Автор Гілка: Cуперкомп'ютер КПІ в українській грід-мережі  (Прочитано 7192 раз)

Відсутній Ayello

• Кореспондент
  • дописів: 108
а, так, то нічого страшного. після запуску LHC буде стільки даних, що вистачить із головою для завантаження усіх кластерів у світі.
То вже буде інша історія по обчисленню даних від "Ботсванського" та інших університетів (де кластерів нема, а є інет). Сподіваюсь на велику долю обчислень з України.

Чи є ці кластери ціллю для атаки (стануть плацдармом та мішенню для написання вірусів та активації дій на цьому "фронті", відносно спокійного та затишного вірусоіснування "Лінукс")?
« Змінено: 2009-03-18 11:41:26 від Ayello »

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
Яку лінку? Як зареєструватись і підключитись? І чи це безпечно (в розумінні, щоб хтось не приватизував результати обчислень)?
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Цитата
І чи це безпечно (в розумінні, щоб хтось не приватизував результати обчислень)?
в Україні — ні. про випадки крадіжки результаті я знаю, щоправда, на рівні чуток. а ще в деяких інститутах НАНУ деякі співробітники читають пошту інших співробітників. Так що...

правда, я не дуже розумію, як можна приватизувати результати обчислень, якщо вивід — це купа великих файлів з циферками, сенс яких розумієш лише ти (навіть якщо це стандартна програма із стандартним виводом, зрозуміти, ЩО ти рахував і ЩО отримав тільки на підставі того, що лежить на кластері, непросто).
« Змінено: 2009-03-18 10:43:47 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
Цитата
Цитата
Першою відмінністю кластеру НТУУ «КПІ» є додаткова система з 128 ядрами, тобто з 16-ма восьмиядерними процесорами Intel Xeon E534 (2,33 ГГц, 8 Гб оперативної пам'яті та диском ємністю 500 Гб у кожному), на якій встановлено операційну систему MS Windows Server 2008 HPC Edition. Таким чином, вперше в Україні користувачам, які звикли до ОС Windows і відповідних прикладних програм, надається можливість застосовувати паралельні обчислення за допомогою програми розпаралелювання MS MPI 2.0.1551.
жах який. і що ж, мені цікаво, використовується для «паралельних обчислень» користувачами, що «звикли до відповідних прикладних програм». Невже Матлаб?
Н-да, нечасто побачиш таке "компетентне" твердження, як от Ви процитували.  Особливо про обзвиклих "програмістів на ворді" :(

Шкода полутєх, що купивсь на таку сумнівну славу.

Цитата
Мене цікавить, навіщо Windows HPC Edition, і що реально під ним використовується.
http://www.developers.org.ua/archives/cb/2008/06/03/hpccall/#comment-13838
http://www.developers.org.ua/archives/galych/2008/05/22/parallelize-or/#comment-13734
http://www.opennet.ru/openforum/vsluhforumID3/45259.html#11

PS: трохи знаю, як WCCS пропхають у Росії.  Сміх та гріх, MS ще й приплачує.  А от в Україні, мабуть, ще й приплачують їм...
« Змінено: 2009-03-18 12:22:15 від gvy »

• Літератор
в Україні — ні. про випадки крадіжки результаті я знаю, щоправда, на рівні чуток.
А мені знайомі жалілись, що в них спіонерили дані молекулярно-динамічні обчислення і видали за свої. Потім я ненароком побачив прізвище кривдника (можливо й збіг - не гарантую) як автора книжки з програмування на С, яка була мало не під копірку передерта у львів'ян  >:( з етичних міркувань не вказую де тоді знаходився кластер і прізвища страшного дяді.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
Цитата
А мені знайомі жалілись, що в них спіонерили дані молекулярно-динамічні обчислення і видали за свої.
ну не знаю, не знаю. дивіться, тому, хто порахував щось, треба дані обробити (post-process), злити в графіки, написати статтю, вислати її. при чому обробка відбувається вже на своєму компі.

тому, хто вкрав набір вхідних і вихідних файлів з циферками, треба: розібратися, що автор порахував і з якою метою, обробити дані, злити в графіки, написати статтю, вислати її.

очевидно, що злодій фізично не може швидше опублікувати свою статтю раніше від оригіналу, бо «розібратися» аж ніяк не займає мало часу.

хіба що обидва (власник і злодій) надсилають статтю в український журнал типу УФЖ, а злодій має вплив на редакцію, щоб опублікували його статтю раніше. і про такі випадки я чув. ну то... то не треба публікуватися в українських журналах. от.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній noddeat

• Кореспондент
Цитата
http://www.developers.org.ua/archives/galych/2008/05/22/parallelize-or/#comment-...
ну, то можу повторити тезу, що я не розумію, що дають терафлопси на секунду. за посиланням написано, що люди з’єднали звичайним ethernet-ом десктопні компи, і в них вийшов кластер в top500. очевидно, що цей кластер не є ефективним знаряддям для паралельних обчислень, бо в нього дуже повільний зв’язок між вузлами. але терафлопсів у нього багато. ну то десь то саме, що побудувати атомний реактор для живлення одного єдиного будинку, де старі радянські дроти горять, коли всі мешканці вмикають по електрочайнику. теоретично будинок має потужність у сотні мегават. практично — не можна увімкнуть електрочайник та обігрівач одночасно.

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
Цитата
http://www.developers.org.ua/archives/galych/2008/05/22/parallelize-or/#comment-...
ну, то можу повторити тезу, що я не розумію, що дають терафлопси на секунду. за посиланням написано, що люди з’єднали звичайним ethernet-ом десктопні компи, і в них вийшов кластер в top500. очевидно, що цей кластер не є ефективним знаряддям для паралельних обчислень, бо в нього дуже повільний зв’язок між вузлами. але терафлопсів у нього багато. ну то десь то саме, що побудувати атомний реактор для живлення одного єдиного будинку, де старі радянські дроти горять, коли всі мешканці вмикають по електрочайнику. теоретично будинок має потужність у сотні мегават. практично — не можна увімкнуть електрочайник та обігрівач одночасно.
Власне, якщо я правильно зрозумів, йшлося не про те. Це була спроба привернути увагу до в принципі відомої проблеми, що одна фірма, користуючись своїм особливим положенням всіма правдами і неправдами намагається проштовхнути свою операційну систему в нішу вже зайняту Linux. Причому робить це дуже прицільно — в першу чергу пропонуючи "допомогу" у втіленні та розвитку рішень на основі цієї гидоти вищим навчальним закладам. Пам'ятаєте наші дискусії щодо впливу грантів на світогляд сучасних науковців - ну так це майже еталонний приклад. Якщо говорити прямо та без натяків - спроба перекупити світлі голови у ВНЗ, примушуючи їх втілювати в життя та розвивати явно неприйнятне для даного сектору рішення, користуючись своїм привілейованим становищем. Такі спроби, наскільки мені відомо, робилися і раніше, але без широкого обговорення на публіці. Тепер просто цинізму побільшало.

Ну а щодо загальної продуктивності кластера, так зрозуміло, що ті самі терафлопси це не визначальний показник, проте досить наочний, а тому й часто використовується (і там де це доцільно, і просто то там то сям). А для більш точного оцінювання використовують тести з претензією на інтегральність всіх параметрів - і кількість/потужність процесорів, і швидкість обміну даними,  top50 суперкомп'ютерів СНД для цього, наприклад, використовується linpack.
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній borman

• Графоман
  • Debianizer
Уточнив про всяк випадок - для створення рейтингу top 500 також використовуються результати тестів linpack.

Praporshic

• Гість
/me приблизно оцінив можливості обладнання, за яке несе відповідальність, та прийшов до висновку, що об’єднавши його у числодробильний кластер отримав би щось потужніше. Але ніхто ж не дасть....

Відсутній Ayello

• Кореспондент
  • дописів: 108
/me приблизно оцінив можливості обладнання, за яке несе відповідальність, та прийшов до висновку, що об’єднавши його у числодробильний кластер отримав би щось потужніше. Але ніхто ж не дасть....
Лише можна здогадуватися що ви працюєте в банку.
Як що всі філії банків та "вмуровані" банкомати з'єднати в кластер...

Praporshic

• Гість
Лише можна здогадуватися що ви працюєте в банку.
Як що всі філії банків та "вмуровані" банкомати з'єднати в кластер...
Ні, не в банку. І обладнання там стоїть в одному місці, ще й має FibreChannel SAN та ти гігабітні мережі....  ::)

• Літератор
ну не знаю, не знаю. дивіться, тому, хто порахував щось, треба дані обробити (post-process), злити в графіки, написати статтю, вислати її. при чому обробка відбувається вже на своєму компі.
Можливо, власник розтарабанив злодію те, що йому знати було не обов'язково. Втім, якщо дозволяється притягти свої бінарники і рахувати чорт зна що і скільки влізе ;)

Відсутній borman

• Графоман
  • Debianizer
Мдя, почали про серйозні речі, а знову про погоду балакаємо? Якою чарівною комбінацією тут викликається дух всемогущого модератора?

2prapor: створення високопродуктивного обчислювального кластеру це дуже нетривіальна задача, навіть за наявності потужного обладнання, бо часто будь-яке вузьке місце в цій складній системі зводить нанівець потужність інших компонент.

Praporshic

• Гість
2prapor: створення високопродуктивного обчислювального кластеру це дуже нетривіальна задача, навіть за наявності потужного обладнання, бо часто будь-яке вузьке місце в цій складній системі зводить нанівець потужність інших компонент.
Знаю, цікавився :)
Ось про те й кажу — для обміну між серверами три гігабітні підмережі на каталістах, а інформація - через 4Gb оптику. Вузькі місця у такому випадку подолати вже неможливо — далі немає куди :)