Автор Гілка: Шрифти Liberation від Red Hat  (Прочитано 8331 раз)

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
Шрифти Liberation від Red Hat
« : 2007-05-11 18:29:23 »
9 травня на Red Hat Summit було анонсовано перший випуск нового набору TTF-шрифтів від Red Hat під торгівельною маркою Liberation. Шрифтові гарнітури розроблено компанією Ascender Corporation, яка якраз спеціалізується на шрифтах.

Основна мета створення нового шрифтового набору — отримати гарнітури, які мали б ті самі метрики, що їх мають основні шрифти від Microsoft (повсюдне застосування яких ускладнює поширення цілком вільних документів). Набір Liberation складається з трьох гарнітур:
  • Sans (Рублена; призначена для заміни Arial, Albany, Helvetica, Nimbus Sans L, Bitstream Vera Sans),
  • Serif (Антиквова; замінить Times New Roman, Thorndale, Nimbus Roman, Bitstream Vera Serif) і
  • Mono (Машинописна; для заміни Courier New, Cumberland, Courier, Nimbus Mono L, Bitstream Vera Sans Mono).
Хінтування поки відсутнє, обіцяють його тільки в наступному випуску (до кінця року з'явитися). Зате є вся кирилиця. Ліцензія: GPL+ліцензія про винятки, за якою, зокрема, умови GPL не стосуються документів, в яких використані гарнітури набору Liberation.

Як на мене, квадратнуваті. Але, може, комусь сподобаються. Тоді
мотивацію читаємо тут,
качаємо звідси.
« Змінено: 2007-05-12 01:16:50 від Campana »

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
Re: Шрифти Liberation від Red Hat
« Відповідей #2 : 2007-05-11 18:43:18 »
Насправді дуже хороша новина. І шрифти об'єктивно краще виглядають (ну, для мене=) за відповідні майкрософтовські аналоги (я повний комплект їхніх шрифтів собі пресанув, то є з чим порівняти).

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #3 : 2007-05-11 22:36:37 »
Непогано було б зробити портальчик з ftp по вільних+українських шрифтах, на який затягувати всі такі набори. Щось на зразок fonts.linux.org.ua. Бо зараз є хіба мертвий fonts.org.ua.

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • дописів: 490
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #4 : 2007-05-11 23:16:41 »
Непогано було б зробити портальчик з ftp по вільних+українських шрифтах, на який затягувати всі такі набори. Щось на зразок fonts.linux.org.ua. Бо зараз є хіба мертвий fonts.org.ua.
А не погана думка. Можна просто на ftp.linux.kiev.ua окрему теку для них стоврити ;)

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #5 : 2007-05-12 00:06:40 »
А не погана думка. Можна просто на ftp.linux.kiev.ua окрему теку для них стоврити ;)
s/не погана/непогана (оскільки можна сказати одним словом: гарна, — то пишеться разом).
Я про те ж, тільки вважаю, що крім ftp потрібне ще нормальне www із поясненнями, коментарями, preview-шками, новинами.

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #6 : 2007-05-12 01:10:01 »
Я про те ж, тільки вважаю, що крім ftp потрібне ще нормальне www із поясненнями, коментарями, preview-шками, новинами.
Все, загнулася ще одна хороша ідея :)

Звісно має бути. Якщо візьмете на себе більшу частину роботи, я трохи допоможу з наповненням ;)
« Змінено: 2007-05-12 01:11:04 від Olexandr_Kravchuk »

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #7 : 2007-05-12 01:20:05 »

Звісно має бути. Якщо візьмете на себе більшу частину роботи, я трохи допоможу з наповненням ;)
Візьму. Я так розумію, треба звертатися за створенням домена і виділенням місця на osdn до mike@, який тут ходить як gvy. Правда, попереджаю, що допомога буде потрібна, бо я лінивий, як третій кіт в анекдоті. :)

Praporshic

• Гість
« Відповідей #8 : 2007-05-12 01:44:51 »
З місцем можу допомогти, більш того, є зареєстрований домен на якому лише напівживий typo3 (часу немає) та кілька пакунків для деба.

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #9 : 2007-05-12 02:23:10 »
З місцем можу допомогти, більш того, є зареєстрований домен на якому лише напівживий typo3 (часу немає) та кілька пакунків для деба.
Хостинг? Чудово!

Що за домен? Як вам free-fonts.org.ua?
« Змінено: 2007-05-12 02:23:50 від Olexandr_Kravchuk »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #10 : 2007-05-13 13:58:36 »
Наразі там живе unixzone.org.ua та louqoutes.org.ua. Але останній - лише редірект на відповідну гілку цього форуму.

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
« Відповідей #11 : 2007-05-14 23:57:35 »
Та без ніяких проблем: ftp://ftp.linux.kiev.ua/pub/media/fonts

Ну якщо слона їсти поступово, то поки не загнулася.

Цитата
Що за домен? Як вам free-fonts.org.ua?
Та здалися ті домени... то асети, які теж потребують деякої уваги.  Як колишній трошки сквотер кажу ;) (ну, швиденько застовбив conference.org.ua під конференцію, але потім  погодився з misha@, що краще "під парасолькою" робити -- та стало воно conference.osdn.org.ua)

Як хтось запропонував -- fonts.linux.org.ua -- то й непогано виглядає, НМД.

PS: disclaimer: ми із хостмастером org.ua досить давно товаришуємо (й співпрацюємо в ALT Linux Team), то якщо зовсім дійсно треба -- то пару разів ns.net.ua дещо швидше звичайного поновлював додані записи. :)  Але зайві домени -- то виявилося дійсно зайве.  Ще на них намагаються спамити.

Off-topic:
Тю, а навіщо тобі напівживий?  Я тут буду переробляти для літніх експериментів один з двох тестових серверів з тайпо (на копії куща у т.ч. з linux.kiev.ua) -- можна буде побавитися, там є чого подивитися.  Ось думаю ще до m31 на root.od.ua/typo3 попрохатися за логіном, в нього теж є цікаві штуки трошки так.

Взагалі воно важке (особливо для розуміння) й підходить як стратегічний бомбардувальник -- тобто якщо не шкода з місяць згаяти на вивчення, то потім літати швидко, але для домашньої сторінки на два рядки то занадто.  Тобто resource pooling -- зовсім потрібна річ.

BTW ftp://ftp.linux.kiev.ua/pub/soft/web/typo3 ;-)
« Змінено: 2007-05-14 23:58:55 від gvy »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #12 : 2007-05-15 10:25:54 »
Він напівживий бо немає часу контенту напхати.
Та й встановлений був саме "для вивчення". Зазвичай я CMS не дуже полюбляю.
« Змінено: 2007-05-15 10:27:11 від Praporshic »

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #13 : 2007-05-15 21:11:17 »
Так що, робимо такий web? Я як (дуже лінивий) шрифтовий дизайнер можу ним (дуже ліниво) зайнятися.  Можу навіть дати чесне ламерське, що спробую вивчити CMS, яку ви туди запхаєте. :) Якщо вона дозволяє одні й ті самі дані (у нашому випадку списки шрифтів) представляти розкласифікованими за різними ознаками, то це буде корисно.

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #14 : 2007-05-16 02:44:23 »
Так що, робимо такий web? Я як (дуже лінивий) шрифтовий дизайнер можу ним (дуже ліниво) зайнятися.  Можу навіть дати чесне ламерське, що спробую вивчити CMS, яку ви туди запхаєте. :) Якщо вона дозволяє одні й ті самі дані (у нашому випадку списки шрифтів) представляти розкласифікованими за різними ознаками, то це буде корисно.
Може вікі? Редагувати може кожен, файлики заливати (шрифти і малюнки) також, легко розкатегоризувати...
« Змінено: 2007-05-16 02:45:25 від Olexandr_Kravchuk »