Автор Гілка: Код ОС Symbian повністю відкрито  (Прочитано 7254 раз)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Симбіанська фундація, що майже два роки працювала над відкриттям коду операційної системи для мобільних телефонів Symbian, оголосила, що тепер ця платформа є повністю відкритою. Коди системи опубліковано під різними відкритими ліцензіями, але більша частина коду — на ліцензіях Eclipse Public Licence (EPL) та Symbian Foundation License (SFL).

Прес-реліз фундації (англ.)
Переглянути коди системи
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
Re: Код ОС Symbian повністю відкрито
« Відповідей #1 : 2010-02-04 17:40:18 »
Надто часто вони той код відкривали…

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #2 : 2010-02-04 18:09:51 »
Symbian Foundation License (SFL).
Ги, "Title: Microsoft Word - 04 - SYMBIAN FOUNDATION LICENSE".

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #3 : 2010-02-05 11:17:22 »
А що - Android та OpenMoko відправляються в напрямку городів?
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2010-02-05 11:20:48 »
А що - Android та OpenMoko відправляються в напрямку городів?
побачимо. у мене великі сподівання на Maemo — це справжній лінукс, який можна поставити на телефон самому. А Symbian, як не крути, наразі не можна перекомпілювати й змінити прошивку в телефоні.

Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Paul Carroty

• Кореспондент
  • дописів: 144
« Відповідей #5 : 2010-02-05 20:31:44 »
Не знаю чи це щось дасть Symbian... В принципі, він і так достатньо популярний, але є ще WM  і набираючий хід Android. А от справжній лінукс, який можна поставити на телефон самому, мене зацікавив.

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
« Відповідей #6 : 2010-02-05 20:57:36 »
Сподівання великі, але дивлячись як Нокія зганьбилася з n97 надії стає все менше.
Скільки уже тому симбіяну, але не змогли зробити, щоб телефон хоча б безглючно працював і мав мінімальний набір потрібних програм.
Яка б залізяка крута не була, але без ОС вона просто залізяка.
У плані ОС вони не подужають конкуренції з Віндовс Мобайл, який такий же глючний, але в нього більше рпограм.
Маемо - це шанс, але ще не відомо для як його використають.
Якщо знову ж на 20 програм для специфічних соцмереж, примітивних ігор, покупок музики в неті, скачування відео, але не буде елементарного джабера, програми для управління контактами і нормального інтернет оглядача, то це знову буде чудовий пристрій для телефонних операторів, але не для користувачів.

Так що на мою думку щось адекватне і потрібне для Маемо можна чекати тільки від спільноти, але не від Нокії. А це станеться дуже нескоро. Спочатку телефони на ОС маемо мусять застаріти і набути розповсюдження, потім їх придбають заради копирсання гіки і тільки після цього для них з’явитсья щось цікаве. Якщо це не буде таким бумом як нетбуки, а скоріше за все не буде, то це почнеться тільки через півтора роки.
« Змінено: 2010-02-05 21:06:57 від vitre »

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #7 : 2010-02-05 22:17:31 »
Так що на мою думку щось адекватне і потрібне для Маемо можна чекати тільки від спільноти, але не від Нокії.
Узагалі-то це і звичайний дистрибутив зі своєю спільнотою, як у всіх. І розпочато це за ініціативою Intel, а Nokia тут ні до чого — не здивуюсь, якщо типово вони не використовуватимуть Maemo.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #8 : 2010-02-05 22:59:40 »
Цитата
Скільки уже тому симбіяну, але не змогли зробити, щоб телефон хоча б безглючно працював і мав мінімальний набір потрібних програм.
??
я є понад рік власником телефона з S60 3rd Edition, і не розумію, про які глюки ви говорите, і яких саме програм вам бракує. Єдиний глюк, з яким я стикався, це коли у нас в інституті змінили ідентифікатор точки доступу WI-Fi, і це чомусь викликало зависання телефона при спробі до неї під’єднатися. Пофіксилось ручним витиранням збереженої інформації про цю точку, там де фігурував старий SSID. Поза тим, дехто не читає інструкції до телефону і не в курсі про те, що відбувається, якщо довго натиснути на кнопку «Home».

про програми прохання перерахувати, чого саме вам бракує. бо я користуюсь лише бравзером, музичним плеєром, Google Maps та зрідка — SSH-клієнтом. А ще у мене є програма, яка дозволяє зробити з телефона пульт керування компом (через блютус), але то вже збочення. Хіба що каравани не можна грабувати на Симбіані, це так.

Цитата
У плані ОС вони не подужають конкуренції з Віндовс Мобайл, який такий же глючний, але в нього більше рпограм.
наскільки мені відомо, Нокіа є лідером ринку смартфонів, а телефонів з Симбіаном продається найбільше у світі. Тому я не дуже розумію, про що ви.

Цитата
Маемо - це шанс, але ще не відомо для як його використають.
думаю, що використають та’як треба.

Цитата
Так що на мою думку щось адекватне і потрібне для Маемо можна чекати тільки від спільноти, але не від Нокії. А це станеться дуже нескоро. Спочатку телефони на ОС маемо мусять застаріти і набути розповсюдження, потім їх придбають заради копирсання гіки і тільки після цього для них з’явитсья щось цікаве. Якщо це не буде таким бумом як нетбуки, а скоріше за все не буде, то це почнеться тільки через півтора роки.
та ні, воно ВЖЕ дуже юзабельне і круте, але страшенно дороге наразі. 569 баксів у Штатах, а в Європі десь 800. В Україну якщо воно колись потрапить, то буде коштувати всі 1000. Ціновий діапазон той самий, що в айфона.

Відсутній interruptor

• Дописувач
  • **
  • дописів: 62
  • Сергій
« Відповідей #9 : 2010-02-08 10:10:34 »
Головне питання, яке вже звучало не один раз у різних обговореннях цієї новини - Чи можна буде змінити прошивку і оновити її на телефоні?
Поки знайшов тільки це: http://developer.symbian.org/wiki/index.php/First_Change_Quick_Start
Але це не дає відповіді на питання..
P.S. Я теж власник S60v3. Маю лише дві проблеми: відсутність вбудованого таймеру (але його навіть на PyS60 досить легко написати  8-)) і неможливість деактивувати блимання світлодіоду у режимі сну  >:(
Останнє і хочу змінити у першу чергу.

Відсутній v.2.1

• Письменник
« Відповідей #10 : 2010-02-08 11:43:55 »
Узагалі-то це і звичайний дистрибутив зі своєю спільнотою, як у всіх. І розпочато це за ініціативою Intel, а Nokia тут ні до чого — не здивуюсь, якщо типово вони не використовуватимуть Maemo.
Якщо вірити вікі, то нокія є спонсором Маемо.
"Nokia, будучи основним спонсором проекту Maemo, тим не менше, інколи ігнорує деякі побажання користувачів даної платформи на догоду своїм власним інтересам. Наприклад, Nokia не впроваджує підтримку форматів файлів проекту Ogg в свої пристрої"

Відсутній v.2.1

• Письменник
« Відповідей #11 : 2010-02-08 12:55:48 »
наскільки мені відомо, Нокіа є лідером ринку смартфонів, а телефонів з Симбіаном продається найбільше у світі. Тому я не дуже розумію, про що ви.
Блекбері є лдером продажу в США.
Втім люди поки ще обирають пристрій, телефон, а не операційну систему на нього. І популярність симбіяна може пояснюватися лише тим, що вона просто ввстановлена на телефонах Нокії, яка є лідером. Але нео обов’язково завдяки Симбіяну а завдяки фірмі, яка випускає пристрій.
Люди не завжди вибирають ОС, вони купують телефон.

Я кажу про конкуренцію в плані функцій і додаткових програм.

Якщо порівнювати Віндомобайл з Симбіяном, то пригадується, що для віндомобайла єдиним обмеженням для встановлення якоїсь програми була версія ОС. Але для симбіяна потрібно, щоб підходила ще версіятелефона, инакше вона не буде працювати.

Попри те, що в Нокії був власний джабер (який працював тільки з рахунками на OVI) він не працював на моїй моделі телефону, бо не було ще модифікації під конкретний телефон. Наскільки мені відомо у ВМ таких проблем нема, якщо програма працює на цій ОС, то вона працює на телефонах де ця ОС встановлена.

Багатьох користувачів Симбіяна ще досі дратує брак копіювання тексту з однієї програми в иншу.  Переглядач - повідомлювач - смс - номер телефона - імя в записній книжці - У Віндомобалі все, це між собою взаємодіє, все що бачиш можна скопіювати і вставити. Можна навіть встановити додткову клавіятуру, яка пам’ятає виділення, тоді вже взагалі копіювання нічим не обмежене. У Симбіяні нічого не взаємодіє. Виділити щось з інтернету і кудись це скопіювати неможливо. Це у 21 столітті, на пристрої який називається комунікатор.

Та й саме копіфювання тексту, яке в ВМ реалізовано простим виділенням стилусу у Симбіяні реалізовано через біль в одному місці і серію з десятьох натискань клавіш.

Прив’язка локалізації до коду країни прошитому в мобільнику це ще один запотиличник від Нокії користувачам. Якщо скажімо я араб, який мешкає у Німеччині, то я ніяк не можу поставити арабську улавіятуру на свій телефон. Бо лідер продажу вважає, що в моєму регіоні така мова непотрібна. Людям доводиться вигадувати програмки, які б могли обманути телефон і таким чином ставити потрібну локалізацію, не клавіатуру, треба міняти всю локалізацію і для цього перепрошивати вксь телефон, порушувати умови продажу і можливо втрачати гарантію.
У ВМ можна просто встановити будь-яку клавіятуру. Навіть є безліч клавіятур, які підтримують різноманітні розкладки.

Мені бракує фільтру СМС і дзвінків. Переглядача інтернету, який би компонував текст на строрінці під збільшення зменшення шрифту.
Хочеться мати можливість відкрити посилання у новому вікні чи вкладці оглядача. Натомість я можу тільки ходити назад і вперед кожен раз качаючи трафік сторінки заново.
На передню панель я можу винести тільки дві вкладки з програмами. Чому? Навіщо обмежувати двома?
Один з рядків взагалі порожній, тому що вкладок тільки дві, а щось инше туди нема сенсу ставити. ВМ дозволяє організувати стільницю більш менш нормально для своїх уподобань. Тут навіть смішно згадувати поряд трьохвимірний SPB mobile shell чи Pointui, з купою тем, декількома стільницями, які ще гортаються праворуч-ліворуч, мають вибір розміру іконок і вільну можливість їх компонування. Хоч це вже опосередковано стосується ОС.

ні, воно ВЖЕ дуже юзабельне і круте, але страшенно дороге наразі.
У кожного свої уявлення про юзабельне і круте. Я поки не користувався, тому не скажу. Знаю декількох людей, для яких основними показниками юзабельності і крутості є ціна трубки. Також знаю такий критерій юзабельності як "тому що цей телефон у мене, а инших я не пробував". Комусь і самсунг юзабельний. :)
« Змінено: 2010-02-08 13:13:45 від vitre »

Відсутній v.2.1

• Письменник
« Відповідей #12 : 2010-02-08 13:18:43 »
Єдиний глюк, з яким я стикався, це коли у нас в інституті змінили ідентифікатор точки доступу WI-Fi,
А я стикався із зависанням після кожного п’ятого дзвінка. І форум нокії червонів від кількості розгніваних користувачів.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #13 : 2010-02-08 19:19:37 »
Цитата
Втім люди поки ще обирають пристрій, телефон, а не операційну систему на нього.
А що ви хотіли? Ви знаєте телефон, на який можна самому встановити прошивку, як на комп’ютер, а ще й з дуалбутом? я ні. а хотілося б.

Цитата
Якщо порівнювати Віндомобайл з Симбіяном, то пригадується, що для віндомобайла єдиним обмеженням для встановлення якоїсь програми була версія ОС. Але для симбіяна потрібно, щоб підходила ще версіятелефона, инакше вона не буде працювати.
Не зовсім так. Є кілька поколінь Симбіана, які спільного мають лише назву, а так взагалі є різними ОС. У мене, наприклад, S60 v3.

Цитата
Попри те, що в Нокії був власний джабер (який працював тільки з рахунками на OVI) він не працював на моїй моделі телефону, бо не було ще модифікації під конкретний телефон. Наскільки мені відомо у ВМ таких проблем нема, якщо програма працює на цій ОС, то вона працює на телефонах де ця ОС встановлена.
я аж так багато часу з телефоном не проводжу, щоб мені там джабер знадобився, але впевнений, що є купа джабер-софтин на Джяві. Хоч би й http://www.gotalkmobile.com/

На Симбіані працюють абсолютно всі джава-програми, а також програми на пайтоні, якщо встановити Python for S60. Немає сенсу обмежувати себе лише «рідними» софтинами.

Цитата
Багатьох користувачів Симбіяна ще досі дратує брак копіювання тексту з однієї програми в иншу.  Переглядач - повідомлювач - смс - номер телефона - імя в записній книжці - У Віндомобалі все, це між собою взаємодіє, все що бачиш можна скопіювати і вставити. Можна навіть встановити додткову клавіятуру, яка пам’ятає виділення, тоді вже взагалі копіювання нічим не обмежене. У Симбіяні нічого не взаємодіє. Виділити щось з інтернету і кудись це скопіювати неможливо. Це у 21 столітті, на пристрої який називається комунікатор.

Та й саме копіфювання тексту, яке в ВМ реалізовано простим виділенням стилусу у Симбіяні реалізовано через біль в одному місці і серію з десятьох натискань клавіш.
з цього тексту, а також зі слова «стилус» нижче я зрозумів, що у вас не телефон, а КПК. Це зовсім інший пристрій. У мене це телефон, і крім копіювання номеру та зберігання чернеток смс більше нічого не потрібно. Симбіан — це ОС для телефонів. Навіть якщо там клавіатура QWERTY, це все одно телефон. Без стилусів та дотикових екранів.

Цитата
Прив’язка локалізації до коду країни прошитому в мобільнику це ще один запотиличник від Нокії користувачам. Якщо скажімо я араб, який мешкає у Німеччині, то я ніяк не можу поставити арабську улавіятуру на свій телефон. Бо лідер продажу вважає, що в моєму регіоні така мова непотрібна. Людям доводиться вигадувати програмки, які б могли обманути телефон і таким чином ставити потрібну локалізацію, не клавіатуру, треба міняти всю локалізацію і для цього перепрошивати вксь телефон, порушувати умови продажу і можливо втрачати гарантію.
У ВМ можна просто встановити будь-яку клавіятуру. Навіть є безліч клавіятур, які підтримують різноманітні розкладки.
ваше зауваження слушне, але якщо ви араб, який мешкає в Німеччині, то ви або поставите собі німецьку мову (що логічно), або поїдете в ОАЕ та купите телефон з арабською клавіатурою.

Цитата
Переглядача інтернету, який би компонував текст на строрінці під збільшення зменшення шрифту.
Хочеться мати можливість відкрити посилання у новому вікні чи вкладці оглядача. Натомість я можу тільки ходити назад і вперед кожен раз качаючи трафік сторінки заново.
Opera Mini?
Цитата
Один з рядків взагалі порожній, тому що вкладок тільки дві, а щось инше туди нема сенсу ставити. ВМ дозволяє організувати стільницю більш менш нормально для своїх уподобань. Тут навіть смішно згадувати поряд трьохвимірний SPB mobile shell чи Pointui, з купою тем, декількома стільницями, які ще гортаються праворуч-ліворуч, мають вибір розміру іконок і вільну можливість їх компонування. Хоч це вже опосередковано стосується ОС.
це так.

Цитата
У кожного свої уявлення про юзабельне і круте. Я поки не користувався, тому не скажу. Знаю декількох людей, для яких основними показниками юзабельності і крутості є ціна трубки. Також знаю такий критерій юзабельності як "тому що цей телефон у мене, а инших я не пробував". Комусь і самсунг юзабельний.
я теж не користувався. читав рецензію. ціна — це мінус цього телефона.

Відсутній interruptor

• Дописувач
  • **
  • дописів: 62
  • Сергій
« Відповідей #14 : 2010-03-29 01:15:27 »
Це у 21 столітті, на пристрої який називається комунікатор.

Прив’язка локалізації до коду країни прошитому в мобільнику це ще один запотиличник від Нокії користувачам.
Отримав у користування службовий HTC P3300 з Windows Mobile 5.0.
Може я щось роблю не так, але. Воно мене дратує.
Де тут перемикання між запущеними програмами через меню крім як глибоко у ******* налаштуваннях? Чому майже жодна з них не закривається при натисненні кнопки з хрестом, а продовжують висіти собі у пам’яті?
Чому він вимикає будь-який програвач, коли я лише блокую клавіатуру? Люди з КПК не слухають пісень?
Як можна просто прийняти файл по Bluetooth на картку пам’яті без відкривання доступу на запис до неї? Або на телефон без необхідності мати вільного місця удвічі більше від розміру файлу.
Ну і щодо локалізації там взагалі жах. Після вибору української у налаштуваннях 99% тексту і клавіатура лишається російською.
З GPS окреме питання, але навіть він не працює.

І навіть модулі PythonCE, що відповідають за GUI вилітають без будь-якого відображення помилок.  >:(