Автор Гілка: Cуперкомп'ютер КПІ в українській грід-мережі  (Прочитано 7191 раз)

Відсутній Ayello

• Кореспондент
  • дописів: 108
Суперкомп'ютер НТУУ «КПІ» після останньої модернізації знову став найпотужнішим в Україні.

Судіть самі: продуктивність кластеру за прийнятими тестами зросла майже вдвічі і тепер складає 5,83 Тфлопс/с, тобто 5,83 мільярда операцій за секунду. Кластер Інституту кібернетики СКІТ-3 зі своїми 5,32 Тфлопс/с трохи поступився нашому.

Джерело:
"Київський політехнік"
http://kpi.ua/909-6

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Цитата
– Зазвичай кластери відрізняються, перш за все, процесорами, які в них використовуються. Кластер НТУУ «КПІ» налічує 44 вузли з двома чотириядерними процесорами Intel Xeon E5440 (2,83 ГГц та 8 Гб оперативної пам'яті в кожному) та 78 вузлів з двома двоядерними процесорами Intel Xeon 5160 (3,00 ГГц та 4 Гб оперативної пам'яті в кожному), тобто в цілому 624 обчислювальних ядра. При цьому використані мережа обміну даними InfiniBand й операційна система Linux CentOS release 5.2.
дуже навіть незле. а в європейській ґрід воно буде втикатися?
Цитата
Першою відмінністю кластеру НТУУ «КПІ» є додаткова система з 128 ядрами, тобто з 16-ма восьмиядерними процесорами Intel Xeon E534 (2,33 ГГц, 8 Гб оперативної пам'яті та диском ємністю 500 Гб у кожному), на якій встановлено операційну систему MS Windows Server 2008 HPC Edition. Таким чином, вперше в Україні користувачам, які звикли до ОС Windows і відповідних прикладних програм, надається можливість застосовувати паралельні обчислення за допомогою програми розпаралелювання MS MPI 2.0.1551.
жах який. і що ж, мені цікаво, використовується для «паралельних обчислень» користувачами, що «звикли до відповідних прикладних програм». Невже Матлаб?
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Ayello

• Кореспондент
Зайшов до "сусіда" подивитися на "супер-комп'ютер":
http://www.cnews.ru/news/top/index.shtml?2008/02/27/289758

Та був здивований полемікою:
http://live.cnews.ru/forum/index.php?setskin=1&skinid=12&showtopic=41441&view=getfirstpost

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
Той, кому справді потрібні паралельні обчислення - навчиться. Нажаль, доводилось бачити дуже велику кількість людей, котрі "працювали" на кластері виключно заради можливості записати в статтю або диплом фразу "розрахунки проводилися на обчислювальному кластері Київського... і тд".

До речі принципових обмежень для використання популярних обчислювальних пакетів на кластерах немає. Не знаю, як Матлаб, але Математику свого часу запускали. Тут справа лише в політиці адміністрації (бо такі речі в звичний планувальник задач не всунеш) та коштах для придбання відповідної ліцензії.
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
Зайшов до "сусіда" подивитися на "супер-комп'ютер":
http://www.cnews.ru/news/top/index.shtml?2008/02/27/289758

Та був здивований полемікою:
http://live.cnews.ru/forum/index.php?setskin=1&skinid=12&showtopic=41441&view=getfirstpost
Взагалі-то з того часу більше року пройшло. З такими темпами розвитку та й після (в процесі) тієї самої кризи все серйозно змінилось. До речі, оскільки модернізація кластера це процес безпереревний, то, мабуть, невдовзі слід очікувати, що інститут кібернетики все таки буде першим.

Вибачаюсь за необізнаність, але хочу запитати - ви займаєтесь адмініструванням кластеру?
dd if=/dev/zero of=/dev/null

Відсутній noddeat

• Кореспондент
Цитата
До речі принципових обмежень для використання популярних обчислювальних пакетів на кластерах немає. Не знаю, як Матлаб, але Математику свого часу запускали. Тут справа лише в політиці адміністрації (бо такі речі в звичний планувальник задач не всунеш) та коштах для придбання відповідної ліцензії.
ну Математика є під лінуксом. Мене цікавить, навіщо Windows HPC Edition, і що реально під ним використовується.
« Змінено: 2009-03-17 10:33:03 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Ayello

• Кореспондент
borman
Цитата:
"Вибачаюсь за необізнаність, але хочу запитати - ви займаєтесь адмініструванням кластеру?"

Ні.

« Змінено: 2009-03-17 11:36:48 від Ayello »

Відсутній Satan

• Кореспондент
  • дописів: 141
  • C++ Guru
в той час як одна PS3 видає 2 TFLOP )
Ubuntu 8.04

Відсутній noddeat

• Кореспондент
а блейди там HP, як я зрозумів?

чесно кажучи, я скептично ставлюся до терафлопсів, бо я не розумію, що вони означають. тим паче, що на кластері сидять сотні юзерів (у КПІ всього 78, як я зрозумів), тож кожен окремий юзер має певні ліміти на кількість процесорів та інші ресурси, і ніхто не може заюзати всю потужність кластера на раз.

швидкість обчислень залежить від алгоритму програми, наскільки вона себе вміє розпаралелити, тобто має значення співвідношення walltime (час виконання)/cputime (сума часів виконання коду на кожному процесорі), і воно індивідуальне й залежить від софту.

« Змінено: 2009-03-17 16:40:27 від noddeat »

Відсутній Satan

• Кореспондент
  • дописів: 141
  • C++ Guru
це дуже проста міра потужності ) кількість операцій із плаваючою крапкою (комою) за секунду

Intel Core 2 Duo 3.2 GHz видає блзько 2.97gflops http://www.overclock.net/intel-cpus/234124-core-2-duo-flops.html

At 3.2 GHz, each SPE gives a theoretical 25.6 GFLOPS http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_(microprocessor)
PPE 25.6 GFLOPS at 3.2 GHz

IBM це математичний процесор, а інтел набагато краще себе показує в логічних алгоритмах.

крім того для математики вже давно використовують GPU http://www.nvidia.com/object/cuda_home.html
Ubuntu 8.04

Відсутній Ayello

• Кореспондент
Як що я не помиляюсь то завантаженість супер-комп'ютера "КПІ" складає 62%.
Тобто для 40 % не знайшлося завдань в науці . Доки не шукав інформацію по завантаженості у росіян та китайців, американців...

Відсутній Pablo

• Дописувач
  • **
  • дописів: 96
  • Погроміст

Пруфлінк будь-ласка. Бажано з описом архітектури процесора. Навіть в векторних архітектурах для досягнення такої продуктивності потрібно щонайменше 250 процесорних елементів по 2ГГц.
Тихіше їдеш -дальше будеш...
від місця призначення

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
Тобто для 40 % не знайшлося завдань в науці .
А позичити трохи потужності голодаючій НАНУ нізя?
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Praporshic

• Гість

Пруфлінк будь-ласка. Бажано з описом архітектури процесора. Навіть в векторних архітектурах для досягнення такої продуктивності потрібно щонайменше 250 процесорних елементів по 2ГГц.
Ось, у педівікії:
Цитата
В якості центрального процесора використовуються процесори системи Cell виробництва фірми IBM. Швидкодія процесора досягатиме 218 гігафлопс на операціях з одинарною точністю, та 26 — з подвійною. Швидкодія процесора та графічного прискорювача в сумі становитиме 2.18 терафлопс.

Взагалі, раджу ознайомитись з RISC-архітектурами та зрозуміти, чому досі не померли дорогі IBM pSeries.
/me згадав про три місяці роботи з ними та сковтув слину.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
Тобто для 40 % не знайшлося завдань в науці .
А позичити трохи потужності голодаючій НАНУ нізя?
ну якби ви сходили за посиланням, ви б дізналися, що більшість користувачів того кластера — не з КПІ, і зокрема теж з ін-тів НАНУ.

крім того, цей кластер під’єднаний до українського ґріду, що означає, що потужності об’єднані з іншими схожими кластерами (зокрема КНУ, ІТФ НАНУ і т.п.). чи він тільки формально під’єднаний?

а, так, то нічого страшного. після запуску LHC буде стільки даних, що вистачить із головою для завантаження усіх кластерів у світі.