– Зазвичай кластери відрізняються, перш за все, процесорами, які в них використовуються. Кластер НТУУ «КПІ» налічує 44 вузли з двома чотириядерними процесорами Intel Xeon E5440 (2,83 ГГц та 8 Гб оперативної пам'яті в кожному) та 78 вузлів з двома двоядерними процесорами Intel Xeon 5160 (3,00 ГГц та 4 Гб оперативної пам'яті в кожному), тобто в цілому 624 обчислювальних ядра. При цьому використані мережа обміну даними InfiniBand й операційна система Linux CentOS release 5.2.
Першою відмінністю кластеру НТУУ «КПІ» є додаткова система з 128 ядрами, тобто з 16-ма восьмиядерними процесорами Intel Xeon E534 (2,33 ГГц, 8 Гб оперативної пам'яті та диском ємністю 500 Гб у кожному), на якій встановлено операційну систему MS Windows Server 2008 HPC Edition. Таким чином, вперше в Україні користувачам, які звикли до ОС Windows і відповідних прикладних програм, надається можливість застосовувати паралельні обчислення за допомогою програми розпаралелювання MS MPI 2.0.1551.
Зайшов до "сусіда" подивитися на "супер-комп'ютер":http://www.cnews.ru/news/top/index.shtml?2008/02/27/289758Та був здивований полемікою:http://live.cnews.ru/forum/index.php?setskin=1&skinid=12&showtopic=41441&view=getfirstpost
До речі принципових обмежень для використання популярних обчислювальних пакетів на кластерах немає. Не знаю, як Матлаб, але Математику свого часу запускали. Тут справа лише в політиці адміністрації (бо такі речі в звичний планувальник задач не всунеш) та коштах для придбання відповідної ліцензії.
в той час як одна PS3 видає 2 TFLOP )
Як що я не помиляюсь то завантаженість супер-комп'ютера "КПІ" складає 62%.Тобто для 40 % не знайшлося завдань в науці .
Цитата: Satan від 2009-03-17 16:28:10в той час як одна PS3 видає 2 TFLOP )Пруфлінк будь-ласка. Бажано з описом архітектури процесора. Навіть в векторних архітектурах для досягнення такої продуктивності потрібно щонайменше 250 процесорних елементів по 2ГГц.
В якості центрального процесора використовуються процесори системи Cell виробництва фірми IBM. Швидкодія процесора досягатиме 218 гігафлопс на операціях з одинарною точністю, та 26 — з подвійною. Швидкодія процесора та графічного прискорювача в сумі становитиме 2.18 терафлопс.
Цитата: Ayello від 2009-03-17 17:07:13Як що я не помиляюсь то завантаженість супер-комп'ютера "КПІ" складає 62%.Тобто для 40 % не знайшлося завдань в науці . А позичити трохи потужності голодаючій НАНУ нізя?