Скачав, поставив, помацав, попробував, порівняв. Ось що в мене вийшло (це мої власні спостереження):
1. Вцілому — файно. Гарний такий інтеґрований букетик в щось «юзабельне», особливо у десктопній еклектиці X11, що вічно без стилю, смаку, стандартів та інтеґрації між софтом. Але кому потрібні ті причандали? — ситуація-ж покращується. Адже-ж Гномофіли мають Evolution, KDE — KMail (досить файна штука, я-б її хтів мати на OSX замість Mail.app, якщо чесно), ну а про Mutt можна й не зачинати.
2. Памяті на OSX воно бере більше ніж Firefox. Завантажити щось товстеньке, наприклад Zimbra в обидва браузери, і порівняно Firefox виграє на ~35M.
3. Все ще кашляє на трюках, типу "rounded corners" і т.д. То суб'єктивно і можна казати про стандарти там та ін. Але нажаль, саме для Опери все ще треба бути обережним і коли навіть MSIE 7 показує добре, Опері все ще щось бракує: то шрифти якісь не тойво, то розміщення якісь дивні, то нативні віджети якісь менші etc.
4. Це (
http://www.apple.com/safari/whats-new.html#performance) — таки чиста правда (там натиснути на "Blazing performance"). Хоч порівнюють Opera 9.6, 10та недалеко втікла... Сам провіряв, бо ото мені дуже важливо. JavaScript в Opera ще дуже повільний. Я використовую GWT, ExtGWT, SmartGWT... — там гальмує воно «по-чорному», особливо у SmartGWT, де все вираховується по пікселях на льоту. Найгарніше працює Safari — дуже швидко і без лишнього скрипу. Другим йде Firefox.
5. Найгарніше Acid Test 3 проходить знову-ж таки, в Safari: м'яко, плавно і чисто. Firefox 3.5.3 проходить його теж плавно, але зупиняється на 93му кроці. Ну... ще зроблять. Зате от Opera його візуально хоч і проходить, але рухається пошарпано: на самому початку, на 37му, 45му, 67му та 72му кроках задумується (так не має бути, згідно умовами тесту). Я пробував 10 разів — без змін. На інших платформах може й по-іншому...
6. Opera Dragonfly виглядає прикольно і явно передерта з Firebug. Але Firebug кращий, бо їсть динамічно створений HTML. Що я з них використовую? Safari Web Inspector... :-)
7. Зміна величини TextArea у Safari — killer feature, дуже без того трудно тепер: розтягнув собі як хочеш. Firefox має плаґін для того, але не завше спрацьовує і воно зроблене через JavaScript. Для Опери це мати мус!
8. Віджети — прикольно та гарно. Але кому воно тре? В OSX є Dashboard, в віндах вже теж щось є подібне. KDE має також віджети. Закрив Opera — віджети зникли. Але може хтось і використовує...
9. Вбудований IRC!
He-he-he...
10. Mail покращений.
11. Випущена Opera 10 for Solaris Intel! Респект.
Ось так виглядає пам'ять на OSX: