, от в найдемократічнішій країні світу Нідерландах, теж ніби впроваджують.
Любий друзь!  Одна з найтоталітарніших країн теперішнього світу -- це США.  А ми їм... тобто на них орієнтуємось нібито зараз.  Ну і на Юлю, яка термінали любить, але трохи інші.

В Росії "гайки" почали закручувати десь на п'ять років пізніше, ніж в Україні.  Ми ж ракети порізали з великого розуму.

2 Данило Теодорович
В Україні влада (у т.ч. особисто Ющенко та Тимошенко) була досить в курсі того, що є вільне ПЗ.  Вони зрадили не тільки Майдан, а й друзів.  Тобто нам нема на кого сподіватися, залишається робити самим.  Координуватися можна на linux.org.ua, linux.kiev.ua (була ще розсилка edu@, але не впевнений, чи воно живе) -- було б бажання, решта є.  Можна починати з факультативу в рідній школі; якщо цікаво -- моя програма тут (.lyx поруч).

2 Piktor
Так пані Ольга Мостипан досить добре та давно в курсі про лінукс ;-)  А "тернопільський курс" пана Валерія Шелеста (стверджений в МінОбрази) доступний тут.  Беріть на здоров'я.

2 Campana
> Нові
Рекомендую OpenNet :-)

P.S.  Треба буде Льоні нагадати те, що ASP досить багато кому розповідали, що вони "найбільш розповсюджені в СНД" й "провідний дистрибутив", але чомусь не додавали до того ніяких фактів.  Здається, у цьому конкурсі навіть не приймали участі.  (не для того, щоб він погано почувавсь, а щоб подумав -- бо останнього разу був принаймні на словах впевнений, що "да бест")

P.P.S.  Ми також трошки причетні до цього проекту :-)
Цитата
Кроме того, будет и четвертый вариант — «Терминал-Сервер» — для ПК, объем оперативной памяти которых не превышает 64 МБ. «Таких компьютеров еще очень много в Татарстане и Перми», — говорит Новодворский.
« Змінено: 2007-12-04 10:02:46 від gvy »

Praporshic

• Гість
Re: впровадження linux у школах
« Відповідей #7 : 2007-12-04 09:18:20 »
В Україні влада (у т.ч. особисто Ющенко та Тимошенко) була досить в курсі того, що є вільне ПЗ.
Особисто докладав до того руки, але де-що невдало - спроба підсадити Дніпропетровський БЮТ на SuSE/Mandriva дав позитивний результат далеко не всюди.  :-[ Але про OpenSource там знали. Й особливо згадали коли я звільнився та вони спробували від нього де-що відмовитись....
« Змінено: 2007-12-04 10:31:42 від Praporshic »

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #8 : 2007-12-04 09:55:57 »
Ух ти... Менш ніж на тиждень від мережі відлучився, а тут вже нацпол в повній профіль ;D ;D
« Змінено: 2007-12-04 09:56:20 від Cthulhu »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #9 : 2007-12-04 10:11:07 »
Цитата
В Україні влада (у т.ч. особисто Ющенко та Тимошенко) була досить в курсі того, що є вільне ПЗ.
я в це не вірю. Що вони усвідолюють, що це таке і нащо потрібне. Здається, вони навіть комп’ютером не користуються.
Цитата
Ми ж ракети порізали з великого розуму.
А нащо вам конкретно ракети? Ми ж, слава богу, не «третій Рим». Ще б армію розпустити до необхідного мінімумуму. Ψ!
« Змінено: 2007-12-04 10:14:52 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Praporshic

• Гість
« Відповідей #10 : 2007-12-04 10:36:06 »
я в це не вірю. Що вони усвідолюють, що це таке і нащо потрібне. Здається, вони навіть комп’ютером не користуються.
Вище я вже написав, що до БЮТу - там я особисто намагався впровадити ВПЗ. Майже марно.

А нащо вам конкретно ракети? Ми ж, слава богу, не «третій Рим». Ще б армію розпустити до необхідного мінімумуму. Ψ!
1. Тим ракетам, що порізали, цілком однаково кого нести - науковий супутник чи кількадесят боєголовок.
2. З урахуванням сьогоденних реалій, необхідний мінімум армії - приблизно 150% (сто п'ятдесят відсотків) населення.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #11 : 2007-12-04 10:37:01 »
Ух ти... Менш ніж на тиждень від мережі відлучився, а тут вже нацпол в повній профіль ;D ;D
Ну так до справи ж узялись професіонали  ;D ;D

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #12 : 2007-12-04 12:03:01 »
Цитата
Приходьте, поспілкуєтеся з людиною, яка їм це й розповідала.  Хочете -- вірте, хочете -- не вірте, мені-то що.

(можна багато чого розповідати -- й що Ю зараз боїться Т, й що остання з мерзотою водиться на кшталт екстрасенсів та навіть у символіці використовуються НЛП-шні техніки... та не вірте на здоров'я, це майже нічого не змінить :)

Цитата
Ми ж ракети порізали з великого розуму.
А нащо вам конкретно ракети? Ми ж, слава богу, не «третій Рим». Ще б армію розпустити до необхідного мінімумуму.
А от без ракет раком ставлять, кому не ліньки.  Мої Вам співчуття, якщо в блаженній невідомості... сам колись був дурнем-пацифістом, поки не довелося проаналізувати років десять тому, що до чого.  Навіть виходячи з того, що знав сам.

От, працюю собі потрошку.  Тим часом те, що в Україні "не знадобилося" -- може в Росії буде корисним.  Хоча "про це" тут й чули раніше.

2 Cthulhu, prapor
А то ;-]

P.S.  зі святом!
« Змінено: 2007-12-04 12:04:03 від gvy »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #13 : 2007-12-04 12:12:24 »
Off-topic:
Хм... закінчувати тему саморозстрілом з плюсомету не хочу, тому краще стримаюсь від дискусії

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #14 : 2007-12-04 12:20:18 »
Цитата
А "тернопільський курс" пана Валерія Шелеста
А не Валерія Габрусєва? Бо він якось в НПУ ім. Драгоманова в гості приїжджав на кафедру інформатики. Я впеше про Лінукс дізнався саме в нього на презентації. Потім розібрав інтерес і я розкуркулив друга на дистрибутив.
Цитата
А "тернопільський курс" пана Валерія Шелеста (стверджений в МінОбрази) доступний тут.  Беріть на здоров'я
А як його звідти видерти та використати - купа файлів по теках.
« Змінено: 2007-12-04 12:22:43 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.