Symbian Foundation License (SFL).
А що - Android та OpenMoko відправляються в напрямку городів?
Так що на мою думку щось адекватне і потрібне для Маемо можна чекати тільки від спільноти, але не від Нокії.
Скільки уже тому симбіяну, але не змогли зробити, щоб телефон хоча б безглючно працював і мав мінімальний набір потрібних програм.
У плані ОС вони не подужають конкуренції з Віндовс Мобайл, який такий же глючний, але в нього більше рпограм.
Маемо - це шанс, але ще не відомо для як його використають.
Так що на мою думку щось адекватне і потрібне для Маемо можна чекати тільки від спільноти, але не від Нокії. А це станеться дуже нескоро. Спочатку телефони на ОС маемо мусять застаріти і набути розповсюдження, потім їх придбають заради копирсання гіки і тільки після цього для них з’явитсья щось цікаве. Якщо це не буде таким бумом як нетбуки, а скоріше за все не буде, то це почнеться тільки через півтора роки.
Узагалі-то це і звичайний дистрибутив зі своєю спільнотою, як у всіх. І розпочато це за ініціативою Intel, а Nokia тут ні до чого — не здивуюсь, якщо типово вони не використовуватимуть Maemo.
наскільки мені відомо, Нокіа є лідером ринку смартфонів, а телефонів з Симбіаном продається найбільше у світі. Тому я не дуже розумію, про що ви.
ні, воно ВЖЕ дуже юзабельне і круте, але страшенно дороге наразі.
Єдиний глюк, з яким я стикався, це коли у нас в інституті змінили ідентифікатор точки доступу WI-Fi,
Втім люди поки ще обирають пристрій, телефон, а не операційну систему на нього.
Якщо порівнювати Віндомобайл з Симбіяном, то пригадується, що для віндомобайла єдиним обмеженням для встановлення якоїсь програми була версія ОС. Але для симбіяна потрібно, щоб підходила ще версіятелефона, инакше вона не буде працювати.
Попри те, що в Нокії був власний джабер (який працював тільки з рахунками на OVI) він не працював на моїй моделі телефону, бо не було ще модифікації під конкретний телефон. Наскільки мені відомо у ВМ таких проблем нема, якщо програма працює на цій ОС, то вона працює на телефонах де ця ОС встановлена.
Багатьох користувачів Симбіяна ще досі дратує брак копіювання тексту з однієї програми в иншу. Переглядач - повідомлювач - смс - номер телефона - імя в записній книжці - У Віндомобалі все, це між собою взаємодіє, все що бачиш можна скопіювати і вставити. Можна навіть встановити додткову клавіятуру, яка пам’ятає виділення, тоді вже взагалі копіювання нічим не обмежене. У Симбіяні нічого не взаємодіє. Виділити щось з інтернету і кудись це скопіювати неможливо. Це у 21 столітті, на пристрої який називається комунікатор.Та й саме копіфювання тексту, яке в ВМ реалізовано простим виділенням стилусу у Симбіяні реалізовано через біль в одному місці і серію з десятьох натискань клавіш.
Прив’язка локалізації до коду країни прошитому в мобільнику це ще один запотиличник від Нокії користувачам. Якщо скажімо я араб, який мешкає у Німеччині, то я ніяк не можу поставити арабську улавіятуру на свій телефон. Бо лідер продажу вважає, що в моєму регіоні така мова непотрібна. Людям доводиться вигадувати програмки, які б могли обманути телефон і таким чином ставити потрібну локалізацію, не клавіатуру, треба міняти всю локалізацію і для цього перепрошивати вксь телефон, порушувати умови продажу і можливо втрачати гарантію.У ВМ можна просто встановити будь-яку клавіятуру. Навіть є безліч клавіятур, які підтримують різноманітні розкладки.
Переглядача інтернету, який би компонував текст на строрінці під збільшення зменшення шрифту.Хочеться мати можливість відкрити посилання у новому вікні чи вкладці оглядача. Натомість я можу тільки ходити назад і вперед кожен раз качаючи трафік сторінки заново.
Один з рядків взагалі порожній, тому що вкладок тільки дві, а щось инше туди нема сенсу ставити. ВМ дозволяє організувати стільницю більш менш нормально для своїх уподобань. Тут навіть смішно згадувати поряд трьохвимірний SPB mobile shell чи Pointui, з купою тем, декількома стільницями, які ще гортаються праворуч-ліворуч, мають вибір розміру іконок і вільну можливість їх компонування. Хоч це вже опосередковано стосується ОС.
У кожного свої уявлення про юзабельне і круте. Я поки не користувався, тому не скажу. Знаю декількох людей, для яких основними показниками юзабельності і крутості є ціна трубки. Також знаю такий критерій юзабельності як "тому що цей телефон у мене, а инших я не пробував". Комусь і самсунг юзабельний.
Це у 21 столітті, на пристрої який називається комунікатор.Та й саме копіфювання тексту, яке в ВМ реалізовано простим виділенням стилусу у Симбіяні реалізовано через біль в одному місці і серію з десятьох натискань клавіш.Прив’язка локалізації до коду країни прошитому в мобільнику це ще один запотиличник від Нокії користувачам.